Summa sidvisningar
torsdag 31 december 2009
tisdag 29 december 2009
Summering 2009
Viktiga rader skrivs ned... |
Då är det bara dagar kvar på 2009 och dax att summera gäddåret. Som vanligt så har fotbollen tagit massor av tid då vi tränade 4-5 pass i veckan + match då kanske ni förstår att det inte finns utrymme för så mycket fiske som man egentligen vill. Men nu lägger vi tränar och spelarkarriären på hyllan, jag har hållt på med fotboll på relativt hög nivå sedan 1987, spelat i bla Sandvikens IF i div 2, SAIK i div 2 och 3, Gefle IF i ettan mm. Tränat bla Visby Gute i div 2 och Sandvikens IF och nu senast Brynäs IF I tvåan och trean.
ETT ENDA ISPASS
Det blev ett enda ispass i våras och det blev en snygg gädda på 8,03 som toppade den dagen. Vårfisket i öppet vatten gav 9 gäddor över 4 kg med en topp på 6,09kg. Sommarfisket blev det endast vid tre tillfällen jag kom ut men en snygg sommargädda på hela 113 cm högg en ljuvlig junikväll i shorts och t-shirt, att den "bara" vägde 8,08kg gjorde absolut ingenting hon gav mig en rejäl match.
HÖSTFISKET
Så till höstfisket där jag även la in några semesterdagar och trots massor med tid så nådde jag inte bättre än en oktobergädda på 8,65kg och 103cm, tagen på min nya favvis Butch 21 cm! Det blev till slut 41 gäddor över 4 kg och fyra st tyngde vågen över 8 kilosstrecket. Det kom dock upp två större gäddor i min båt, 9,85 och 9,23kg men den ena tog min brorsa och den andra tog en arbetskamrat som var med ut, så guida kan man...
24 GÅNGER I BÅTEN
24 gånger kom jag ut på sjön vilket faktiskt är mer än ett normalår. Jag har till dags dato tagit 9 gäddor över 10-kilosstrecket den första redan 1983!
Till 2010 skall det bli minst ett par tior då jag kan lägga betydligt mer tid till fisket också i andra vattten där potentialen är större än de hemmavatten jag har.
SUMMERING
Antal turer: 24 st
Antal gäddor: 144 st
Över 4 kg: 41 st
Över 7 kg: 7 st
100-klubbare: 10 st
onsdag 23 december 2009
IsmeteTaktik
Vintern här i mellan Sverige är inte vad den brukar vara tänker jag när jag står med en fulladdad ismete-pulka i mörkret.
Kalendern visar den 1 februari och jag skall göra årets ismete debut på sjöns vattenvidder.
Förra årets första ismete gav mig ett nytt prydligt is-meterekord, en grann gädda på 9,08kg fördelat på 104 cm.
Visst en sådan gädda idag skulle inte vara helt fel, men man kände sig trots allt lite ringrostig. Har gäddan hittat ut till sina djupare jaktmarker som hon brukar frekventera under högvintern eller skulle hon stå kvar grunt, i någon skyddad vik?
Svaret kommer väl under dagen tänkte jag tyst.
DAGENS STRATEGI
Dagens strategi var att med mina 6 ismeten skulle täcka av en brant utanför en liten ö som sluttar från 4-8 meter. Den övre kanten bildar en ”hylla” med jämn djup botten, men här trivs småfisken och gäddan glider upp från djupet för att få sig en matbit.
Den grövre gäddan brukar dock simma i mellanvattnet på den nedre kanten av branten där betesfisken brukar stå lite högre upp.
Jag kör med 20 pounds Seven strand vajer, tvåkrokstackel med krokar i strl 4, då jag ofta kör med en lite större betesfisk. Sänket på 8 gram har jag ca 60-100cm ovanför. Jag har satt en stoppknut under sänket så jag enkelt kan variera avståndet. Framför allt gösen vill ha en betesfisk som rör sig friare.
Spöna vilar på en hemmagjord pinne av rundstav och på angelvippan sitter en ålbjällra som registrerar minsta darr från mörten.
Betena på det grundare vattnet har jag oftast en halv meter över bottnen men minst två spön tacklas med mörten ca 2-3 meter under iskanten på brantens djupaste del. Den grövre gäddan har full koll och kommer med fart från djupet och klipper den högt simmande mörten.
GÄDDORNA PÅ HUGGET DIREKT
Allt var iordninggjort vid åttatiden och ljuset började sprida sig över himlen.
