Summa sidvisningar

fredag 31 december 2010

GOTT NYTT ÅR!

Tack alla som varit inne på bloggen och läst detta år. Skall fortsätta tipsa, delge och berätta om mina fisken även nästa år. Har haft drygt 18000 besökare under detta första år vilket är jättekul. Snön ligger åter djupt utanför fönstret ca 85 cm...
Närmast väntar några pass efter laken som nu börjar gå upp på lekkgrunden, blir det bara behagliga temperaturer nästa vecka så sitter jag där i mörkret och hoppas på storlake, personbästat är gammalt och riktigt bra 4825gram!

GOTT NYTT ÅR !

tisdag 28 december 2010

SUMMERING 2010

 

Hösttrolling i snöglopp
 Ja då var detta år till ända och naturligtvis undrar man vart fan tog den vägen, ja året alltså.
Tiden har en förmåga att gå alltför fort när man kommer upp i åldern, nu är jag inte lastgammal men man är inne på sitt 42;andra år och det finns så mycket som skall göras vecka ut och vecka in.
Jobbet kräver sitt, familjen sitt, skjuts till träningar och matcher, renoveringar på huset både invändigt och utvändigt, en stuga som skall fixas mm.
Sen när det finns tid över så vill man ut på sjön, ett sug som växer med åren. Ofta blir det inte mer än ett par gånger i månaden i snitt. Jag lägger dock ner mer tid under mars-april, juni och oktober november än under övriga året. Det har sin naturliga förklaring, vårfisket efter gädda vet ni väl alla om att det är nyckeln till tungviktarna, junifisket är bra till både gädda och gösfisket och som krydda på det så är senhöstfisket efter gäddan den bästa tiden.


Vårfiske i åarna kan vara dödligt bra
 Tidigare när jag var aktiv elit fotbollsspelare eller elittränare så var man glad om man kom ut ett tiotal gånger per år. Idag så har jag i alla fall dubblat antalet fisketillfällen. Det är naturligtvis inget att jämföra med er gäddjägare som kan vara ute flera ggr i veckan året om.


Men det som är så fantastiskt kul är att med snart trettio års erfarenhet av gäddfiske är att man faktiskt blivit riktig duktig på detta.
Jag plockar ofta de största individerna i sjöarna och har koll på vart gäddan finns året om, nej inte riktigt, insjöfisket efter förleksgäddan är fortfarande en nöt jag inte knäckt. Var fan är dom…

Dom står inte djupt, inte inne i vikarna eller vid grynnorna utanför lekvikarna, det är en gåta?

Vad hände med isfisket, vi hade minusgrader varje dag, ofta mer än tio grader ifrån början av december till 8 mars, på det massor av snö, jag har aldrig sett så mycket snö i dessa trakter. All fiskelust försvann, att pulsa i 90 cm snö fanns inte på min världskarta, stöp var det också på många sjöar. Det blev egentligen bara två riktiga ispass på vårisen, klart färre än planerat och den största vägde ändå över 7 kilo, 7240 gram. Dock tappades en potentiell tia under samma ispass.

Sista isfiskena så får man gädda djupt eller grunt, man får feta fina förleksgäddor men så fort isen gått finns inga gäddor.

Första hugget i öppet vatten våren-10
 Jag har dock hittat ett par mindre insjöar som producerar fina förleksfiskar under en kort period så det gäller att vara på plats dessa dagar.
Nyckeln till den framgången tillskriver jag att de senaste åren kommit fram riktigt bra beten för detta grunda fiske. Det började med de populära jerkbaitsen som Buster, Salmo Slider mfl.
Visst har man försökt tidigare men de beten som fanns att tillgå förut var inte optimala för det grunda fisket.
Höga Rodden fullpackad, våren -10
Men så kom då Spinnflugan för ett par år sedan och det är det absolut häftigaste som hänt inom gäddfisket enligt min mening! Nu kunde man skala ner utrustningen och anpassa den efter drillningen och inte efter hur tunga beten man skall kunna kasta på bekostnad av drillningsegenskaperna.

Spinnflugorna är det bästa som hänt inom gäddfisket
Detta fiske är faktiskt årets roligaste, att på riktigt grunt vatten smyga sig fram och veva in de pulserande spinnflugorna. Hugget på dessa skapelser sticker rätt in i ryggmärgen och ibland är infarkten nära när de smäller på. Att sen drilla på lite normalare spinnspön än jerkpåkarna är också betydligt roligare.

Årsbästat 2010, en olekt madam på 9340 gram fördelat på 108cm, underbart!
Årets största gädda högg på en papegojfärgad I-Fish spinnfluga i slutet av april, 9340 gram fördelat på 108cm.
Denna dag hade jag och David L ett fantastiskt fiske i strålande solsken, jag var faktiskt helt färdig när vi packade ihop prylarna.

David L med en utlekt krokodil, undrar vad den kunde ha vägt med fulla romsäckar?

Vår, vår, sol, sol och fina gäddor!

C&R gäller så långt det är möjligt
Det blev en kanonfin sommar med ordentlig värme under långa perioder, kanske inte det bästa vädret för gäddan. Men samma sak gäller här, rätt dagar med rätt förutsättningar så har du fint fiske efter sommargäddan. Månadsskiftet juni-juli är ofta en het period. Dagar med strålande sol och värme är då en riktig hit, allvarligt!
Grabben med en fin sommarborre!
Under dessa två-tre veckor har man också bra kvällsfiske fram till solnedgången.

Sommarens största gädda blev en fet madam på 8420 gram, 104 cm lång. Gäddan hade fantastiskt fin teckning och det är kanske den finaste gädda jag fått genom alla år. Denna tidiga julimorgon så var det strålande sol svaga vindar och vid sjutiden stod man i bar överkropp och spinnfiskade på grynnorna. Gäddorna var uppe i ytvattnet och jagade löjor, gösen tryckte på bottnen och högg även de när man lät jiggen gå lite djupare.


Sommargösen var på hugget även i år!
  



 






Höstfisket blev en annorlunda upplevelse, de senaste åren har trolling med levande betesfisk varit outstanding men inte i höst. När jag kört kombinations trolling har wobblers levererat bäst nästan vid varje tillfälle.
Förra årets bästa bete ”Butchen” fick ge vika för en klassiker, Westins Jätten visade sig återigen vara bäst trots snart 40 år på nacken.

