Summa sidvisningar

söndag 30 december 2012

SUMMERING 2012

 
Solnedgång, december
Julbestyren börjar sina och tid till en summering av året har kommit.
Ett märkligt år med både höjder och djupa dalar. Vädermässigt en katastrof efter att isarna gått tidigt. Regn, regn, regn, regn, regn, regn, regn och åter regn innan snön kom med snö, snö, snö, snö, snö och åter snö!
Vi har fått nederbörd minst 3-4 ggr i veckan sedan i april helt makalöst egentligen. Inte en enda vecka utan nederbörd, måste vara rekord sedan Juraperioden...
En helt vanlig dag i somras...
Höjderna har varit det ismetepassen, det tidiga vårfisket efter gäddan och vertikalfiskets hemligheter som kommit upp i dagens ljus, uppstarten av guidefirman med mässbesök i Holland.

Djupet har hela höstfisket bestått av, ett fullständigt haveri ifrån min sida både antalsmässigt och viktmässigt, vårfiskets låga toppvikter och vädret, detta miserabla elände 2012.

VINTERN
Vi fick lagomt med snö och det blev stabila isar på sjöarna.
Det blev sex pass innan isarna gick och det är väl det man hinner med, ett par gånger i månaden.
Premiärpasset den 14 januari skulle kanske bli mitt bästa isfiske genom tiderna viktmässigt.
20 cm kärnis och ett tunt snötäcke låg på isen när jag äntrade vattnet. I den kolsvarta vintermorgonen placerade jag ut mina sex spön och innan ljuset kom var allt på plats.
Bonusgös

Som på en given signal när det första ljuset från gryningen uppenbarade sig kom första fället, vid mothugget kände jag en bättre fisk i ändan men den släpper ganska snabbt och jag som hatar att bränna fisk så där. Det kan ju vara dagens enda möjlighet...

Men det blev en minnesvärd dag med totalt 12 fällningar och 9 gäddor ovan is där ingen vägde under tre kilo och det toppades med en prydlig gädda över skamgränsen.

Nästa pass fjorton dagar senare var ett infall som jag fick en morgon då jag vaknade allt för tidigt. Snabbt iväg och nu skulle ett nytt vatten provas. Det blev en enda fällning men gäddan visade sig tynga vågen över sju kilo så det fället var klart godkänt!




NYTT OCH FRÄSCHT SKULLE DET VARA
Jag återkom till vattnet ännu en morgon men denna dag så var det föräldrafritt och småbarnen kunde härja fritt under isen.
Göran och jag hade ett par pass ihop på isen och vi letade nytt, allt detta år skulle vara nytt och fräscht, ingen möglig gammal skåpmat här inte. Samma dag, nästan samma minut får Göran ett fäll på ett av dessa nya ljusa fräscha vatten samtidigt som vår vån Mr Y har ett fäll på ett gammalt infiskat vatten några mil därifrån, där man vet vard man får och många gånger blir rikligt belönad.
Historien är den att det skiljer ganska exakt tio kilo mellan Görans och Mr Y;s gädda, tio kilo!

Vinterns största

Vi klurade på många tankar och upplägg Göran och jag men vi får inse att vi inte kan ligga borta lör-sön varje helg på nya vatten i mörka djupa skogar. Vi har begränsat med tid och kan vi komma ut två-tre ggr i månaden under året får man vara nöjd.
Fan ibland eller väldigt ofta skall jag säga önskar jag att man var tjugo år yngre och hade obegränsat med tid.

Nåväl, den stora sjön fick i alla fall ett besök ifrån isen och som vanligt hade jag ett bra fiske.









VÅREN
Kom tidigt, ett drömläge att kunna fiska gädda flera veckor i öppet vatten innan lekbestyren skulle komma igång.
10 mars satt jag på en av mina favvisar och hade hinken full med fina metmörtar och det skulle gäddmetas!
Det blev en fin fyratimmars sittning med sammanlagt 6 hugg och 5 gäddor som håvades. En kort och tjock sexkilos förgyllde kaffesmaken. Det är något magiskt med gäddmete, tre av mina fyra största gäddor har gått i fällan på denna metod.
Flötmete i åar är fortfarande bland det roligaste fisket
Åar och älvar öppnar sig först och sedan är det insjöarnas tur. Den 20 mars var en av mina båtar sjösatta och nu gällde det trolling utanför lekvikar och spinnfiske inne i kärlekskammaren.

