Summa sidvisningar

onsdag 24 oktober 2012

BETESFISK TILL GÄDDAN!

Levande betesfisk är för mig det optimala gäddbetet. De är användbara året om och det selekterar ofta ut de största fiskarna. Problemet för många är förvaringen av betesfisk mellan passen. Alla har sina lösningar beroende på boendet, en som har lägenhet med balkong har helt andra förutsättningar än en som har en villa.

Den kalla årstiden brukar inte vålla några större problem medan sommarhalvåret knappast går att förvara fisken någon längre tid.

Själv har jag hittat en lösning som är helt ok för mig.

ANSKAFFNING
En av mina bättre investeringar är den paraplymjärde jag köpte in för ett tiotal år sedan, den fiskar ruggigt bra och jag har inte haft någon anledning att skaffa något annat.
Den används flitigt under hösten-vintern-våren men får vara på tork övriga tiden på året.
Min tid att meta upp betesfisken är allt för begränsad.

Uppfälld paraplymjärde
Som går att fälla ihop och fiskas under isen
Jag startar jakten på betesfisk från mitten på september då de första frostnätterna fått ner vattentempen några grader, då börjar fisken samla ihop sig och det blir lättare att få bra vittjningar.

Med åren har man lärt sig vart man skall lägga buren och har du hittat ett bra ställe så brukar den ge utdelning år efter år. Sen kan det skifta på dagar då färre fiskar går in i buren men förvånansvärt ofta så känner man de där härliga ruskningarna ifrån buren när man drar upp linan.

PLATSER
I Gävletrakten är vi bortskämda med god tillväxt på vitfisken och vi har många bra vatten att fiska på.
Att sen inte gäddorna vill/kan växa på sig ordentligt är en gåta för mig...
När man ser fetmörtarna och idarna ifrån vattnet känns det märkligt att det allt för ofta stoppar vi 9-10 kilo på toppexemplaren.
Nåja, men som sagt vitfisken finns där och den blir grov.

I strömmande vatten letar jag bakvatten, djuphålor och strömkanter att lägga buren. Helst vill jag nå platserna ifrån land så det blir lätt att ta sig dit och lyfta fisk.

I insjöar gäller andra förutsättningar och jag har haft bra läggningar inne i vikar eller på uddar där det är lite mer fart på vattnet. Gärna mellan 2 till 4 meter djupt.

SELEKTERING
Vid en vittjning så kan det vara byskt med fisk, men jag plockar ut de större fiskarna framförallt till höstens betestrolling. Men ju närmare isläggning vi kommer så går jag ner i storlek då jag tycker mer moderata beten fångar bättre på isen.
Det är mumma om det finns fisk på 2-6 hekto till höstfisket medans 1-2 hekto passar bättre till ismetet.
Men här tycker vi olika eller hur?

Som jag skrivit tidigare så beter sig arterna olika under fisket och en blandning av mört, id, brax, sarv och abborre gör att du kan anpassa betet efter gäddans humör.
En tjurig jävel tar inte en ettrig abborre utan en slö brax på hektot kan utlösa hugginstinkten.

Tåligast är mörten att förvara medan björknor viker ned sig ganska snabbt.

MÄSKNING
Jag gör det otroligt enkelt. Jag köper in en femkilos mäskblandning som passar till grövre vitfisk. Det finns otaliga märken och en påse räcker många veckor.

Vid tillagning så tar jag 3-4 dl vatten och grundar med 2-3 dl havregryn och lika mängd mäsk, det toppar jag med 1 dl sirap som sedan kokas ihop till en kletig och seg gröt.
En väl ihopkokt massa håller längre och äts inte upp eller löses upp för fort.

Ett bra sätt är att koka flera satser och frysa in i större klumpar som du lägger i buren. Då håller det ännu längre i vattnet.
För mig har denna blandning gått utmärkt men alla har sina specialknep att få ihop det.


Mörtgröt
FÖRVARING
När allt är fixat och vittjat behöver vi förvara fisken någonstans.
Bäst är om du har en tunna eller hink som du perforerat och har hängades i vattnet utan botten kontakt. Då lever fisken många månader utan problem. Men det funkar bara så länge det är öppet vatten. Att ha en tunna vid sin båtplats är inte dumt då fyller man på med fisk när man kommer dit och de som inte använts under fisket får gå tillbaka. Det gör jag för övrigt alltid, tar med mig fisk hem som inte blivit rastade.