Jag och tre gubbar till drog iväg på en fyra dagars gäddsafari mitten av oktober, vi ville alla ha chansen att drilla tolvor eller större, något vi inte kan få i våra hemmavatten. Målet med turnén var att någon båt skulle plocka en tia. Det lyckades nästan då Fredde Owetz lyfte en bit på 9,84 kg redan andra dagen.


Dimman rullar in och GPSen får jobba ordentligt
 
Mängdmässigt blev safarin ingen hit, endast nio gäddor kom upp. Det är alltid svårt i nya vatten men vi lärde oss massor och kan dra nytta av detta till nästa höst. Då skall jag på det igen.

Trollingfiske med paravaner är man lite rostig på då i stort sett varje vatten i Gästrikland har förbjudit dessa!

Det tragiska i sammanhanget är att de som beslutat om detta inte ens vet hur en paravan ser ut eller fungerar. På detta så är det ofta begränsningar till två spön per kort vid trolling.

På det så är det trollingförbud fram till den 15 juni, som om man tror att fisken förstår vilken metod den blir fångad på…
Fångstbegränsningar finns ju på tex gös med max tre fiskar om dagen, då spelar det väl ingen roll vad man använder sig av för fiskesätt. Gäddan bryr man sig inte om där kan du häva upp hur mycket du vill och orkar.

Jag jobbar hårt med ett par fiskevårdområden och förhoppningsvis kan vi sportfiskare få modernare regler om ett par år. Nätmarodörerna är tyvärr fortfarande härskande i de flesta styrelser.



SUMMERING

Antal Turer: 25

Antal gäddor: 150 st

Över 4 kilo: 38 st

Över 7 kilo: 7 st

100-klubbare: 11 st

 

Novemberfiske så otroligt häftigt, alltid blir det nån grovsing!
 
Säsongen 2011 skall gå till mitt bästa fiskeår någonsin, precis som jag allt tror!



onsdag 22 december 2010

Gäddböcker II

Big Pike – Bob Church 2006


En bok om de brittiska rekorden genom åren mm
Med Gord Burton, Neville Feckling, Mike Green och Barre Rickards.

Boken beskriver gäddfiskets historia på de Brittiska öarna.
Stora gäddor på artificiella beten.
Fiske efter stora gäddor med levande och dött bete.
Gordies Adventures, mannen, myten som övergav de små vattnen och utforskade de största sjöarna både i England och Skottland. En gammal boxare som verkligen lever upp till myten om gamla boxare. Kan Loch Lomonds grund, djupkanter mm som sin egen ficka.
All brittiska gäddor över 40ibs sedan 1950.

En kul bok att läsa om man är lite mer insatt i fisket och ingen bok jag tycker den oinvigde skall läsa.
Som så ofta är fotona inte av någon högre kvalité men den fyller sin plats i bokhyllan.







Pike Fishing – The practice and the passion . Mick Brown 1993

En av de bästa böckerna om gäddmete

Den första moderna gäddfiskebok som fans att tillgå ifrån England. Boken är indelad efter årstider med början i april. Sedan beskriver Mick sitt fiske efter gäddan under årets alla månader. I England har man ju fiskeförbud under några veckor i mars-april.
Boken börjar i april...
Mick beskriver beten, metoder, platser mm på ett fantastiskt bra sätt.
England ligger mil efter oss vad det gäller fiske med wobblers, jiggar, spinnflugor mm. Men ingen slår de på fingrarna vad det gäller det landbaserade fisket med död eller levande bete. Det mesta vi lärt oss i Sverige kommer ifrån öarna i väst.

Vi har förädlat det med metoder som flötestrolling eller trolling med paravaner då vi oftare än engelsmännen använder båt i vårt fiske. Hos oss har heller inte dött bete fått någon större plats hos oss. Levande bete är många gånger effektivare men det går riktigt bra ibland med dött bete.

Min största gädda på dött bete är en 9,3 kilos efterleksfisk som hellre plockade den botten metade strömmingen framför en pigg mört i mellanvattnet.

Micks bok får höga betyg av mig och den känns faktiskt fortfarande modern trots sina 17 år på nacken.

tisdag 14 december 2010

Gäddböcker I

Få böcker har gjort så stort intryck på mig som Leif Engströms ”Gäddfiskarens specialknep” eller Jens Ploug Hansens ”Gädda – abborre – gös”

De första riktiga böckerna om predatorfiske

Gäddfiskarens specialknep kom jag över redan som 12-13 åring och Leif Engström kunde verkligen beskriva HUR man bedriver framgångsrikt gäddfiske.
Även om han fiskade mest i skärgården så fanns det en hel del matnyttigt för en blivande gäddjägare i insjöar.
Hur man taktiskt la upp fisket, det var inte längre bara en slump när storgäddan behagade att hugga. Det fanns en röd tråd i hela boken som faktiskt håller än idag.

Det första som man tog till sig var att skaffa större wobblers i beteslådan. Det räckte inte med ett 35 grams Atom silver eller 25 grams UTÖ bgl på tafsen.
Under ett par år köpte jag in i tur och ordning, Swim Whizz 60 gram, Cisco Kid 40 och 100 gram och HI-Lo 40 gram.
Med dessa ”magnumwobblers” så skulle Gammelgäddan upp!

Men min första storgädda, en best på 4.75 kg högg på en högt inspunnen Reflex silver en höstdag 82. Några veckor senare hade jag som trettonåring höjt mitt pers till skräckinjagande 7.75 kg. En Hi-Lo bgl 26 gram inspunnen i en större hölja blev dess baneman.

En sak som Leif verkligen praktiserade var att bokföra fångsterna så han kunde få ett underlag att jämföra och analysera sitt fiske. Allt för att få fler och större gäddor.
Ingenting lämnades åt slumpen, vattentemp, syrehalt, månstånd, vattenstånd, vattentemp, lufttemp, fångstdjup, vattendjup, bete, plats, tid mm allt bokfört i eleganta journaler.
I Gäddfiskarens Specialknep fanns utdrag ur Leifs gäddfiske, denna sida visar månens påverkan på gäddfisket

Ni som läst min blogg förstår nog att jag har koll på det mesta i mitt fiske. Varenda gädda som jag fått sedan 82 finns bokfört i min snart för lilla pärm, då har jag en med extra bred rygg…
Jag gjorde om rubrikerna så det passade mig i mitt fiske.