Göran drog guldgäddor och Brynäs tog hockeyguld
Så här tidigt på året så äter gäddorna fortfarande en hel del. Fighterna är väl inte de mest explosiva men att vara med hela förloppet när allt vaknar till liv efter vintern är magiskt.
Magiskt var också fisket, fyra pass renderade i över 120 gäddor där en eftermiddag med Göran som co-pilot gav 48 gäddor under fyra timmars fiske. Det var helt sjukt och hur många hugg/nafsningar/tappade vi hade har jag ingen aning om men känslan var att det högg i varje kast!
Vanlig storlek i våras
Vassen lockar

Göran har tagit gäddans motsvarighet till Christer Sjögren

Fisket var stabilt långt in i april tills det var dax för lek. Då blir det också en paus i fisket för mig och de första tre veckorna i maj är normalt oerhört svårfiskade och gäddorna behöver en tid att återhämta sig innan de börjar att äta igen i slutet av maj.
Vårfiske är ROLIGT
SOMMAREN
I år skulle även jag lära mig vertikalfisket och då det pelagiska. Alltså handlade mitt sommarfiske om gösjakt. Men som jag nämnt tidigare så är utfallet av bonusgäddorna så betydande att det bör gå att rikta fisket efter gädda också.

Elmotor hade inhandlats under vinterhalvåret och med lite fix och trix och med grejor ifrån Biltema fick jag ihop en snygg lösning på givarfästet.
Jag gjorde en beskrivning om det på bloggen och lösningen blev så populär att Biltemas hyllor med cykelstyrfästen gapade tomma. Förvånad personal undrade om Gävleborna blivit cykelgalna styrstångsbytare...

Lösningen på min vertikalgivare spreds sig bland många andra fiskare, kul!
Visst blev det en hel del gös och även om det kändes som om jag var ensam om att inte ta en gös över 5 kilo denna sommar bland kompisarna så är jag en bit på väg i vertikalfisket.

VERTIKALA FUNDERINGAR
På ett par punkter fiskar jag lite annorlunda än andra, jag backar inte upp mot vinden med aktern som många gör. Istället driver jag med vinden och bromsar upp farten med elmotorn tills jag får rätt fart i driften för dagen. Jag har en ganska stor och tung båt och skulle jag backa upp mot vinden hela tiden drog jag ur ett par batterier ganska snabbt.
Det är väldigt enkelt och lättmanövrerat.

Sedan fiskar jag mig fram och har ofta jiggen ca 1,5-2 meter over botten, då ser jag fisken som trycker på botten och hur de stiger upp mot jiggen. Driver jag över ett högt stående eko backar jag tillbaka och vevar upp jiggen så den kommer över ekot. På så sätt har jag fått mina pelagiska fiskar. Gösen reagerar ofta direkt när jiggen sveper förbi och upp över henne.


Hård, hårdare, hårdast!
Men den bästa dagen hade vi på gammal hederlig trolling grabben och jag. Vi körde bonntrolling en dag i början på juli då solen för en gångs skull värmde oss. Davva utklassade mig och höjde personbästat på gös flera gånger under eftermiddagen.
Finfin sommargös


Senaste perset ifrån Davva
Sedan var han med och lirkade upp två långa gröna under sista semesterveckan, 108 och 110 cm är inte illa drillat av en trettonåring! Som kryddan på moset sprängde han perset igen på gös...








Grym vertikalgädda
HÖSTEN
Denna period är något man går och väntar på i slutet av augusti, en icketid för mig. För varmt för bra gäddfiske och för kallt för sol och bad, alltså går dagarna åt att invänta september och de första frostnätterna. Signalen för att nu är gäddorna på gång att börja äta upp sig igen efter den långa siestan.
En av få ljusglimtar i höst...
Jag börjar alltid mitt höstfiske i mindre och grundare vatten som kyls av snabbare än större sjöar.
Så redan 9 september gled jag ut på en av dessa och hade en fin dag.
Ett par veckor senare var jag åter på plats och nu var det en helt annan aktivitet i vattnet, man känner på en gång att dagen skall bli bra när det smäller i grejorna efter fem minuters fiske!
En skön semesterdag i solsken och svaga vindar. Denna dag hade man smygit ned en ny wobbler i lådan en Cobbs 25 cm crankbait som efter lite bly i buken fick den där underbara vickande gången som man vill ha på en stor aptitretare!

September blev oktober och det var nu det skulle hända! Fetgrisarna skulle upp och jag hade massor av tid, hela hösten låg där och väntade. Som det började, 13 gäddor och 1 gös där åtta gäddor var feta och fina. Jag toppade med en precisionstrollad 8+ gädda som nöp en Strike Pro på kort lina på den handhållna spöet.

VAD HÄNDE?
Vad som sen hände har jag ännu inte kommit över, allt rasade och fisket för min del blev bedrövligt. Regnet fortsatte att vräka ner var och varannan dag och åar tillsammans med sjöarna fylldes till bredden. De gamla hotspotsen var tomma, fullständigt tomma!

Jag åkte på en helgresa till fiendeland igen för att dra upp monstret men fick åter vända hemöver med svansen mellan benen igen, dock sprängde jag nollan denna helg med en hel gädda på söndagen.
Facit efter tre års besök, 7 heldagar, ca 80 timmars fiske, 2 gäddor!

