Summa sidvisningar

tisdag 25 september 2012

FINDAG PÅ SJÖN

Tog en semesterdag i måndags och ägnade mig åt gäddfiske i ett par mindre sjöar. En klarblå himmel och en svag nordvind drog fram över vattnet. Vattentempen hade sjunkit ner till 11 grader och trots att helgens vidriga regnväder dragit fram syntes inget i vattnet, som annars har en tendens att bli just ännu grumligare efter regn.

I denna sjö höjer man inga personbästan utan det som är roligt är att det ofta är bra fiske med god medelvikt utan de där riktiga topparna. De större exemplaren ligger på uppåt 7 kilo och det är vanligt med fisk mellan fyra och sex kilo. Men på något sätt stannar de vid växten runt metern, trots god tillgång på betesfisk.

TVÅ SNABBA!
Planen var att köra trolling och leta efter stim och eventuella platser som samlat gäddan. Dagens första hugg är en fin fyrakilos som gapat över en Hi-Lo i blå-silver som funkar fint i solskenet.
Fortsätter i utefter samm brant och tio minuter senare får jag ett stumt hugg på det handhållna spöt, fina rusningar med härligt spöböj fortplantar sig i klingan och jag får svettas under ett par minuter. Det visar sig var en av sjöns större invånare som bitit i dansk plast, en Butch i firetiger.
Galant håvning, vägning och mätning. 99 cm och 6,43 kg. Alltså en av sjöns större individer.

Sedan tog det tvärstopp, inte ett hugg eller pet i prylarna förrän runt 14-tiden, då på en ny plats med lite större djup och brantare kanter.

Kontoret
COBBS
Under sommaren köpte jag in ett par amerikanska handgjorda beten och en wobbler jag fastnade för var en variant av "Cobbs Crank 10 tum" som har en hög profil och har ett intressant rörelsemönster. Nackdelen vid provfisket var betets flytförmåga den var för bra helt enkelt. När jag kör i dryga knopen vispar den fram under ytan. Så det blev att förtynga den med ett par kulblyn i buken så den blev svävande.
Wobblern är väl också tänkt som ett twitchbait så då är den väl gjord för en högre fart. Men nu funkade den perfekt och den jobbar sig ner mot ca 4 meter i vattnet.

Tjugo minuter efter sjösättningen så bugar spöt djupt och premiärgäddan på Cobbsen visade sig väga runt sex kilo. Den brunoranga färgen gav mig en aha-upplevelse då jag förväntat mig att den skulle försvinna i det brungrumliga vattnet, men tvärtom den syntes extremt bra.
Annars var det blandat, inget bete eller färg stack ut under dagen utan allt från dova till färgglada beten funkade.

Eftermiddagen gav sex gäddor och ingen vägde under tre kilo så det blev som det brukar i denna lilla pärla.
Åtta gäddor mellan tre och dryga sex kilo.

Dagens vinnare

fredag 21 september 2012

GÄDDAN EN KALLVATTENSFISK


Ibland stämmer inte vetenskapliga fakta överrens med sitt eget fiske. Gäddan sägs i litteraturen trivas bäst runt 14 grader, då äter den som mest och växer som bäst.

Jag har själv tittat i min databank över fångade gäddor över 4 kilo och kan konstatera att det är betydligt lättare att fånga grov gädda i betydligt lägre temperaturer. Jag vill påstå att vattentemperaturer mellan 3 till 6 grader är den optimala i gäddfisket och det spelar ingen roll om det är vår eller höstfiske. Det är samma intervall som gäller. Det som skiljer är valet av plats och djup.

Nu skall ni komma ihåg att detta gäller insjögäddor i mina sjöar, i mitt fiske!

STIGANDE OCH FALLANDE TEMPERATUR
Nu får man skilja på vårfisket som sker i stigande temperatur mot höstfisket som bedrivs i fallande temperaturer. Men egentligen spelar det ingen roll, vattentempen styr fisket oavsett årstid. På våren letar vi det något varmare vattnet och en temphöjning från 2 till 4 grader är ju 200%-ig ökning!

Självklart påverkar varje grad fisket i en positiv rikting så länge i vattnet inte överstiger 18 grader. Efter det så blir det betydligt svårare att fånga större gädda.

Under hösten är det omvända förhållanden, där fiskar man i fallande temperaturer. Jag vill även där ha låga temperaturer, helst under sex grader.


Tabell över fångade gäddor över 4 kilo vid olika vattentemperaturer 2002 - 2012
 SVÅRASTE INTERVALLET
Svåraste intervallet ligger mellan 11 – 15 grader som under våren infaller i början av maj och som infaller i början av september på hösten, nu pratar jag generellt vid en normal vår och normal höst. Det kan diffa på några dagar ofta inte mer.

Runt den temperaturen flyttar gäddan sig i vattenmassorna och har ingen riktig hemvist som den egentligen trivs vid. Den står i insjöarna varken djupt eller grunt. Man får leta efter gäddorna och jag har inte blivit riktigt klok på var de befinner sig.