Varje år runt jul så sätter jag mig och går igenom året som gått och fyller i nya papper med statistik. Numer så har jag också tagit hjälp av datorn med excelfiler och diagram.


Jens bok G-A-G illustrerade andra aspekter på fisket där man visade på insjöfiskets möjligheter så den boken blev min bibel. Boken går igenom utrustning, metoder blandat med bilder på jättegäddor och solmogna gösar. Visst det är svartvita bilder, gammal utrustning men för den tiden ”top of the line”

Trevägstacklet har visat vägen för många gösar och gäddor genom åren.
Danskarna var också tidigt ute med hur effektivt trolling fisket var.

Trevägstacklet har visat vägen till många gäddor och gösar

Båda dessa böcker står sig ganska bra även idag i alla fall om du är på väg in i gäddfiskets fascinerande värld.

onsdag 8 december 2010

Bantargäddans förlovade land

Som passionerad gäddfiskare så vill man inte bara få fisk man vill komma åt de stora exemplaren också. Med rutin, kunskap, tid och fiske på rätt vatten så kommer drömgäddan förr eller senare.


Men var går gränsen för drömgäddan? för de flesta så är tio kilo en gräns som de flesta accepterat och som är möjlig att få i de flesta vatten.
Men det är när vi vill komma upp mot 12-13 kilo som minst 90 % av våra insjöar inte klarar av att leverera, eller?

Ta mitt närområde runt Gävle eller Gästrikland som exempel, så finns det ett enda insjövatten som kan leverera dessa gäddor, nämligen Dalälven.
Området runt Marma- Mehedeby är välkänt i gäddkretsar, fisketrycket är relativt högt under framför allt höstarna. Det finns andra områden också men de är inte lika kända.
Sedan kommer det upp något exemplar ifrån havsbanden som kan pressa siffrorna över tolvan, de är inte många och det händer inte många gånger under en tioårsperiod.

Alltså, mitt närområde suger om man vill posera med riktigt feta gäddor i famnen!


Men vi har flera gäddfiskare i närområdet som är fantastiskt duktiga och fångar många åttor, nior och tior varje år. Hade vi/dom haft vatten med större potential så hade vi/dom också fått posera i pressen med feta gäddmadamer.
Bitter? Nej men en aning frustrerande börjar det bli faktiskt.

Ett av mina hemmavatten är den välkända Storsjön, en sjö som är känd för sitt fina gösfiske, lite överdrivet egentligen, det finns mycket gös men oerhört mycket småväxt fisk och få individer över 4 kilo som vi sportfiskare vill åt. Nätfiskarna trivs då det krävs rejäla biceps att bända upp de välfyllda höstnäten.

Gäddbeståndet är hyfsat och gäddor upp mot nio kilo kommer upp varje år men den kommer aldrig att producera drömgäddor, därtill är sjön för grumlig, näringsrik och gäddan är hårt konkurrensutsatt av både gösen och abborren.

Det är välkänt att gäddan inte klarar av att hålla gösen borta från sina jaktmarker. Ni som fiskar på grund under försommaren som innehåller gös får aldrig en gädda eller hur? Men när leken är över och vi kommer in i juli så får vi gädda igen på grunden.
När gäddan i Storsjön sen vill fly från det sommar varma vattnet och glider ned djupare så stöter hon på syrefattigt vatten och hon måste upp i varmare vattenlager igen. Väl där blir hon passiv och däst och äter väldigt sällan. Under juli-augusti bantar de hårt kan jag säga.
Därmed blir det ingen ryggbredd utan långa slanka gäddor med stora huvuden och tunn bakkropp.

Före gösboomen i Storsjön så hade gäddan övertaget och den var faktiskt grövre i början på 90-talet om man jämför med dagens exemplar. Var gäddan 110 cm så visste man att det var en tia, idag är den på knappt nio kilo i snitt.

Jag har ett underlag på drygt sexhundra gäddor över 4 kilo som jag mätt och vägt de senaste åren för att kolla hur det står till konditionsmässigt med mina vänner.


Med formeln: längd x längd x längd/vikt får du fram ett jämförelsetal.

T ex 104x104x104/7300gram = 154,1

Med siffran 154,1 kan du sedan kolla upp vad en 110 cm gädda skulle kunna väga i samma kondition, dvs 110x110x110/154,1= 8,64 kilo.

Ju fetare gäddan är ju lägre siffra får du fram.

När man i Fryken körde sin Gäddfestival i höstas använde man jämförelsetalet 130.


Med den formeln har jag räknat ut ett snitt som gäller för Storsjön på de gäddor som jag fångat.
Då blir den genomsnittliga siffran 147,9

Genom att använda den siffran i en längdtabell så får du fram en trolig vikt.

I Storsjön ser den då ut så här:

85cm, 4,15 kg

90 cm, 4,93 kg

95 cm, 5,80 kg

100 cm, 6,76 kg

105 cm, 7,83 kg

110 cm, 9,00 kg

115 cm, 10,28 kg

120 cm, 11,68 kg

125 cm, 13,20 kg

Naturligtvis kan den väga både mer och mindre än genomsnittet, men förvånansvärt ofta så ligger vikterna väldigt nära dessa tal, i alla fall upp till ca 110cm.
Sedan diffar det rejält neråt i vikt.
Den längsta gädda jag fått i Storsjön var 123cm men tyngde bara vågen till 10,4 kg.
Ju längre gädda du fångar i Storsjön ju tunnare är dessa individer.

Av någon anledning har jag fått ett flertal gäddor på 106 cm och vid den längden har gäddorna vägt från 6,15kg till 11,0 kg, alltså en spännvidd på nästan 5 kilo!



106cm 6,15 kg ( 2006 )

106cm 7,82 kg ( 2010 )
106cm 11,0 kg ( 1997 )
Till nästa år ligger fokus på att leta nya vatten för jag fiskar naturligtvis inte bara i Storsjön, nånstans finns det väl nån sjö hemmavid som kan leverera dessa tunga madamer.

fredag 3 december 2010

Ispulkor i Fiskefeber

I nästa nr av Sveriges absolut bästa sportfisketidning kommer det en specialartikel om ismetepulkor.
Många är vi landet runt som knåpat och byggt pulkor för att göra fisket så bekvämt och effektivt som möjligt. Min pulka har nu 7-8 år på nacken men den funkar fortfarande lika bra som dag 1.
Se tidigare inlägg i bloggen här:

http://esoxhunting.blogspot.com/2009/12/ismete-pulka.html


Ismetepulkan packad och Glad...
 Så ni som behöver tips om hemmabyggen köper naturligtvis nästa nummer!