De efterföljande åtta turerna gav 15 gäddor i utdelning mot normala 60-80 st.
Vikterna skall vi inte ens nämna då de flesta precis blivit av med gulesäcken...
Till slut var man slut innan man ens börjat fiska och efter tre timmar i båten så grävde man efter valium i väskan.

FAAAANNNN!!!

Nu sitter jag och plitar ned de sista raderna och tänker tillbaka på vårens och sommarens gösfiske och de minnena får en på betydligt bättre humör.

Årets nolla: Höstfisket

Årets nolla 2: Jag

Årets nolla 3: Ottnarens fiskevårdsförening som fortsätter att gynna köttfisket, tänk om!

Årets bete: Fin-S

Årets innovation: Givarfästet

Årets år: 1991

Årets miss: Ingen gös över 5 kilo

Årets färg: Firetiger

Årets nyinköp: Evinrude 40 hk E-Tec

Årets längtan: Efter min tionde tia

Årets Zlatan: Zlatan

Årets väder: Vidrigt

Årets företag: Berglunds Fiskeguider


SUMMERING

Antal turer: 26

Antal gäddor: 176

Över 4 kg: 33

Över 7 kg: 3

100-klubbare: 8




torsdag 20 december 2012

HÖSTENS BETEN

Hösten inväntades med stora förväntningar men som kan summeras som ett mindre haveri.
Jag har aldrig fiskat mer än jag gjort i höst och kunde äntra vattnet 12 gånger från mitten av september tills isen la sig i slutetav november. Tyvärr blev det magert utfall.

WOBBLERDOMINANS
Mjärden fiskade bra och jag hade god tillgång till fina betsfiskar hela hösten men de ratades gång efter annan. Wobblers lockade fram flera hugg och jag kliade mig både en och två gånger på Tommy Nilsson-hjässan utan svar...
Men det blev trots allt några fiskar och tre beten som gjorde skillnad under fler av passen.
En ny favorit fick jag och det var den handbyggda Cobb på 25 cm som efter lite modifiering fiskade relativt bra.

COBBS
Cobbs är ett handbyggt bete som går under termen twitchbait, men som med 25-35 gram bly i buken fungerar fint i lågfartstrolling. I originalutförandet är flytförmågan för stor att trolla ned den i farter under 1,2 knop.
Färgen på premiärbetet som gamle hjälten Bengt Grive skulle beskriva som "lösimagenbrun med orange fartrand"
Skeptiskt var jag till färgvalet som Albin på Sporting insisterade på skulle funka i mina brufärgade vatten.
Visst fick han rätt den gode Albin, så nu kommer flera betesmodeller att inhandlas i denna föga attraktiva färg.

Cobbs, Butch och Strike Pro
STRIKE PRO
Är en robust och mycket användbar vobbler som länge varit med i lådan.
Den stora modellen med djupgående sked passar ofta bra på det handhållna spöt. Då kan du variera längderna ifrån 7-15 meters släpp. Då får du den att fiska ifrån 4-7 meter.
Höstens största gädda gapade över en precisionstrollad grå-silver färgad Strike Pro på 10 meters linsläpp.
Grejen var att stryka längs en brant på 6 meter som viker av i 90 grader, så det gäller att köra precis intill kanten innan man svänger av, annars går wobbler fast på grundare vatten...
Denna gång knäppte det till alldeles innan jag skulle svänga av och jag lyckades med taktiken.

Höstgädda

BUTCH
Åter med på tronen och visst får den mycket tid men som den förtjänar också. Från fyra meter och djupare så är den klockren. Varken för stor eller för liten.
Färgvalet är väl det som styr vilken av Butcharna som skall blötas.
Den i Firetigerhar många på sitt samvete och är snart ikapp den klassiska blå-silver

ISMETE?
Ännu har jag inte äntrat någon is men till julhelgerna är det äntligen dags så i helgen åker mjärden ned under isen.
Vi har mycket snö runt om oss men på isarna brukar snön blåsa bort och sjunka undan lite bättre. Får vi inga större mängder de närmaste dagarna så luktar det fisk.

måndag 17 december 2012

SOMMARENS BETE

SOMMARENS BETE 2012

Denna sommar hade jag gett mig dän på att lära mig det pelagiska vertikalfisket precis som övriga sportfiske Sverige.
Alltså riktade jag egentligen bara ett par pass efter gäddan, men det blev flera bonusfiskar under gösjakten istället, så pass bra att jag bestämt mig för att rikta något pass på gädda med förstärkt vertikalutrustning!

Jag tror det kan revolutionera gäddfisket under högsommaren som annars är en svår period att nå lite stabilare fiskar. Men all sk bifångst med stabila sommargäddor från många gösjägare gör att man hajat till både en och två gånger. Här finns potential inget snack om det.