Jag har i källaren en 80 liters tunna som jag har lite rinnande vatten som syretillsättning. Efter all rust av huset så är det bara källarduschen kvar men än så länge stretar jag emot och förstår inte alls behovet av att rusta. Det är väl ingen som vill gå ner i källaren och duscha?

Jag kan ha upp till ett femtiotal beten utan problem under flera veckor. Sedan plockar jag med de fiskar jag vill ha och som sagt häller tillbaka de som inte blivit fiskade.
Med lite rinnande vatten behöver jag ingen syrepump och vattnet håller sig fräscht.

Men efter några veckor så får du ändå göra rent runt ikring då det bildas en gul lite fet hinna på golv och på tunnan. Det är snabbt gjort och vänta inte för länge med detta det blir bra geggigt och kletigt.

Jag anser det vara värt att smyga runt i de kolsvarta kvällarna och vittja, fylla på med mäsk, förvara och transportera betsfisk till båten för de är oslagbara när det gäller stor fisk.
Mina två största gäddor är tagna på levande betsfisk och många fler på topplistan ståtar med levande betsfisk på betesval.

80 liters tunna med rinnande vatten
  
Ett fyrtiotal mörtar håller ihop


måndag 15 oktober 2012

INTE IGEN...

Ja som rubriken lyder så kan man kort konstatera att gäddfiske i fiendeland inte är något för en Gävlebo. På de tre senaste höstarna har jag tillbringat sammanlagt sju dagar eller två hela arbetsveckor i tid utan framgång.

Nu börjar jag få kläm på vattnen i fråga, men har prickat in dagar då de flesta haft sämre fiske, så även denna helg.
Hur gick det då?

VÄCKNING 04.30
Klockan ringde oroväckande snabbt efter jag somnat, jag hade kvällen innnan varit på ledaravslutning för alla ungdomstränare i Gefle IF och t.o.m avstått från rusdryckerna som serverades allt för att slippa "ont i håret" på lördagsmorgonen.
Ändå kom morgonen som en käftsmäll.

Allt var noggrant packat och klart så det var bara att förbeda lunchmenyn som bestod av Gulaschsoppa, Polarbröd, kaffe och måltidsdryck toppad med en bit choklad och Ballerinakex!

Tvåtimmarsfärden med båten på släp gick smidigt över stock och sten innan båtrampen låg där och bara väntade på att få båtbesök.
Iläggningen gick galant och man börjar kunna det här med att backa och greja och inte som för två år sen då man var totalt rudis på det.
Jag hade uppgraderat utrustningen sen första turen hösten 2010 och hade nu sex spön med paravaner som hjälp. I Gestrikland finns det knappt ett enda vatten som tillåter paravaner som ju är ett ypperligt hjälpmedel att få spridning på betena och fånga de där gäddorna som går extremt högt upp i vattnet. Senast körde jag fyra paravaner och två spön ut från båten.

Allt på plats
Efter lite båtåka åkte grejorna i vattnet och jag stämplade in hjärnan på:
#vidrigt långt eller ännu längre mellan huggen#
Här snackar vi inget glitter och glamour som "Hollywoodfruar" och deras vardag. Här handlar det mer om att bryta malm med bara händerna i totalmörker.

FISKET IGÅNG
Första timmen känns bra jag har hittat in i ett område jag fått tips om och djupangivelserna stämmer bra enligt beskrivningen, jag kör in och ut från grunt till djupt. Ser lite stim här och där och även ett par långa ekon som tyder på pelagiskt stående gäddor.
Inte så att de ville hugga men ändå...

Andra timmen känns lika bra den. Branterna kommer där de skall och vinden är på min sida och molnigheten gör nog att gäddorna skall våga sig upp under ytan.
Kaffet är hett och första smörgåsen glider ned utan problem. Byter ut ett par wobblers ifall de är sugna på något annat än startuppställningen...

Tredje timmen, nu börjar kaffet ta slut och delar av matsäcken ligger och geggar i magen, ställer mig och kör ståtrolling en stund. Craftkallingarna börjar fastna mellan skinkorna så lite midjegympa får de att lossna lite. Skönt!

Fjärde timmen kom snabbt på och innan jag reagerat så var kaffet slut, inte droppe kvar. Men Ballerinakexen smakade mumma. Nu började vinden öka lite och vågorna med den men fortfarande allt under kontroll. Jamenar sist vi var här startade dagen med klass 2 varning och vindar på uppåt 25 sekundmeter, så det här är ingenting tänker jag.

