Betet skall framföras betydligt långsammare än under varmare årstider vilket betyder att många wobblers slutar att ”wobbla” pga den låga farten. De skall helst inte flyta upp för fort eller sjunka för fort.
En del jiggar faller för snabbt genom vattenlagren osv. Allt detta kan man styra själv genom några enkla ingrepp, antingen genom att blya ned betet, lättare eller tyngre krokar, större sked, annan vinkel på skeden mm.
Passa på nu inför hösten att se över dina beten om det är någonting du vill prova för att boosta dina beten.
SWIM WHIZZ - ZALT
Ett lågfartsbete som tog tid att konstruera rätt är ju den inhemska Zalten som har Swim Whizzen som förebild. Swempan fångade massor av tiokilosgäddor under det glada 80-talet, innan Zalten kom till världen och nu den pågående Jerk-hysterin ens var påkommen.
Det är lite "Sagan om ringen varning" på Swim Whizzen, fram med den ur gömmorna och återupptäck dess krafter...
Säga ett V i ryggen och fyll med bly.
Originalwobblern i flytande modell har inte alls den lockande gången med beteslåset fäst i den nedre öglan och du får också bara ned den ca 50 cm under ytan.
Zalten har dock inte kunnat leverera lika fina beten sedan man flyttade tillverkningen utomlands. Det är de gamla goda bitarna från 90-talet som fortfarande gäller!
En original flytande Zalt med lagom mycket bly i buken som gör att den svävar och hänger vågrät i vattnet är ett mycket svårslaget bete.
Om en sjunkande Zalt tappar gången vid låga farter så kan du bättra på det genom att skruva i en rostfri skruv fram på buken, den hjälper till att få igång rotationen igen, en mycket enkel men effektiv lösning.
En rostfri skruv framför bukkroken hjälper till att hålla betet wobblande i låga farter.
RAPALA SSR
Borra upp ett hål i ryggen, peta ner ett kulbly på ca 15-20 gram, häll tvåkomponentslim i hålet, tejpa igen över ryggen. Vänd upp och ned och låt torka.
WESTINS JÄTTE
Westins Jätten är en wobbler som i sig inte behöver ändras i originalutförande, den fångar bra med fisk som den är. Men här kan man få gamla exemplar som inte simmar riktigt bra beroende på att betesöglan sitter för långt ner på WJ:n. Ju närmare skeden den sitter ju grundare och mer rullande gång får den. Ju längre upp den sitter ju bredare och slängigare och djupare gång får den. En gammal WJ kan alltså gå på mellan 2-5 meters djup beroende på vart öglan sitter.
Ett bra riktmärke är att du skall kunna få in pekfingret under öglan utan problem, då har du ett ex som simmar på ca 4.5 meter och har den ”effektiva” gången. Detta gäller alltså de gamla Westinarna, de nya från Kinetic är precis lika i varje förpackning.
Får du in pekfingret mellan ögla och sked så har du en WJ med rätt förutsättningar!
Men jag vill i alla fall ibland ha en djupare gång på Westinarna jag har då breddat skeden runtom med Plastic Padding och på så sätt fått ner wobblern ca en meter till, alltså ner mot 6 meters djup vid trolling utan att tappa den gången.
Så kan du också göra på de Westinare som har öglan för nära skeden, Plastic runt om och du får en stabilare gång med ökat djupgående.
Med Plastic Padding runt skeden ökar du djupgåendet men bibehåller gången.
SALMO SKINNER
Salmon är ett sk ”Twitchbait” som med en hel del bly i magen blir en gäddmagnet för senhöstens trollingturer. I original behöver den hög fart för att över huvud taget simma ner under ytan och den har en riktigt hård gång och visar massor av sida under invevning.
När den blyas så dämpas rörelserna, den går att få ner mot 4,5 meter vid farter runt 1,5 knop och fångar gädda, på gädda, på gädda…
SHADJIGGAR
En Relax eller annan jigg i 15-20 cm storlek är faktiskt ett kanonbete vid trollingfiske.
Men det rätt vikt på jigghuvudet så får du rätt djupgående och den faller genom vattnet med rätt hastighet.
Med 25 meter lina ute och fart runt 1,2 - 1,4 knop så går en Relaxjigg i 6 tum med ett huvud på 21 gram ca 4 meter ner.
Ökar du vikten till ca 28 gram så får du ner den till ca 5,5 meter.
Du behöver ha en eller två stingerkrokar beroende på jiggens längd.
Vid S-svängarna så fladdrar ned genom vattenlagren och fiskar på så vis både i djupled som sidled. Min största trolling gädda på jigg är än så länge en 9,0 kilosbit.
Med dessa gäddbeten så kommer du en bit på väg mot drömgäddan, naturligtvis finns det flera modeller än dessa som är lika bra, det viktiga är att du blir ett med betet, lär känna dess egenskaper för att fiska effektivt.
LYCKA TILL!