Annars håller jag tiden från midsommar och en vecka in i juli som en riktigt bra period för gäddfisket. De äter fortfarande upp sig efter leken och de är aktiva runt grynnor och på djupbranter. De bjuder upp till knallhårda fighter och både spinnfiske och trollingfiske ger goda resultat. Farten skall upp mellan 1,5 -2,5 knop och huggen är brutala!

TROLLINGBETENA
En trotjänare och en blivande sådan fiskade bäst i somras mellan alla regnskurar. Westins Jätten är som Zlatan, levererar alltid och har ett brett fartregister. Det är väl under tidiga vårfisket som den egentligen inte används av mig, annars är den given många gånger.
Dubbelhåvning!
 Butchen i 21 cm storleken är kanon till sommartrolling, den både hörs och syns ordentligt och den gulgröna flour färgen skördar i soppvatten. Med Butchen får du också grova gösar som bonus om du håller dig i det lägre fartregistret. Tror inte jag fått en enda gös under tre kilo på en Butch!

Westins Jätte och Butchen trivdes i sommarregnet!


VERTIKALBETENA
Två modeller sticker ut och den första är Illex Lightning Slim.
Illex är en långsmal maskliknande jigg som är oerhört lättfiskad både utefter botten som pelagiskt.
Jag har kört med 19 och 25 cm storleken och med två stingerkrokar i kroppen.
Gäddan klipper igen käften helt och krokningsförmågan är god.



Den andr är Fin-S är en gösfavvis också, men de två största modellerna på 7 och 10 tum gör varje gädda med självaktning rysningar. I somras lockade den upp två gäddor på 108 och 110 cm i slutet av juli under samma vertikalpass, bakom spöet var grabben…
Själv fick jag några femplus gäddor på 7 tummaren.
Fin-S i 10 tum, Illex 25 cm, Fin-S 7 tum och Illex 19cm. Alla dessa lockade gäddor under hela sommaren.
Nästa sommar som sagt då skall jag rikta fisket efter gädda på vertikalmetoden och köra med lite tyngre skallar och prova lite nya jiggar som funkat bra under spinnfiske.





torsdag 13 december 2012

FISKETURISMEN SKALL BLOMSTRA I GÄSTRIKLAND

Varannan onsdag skriver herr Moberg om fiske i vårt närområde och i gårdagens Gefle Dagblad kunde man bla läsa om mässan i Utrecht som jag var på.

http://gd.se/extra/fiske/1.5385234-tusen-alternativ-for-miljomedvetna-fiskalskare

En kund som jag faktiskt har gjort klart med till sommaren lyssnar på mina argument...
2013 skall bli ett intressant fiskeår både privat och som egenföretagare.

ALASKAVÄDER
Drygt 70 cm snö parkerar på marken och det kommer att bli mer sanna mina ord, fortsätter det så här så har vi tre meter snö i februari. Vädret fortsätter som det hållt på sedan i april, nederbörd minst 3-4 ggr/veckan!
Börjar lindrigt sagt tröttna på skiten...
Satans trist om man vill ägna vintermörkret åt lite isfiske. Samtidigt som kylan kom vräkte snön ned och med följd att sjöarna är svårt besatta av stöp. Eftersom snön isoleras så pass bra så krävs ett rejält blidväder som packar ihop snön och stöpet fryser. Men ingen prognos norr om Saharaöknen visar på någon värme att tala om.
Snöar det inte har vi istället 15-20 minusgrader.

SAMMANSTÄLLNING
Kvällarna ägnas istället åt att sammanställa all fakta ifrån årets fiske, som ni vet är jag en statistikfreak och har man hållt på sedan 1982 så känns det angeläget att fortsätta med detta.
Materialet sväller och det blir allt mer att göra för varje år. Allt skall gås igenom och nya årslistor skall skrivas för hand och sättas in i pärmarna.
Statistiken för gäddor över 4 kilo förs över till excelark och mappar. Sedan omvandlar jag dessa till läsbara tabeller och kurvor.
En del av materialet har ni fått tagit del av och tanken är att mer fakta skall lämnas ut till er läsare, jag vet bara inte hur med vissa grejor.
Undrar hur fisket kommer att gå idag då?
Ni som följt mig har sett att jag aldrig skriver ut vart jag fiskar utan hur och varför jag fiskar som jag gör. Att hitta egna vatten att fiska på är en del av framgången hos en fiskare.
Men allt går att överföra till sina vatten och man kan göra egna varianter av tips och tankar. Så länge man inte försöker bli bättre så blir man sämre med det man håller på med. Det gäller allting även fisket.

Ha det i mörkret för om nio dagar vänder det mot ljusare tider igen!!!




måndag 10 december 2012

VÅRENS BETEN

Det blev en tidig vår med lång period med förleksfiske, jag kunde åtminstonde fiska i fem veckor på öppet vatten innan honorna började släppa på rommen. Skillnaden mot våren 2011 var slående när var leken över på några dagar, då värmen exploderade efter islossningen. Våren 2011 hann man helt enkelt inte med.