När det gäller vårfisket så har gäddan gått över i lek och den hugger inte, den grövre gäddan som lekt behöver återhämta sig och är inte nämnvärt intresserad av våra drag. Smågäddorna ser sin chans att äta upp sig i alla fall. Djupfisket funkar inte och grundfisket kan också vara svårt. Denna tid är en typisk mellanperiod.

På hösten så påverkar den fallande temperaturen att gäddan flyttar sig, många gånger först ifrån djupt vatten mot grundare partier. Men hon går inte upp för grunt för ännu har inte betesfisken dragit sig mot dessa lokaler. Det sker när vi närmar oss tio grader och under, då kommer betesfisken in på medeldjupt vatten
(4 - 6 meter). Jag tycker det är precis lika svårt denna tid som i maj vid samma temperaturspann. Alltså har jag inte haft lika god framgång i spannet 11-15 grader.

Novembergädda i 3 gradigt vatten
Marsgädda i 3 gradigt vatten




















VAL AV PLATS OCH DJUP
Höstfisket styr enligt principen, vattentemperatur och tillgång till bytesfisk. Temperaturen för trivseln och bytesfisken för tillväxten. Under sommarn går detta inte hand i hand då gäddan lär parkera på djupt vatten för trivseln medans betesfisken befinner sig på helt andra platser. Alltså finns tillgången till betesfisk ibland på helt andra djup så gäddan behöver använda sig av långa förflyttningar mellan intag av föda och vila. Det handlar både vertikala förflyttningar i meter och diagonala förflyttningar uppåt hundratals meter.

På hösten så är avståndet betydligt kortare mellan betestimmens lokalisering och gäddans trivsel vid vila. Det kanske är en faktor som gör fisket lättare att nå storgäddan.
Aprilgädda i 6 gradigt vatten

Oktobergädda i 6 gradigt vatten




















Om vårfisket nästan uteslutande handlar om grundfiske under 3 meter, så har jag inga bekymmer att hålla mig på vattendjup över 8 meter vid senhöstfisket.
Vattenmassan på djupt vatten håller stabilare temperatur och står emot kallras på helt annat sätt än en grundare vik.

Alltså är det ett habitat som lockar både betesfisk och gäddan på senhösten.


SAMMA INTERVALL VÅR OCH HÖST!
För mig gäller samma temperaturintervall vår och höst, gäddan är ”lättast” att fånga från ca 3 – 10 grader med en tydlig topp mellan 3 – 6 grader.

Spannet mellan 11 – 15 grader har varit en svårare period både vår och höst.

Intervallet 16 – 18 grader infaller ofta i juni och då har efterleksfisket skördat framgångar igen efter gäddans lek.

Att fånga grov gädda i 20 gradigt vatten sker ofta i månadsskiftet juni-juli då jag haft fina kvällsfisken.


OBS: Vattentemperaturen avser ytvattnet.

tisdag 4 september 2012

Höstpyssel!

Märkligt att man tänker, äntligen!

Vad då? vad har hänt?

Jo första höstrusket har krypit inpå en och luftmassan runt omkring oss har blivit kyligare. Vattentempen som inte nådde över 20 grader ens i somras har sjunkit några grader. Under vattenytan börjar gäddorna ana att något är på G.

Men i år kom hösten efter våren och nu har vi alltså en höst, på hösten...Märkligt.

WOBBLERS, WOBBLERS, WOBBLERS
I helgen begav jag mig ner i källaren för lite omflyttningar i diverse beteslådor och mina nykomlingar behövde också plats bland de gamla ärrade grabbarna.
Jag har nu börjat inse att jag drabbats av hamstringsvansinne, vem behöver 5 blå Westins Jättar när man har max två på släp?
Eller att dessa utgör stommen i en uppsjö av andra gamla WJ:ar. Visst några är inköpta för att plockas fram när någon fastnar i bottnen eller nåt.
Kaffe, krokar och lite wobblers!
Samtidigt vet jag att de flesta wobblers kommer agera bänkvärmare ännu ett år, men känslan att ha täckning för alla situationer är en falsk trygghet, eller?
Ni känner igen er, det hugger inte och man börjar öppna beteslås till höger och vänster. Man byter färger, storlekar, modeller i en allt högre frenesi och till slut är wobblerna oftare ovan ytan än under. Svetten rinner och svordomarna börjar hagla, HUGG FÖR FAN!!!
Blir någon av dessa höstvinnare?
För att kunna konstatera att när den där dagen kommer då det hugger i ett så är det ofta på de gamla favoriterna som sitter på linändan. De nya betena som man fingrade ivrigt på i butiken inte var bättre eller läckrare än de vältuggade veteranerna.

ORDNING OCH REDA
Jag räknade till 11 lådor i storleken 3700/3730 sprängfyllda med wobblers och gummibeten utöver min "Byrålåda" för de drag jag använder mest.
Sen vände jag mig om i mitt lilla krypin och såg att halva väggen var fylld med beten som inte fått plats...
Gäddflugor, Swim Whizzar, Cisco Kids mfl, när kommer de till användning tro?
Plano 3730 gäddfiskarens bästa vänner
Men så börjar man pilla och plocka och inser att det tamejfasen är terapi för uteblivet fiske, det där att vända och vrida på betena och drömma sig bort till det där spöböjet alla vill uppleva!