Dagens första huggrusch kom strax igång och jag kunde under två timmar registrera sex fällningar, alla på de spön som var placerade på den grundare delen. En gädda pressade vågen till 3,25kg, de andra tre var runt kilot.
Sedan lugnade det ner sig och jag fick tid att tända engångsgrillen och ladda den med tre feta Chorizos som smakade fint i all ensamhet, nja riktigt ensam var jag inte. Ett par kråkor gör mig sällskap för dom har fått syn på en död mört som blev kvar på isen efter senaste hugget.
Eftersom ingenting hade hänt på några timmar så borrar jag nya hål och flyttar mig en bit närmare ön. Jag placerar flera spön lite djupare och hoppas på en huggperiod till skymningen. Det visade sig vara rätt medicin, två mindre gäddor synade isen och jag fick upp värmen lite igen, skönt !
Jag hann bara sätta mig i Prologicstolen då en vippa formligen studsar av pinnen, en gädda hade klippt en av de grundare nedsänkta mörtarna. Linan gick ut i snabb takt och det var bara att slå till veven, gäddan simmade i princip fast sig själv.
Ja den känns skaplig hann jag tänka innan dagens första långrusning kom, hon är stark, riktigt stark.
Trots att vattnet håller ynka 0,3 grader så bjuder hon upp ordentligt, flera gånger måste jag peta ned spöet hålet för att parera rusningarna.
9,44 kg, 111 centimeter kämpe |
Vilken madam, det är inte ofta man får dansa med en sådan skönhet som nu ligger på isen.
En krok ligger fritt i munhålan och en perfekt i mungipan, snabb avkrokning och ner med gäddan i Ikeakassen och fram med vågen. Displayen blinkar till och stannar på 9440 gram.
Mumma, nytt personligt is-meterekord på årets första tur, helt underbart.
Mätningen visar 111 cm och med några snabba foton så får hon friheten åter.
Summeringen för dagen blev nio fällningar och sju gäddor ovan is, en bra dag helt enkelt !
Taktiska borrlinjer till isfisket |
Här följer några tips för att lyckas med ditt ismete:
1. Lämna vassvikarna under högvintern, gå ut till ”Middle of nowhere” på sjön. Med det menar jag att gå ut på de djupare partierna av sjön oavsett storlek på sjön. Är max djupet bara 5 meter då skall du fiska där. Optimalt är om du har 8-20 meter vatten under dig. Men betena skall fiska från 2-6 meter under iskanten, där får dina beten maximal uppmärksamhet från gäddorna.
2. Sitt ej för nära dina ismeten, minst 30 meters avstånd till närmaste spö. Undvik allt för mycket spring runt hålen. Håll dock hålen fria från is.
Jag sätter ofta mina spön i en linje och placerar mig själv i mitten men då ca 30 meter från raden. Avståndet mellan spöna är ca 20 meter.
3. Håll ut, ge de först utplacerade spöna minst fyra timmar på djupfisket innan du placerar om spöna. Den grova gäddan är där men ofta behöver hon retas ett tag innan hon bestämmer sig.
4. Använd stora beten, gärna på 2-4 hg. Mina favoriter är i nämnd ordning är, mört, sarv och braxen. Stora beten visar sig mer och uppmärksammas från längre håll.
5. Propeller eller smileblades på tafsen lockar extra. Mina två största ismete gäddor och mitt personbästa på gädda har huggit när jag haft propeller på tafsen.
6. Ha alla redskap klar för avkrokning, antingen i en Ikeakasse eller i ett vågnät. När det hugger plockar jag med mig hela paketet och har det till hands bredvid mig. Peang, våg, måttband, avbitare och ev lipgrip är bra redskap att ha med. Ha även en handduk i skärpet på flytoverallen för att torka händerna.
Fullmåne och bara minuter kvar innan mitt nya pb skall kungagöras |
måndag 21 december 2009
Ismete-pulka
Hembygge av en gammal Stiga Racer |
Nu har det fallit ca 4 dm snö här i Gävle och tyvärr så är det förödande både för fisket och för isen på våra sjöar. Det hann inte bli en tillräckligt tjock nyis innan snön föll. Kylan och snön kom samtidigt och snön isolerar kylan otroligt. Nu ser det ut att bli riktigt kallt i fler dar så vi får se om man kommer ut på denna sidan året.
Men det var inte det jag skulle skriva om, utan om isfiske efter gädda. I och med det moderna ismetets framfart har innovationerna hos isfiskarna ökat, fortfarande är det inte många prylar man kan köpa, man måste göra det själv.