Här har ni länken till Fiskefeber.

 http://www.fiskefeber.se/news.php?id=101202.150441

onsdag 1 december 2010

Napp och Nytt samlingen

När man som 12-13 åring verkligen blev intresserad av det här med fiske så fanns det bara en enda bibel, nämligen ABUs Napp och Nytt. Varje vår var man in dagligen på Forsmans Velocipedaffär  i Torsåker och frågade om den hade kommit.
-Nej den kommer någon gång i mars, fick man till svar. Då ska ni veta att man var in dagligen från februari, man skulle absolut ha den första dan den kommit hem till butiken.
Men när den kom så satte man sig på trappen utanför affären och gjorde en snabb överblick om det hade kommit några nyheter.

Napp och Nytt exemplar
För det var så här att ABUs sortiment såg ungefär lika ut, år efter år. Det kunde gå fem år innan en rullnyhet eller något nytt drag kom ut på marknaden. Idag kommer det nya modeller varje år och man släpper även nytt under säsongen.
Tillverkningen var även den mer strömlinjeformad, det kunde sitta samma vevknoppar på en AbuMatic  såväl som på en Ambassadeur. Stjärnhjulet till bromsen var lika på båda dessa modeller, muttern som håller fast veven var även den lika på nästan varenda rulle som fanns i sortimentet.
Allt var liksom enklare, det fanns bara ABU-grejor på Forsmans, så det blev beten som Utö, Atom, Toby, Hi-Lo, Reflex, Salar, Facette, Droppen och Elippsdrag som fanns i draglådan.
Ett uppslag ur Napp och Nytt 1981
När jag fyllde 14 år så fick jag min drömrulle, en AbuMatic 330, en helsvart rulle med en större öppning i kåpan vilken var en av nyheterna på dessa inkapslade rullar i början på 80-talet. Wow den här kommer skörda.
Hösten 82 så höjde man sitt gäddpers till fantastiska 7,75 kg tagen på en Hi-Lo bgl 26 grams versionen en mulen dag i slutet av november.
Våren efter så kom den första tian, på en nyinköpt Hi-Lo lys 26 gram, större wobblers var otänkbart då.

Abumatic 330, drömrullen i min ungdom
Napp och Nytt katalogerna lästes om och om igen, man kunde dom utantill, vilka som vunnit drömresan, vilka kvalgränserna var för varje enskild fiskart i tävlingen, alla drag vilka färger och vikter de fanns i osv.
Huggtabellen, denna kalender man aldrig blev klok på, när var det egentligen som fisket skulle vara som bäst?
Du vet att fick man tre gäddor en morgon i ån så hade man haft drömfiske! skulle nån vara över tre kilo så var man i himlen och ändå kunde det vara en röd fisk i huggtabellen, dvs dåligt fiske!
Hi-Lo 26 gram i många olika färger
Nja man blev aldrig riktigt klok på den. Idag reflekterar man inte ens på kalendern, den finns där som kuriosa eller som en påminnelse från svunnen tid. Men med skall den vara annars är det ingen Napp och Nytt.

Jag har samlat på mig alla årgångar från 1964 fram till dags dato dvs 46 stycken, alla mer eller mindre genomlästa massor med gånger.
Jag sparade varje årgång från början av 80-talet, men för några år sedan började jag köpa mig bakåt i tiden till de exemplar jag har idag. Men det blir dyrare och dyrare för varje ex nu när man kommer ner på tidigt 60-tal, kostar de närmare 100:- per styck och kommer vi ner på 50-talet, så handlar sent femtiotal om ett par hundringar och de första årens kataloger så får man vara beredd att betala över både en eller två tusen kronor.
1948 kom det första exemplaret och de är verkligen sällsynta, men jag har väl egentligen inte som mål att ha alla årgångar men vill i alla fall kunna ha fullt från 1960.
Det får ta den tid det tar.

fredag 26 november 2010

Från angling till ismete III


Mört, ispulka och borr.
Efter den första ismeteboomen så vaknade även tillverkarna upp och insåg att här fanns pengar att tjäna. Ismetespön, rullar, hållare mm kom ut i butikerna i början av 2000-talet.
Normark var tidigt ute med sitt klassiska Red Pilk spö som bänt upp många tior varje vinter. Ett spö som håller ännu även om det kommit många som är bättre.

Men den viktigaste förändringen blev sedan man gjorde en egen ispulka, med den så ökade man radien betänkligt och allt har blivit så otroligt mycket lättare. Spön, isborr, mörthink, stol och alla vippor mm får plats. Det som återstår i ryggsäcken är extrakläder och mat för dagen.

Fortfarande är det så att de flesta har egna lösningar på pulkor, vippor, tafsar, spöställningar och hur linan fästs på vippan.

Jag kör enklast möjligt med ca 40 cm tafs med två trekrokar i strl 4, tafsen är på antingen 20 eller 28 pound. Ovanför har jag kulbly på ca 7 gram, kulblyt sitter ovanför en knuten flötesstopp, då kan jag enkelt justera avståndet till betet upp eller ner på linan. Ibland kan blyt sitta 1,5 meter ovanför om man vill att mörten skall visa sig ordentligt. Blyet närmare tafsen hämmar och lockar ibland bättre, prova dig fram.

När jag skall fästa linan på vippan så snurrar jag linan några varv och skapar en ögla som jag hänger upp. Den är tillräckligt känslig/okänslig.
Spöt lutar jag mot spöstället och längst bak petar jag in handtaget i en stor klämma från typ Biltema. Enkelt och effektivt!


Biltemaklämman håller upp spöt från snön.

Personbästa, 9,44 kg 111cm

Ser man till antalet tillfällen man isfiskar kontra utdelningen så vågar jag påstå att vintern är den absolut bästa tiden för att få storgäddor, dvs de över 8 kilo. Men jag har ännu inte klivit över tiokilosstrecket, 9.44kg är personbästat än så länge från isen.

