Summa sidvisningar

fredag 27 augusti 2010

MODDA DINA BETEN

Många gånger så är original betena fullt dugliga som de är, de fångar fisk och beter sig som man själv vill. Men under framför allt under de kalla årstiderna vill man ha ett bete som har unika egenskaper för att locka storgäddan.

Betet skall framföras betydligt långsammare än under varmare årstider vilket betyder att många wobblers slutar att ”wobbla” pga den låga farten. De skall helst inte flyta upp för fort eller sjunka för fort.
En del jiggar faller för snabbt genom vattenlagren osv. Allt detta kan man styra själv genom några enkla ingrepp, antingen genom att blya ned betet, lättare eller tyngre krokar, större sked, annan vinkel på skeden mm.

Passa på nu inför hösten att se över dina beten om det är någonting du vill prova för att boosta dina beten.


SWIM WHIZZ - ZALT
Ett lågfartsbete som tog tid att konstruera rätt är ju den inhemska Zalten som har Swim Whizzen som förebild. Swempan fångade massor av tiokilosgäddor under det glada 80-talet, innan Zalten kom till världen och nu den pågående Jerk-hysterin ens var påkommen.
Det är lite "Sagan om ringen varning" på Swim Whizzen, fram med den ur gömmorna och återupptäck dess krafter...
Men i princip varje Swempa var moddad med 20-30 gram bly i buken för att bli sakta sjunkande eller svävande. Med beteslåset i den nedre öglan kunde/kan man få betet att slingra sig fram och den rör sig rullande och vickande vilket få madamer som kan motstå.

Säga ett V i ryggen och fyll med bly.

Originalwobblern i flytande modell har inte alls den lockande gången med beteslåset fäst i den nedre öglan och du får också bara ned den ca 50 cm under ytan.
Zalten har dock inte kunnat leverera lika fina beten sedan man flyttade tillverkningen utomlands. Det är de gamla goda bitarna från 90-talet som fortfarande gäller!

En original flytande Zalt med lagom mycket bly i buken som gör att den svävar och hänger vågrät i vattnet är ett mycket svårslaget bete.
Om en sjunkande Zalt tappar gången vid låga farter så kan du bättra på det genom att skruva i en rostfri skruv fram på buken, den hjälper till att få igång rotationen igen, en mycket enkel men effektiv lösning.
En rostfri skruv framför bukkroken hjälper till att hålla betet wobblande i låga farter.

RAPALA SSR
Rapala SSR i flytande originalutförande har en kort och hård gång som passar i det högre fartregiststret men med ca 20 gram bly i buken så blir den sakta sjunkande/svävande. Vinklar du också ut den sista biten på läppen eller sågar bort den så får den helt andra egenskaper. Den hårda gången dämpas och den får en mjukare presentation.

Borra upp ett hål i ryggen, peta ner ett kulbly på ca 15-20 gram, häll tvåkomponentslim i hålet, tejpa igen över ryggen. Vänd upp och ned och låt torka.


WESTINS JÄTTE
Westins Jätten är en wobbler som i sig inte behöver ändras i originalutförande, den fångar bra med fisk som den är. Men här kan man få gamla exemplar som inte simmar riktigt bra beroende på att betesöglan sitter för långt ner på WJ:n. Ju närmare skeden den sitter ju grundare och mer rullande gång får den. Ju längre upp den sitter ju bredare och slängigare och djupare gång får den. En gammal WJ kan alltså gå på mellan 2-5 meters djup beroende på vart öglan sitter.

Ett bra riktmärke är att du skall kunna få in pekfingret under öglan utan problem, då har du ett ex som simmar på ca 4.5 meter och har den ”effektiva” gången. Detta gäller alltså de gamla Westinarna, de nya från Kinetic är precis lika i varje förpackning.

Får du in pekfingret mellan ögla och sked så har du en WJ med rätt förutsättningar!

Men jag vill i alla fall ibland ha en djupare gång på Westinarna jag har då breddat skeden runtom med Plastic Padding och på så sätt fått ner wobblern ca en meter till, alltså ner mot 6 meters djup vid trolling utan att tappa den gången.
Så kan du också göra på de Westinare som har öglan för nära skeden, Plastic runt om och du får en stabilare gång med ökat djupgående.
Med Plastic Padding runt skeden ökar du djupgåendet men bibehåller gången.