LOGISTIKEN VIKTIG!
När man väl kommit igång med detta fiske så upptäcker man snabbt att logistiken måste förbättras. Att bära på en isborr, mörthink, ryggsäck, stol och ispik funkar inte i längden. Ismetet är ganska ofta fysiskt krävande. Det kan vara kilometerlånga vandringar till grynnor och djupbranter, djupsnö, stöpis och hål som skall borras.
Många börjar enkelt och fyller en vanlig pulka med grejor. Det funkar så länge det är snöfritt på isen och jämn yta att ta sig fram på. Men så fort det blir ojämn terräng genom skog och mark eller lite snö på isen så tippar pulkan. Allt ramlar ur, ingen bra lösning alltså.
Eftersom man i princip bara kan köpa spön, rullar och vippor till ismetet så återstår att bygga en egen ismetepulka.
Den kan se ut på många olika sätt, lösningarna skall anpassas efter det fisket du bedriver. Det viktigaste hos pulkan är att den får en stabil och bred grund så den inte tippar.
Det kravet uppfyller bottendelen på en Snowracer eller ett par miniskidor.
BÖRJA BYGGA
Detta behöver du för att bygga en egen pulka.
Bottendelen på en Snowracer alt miniskidor med två träklossar på varje skida för montering.
Slaktback på minst 50 liter.
Halvmåneformad hink, typ sådana som man har till sopor.
6 grova elrör på ca 40 cm till spöhållare
5 meter grovt rep
Rostfria skruvar muttrar och brickor.
Ta bort sittbrädan och montera bort ratten och bromsanordningen. Nu har du sjävla ramen fri och kan använda gamla borrhål för att skruva dit slaktbacken.
Mät ut och montera backen så att du får plats med hinken längst fram. Du sätter ihop hinken och backen med skruv och mutter.
På insidan av slaktbacken monterar du fast tre spöhållare på varje sida, mitt emot varandra.
För att fästa repet så borrar du två hål i övre kanten på backen, hålen skall sitta högt för att balansen skall bli bra när du sedan går på isen. Knyt en kärringknut på insidan av backen för att fästa repet.
Nu kan du ställa mörthinken och ryggsäcken i pulkan, över det så lägger du isborren som du kan fästa med spännband eller liknande. I hinken förvarar jag pimpelspön, vippor och hållare för spöna.
Vårsol och fulladdad pulka |
Min pulka har jag haft i 8 säsonger nu och den klarar djupsnö upp till 3 dm, jag tar mig fram över ojämnheter utan att pulkan vickar och det har blivit betydligt lättare att komma ut på isen utan att svettas ihjäl som förr om åren.
Den har helt klart gjort mitt fiske effektivare och behagligare.
måndag 14 december 2009
14 december
Nu har den första riktiga kylan tagit sitt grepp om vårt område och kan vi nu få kallt i veckan så ser det ut att bli fina isar för julgäddan.
De första isarna brukar kunna ge riktigt fina gäddor på djupet. Den stora gäddan är ofta kvar ute på djupet och jagar pelagiskt, så en mört doppad ett par meter under isen kan ge kanonutdelning.
PREMIÄRFAKTA
Kolla faktan kring mina premiärfisken:
2005: 1 januari 9,0kg
2006: 13 januari 9,08kg
2007: 1 februari 9,44kg
2008: 11 januari 8,08kg
Isen har lagt sig sent på tex Storsjön och jag kryper gärna inte ut på tunna isar eftersom jag ofta fiskar ensam. 15 cm är ett bra riktmärke.
Klart man blir laddad när man vet att storgäddan blickar uppåt under isen...
De första isarna brukar kunna ge riktigt fina gäddor på djupet. Den stora gäddan är ofta kvar ute på djupet och jagar pelagiskt, så en mört doppad ett par meter under isen kan ge kanonutdelning.
PREMIÄRFAKTA
Kolla faktan kring mina premiärfisken:
2005: 1 januari 9,0kg
2006: 13 januari 9,08kg
2007: 1 februari 9,44kg
2008: 11 januari 8,08kg
Isen har lagt sig sent på tex Storsjön och jag kryper gärna inte ut på tunna isar eftersom jag ofta fiskar ensam. 15 cm är ett bra riktmärke.
Klart man blir laddad när man vet att storgäddan blickar uppåt under isen...
Februarigädda i ett fantastiskt mönster |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)