Isfritt redan i slutet av mars, mumma för en gäddjägare på våra breddgrader!
OPTIMALA FÖRUTSÄTTNINGAR
Våren 2012 blev efter islossningen kall, våt och utdragen. Gäddorna hade bara mat i tankarna långt in i april och med mina beten kunde jag ha ett bra fiske i princip varje pass jag var ute.
Antalsmässigt så togs det över 120 gäddor under fyra magiska pass under mars-april.
De där riktigt tunga madamerna höll sig undan, men många fina gäddor mellan 4-6 kilo fick i alla fall upp pulsen någorlunda på mig.

SPINNFLUGORNA FICK GE VIKA!
Jag har ju höjt spinnflugorna till skyarna här på bloggen och det är fortfarande ett superbete för vårgädda. Men denna vår så lockade de inte som tidigare och jag gick allt mer över till hybridbeten.
Det kan vara så att på de platser jag nöter på, så har gäddorna under de fyra år jag använt spinnflugorna nu börjat syna igenom dessa?

Många spekulerar i om inte gäddorna tröttnar på vissa beten om de exponeras för dessa flera gånger. Det blir också svårare med återfångst av gäddor på samma beten. Om det är så eller om det är tillfälligheter får jag väl svar på till våren som kommer.







Själv köper jag det när det gäller konstbeten på begränsade ytor, tex en lekvik med samma gäddor som återkommer till barnkammaren. Ute på öppet vatten med betesexponering under trolling och annat så är jag tveksam. Westins Jätten fångar gäddor lika bra idag som i början av 80-talet.
Levande beten fångar alltid, där styrs huggfrekvensen av ätperioder.

HYBRIDBETEN
Främsta hybridbetet för dagen kanske är Svartzonkers McTail som kan fiskas med både svans och med shadstjärt.
Denna vår så hade en custommålad variant med svans riktigt kul i det kalla vattnet. Jag jobbade med små rörelser och en monoton inspinning med spinnstopp gjorde jobbet många dagar. Genom att ha svansen i oika positioner kunde jag antingen få den att tippa uppåt eller dippa med huvudet nedåt. På riktigt grunt vatten kunde man se varje gång den gled uppåt och visade nosen, då körde man ett spinnstopp och Mctailen sjönk sakta nedåt innan man vevade igen.
På det sättet kunde jag plocka gäddor på tre decimeters vattendjup utan problem.
Så fort vattnet var lite djupare vred jag svansen och den fick då effekten av att dyka nedåt istället.

Jag tror inte jag gjorde några jerkryck överhuvudtaget med denna wobbler.

Sedan kom ABU ut med en liten variant av Mctailen, kallad McMy. En favvis direkt då den gick att fiska med haspelspö och lite lättare utrustning än den större Mctailen.
Den far fram lite som den vill i vattnet och det finns obegränsat med möjligheter med denna wobbler.

Det tredje betet som fick förtroendet var Salmo Slidern, som kanske är det enklaste betet som du kan fiska med, det går inte att ta in den fel.
Långsamt, snabbt, långa spinnstopp, korta spinnstopp, hårda dragningar, små korta dragningar, tokveva in den, smådutta, gör vad du vill! Den fångar fisk.

Salmon är bra också i slutet av dagarna när koncentrationen gått ned lite och du fiskar kanske mer monotont och utan tanke. Ibland suger dagarna musten ur en och ett lättfiskat bete som gör det mesta själv är då att föredra.

Våren 2012 var antalsmässigt den bästa nånsin för mig men de riktiga grisarna förblev kvar i vattnet.

Vårens tre bästa beten, överst en custommålad Mctail med svans, i mitten en McMy i färgen FT och underst en flytande Slamo Slider i färgen RR



tisdag 4 december 2012

FANTASTISK MÄSSA I UTRECHT

Så är helgen över och mässan med den, en fantastiskt rolig och utvecklande helg tillsammans med en hel del tokroliga människor och bekantskaper.

"Sweden Fishings" monter gjorde intryck på många helt klart och att få vara en liten del av denna jätte apparat var otroligt inspirerande.
Jag har ingen aning om besöksiffrorna när detta skrivs men känslan var att det överskred 6-7000 besökare om dagen.
Lördagsmorgon utanför mässhallen
SPORTFISKE I EUROPA ÄR STORT
Intresset översteg min vildaste fantasi och min knaggliga engelska har fått mycket utrymme i montern. Vi slogs mot reseländer som Norge och Irland mfl men visst har vi ett jätteläge att locka fler turister till vårt vackra land, vi har sjöar så det räcker och blir över, jag lovar!