SALMO SKINNER
Salmon är ett sk ”Twitchbait” som med en hel del bly i magen blir en gäddmagnet för senhöstens trollingturer. I original behöver den hög fart för att över huvud taget simma ner under ytan och den har en riktigt hård gång och visar massor av sida under invevning.
När den blyas så dämpas rörelserna, den går att få ner mot 4,5 meter vid farter runt 1,5 knop och fångar gädda, på gädda, på gädda…
Borra flera hål på rad under buken för att fördela tyngderna under hela wobblern, då hänger den också vågrät vid spinnstopp eller vid S-svängar under trolling.

SHADJIGGAR
En Relax eller annan jigg i 15-20 cm storlek är faktiskt ett kanonbete vid trollingfiske.
Men det rätt vikt på jigghuvudet så får du rätt djupgående och den faller genom vattnet med rätt hastighet.
Med 25 meter lina ute och fart runt 1,2 - 1,4 knop så går en Relaxjigg i 6 tum med ett huvud på 21 gram ca 4 meter ner.
Ökar du vikten till ca 28 gram så får du ner den till ca 5,5 meter.
Du behöver ha en eller två stingerkrokar beroende på jiggens längd.
Vid S-svängarna så fladdrar ned genom vattenlagren och fiskar på så vis både i djupled som sidled. Min största trolling gädda på jigg är än så länge en 9,0 kilosbit.

Med dessa gäddbeten så kommer du en bit på väg mot drömgäddan, naturligtvis finns det flera modeller än dessa som är lika bra, det viktiga är att du blir ett med betet, lär känna dess egenskaper för att fiska effektivt.

LYCKA TILL!

onsdag 25 augusti 2010

http://gd.se/nyheter/hofors/1.2275076-overfiske-och-forsaljning-uppror

ROVFISKE PÅ OTTNAREN, NÅGON FÖRVÅNAD?

Som så ofta så är det ett rovfiske efter gösen, denna gång med nät och långrev. Ottnaren har ett av de frikostigaste tidsperioderna för detta rovfiske. Från 1 juli fram till isläggning kan dessa hungriga dårar, dag ut och dag in lägga nät och långrev för sitt sk "husbehov"...
När man sedan ser högar med massa fiskrens så blir man upprörd och förvånad från styrelsen i Ottnarens fiskevårdsområde, märkligt då detta ALLTID blir resultatet.
Man har mellan 130-150 dygn på sig att fylla "husbehovet" innan isen lägger sig, det blir många sköna slantar till dessa personer.

Ett enkelt sätt att komma åt problemet är naturligtvis att förbjudet detta med omedelbar verkan.
Eftersom man förmodligen inte törs det, nätmarodörerna är en stark grupp som verkligen kan trycka på för sin sak så kommer det inte att hända.
När det inte går att ha någon fångstbegränsning med nät eller långrev så måste man minska antalet tillåtna dagar, kanske max två veckor om året. En vecka i juli och en vecka i september så har du frysen full i alla fall.
Någon gång i framtiden så kommer alla förstå att vi inte kan fortsätta så här, tänk om Ottnarens Fiskevårdsområde skulle våga gå i bräschen för ett totalförbud, vilken publicitet och goodwill man skulle få!

Klicka på länken ovan och gör din röst hörd på GD:s forum.

måndag 23 augusti 2010

Båtprojekt

Som gäddjägare så vill man kunna utnyttja ett flertal vatten i jakten på tioklubbarna. Det är inte alltid som hemmavattnet är på topp och att leta nya vatten är också utvecklande för ditt gäddfiske.

Ett bra sätt att få bästa valuta för pengarna kan vara att köpa in 3-4 mindre båtar på Blocket eller liknande, istället för att lägga ut tiotusentalskronor på ett stort ekipage.
Med mindre båtar blir du mobilare och du kan sjösätta båten i princip var som helst medans en stor båt kräver en ramp.
Den lilla båten kan du ändå få ut lika mycket av ditt fiske som i den stora.

Att ha ekolod och en mobil GPS på en verktygslåda med ett litet 12 volts batteri gör att du kan kartlägga och fiska lika effektivt som med storbåten.
Mobila spöhållare, ankare mm ryms i en större murarhink som är lätt att ta med sig. En mindre motor typ 4 hk 4-takt gör att du kan transportera dig längre sträckor likväl som att trolla i många timmar.
En 4 hk motor väger ca 25 kilo, så det är inget problem att plocka av och på en sådan motor.