Det negativa är att man faktiskt är slav under vädret, det får inte vara för kallt och snömängden på isen avgör också hur bra man kan fiska. Fjolåret blev öken då vi hade riktigt, riktigt kallt från början av december till början av mars!

Tyvärr har denna vinter börjat ännu sämre...

tisdag 23 november 2010

Från angling till ismete II

Från det att farfar lärt upp mig hur man bla anglar så väcktes egna tankar och ideér på hur man skulle kunna förbättra oddsen att fånga flera och större gäddor. Jag började 1983 att prenumerera på FiskeJournalen som var dåtidens "Fiskefeber". Allt nytt som hände på gäddfronten, allt nytänkande som sportfiskarna ruvade på skrevs det informativa artiklar om i FJ. Leif Engström, bröderna Persson, Team Saida, Hans Nordin, Per "PN Norrman, Jörgen Larsson mfl skrev och inspirerade en fjunig tonåring som mig.

Gäddan har nappat, redo för mothugg!

 Man började göra egna wobblers, trollingfiska med magnumwobblers, gäddmeta och man började konvertera angeldonen. Det man först gjorde var att plocka bort den stora och otympliga angelkroken och ersätta den med en mindre trekrok, direkt så såg man att mörten rörde sig bättre och den levde längre. Gäddorna gillade det! 
Skall bara fixa till mössan...

Det blev ett par issäsonger med den varianten innan Jörgen Larsson skrev om ismete med egna hemmagjorda korta spön i ett vinternummer av FJ, WOW!
Det blev till att kapa några gamla glasfiberspön som stått och samlat damm, även ett UL-spö fick duga de första säsongerna. Det blev ett blandfiske med några konverterade angeldon och ett par tre spön.
Men det var ett större företag att få med sig allting ut på isen, allt skulle bäras flera hundra meter, mörthink, spön, isborr och ryggsäck. En egen ispulka kunde jag inte ens föreställa mig i fantasin...

Men väl ute på sjön så blev fisket effektivare och det var betydligt roligare att drilla med spö och rulle istället för att hala in gädda med händerna.
Medelvikten ökade fler och grövre gäddor fick syna isen.
Jag körde med enklaste tänkbara tackel, 30 cm tafs ifrån ABU där jag satt en trekrok i beteshaken, simpelt med dagens mått grovt och inte speciellt iögonfallande, men det funkade.

Ovanpå detta klämde jag fast ett par tre stora blyhagel, små kulblyn fanns inte att få tag på.
Jag körde utan knallkork eller pinglor så man var tvungen att kolla donen ideligen så man inte missade något napp.

Med UL-spöt blev det roliga drillningar





En kort och tjock fyrakilos





tisdag 16 november 2010

Från angling till ismete

När jag växte upp i slutet av 70 och början av 80-talet så var min farfar Sture en riktig isfiskare, han var ute flera dagar i veckan sedan han blev pensionär.

Både pimpelfiske efter abborre eller angling efter gädda gällde. Allt som synade isen skulle också hem till frysen, vilket var en vanlig inställning på den tiden och inget som jag reflekterade över då. Det var vanligt med insjöfisk på matbordet både en och två gånger i veckan.

Visst fiskade han på sommaren också men på något sätt så lockade isen och det frusna landskapet fram jägaren i honom.


När det ljusnade skulle donen vara klara!
När det gällde angling så var det hemgjorda angeldon som gällde, allt som inte kostade pengar eller som kunde sparas in på det magra pensionskontot var välkommet. Isbill, ja man slog upp isen på den tiden, visst 10-20 cm is var väl ok att hugga upp, men under senvintern då isarna var en halvmeter tjocka då var man inte kaxig efter några hål. För det var många hål skulle fixas, minst femton don skulle ut och allt skulle vara klart innan det ljusnat, det var en dödssynd om man inte var klar i tid.

Så 03.00 var väckarklockan på och som tioåring var det ruskigt spännande att kliva upp och göra gröt, koka kaffe och choklad, sedan i och ur bilen vid någon mörk skogsväg för att sedan gå genom skogen och ut på isen. Mörten hade farfar i en gammal rostfri mjölkhink, donen i ryggsäcken och isbillen över axeln för den fick absolut inte bli skämd, ett gammalt läderstycke var lindat runt eggen som jag tror var från en nedlagd älg.

Vi fiskade ALLTID i samma vik, satte donen på samma avstånd från vassen som han alltid gjort och som hans pappa säkert hade gjort och blivit upplärd, här snackar vi tradition.
Vi skulle alltså sätt ut donen på samma platser som min farfars, farfar gjorde i slutet på 1800-talet!

Vippan kunde vikas runt och det blev enkelt att lägga den i ryggsäcken
Angeldonen som vi använde var ganska korta vid foten så dom kunde vara svåra att se när det var djup snö. Konstruktionen som var för vippan var genialisk, ett stycke läder som var fastnitad på ena sidan, i den stack man ner vippan och man kunde justera avståndet på vippan allt efter storlek på betesfisken, en liten fisk så stack man ned vippan ca 1 cm, men en större fisk så flyttade man ner den några cm till. Än idag finns ingen bättre lösning utan man får använda olika styva vippor istället.
Vippan kunde flyttas upp eller ned beroende på betesfiskens storlek och på så sätt undvika blindfäll, genialt.
 Angelkroken är ju ett kapitel för sig, den V-formade kroken är gjord för att stickas in under skinnet från stjärten och en bit fram på mörtkroppen, man skulle vid hugg vänta till gäddan dragit ut lina för att stanna och vända på mörten. När den sedan gick igen skulle man dra till ordentligt, det gällde att ha sträckt lina hela tiden för att kroken skulle behålla sitt fäste.
 Var gäddan stor så gällde det att släppa efter och hade man inte koll på linan som låg på isen var det lätt hänt att man klev på den. Men mest blev det smågäddor och fisket var bra i början på vintern för att sedan bli sämre och sämre ju längre vintern gick. När sedan våren gjorde intåg så blev det bättre återigen.
Idag vet man ju varför då gäddan gärna går in grunt under första isen för att sedan åter gå ut på djupet, när sedan våren närmade sig så drog man sig åter till grunda vikar i väntan på leken.