Hetast på mässan var i nämnd ordning, predatorfiske, karpfiske och mete efter vitfisk, har väl sällan sett så många spön över 10 m, monterade och demonstrerade för besökare.
Sedan var havsfiske något som många ville sälja in och först därefter kommer förfrågningar angående ädelfisk.
Något för oss att fundera över som vill sälja in fjällen och våra fina ädelfiskar, det finns annat som lockar mer.

Sportfiskebåtar i massor stod på rad
FREDAG
Klockan stod på 03.30 lokal tid i Gävle när jag klev upp i det då precis startade snöovädret. Fy f.. för snö.
Men taxi till stationen och tåg till Arlanda Airport och på ett av de krisdrabbade SAS-planen för avfärd mot Amsterdam.
Landar i ett grått men betydligt varmare Holland. Inga problem att hitta till tågstationen och biljetter löstes i automater. Måste säga att på det mesta är det enorm bra logistik i detta land och det är enkelt att transportera sig.

Anländer till Utrech strax före elva och från centralen är det 200 meter till hotellet och 400 meter till mässhallarna, man såg både hotellet och hallen ifrån toppen på rulltrappan vid tågstationen. Skönt.

HETLUFTEN DIREKT
In i hetluften direkt och trots att det var bara var första timmen som hunnit vara öppet var det mycket folk i köer in i mässan och många som redan var inne och klämde på grejor.

Vår strategi ifrån Gästrikland/Hälsingland var att sälja in vår broschyr som helt klart var en av mässans snyggaste och innehållsrikaste. Där hade vi våra paket tillsammans med boendeanläggningar som vi samarbetar med.
Från Hälsingland hade man skickat projektledaren Stefan Barenfeld som var en kanoncool kille med härlig inställning till livet och fiske!
Micke Norrbelius ifrån Gävle Fiskeredskap som är vår projektledare var också med, en annan galen man...

Omslagsbild på vår katalog

Översikt över boenden och guider

Kratte Masugn med omnejd

Lite annat än fiske att erbjuda
Till de som var intresserade gavs en detaljerad bild av vårt område och vad vi hade att erbjuda tillsammans med ev kund.
Fredagen gav en hel del förfrågningar och ett par offerter gjordes iordning. Skönt med en bra start första dagen.
Vi avslutade kvällen med gemensam middag och gedigen genomgång av lokala drycker på en grekisk restaurang som verkligen bjöd upp till både dans och sång. Vid 01.30 stupade man i säng efter ett hektiskt dygn!


En än så länge pigg man i yngre, övre medelåldern...
LÖRDAG-SÖNDAG
Klockan ringde väl tidigt efter gårdagens ambitiösa nöjen. Men nu väntade en lördag som verkligen blev lyckad, vi körde på än bättre än under fredagen. Många kunder kändes riktigt intresserade och vi fick lämna ut några till offerter medan en del skulle höra av sig efter mässan.
Söndagens besökare bestod av flera barnfamiljer som var ute och letade semesteralternativ och då gällde det att ha lite olika alternativ i bakfickan.

21.20 på söndagskvällen landade man i ett iskallt Sverige igen. Tur att det bara hade kommit en halvmeter snö och det inte var kallare än -21.

Men det var en trött Berglund som stupade i säng vid midnatt och en ny arbetsvecka väntar på menyn!

Mässans märkligaste?! En karpsäng som den får vila i medans man gör iordning våg...
Kom inte och säg att karpfiskarna är ett eget släkte!






torsdag 29 november 2012

FISKEMÄSSA I HOLLAND TILL HELGEN!




Imorgon bitte reser jag ner till Holland, Utrecht för att jobba på Europas största fiskemässa,
"De Hengelsport En Visbotenbeurs".
Mässan pågår fredag till söndag mellan 10 - 17. Sedan väntar kvällsflyg hem igen till Arlanda Stockholm.

Jag är där tillsammans med "Sweden Fishing" för att sälja in min enskilda firma "Berglunds Fiskeguider" och vår region till den stora gruppen sportfiskare som finns i Holland, Tyskland mfl.

Det har föregåtts med massor av förberedelser och tryckning av produktblad, bildspel, rollups mm. Det skall bli riktigt spännande och se vad det kan ge.

Sedan skall jag själv försöka hinna med att gå runt även jag och få lite nya influenser till mitt eget fiske (kan behövas).
Återkommer med rapport hur mässan har utfallit.

VINTERN ÄR HÄR
Så blev det då till slut ett rejält väderomslag och kallluften rasar ned över landet, idag har snön yrt runt gård och knut men inga mängder men tillräckligt för att vintern skall segra.
Själv kommer jag att samla kraft till julledigheten som för min del blir rekordlång precis som i fornstora skoldagar.
Från den 22 december till 6 januari är man arbetsbefriad! Kan mycket väl bli någon julgädda ifrån isen dessa dagar.



lördag 24 november 2012

MÅNFASER


Månuppgång vid Fårösund, Gotland sommaren-11

Månens faser har väl alltid fascinerat oss fiskare. Jag skall fastslå direkt att jag definitivt INTE är slav under månen. Jag fiskar när jag har tid och den är begränsad och jag ger blanka fan i om det är nymåne eller fullmåne.
Betena skall blötas punkt slut.
 