( Se tidigare artikel från 12 maj, Mobil båt )

UTTERN 380
Under sommaren så har jag och en av fiske kompanjonerna köpt in en begagnad Uttern 380, en fantastisk liten farkost med dubbelbotten, den är ca 160 cm bred och 380 cm lång, bredden gör den väldigt stabil och två stycken kan fiska i princip problemfritt. Vi har lagat och fixat den lite efter inköpet men den är nu redo att kladdas ner med gäddslem.
Med den kan vi fiska i mindre havsvikar, i alla åar, Dalälven och insjöarna runt om i Gästrikland.

Den kommer att läggas nu i höst på en plats som vi verkligen ska ge chansen, vi vet att chansen att fånga gäddor på upp till 14 kilo är stor och att fisketrycket inte är stort.
Det är annars lätt att rykten sprider sig om bra gäddvatten och inte får man fiska ostört i t ex Marma…

Idag så är man ägare till tre båtar, den stora en Höga Rodd 500 har jag en permanent båtplats till. Sedan har jag en Höga Rodd 390 och nu en Uttern 380 som ligger i mindre vatten och kan användas direkt då de ligger på land upp och ner. Det är bara att vända på båten och sjösätta direkt!

Jag vet att det finns gäddjägare som har upp till ett 10-tal båtar, gamla vrak som ändå är dugliga för fiske, små obetydliga sjöar, de ligger på land fastlåsta runt träd eller liknande och i dessa vatten kan man fiska ostört i många, många år efter grov gädda.

torsdag 5 augusti 2010

Sensommarfiske svårt eller?

Högg på Stunner i 2,3 knops fart bara 10 meter bakom båten!

Att hitta gäddorna nu under slutet av juli och i augusti är ingen lätt uppgift. De vatten jag oftast fiskar i så är vattnet ner till 6-7 meters djup 17-18 grader varmt och djupare ner så är det stor risk för syrebrist. Alltså äter inte gäddorna allt för ofta och den intar ett apatiskt tillstånd...men det går att överlista dessa "Komagäddor" med lite list och planering vädermässigt.

Efter en längre tids högtryck och värme så behöver vattnet ruskas om med regn och blåst, på så sätt får vattnet lite extra syre och det kan få gäddorna att röra sig lite. Eftersom inte gäddan kan gå ner tillräckligt djupt för att hitta syrerikt vatten så står den och trycker på den lägsta punkt den kan, dåsig och ofokuserad.
Det är en av anledningarna till att gäddorna i Storsjön tex inte blir tyngre än ca 12 kilo trots att gäddorna kan bli uppåt 125 cm långa. Dom kör sin egen variant av "Ramadan" ett par månader och stannar upp i växten, inte längdmässigt men ryggbredden är inget att skryta med.

Den största gäddan som jag hittat som är riktigt vägd och mätt och fångad på sportfiskegrejor är en gädda från 27 juni 1993, som Roger Olsson tog på trolling, den var 119 cm lång och vägde 12,2kg.

Åskväder på G om ett par timmar...

Sedan finns det många "Kalle Anka" gäddor på upp till 17 kilo, gäddor som ingen sett, korten blivit raderade, som grannen fått till katten eller rena fejkgäddor anmälda till A-Fisket. Bilder som visar upp slappa bukar och slanka fiskar som man ändå uppger väga både 12 och 13 kilo.

Detta är den enda tiden på året då jag mer konsekvent kör med lite snabbare invevning eller högre trollingfart ( 1,8 - 2,5 knop ). Betena får gärna ha en hårdare gång, rasselkulor och starka färger, det hjälper till att trigga gäddan att hugga.
Bomber 26a, Stunner, Big Mac, Rapala CD, Big Spigg, Salmo Skinner eller en Rapala SSR i originalutförande flytande är alla bra trollingbeten under högsommaren.
Kastar jag så blir det oftast jiggar i olika varianter nu med lite tyngre huvuden på kanske 28 gram eller tyngre alllt för att kunna expressveva in jiggen med täta spinnstopp.

Fiska runt branter från 4 meter ner till ca 7 meter, runt grynnor som har djupare vatten i närheten. Även där vinden ligger på är en pusselbit närmare den grova sommargäddan.

Sommargädda i regn och rusk!

Men generellt så är det en av de sämre perioderna under året och jag brukar inte lägga allt för mycket tid på det fisket, jag vilar batterierna för den stundande hösten...