Farfar Sture i badtagen, foto från slutet av 30-talet!
Farfar lever inte längre han gick bort 1987 men det var verkligen spännande att var med honom ut på fiske, varje dag var ett äventyr!

söndag 14 november 2010

Gäddmete i rinnande vatten!



Det var länge sedan det blev ett metepass efter gädda i rinnande vatten. Efter veckans kallras så tog jag upp båten på land. Det i kombination med massor att göra så kunde jag ändå smita iväg för lite gäddmete idag på förmiddan.
Snart är det vinter
Vattnet var idag endast 0.6 grader...


På våren kan man få uppåt 10 gäddor på mete innan leken en förmiddag, men höstfisket så här sent i åarna kan vara en seg historia, så också idag. Det blev två napp och en landan tvåkilosgädda.

Skönt ändå att sitta och filosofera lite med en kopp kaffe samtidigt som flötena snurrar runt i höljorna.
Ni ser Pohlman ut att ge mig lite plusgrader resten av veckan och det kan bli en båttur till i höst, en av polarna var på sjön idag och han hade en gädda på 7,36 i båten på förmiddan, en del har det andra inte!

tisdag 9 november 2010

Wobblerna som levererat i höst

Vinden viner utanför fönstret och snön faller lodrätt och vågrätt, snart har vi en decimeter nysnö på marken.
Trollingfiske efter gädda känns långt borta för tillfället.

Det har blivit sju fisketurer i höst så här långt och 63 gäddor i båten som vänt, dvs i snitt 9 gäddor per tillfälle. Ganska bra dagsfacit och på trollingfiske så brukar jag ligga på en gädda i timmen i snitt. Vid spinnfiske kan man ju plocka många på kort tid om man hittar fläckarna medans trollingfisket bedrivs på större områden.
Nitton av dessa har tyngt vågen över 4 kilo med en 8,22 gädda som toppfisk.

I ÅR HAR WOBBLERNA LEVERERAT
Det som skiljt sig från de senaste höstarna är att wobblerna har levererat betydligt bättre än de levande betena. Som ni läst på bloggen så kombinerar jag levande beten med wobblers eller jiggar under trollingfisket. När jag fångat stor betesfisk, gärna uppåt 7-8 hg så har dessa haft en makalös förmåga att locka storgäddan till hugg. Men inte i höst, endast två gäddor över 4 kilo har valt en trollad mört före någon wobbler.
I söndags tappade jag dock en best på levande mört men det har visst hört till undantagen i år.
Septembergädda föll för en klassiker Westins Jätte blå

De wobbler som levererat bäst är en gammal trotjänare Westins Jätte som går och går och går och ja ni vet, ett helt otroligt bra gäddbete. Bäst har en gammal grönsvart gått men även den klassiska blåa färgen har gett fisk.
Butchen som blev en klar favorit direkt när den kom och har även i höst fiskat bra, blå-silver och firetiger dominerar.

 
Zalten har jag gett mer tid i vattnet nu i höst och en gulgrön flytande i största modellen har visat sig lockande.
Men fortfarande har denna modell inte gett någon över 8 kilo men det är väl bara en tidsfråga egentligen.

Strike Pro Giant finns både i en grund och en djupgående variant och båda har sin plats i vattnet, den grundgående dyker till ca 3,5 meter och den djupgående ner till dryga 7 meter. Vill man ha ett mellanting så sågar man bort lite grannn på den djupgående och du får en dräpare som wobblar sig ner på ca 5 meters djup, alltså mitt emellan de båda originalvarianterna.

Rapala SSR i moddad variant krossar det mesta vissa dagar och mina svävande varianter rör sig runt 3,5 meter och när gäddan är aktiv så smäller hon gärna på en sådan.

söndag 7 november 2010

Trög dag i solen!

Fem minusgrader på morgonen och is inne i hamnen men inte värre än att det gick att krossa isen med båten. Väl ute på sjön så blåste det svaga västliga till nordvästliga vindar och solen kom upp över horisonten på en molnfri himmel.

Igår var det nymåne och jag har inte haft bra fiske efter de stora gäddorna under denna period, märkligt då många tycker/har bra fiske under nymåneperioden.
Men av drygt 500 bokförda gäddor över 4 kilo visar det sig att fisket på större gäddda, så är dagarna innan och efter nymåne inte bra.
Av dryga 100 över 8 kilo så är det knappt ett tiotal som är fångade under denna period! ( Tre dagar innan nymåne och tre dagar efter nymåne ).

7080 gram, 101cm på en WJ!
Men idag så kunde jag ändå bärga en bättre gädda under förmiddagen, första hugget kom efter tre timmars fiske och det var en Westins Jätte i grönsvart färg som lockade en 101cm lång madam. Vågen kom knappt över sjukilosstrecket, 7080 gram.

Efter det hade jag lite fler napp och det kom gädda i båten lite då och då utan att för den skull vara riktigt bra.

Vid kvart i två så kom äntligen hugget med stort G, en grövre gädda hade gapat över min trollade mört och spötoppen böjde sig ner mot vattenytan men eftersom jag körde upp mot vinden så gled jag neråt gäddan när jag drillade den. Den gick tungt och bökade efter bottnen på sju meter och den här var en riktigt stabil fisk. Jag pressade upp den och kunde ta meter för meter, precis när jag såg blyt på linan som sitter två meter upp på linan så släpper krokarna sitt fäste och tafsen flyger rätt upp i luften...Så jävla bittert, jag tappade en riktig bit under ett ispass i vintras och nu fick jag årets andra chans på en potentiell tia och bränner chansen igen!
Tungt, tungt men jag ger mig inte, snart kommer min tionde tia i dessa skitvatten!

Jag bröt upp vid 14-tiden då båten skulle upp och säsongsavslutningen på fotbollsallsvenskan väntade.

Som jag skrev tidigare i bloggen så väntar nu kallt väder några dagar men vi hoppas att Pohlman kommer med lite sydvindar och plusgrader igen så man kan komma ut ett par gånger till.

Åtta gäddor blev det med 7,08 - 4,07 - 4,05 som toppar.

lördag 6 november 2010

Snart är det is igen

Ja nu är vi framme i början på november och det har varit en kall höst ända sedan oktober, vilket gjort att insjöarna håller lägre temperatur än vanligt vid denna årstid. Lägg sedan på de kalla nätterna som varit så är snart våra sjöar islagda och därmed kan vi göra bokslut för båtfisket.
Det man hoppas på är att det kommer upp sydliga vindar och mulet väder så att utstrålningen inte blir så stor på nätterna.