Femte timmen och jag var helt klart inne i trollingkoman som är svår att vakna ur men en större våg får mig att bryta fisket på detta stället. Timmarna som var kvar skulle satsas på ett grund vi fiskade ok på för två år sedan. Upp med grejorna och iväg.

Sjätte timmen och ny plats, startwobblerna åker ut tillsammans med en fetmört på ca 4 hekto. Den får gå på yttersta paravanen med 20 gram bly en meter över nosen.

Sjunde timmen vet jag inte vart den tog vägen.

Åttonde timmen och grundområdet är väl genomfiskat men ännu utan resultat. När jag vänder upp båten för att åter passera så tycker jag att den yttre paravanen med betesfisken sackar efter, jo men är det inte, eller misstar jag mig, nej paravanen släpar efter, det är något där. Jag lyfter ur spöt ur hållaren och drar till. Ett snabbt ryck ifrån gäddan så släpper den direkt. Jaha.

Efter nio timmar är det dax att ta upp grejorna och bege sig till rampen igen. Jag skulle få sova hos Mr X och det var tydligen Tacos på matbordet när jag skulle anlända.
Vi hade telefonkontakt under dagen och han verkade nästan lika bekymrad som jag över mitt klena resultat. Men vi har ju en dag kvar!

Resultatbörs lördag:

Sportfiske:

Fiendeland -Dennis 76-0 ( 23-0 )


Morgonstund
DAG 2
Klockan ringer ilsket och Mr X var uppe med mig, idag skulle vi köra i en varsin båt och en intern vadslagning gjordes upp vid köksbordet, idiot jag är ju chanslös tänkte jag när han föreslog flest gäddor och störst under dagen, men TAGET! var det enda som kom ur munnen.

Ut i den becksvarta morgonen och våra vänner på SMHI hade totaländrat prognosen ifrån fredagen som så hade lovat svaga vindar och mulet. Nu skulle ett regnområde komma in och vindarna skulle ligga nordost 4-9 s/m, inte bra, inte bra.

Än en gång dominerade jag rampen och trailern var på plats efter första försöket. Nu gick jag direkt mot grundet och området bortanför. Än var det lugnt på sjön och allt gick smidigt. Efter 20 minuter så händer det ett hugg  och paravanen löser ut, härligt här skall drillas gädda!
Motståndet brydde jag mig inte om och gäddan hinner knappt skaka av sig innan den är i båten, isen är bruten, månen nästa!
Så ligger den där, i båten

Jag hann inte tänka klart, det hade gått för fort, så här skall det inte vara. Man skall vänta och vänta innan det händer något. Gäddan vägde knappt tre kilo inget att skryta om. Men ledningen i vadslagningen borde det vara.
Då ramlar första sms;et in från Mr X, gädda 5,4 kg. Nähä.

Efter ett par timmar så smäller det till igen, men inget är där när jag lyfte spöt, tydligen är de kinkiga och tar inte så hårt men två hugg på tre timmar, magiskt fiske.



Framåt elva så hade vindarna tagit hårt på frisyren så jag inser att om jag åker än längre bort i nordostvinden blir det ett helvete tillbaka. Alltså gör jag som en klok bergsbestigare, avbryter toppförsöket helt enkelt, det finns nya dagar att åter besöka denna utmaning.

KOSTNAD
Samtidigt som jag plockar in grejorna kommer de första regndropparna som sedan övergår i ett ihållande regn.
På väg hem ringer Mr X upp mig och berättar att han bränt en riktig bit men inte fått något mer han heller. Vi rundar av och jag tackar för denna gång och bjuder in honom till lite gösfiske i sommar.

Sju dagar har nu tillbringats på plats och utfallet för min del är två gäddor. Det har gått åt ca 130 liter bensin med bil och båt, kringkostnader runt boende och mat mm.
Varje gädda har kostat den nätta summan av ca 1500:-/styck och då har jag inte inkluderat min mentala kostnad.
En och annan krona har gått åt
Men som vanligt stoppar man in dessa dagar i det undermedvetna och när nån frågar hur det var så glimmar det till i ögonen och man planerar redan in nästa års besök. Fem år skall jag ge det, fem år.