Däremot så finns det för mig, statistik och fakta över hur det har gått under själva fisket. Där finns det tendenser som visar om inte klart så i alla fall för en övervikt när månen syns som mest.

Jag vet att många för att inte säga övervägande delen av oss fiskare håller nymåneperioden som het, men jag själv har inte haft någon större framgång under dessa dagar och jag har faktiskt gjort mitt för att bättra statistiken under just dessa dagar och tagit semester och fiskat då. Allt för att motbevisa mig själv att det inte skall spela någon roll men det gör det likt förbaskat!
 
FISKE FÖR ALLA


I senaste numret av FFA så slängde Anders Forsberg ut ett mail och ställde denna återkommande fråga om månen har någon påverkan på fisket och vi var några stycken som svarade. Teorierna publicerades och det blev korta analyser ifrån oss alla. Jag tänkte fördjupa mina tankar utifrån det jag sade.
 













MÅNENS MÅNAD
Den är 29,8 dagar och det innebär att det blir en förskjutning varje månad när olika faser infinner sig. Denna cykel är 19 år lång, sedan återkommer samma mönster igen i förflyttningen. Detta har man vetat om i tiotusentals år och på Gotland har man hittat inristade mönster i stenar sk "svärdslipningsstenar" som just talar om detta. Dessa är daterade till några årtusenden före kristi födelse.
Nu tror jag inte dessa stenar hjälpte just gotlänningarna i fisket...

Gotländsk svärdslipsten med mönster som följer månens faser, det finns över tusen sådana stenar runt ön i symmetriska mönster som följer en 19 års cykel

 
MÅNENS FASER
Jag har i min tabell lagt in 30 dagar med nymåne som dag 1, halvmåne + som dag 8, fullmåne som dag 15 och halvmåne - som dag 23. Se nedan:

Bokförda gäddor över 4 kilo är de gröna staplarna och över 8 kilo är de röda staplarna

Sett över hela året kan man se att det fångas gädda över 8 kilo oavsett dag och det finns en klar nedgång precis dagarna innan nymåne. Kurvan går upp runt fullmåne och avtar dagarna efter för att nå en topp runt halvmåne i avtagande.
Det visar att jag fångat flest större gäddor under perioden halvmåne +, fullmåne, halvmåne -.
 
HÖST
Bryter jag ned statistiken till att gälla höstmånaderna september - oktober - november ser statistiken ut så här:

Här är det tydligt att perioden runt nymåne har varit ganska klen utdelning av grövre gädda, även dagarna efter fullmåne infaller en klar försämring 


Fullmånegädda ifrån 3 juli-12. Denna dag hade jag och Davva grymt fiske på både gädda och gös
ÅRSBASIS

Tittar jag på sambandet mellan de olika perioderna så har jag samlat fakta runt varje fas.

Nymåneveckan är mellan dag 28 - dag 4, med nymåne som dag 1
Halvmåne + är mellan dag 5 - dag 11, med halvmåne + som dag 8
Fullmåne är mellan dag 12 - dag 18, med fullmåne som dag 15
Halvmåne - är mellan dag 20 - dag 26, med halvmåne - som dag 23.

  • Nymåne                Över 4 kg 23%
  • Nymåne                Över 8 kg 19%
  • Halvmåne +          Över 4 kg 26%
  • Halvmåne +          Över 8 kg 21%
  • Fullmåne               Över 4 kg 25%
  • Fullmåne               Över 8 kg 27%
  • Halvmåne -           Över 4 kg 26%
  • Halvmåne -           Över 8 kg 33%

HÖSTEN
Under hösten finns det en klar förskjutning av att perioden när månen är i avtagande, tre av fyra 8+ gäddor är fångade på den sidan månfasen
  • Nymåne                Över 4 kg 23%
  • Nymåne                Över 8 kg 10%
  • Halvmåne +          Över 4 kg 27%
  • Halvmåne +          Över 8 kg 14%
  • Fullmåne               Över 4 kg 25%
  • Fullmåne               Över 8 kg 33%
  • Halvmåne -            Över 4 kg 25%
  • Halvmåne -            Över 8 kg 43%
 Ju längre fram i månaden vi kommer ju högre utdelning av de största gäddorna

TOP 30 LISTAN
Tittar jag på mina trettio största gäddor under vilken period dessa är tagna så ser det ut så här.
  • Nymåne                  2 st
  • Halvmånde +         10 st
  • Fullmåne                 3 st
  • Halvmåne -             15 st
Facit:
Finns det något?
I mitt fiske, i mina sjöar på det sättet jag fiskar så har utfallet blivit detta. Jag anser att det är extremt trögt och svårt att lyfta de största exemplaren dagarna innan och efter nymåne, trots många många försök ifrån min sida!
Men fiskar det gör jag oavsett hur guuuben däruppe befinner sig.