Jag har en permanent båtplats för min storbåt på Storsjön och imorgon blir det fiske och uppdragning på trailern efteråt. Dock så vinterkonserverar jag inte grejorna då jag hoppas på lite mildare väder igen.

När brukar då insjöarna lägga sig i våra trakter, ja SMHI har gjort mätningar i många av våra insjöar sedan slutet av 1870-talet!

Det visar sig att Storsjön i medeltal lägger sig den 24/11 varje höst. Den tidigaste isläggningen genom tiderna skedde den 17/10 - 55  och den senaste var den 4/1 - 37.
Isen ligger ca 152 dagar/vinter.

När sköljer den, ja i medeltal den 26/4. Den tidigaste sköljningen var den 30/3 - 38 och
den senaste 22/5 - 17.
Vilken vår, att ha is liggandes till slutet av maj, otroligt.

Jag pressar mig varje höst för att komma ut så sent som möjligt för så länge det är öppet vatten har man ju ett fantastiskt fiske efter gäddan, det kan inte bli för kallt!
Rekordet för mig i en insjö är en tur den 10/12 - 06 då jag i minus 4 trollade med levande betesfisk och fick flera fina gäddor.
Ifjol var det en "bra" höst och sista turen med båt skedde den 28/11.
Snart är det is igen...
De rinnande vattnen brukar kunna hålla sig öppna i alla fall en bra bit in i december så åfiske eller Dalälven och havet är bra alternativ för att förlänga spöfisket.



Återkommer med rapport.

måndag 1 november 2010

Många gäddor, en större!

Förra helgen låg man nedbäddad i hög feber och ont i hela kroppen, fiske var inte att tänka på. Så igår var man rejält laddad eftersom expeditionen för 14 dagar sedan blev mycket fiskfattig. Fan, hela oktober har gått och en sexa som toppfisk, har jag nånsin haft sämre toppfisk i oktober? Visst fyra meterfiskar har det blivit med gårdagens fiske.

Det var måttliga sydväst vindar och en skön morgon, jag hade grejorna ute redan innan ljuset kom och mycket riktigt så fort det blev jaktljus så small första gäddan på, en Butch i gulgrönflour 21 cm blev morgonens räddning. Den levererade bra i ett par timmar.

Men mycket smått, proppellergäddorna avlöste varandra innan jag äntligen fick ett bättre hugg. Spöt i högra hållaren bockade djupt, djupt och innan första knycket hann jag misstänka botten då jag gled förbi ett större grund. Gäddan gick och bökade tungt efter bottnen innan jag pressade upp henne i ytan, endast en trekrok satt längst fram i munnen och vid håvningen så lossade wobblern! Ibland har man tur...

105 cm och 8,22 kg visade vägning och mätning innan hon fick friheten åter, betet en gammal Westins Jätte i grönsvart färg.
Snö kan vara bra...
Fisket var stadigt bra fram till 14-tiden då det blev tvärstopp och de sista två timmarna gav ingenting, märkligt då ljuset fortfarande var bra med växlande molnighet och måttliga vindar. Men så blev det.

16 gäddor och 8,22 - 6,24 - 5,51 - 5,13 blev toppfiskarna.

måndag 18 oktober 2010

Inte en känning sista dagen



Ja då är man hemma igen efter fyra dagars intensivt fiskande, vi har fiskat brett, djupt, grunt, fort, sakta, långsamt, riktigt långsamt och vi har matat ut lång lina, kort lina, paravanerna långt ut, nära båten, betat med wobbler, levande mört, kört med massor av olika färger såsom blå-silver, grå-vit, abborre, gädda, firetiger, gulbrunt, skitmört, blå-vit, svart-silver, grå-silver, svartbrun, regnbågsfärgade, öringfärgade och tom rödvit en desperat stund, men ICKE!

Söndagen badade i sol och sjön låg nästan blank och med ganska klart vatten visste vi att oddsen sjunkit ytterliggare för oss, mycket riktigt inte en fisk i båten när vi bröt upp vid 15-tiden.
Vi snurrade i området som gett Owetz båt en "nästantia och en sjua" men det var stränga order från gäddmammorna, ingen äter idag!.

Nu väntar fiske i hemmavatten igen till helgen och då får man slicka såren från en lärorik helg.

lördag 16 oktober 2010

Fortsatt svårfiskat!


Jag och Göran på väg ut!
Kent med dagens största 103 cm, 6.9kg!
Ja efter tre dagar kan vi konstatera att dessa gäddor inte gärna vill vila en stund i vågsäckar eller håvas upp i båtarna. Idag hade vindarna lagt sig ordentligt och vi kunde fiska på där vi ville. Snabbt tog Owetz och Kent två snabba gäddor på morgonen och vi kände att det här kanske blir vår dag idag, det blev det inte. Jag har som skeppare för Göran och mig totalt misslyckats med att köra på platser där det står gädda. Men alla ytor runt ikring kan ingen köra lika bra som mig...

Idag så blev Kent vinnare med tre gäddor i båten där den största var klart över metern, 103 cm, den snuddade vid 7 kilo när den vägdes.

Vårt första hugg idag kom kvart i fyra och den nöp en trollad mört, den släppte strax efter den var uppe vid ytan och plaskade, den var kanske kring tre kilo. Alltså ingen katastrof att missa.

Nya tag imorgon då vi rundar av med ännu en dag på "Dödens Hav"

fredag 15 oktober 2010

Två dagar i hårda vindar!

Det blev ingen dans på rosor inte, när vi klev i båtarna igår morse, vinden tjöt runt öronen och i byvindarna piskade det på uppemot 18 sekundmeter!
Alltså kunde vi inte åka ut på sjön som vi tänkt. Det blev att hålla till i lälägen så gott det gick.
Fisket här är normalt tufft och 5 hugg en dag är bra...
När vi totalt sönderblåsta klev iland hade vi bordat 1 gädda var i varsin båt. Alltså inget att berätta för barnbarnen om några år.

I morse så skulle vindarna lägga sig lite men ändå nordvästlig. Vi kom ut på sjön och det var blåsigt men ändå fiskbart och direkt så kunde Owetz ta två snabba där den första vägde 4.8kg, nu j...... är vi på g tyckte Göran och jag i min båt. 8 timmar senare var vi fortfarande fisklösa...