Resultatbörs söndag:

Sportfiske:

Fiendeland - Dennis 23 - 1 ( 0-1 )

måndag 8 oktober 2012

GODKÄND HÖSTSTART

Hösten har börjat helt ok på de tre turer som jag kunnat hålla till vid min favoritplats, nämligen båten.
Som alltid så vill mycket ha mer, men jag har gett mig fasen på att i år inte hetsa upp gäddorna utan njuta av varje tur. Än så länge har det funkat och jag har kul och mår bra ute i friska luften.

Jag tog en snabbsemester innan veckoslutet då helgen var fullproppad i vanlig ordning med danstävling på lördagen i Västerås för dottern och avslutningscup i fotboll för grabben på söndagen.

VART ÄR DOM?
Temperaturen hade sjunkit till drygt tio grader och det handlade första timmen om att leta lite stim, de är på G att samla ihop sig på grundare vatten typ 4-6 meter men inte en tillstymmelse till samlade stim kunde synas. Nu hade jag kört bort några timmar och en kopp kaffe fick mig på andra tankar.
Det gällde alltså att lita på tidigare erfarenhet och kunnande. Gäddorna borde ha kommit närmare de första branterna mot grundare vatten och jag valde att satsa på två områden, det fick bära eller brista.

Nära land på första branten ut mot djupt vatten var det som gällde
Jag höll mig på branterna mellan 5 till 7 meter precis där det grundar upp mot vikarna.

OMRÅDE NR 1
Jag närmade mig grundpinnen och det rister till i mitt handhållna spö och en smal 100 cm ål kommer upp, det verkade som denna madam bantat rejält under sommaren och den kom knappt över sex kilo på Berkleyvågen.

En ny favorit har fått chansen och det är Cobbs 25 cm crankwobbler som blyats till ett djupgående på 4 meter, ett djup som funkar väldigt ofta även över riktigt djupt vatten.
Den diarébruna nyansen lockar gäddor från håll och de som vågar gapa över träbiten är längre gäddor.
Jag snurrar i området under tre timmar och kan plocka några till gäddor.

OMRÅDE 2
Klockan var strax före tre och jag hade två viktiga timmar framför mig. Den brant jag valde är ibland förbannat bra och gäddorna trycks ihop i ändan av branten. Här har de nära in på grundplatåer som fylls av vitfisk innan vattnet blir för kallt.
Jag hinner köra fem minuter och det svarade bra i ett av spöna, återigen en gädda på metern utan innehåll så den väger lite över sex kilo även den.

Nu väntar en bra avslutning med hugg vid varje vända på kanten, de hugger på Westins Jätte i grönsvart eller Cobbs diaré. För att blanda upp lite så hakar jag på en Strike Pro i största modellen i färgen gråsilver. Jag släpper ut ca 15 meter och låter den jobba sig ner mot sex meters djup.
Ganska snabbt känner jag ett tydligt knäpp innan det smäller i grejorna, snabbt utras ifrån den silverfärgde C3:an innan jag fattar vinken, den här vill fajtas.
Signa Pikespöt viker inte ned sig utan gör jobbet! När sedan det gröna gumminätet lägger sig runt gäddkroppen kan jag pusta ut, äntligen en tidig höståtta!

104 cm och 8,18 kg är bra kondition i detta vatten och jag är mycket nöjd med eftermiddagen.
Första höståttan, kommer det fler och större?
Jag får till slut ihop 13 gäddor varav tio vägde mer än tre kilo med toppfisken strax över åtta.

ERFARENHET OCH KYLA
Jag pratade med ett par stycken som varit ute och snurrat men de hade alla haft riktigt dåligt fiske. Att jag lyckades just denna dag tror jag beror på min erfarenhet av vattnet och perioden som var.

De faktorer som styrde mitt val av plats var:

1: Vattentemp

2: Stim eller inte, utan koncentrerade stim gällde det att dra erfarenheter av tidigare fisken vid samma förutsättningar.

3: Våga satsa på få platser istället för motorvägstrolling planlöst på sjön.

4: Stora beten som sticker ut, är det samlade stim kan ett mindre bete vara lika bra, Stort är inte alltid rätt. Men här valde jag bara wobblers över 20 centimeter.

5: Vattendjup, de förstas branterna närmast grundplatåerna är bra utgångslägen och i denna sjö är det intervallet 4-7 meter som gäller.


Till helgen får Mr X ett tvådagarsbesök igen, det var ett tag sedan...