Hur ser det ut för er andra runt om i Sverige, hör av er med åsikter och funderingar.

Denna högg under dag 1, dvs nymånedagen, en av två bland mina största som huggit under denna period

måndag 19 november 2012

HOPPA I SJÖN!

Jag har hamnat i en långdragen formsvacka och hade det handlat om fotboll så känns det som 14 raka matcher utan vinst. Jag fiskar helt enkelt fel, fruktansvärt fel just nu.

Med dåligt fiske kommer också tvivlet tidigt på dagen. Har det inte huggit på ett par tre timmar så tvekar jag och börjar exprimentera å det grövsta, vilket leder till ännu sämre utfall och än sämre känsla.
Framåt elvatiden så har man gett upp och sitter i båten och är uppgiven.

Förr fiskade jag mig igenom allt och trodde stenhårt på vad jag gjorde och tyckte att jag fick belöning för slitet.
Nu så får jag inte ett skit tillbaka!

VAD ÄR FELET?
Ingen aning faktiskt, i höst har gamla hotspots inte gett någonting överhuvudtaget och flera som jag känner har snurrat på nya platser med ok resultat.
Själv har jag utgått ifrån tipsen och på "Den Stora Sjön" så ser man ju vart båtarna håller till.
Men jag glider tillbaks på mina branter och hålor men fisken är som bortblåst.
Jag är sedan länge en trogen trollingaktör på hösten och det är därmed detta fiske jag funderar över.

Jag går nu igenom hur jag fiskat, vad är det som inte stämmer?

FARTEN?
Jag har på storbåten en nya motor och där  fått ta hjälp av två trollingstrutar efter sidorna som jag tycker bara har fördelar med stabil gång, båten tar inte vind och det är lättare att hålla jämn fart. Men tänk om den jämna farten är en nackdel? Förr så gjorde vågorna och vinden att betena fick en mer varierad gång, är det något som gjort resultatet sämre? Jag ligger på mellan 1,0 - 1,4 knop stadigt under höstfisket som jag gjort i många år. En del har haft bättre fiske i uppåt 2 knop men det kanske är tillfälligheter.

Men jag har ju tre båtar till och där är konceptet detsamma, lågfartstrolling med 5 hk fyrtaktare eller med min elmotor och det går inget bättre i dessa båter heller.

BETENA?
Ja, vad har jag haft på haken egentligen? Ja du, Westins Jätte, Westins Platypus, Butch, Cobbs, Cisco Kid, Hi-Lo, 4-play, Frenzy, feta shadjiggar, Ailen eel, Rapala SSR, Strike Pro, Hemgjorda wobblers, levande beten såsom id, mört, abborre, braxen, sarvar, björknor, Salmo Fatso, McTail, Zalt, Grandma, Nils Master, Manns, Bomber, Turus Ukko, Swim Whizz, Soft 4-play är väl en del av de som fått tid i vattnet.

Trolling med levande betesfisk har tidigare år skördat ordentligt men både förra hösten och denna så har wobblers flera gånger gett bättre och större fisk.
Men jag har ingen aning om varför?
Visst finns det fog för att tro att gäddorna kan ignorera beten som man exponeras emot flera gånger men då handlar det om begränsade ytor, tex lekvikar med en Buster Jerk på tafsen.

Ett levande bete måste dom ju äta!

BOTTENDJUP?
Största djupen har tidigare gett bäst resultat men icke i år, 4-5 meters platåer med spridda fiskar har gett överlag bra fiske. Varje fiskepass har man fått överge djupen för att glida in på grundare vatten och där tagit någon enstaka fisk. Kanske gäddorna står extremt grunt även i insjöar?

BETESDJUP?
Har under många år haft framgångar med beten fiskade högt uppe i vattnen oavsett bottendjup. Men har alltid något bete som drar upp lite bottenslam utifall att de står och samlar lera på buken...
Jag har inte sett något mönster som skiljer sig åt utan det har huggit på djupt och grunt fiskade beten, bara färre hugg än normalt...

SÖNDAGENS FISKE
Jag var ute en heldag igår och fick ihop fem små gäddor till slut. Det var långt mellan huggen och fyra tog på wobbler och en på levande bete.
Vid elva så var jag extremt nära att hoppa överbord!
Så less var jag just då:


Tanken har slagit mig att hoppa överbord och ge fan i fisket...
Höstsummering:
13 oktober     0st
14 oktober     1st
21 oktober     2st
2 november    2st
4 november    3st
5 november    1st
18 november  5st

Sammanlagt:  14 st varav en enda över 6 kilo...

Normalt snittar jag 5 - 15 gäddor/tur under hösten med någon över fem kilo varje gång.