Vid lunchtid var vi framme vid det område som vi fått tips om, men vinden hade ökat och det var inte lätt att parera sig för vågorna, då ser vi åter herr Flyt ( Owetz ) ställa sig igen i båten och mycket riktigt, en grov gädda hade gapat över Strike Pron och när vi kommer dit så är den redan säckad. Vågorna gör det svårt att fastställa vikten men vågen pendlar mellan 9,8 -10,3 kg längden var 110 cm.
In i land och vägning på fast mark visade tyvärr inte riktigt ända fram 9840 gram.
Fredde med en 110 cm gädda och 9840 gram!
En fin gädda trots allt och målet för resan nästan uppfylld.

Men plötsligt så händer det, vid 16.10 på eftermiddan, på en paravantrollad Savagear 4-play 25cm, som smidigt ringlade sig fram två meter under ytan på 27 meters djup hugger det, VA vad händer, en kort drill och en 5.3 kilos gädda i båten, mitt första hugg efter 17 timmars trolling!

Tyvärr så har egentligen två dagar helt blåst bort, vi har fiskat en timme i det område vi vill vara vid och direkt vi var där kunde en grov gädda äntra en av båtarna.
Göran och jag i min båt har fått två gäddor och Owetz med Kent som CO-driver har lyft 4 gäddor än så länge.

Men vi har två dagar kvar och nu kan vi vara där då vindarna skall lägga sig ordentligt och förhoppningsvis skall vi få några fler gäddor.

onsdag 13 oktober 2010

I morrn smäller det!

Ja så är väl det mesta packat och klart inför avresan imorgon bitti, 05.00 så går karavanen.
Naturligtvis så kommer första dagen att blåsa bort då dom gått ut med stormvarning utefter södra norrlandskusten...så vi får ta till reservvatten imorgon där vi kan fiska i lä.

Gizmobaits-Tomas har levererat fyra paravaner som ser ut att funka riktigt bra, och Gävle Fiskeredskap har sponsrat med en ny snygg och fräck kepsmössa från Savagear. Man vill väl att jag skall posera med en flottig lady här på bloggen, absolut Spiggo det ställer jag gärna upp på.

Trots att drygt 200 wobblers ligger nedpackade så var man och fingrade på några andra wobbblers idag i butiken men jag kunde sansa mig och kompletterade med lite blysänken, krokar och tafsmaterial.

Höres!

söndag 10 oktober 2010

Expedition Gädda till veckan!

Efter lång planering och noggranna förberedelser så är det dax att lägga 4 dagar på gäddjakt. Jag och fyra till åker iväg med tre båtar på släp på torsdag till ett hett område. De senaste två-tre åren har flera riktigt grova gäddor synat ovanjord. Vi skall fiska hårt i fyra dagar och det är trollingfiske som gäller för hela slanten.

Har haft mjärden ute för att kunna få med de stora betesfiskarna som komplement till våra wobblers.
För att lyckas i för oss okända vatten krävs bra förberedelser inför resan.
Vi har kontaktat lokala fiskare som kommit med en hel del tips, både vad det gäller det praktiska såsom båtramper, boende, beten som går bra, betesfärger och även en del heta platser som vi kan utgå ifrån.
Sedan har vi skaffat sjökort mm, allt för att slumpen inte skall spela för stor roll.
Men för att lyckas så krävs det naturligtvis en hel del tur att pricka in de rätta dagarna osv.

Det skall bli riktigt roligt och alla är laddade till tänderna, målet är att nån båt i alla fall tar en tia.

Idag så hämtade jag upp båten i Storsjön och hann med tre timmars sent eftermiddagsfiske i nordvinden, det blev tre gäddor med en bit på drygt 5 kilo som största bit idag.

Återkommer med rapporter under veckan!

söndag 3 oktober 2010

Gäddfiske i dimma?

Dimman börjar rulla in över sjön...
Bestämde mig på fredagen att fiska några timmar på lördagen då dom på SMHI gick ut med att det skulle bli hårda vindar under söndagen.
Grabben skulle på Hockeyläger och hade samling vid 06.30, lämnade av honom och begav mig iväg med bilen full av prylar.

Morgonen var kanonfin med soluppgång och klart väder. Började trolla strax före åttatiden. Men nästan direkt så började dimmoln att rulla in över sjön och efter en halvtimme så var det helgrått! Sikten var kanske max 20 meter som man såg framför båten.


Än så länge så ser man en bit bort
 Nu har jag fiskat otaliga gånger i dimma genom åren och det gäller att ha koll på grejorna. Men nuförtiden har man ju fantastisk hjälp utav gps:en så man har ändå bra koll på vart man är. Men nu är det ju så här att i dimma så nappar det inte, eller?

Ja de gånger som jag fiskat på i tät dimma så har jag i alla fall alltid fått gädda.
Så även denna gång, 08.30 - 08.50 - 09.10 - 09.35 - 10.20 så drillade jag gädda, hade även ett par hugg till som jag missade. Vid elvatiden så lättade dimman och det blev en kanonfin dag med växlande molnighet och svaga sydvindar.
Hinken är välfylld med idar, braxen, aborrar och mört



 Temeperaturen hade sjunkit till att ligga strax över 10 grader i vattnet och nu så hade stimmen av vitfisk börjat klumpa ihop sig på lite grundare vatten. Som jag skrivit tidigare i bloggen så fiskar de flesta för djupt såhär i början på hösten. Bästa djupen nu är runt 4-5,5 meter och det får gärna vara runt öar eller på platåer med jämndjup bottnen.

Stimmen börjar samla ihop sig runt fem meters djup
 

Ser ni rovfisken under stimmet!

Nu körde jag lite saktare runt 1,2-1,4 knop vilket gör att betesfisken som jag trollade tillsammans med wobblers fiskade bättre än sist. 5-5 blev det i kampen mellan dessa.


En slank 4-kilos i håven, tog en WJ
Butch blå-silver 21 cm, Westins Jätte grönsvart, Zalt 19cm gulgrön, Rapala mag makrill 18cm var de som skördade. Mört och sarvarna fångade bäst bland betesfisken. Hade en bättre gädda på som gapade över en trehektos abborre men den klev av efter stund...