Summa sidvisningar

onsdag 28 april 2010

Många gäddor, få stora

Gårdagen blev en blandad dag. Förmiddagsfisket var riktigt segt, det verkar som gäddleken är i full gång, de stora lyste med sin frånvaro. Det blev tre ryggkrokade braxar och tre mindre gäddor på spinnflugorna.
Gav mig av till större vikar och provade jerk och spinnfiske men dom var inte sugna på mina drag.
Vid 14-tiden så gick jag iland och slängde på några feta Chorizoz på engångsgrillen och det gjorde tydligen susen.
Eftermiddag och kvällsfisket fram till 19-tiden gav ytterliggare 11 gäddor, de två största på 5,45 och 4.0. En tog på en rosa-vit spinnfluga och en tog på Savagear 4-play abborrfärg.
Den sena våren gjorde/gör vårsäsongen kort men intensviv, fortfarande finns chansen till att fånga olekta exemplar men för var dag som går så blir dom totalt inriktad på leken. De som nu fångats har lekt och är på väg att fylla buken igen. Hittar man sjöar eller vatten som är kallare så kan det ge resultat ett tiotal dagar till.
Där jag ägnade fisket igår så varierade vattentempen mellan 7.8 - 8.3 grader.

I Storsjön så finns den chansen om man nu hittar gäddorna, vilket är så j.... svårt innan lek.

lördag 24 april 2010

Kanonfiske på vårgäddan!!!

What a day and the end... En kall men klar morgon i minus 4 inledde dagen på ett för dagen nytt vatten. Jag hade David L med mig som tror att gäddfisket alltid är enkelt med mig som guide, han har höjt sitt pers två ggr på de två tidigare turerna med mig, först lyfte han till drygt 6 kilo och i höstas slog han till med en på drygt nio kilo. Undrar hur denna dag skulle sluta?
Vi kom igång vid 07.00 och vi siktade in oss på en fin vasskant och ganska snabbt så tog jag två snabba men mindre gäddor på spinnfluga, ny ankring och jag svepte ett kast längre ut med min papegojfärgade spinnfluga, en, två vevtag, spinnstopp, en, två tre vevtag, spinnstopp, SMACK ett rejält hugg och tvärstopp. Gäddan gick bestämt men tungt runt i det två meter djupa vattnet, den här är bra sa jag, riktigt bra till och med. Efter några tunga men ganska korta rusningar så svepte den förbi relingen, YES en tänkbar tia...nu gällde det att få till en bra håvning på det här också. David skötte det precis lika bra som Göran L helgen innan. Håven blev proppfull med romstinn gädda. Ett härligt lyckorus när man krokade av gäddflugan ur munnen, hur mycket väger den? Längden mättes till 108cm och den tyngde vågen till 9340 gram, underbart! Vårfiske när det är som bäst.
Nästa gädda som högg tog på en Salmo Slider mörtfärgad, den vägde fina 6,45kg och 100 cm lång. Detta var början på en sanslös timme, gäddorna högg som galna och vi missade några i all iver, Gäddorna var både utlekta och precis i fas för lek. Det var fyrkantiga gäddor med nysvalda småbraxar eller sarvar i magen, men mer mat fanns det plats för.

När vi summeras vårt pass så hade vi fått 22 gäddor i båten, elva var så där delade vi broderligt David och jag.
Bästa betena var Abus Hairy Killer, I-Fish spinnflugor, Salmo slider och Swim Whizz i mellanstorleken, på det hade David en liten Rödvit specialare, en gummiliknande vobbler med ställbar stjärt vars like jag aldrig sett i en normal draglåda!

På tisdag är det ännu en semesterdag inbokad, å då, då j.... skall det bli kul.

fredag 23 april 2010

Vårgäddan älskar spinnflugan!

Ibland kommer det nya beten som verkligen är så bra som reklamen vill påvisa, ett sådant bete är spinnflugan som kom till butikerna förra våren-09. Först ut var I-Fish med sin spinnfluga i olika varianter och storlekar. Även ett företag med sitt säte vid Hornborgasjön sålde över nätet, om än betydligt svårare att få tag i.
ABU, med Anders Forsberg som predator expert kom ut med en mindre variant av dessa flugor och bollen var i rullning.

I år så satsar Kinetic stenhårt med sina Magic Minnow Monsterfly., men hur var och när kan man använda sig av dessa beten?

Jag anser framför allt att det är ett vårbete i grunda vikar eller över vegetationsbälten under sommaren. De fiskar bäst oblyade men det finns de som blyar på antingen tafsen eller på huvudet. På så sätt får den en jiggliknande gång och sjunker med huvudet före.
Den största fördelen med spinnflugan är att man kan fiska mycket sakta på grunt vatten och många modeller har ett otroligt häng, som innebär långa effektiva spinnstopp.
Drillningen är 100 % roligare än på ett Jerkbaitspö, du tappar också betydligt färre fiskar än på en Big Bandit t ex.

Till mitt fiske har jag ett Berkley ”Signa Pike” Haspel som är 8,6 fot och har en kastvikt på 20-65 gram, spöet har en rejäl ryggrad men en känslig topp som registrerar allt.
Till det har jag en Okuma Epix Pro 30, med 0.17 Fireline på spolad. Längst fram så kör jag uteslutande med enkeltrådig titantafs på ca 40cm.
Med den utrustningen så sveper jag iväg flugorna upp till 40 meter utan problem. Men det är inte längden som är avgörande, precisionskast i vassgluggar, in i vegetationsbälten, bredvid stock och sten handlar det mer om. Direkt efter nedslag så vevar jag ett par varv innan första spinnstoppet, då får flugan sjunka någon sekund innan jag fortsätter.

En enkel metod är ett varv, stopp – två varv, stopp – ett varv, stopp – tre varv stopp, osv. Hur länge stoppen skall vara är helt beroende på hur i stöten gäddan är. Trögt = långa stopp.
En sakta monoton inspinning med få spinnstopp funkar även det.

Det är härliga och spektakulära hugg, det smäller i grejorna många gånger!
Man luras av detta och tror att personbästat klivit på varje gång…, ytterst sällan är det små knäpp på flugan men det händer.

Om man skall hitta något som är negativt så är det att storleken på flugorna kan vara för stora. Precis nu innan lek vill gäddan gärna ha ett mindre mellanmål, de flesta flugorna är ju 25-30 cm, undantaget ABUs som är ca 20 cm.
Tidigt på våren och efter leken så öppnar de gärna käften igen för en stor spinnfluga.
Även färgvalet är begränsat.
Men som helhet så har vi fått ett ”nytt” bete som kommer att ge mig många goa fighter och fina gäddor.

onsdag 21 april 2010

Seg dag på sjön.

En semesterdag var inplanerad igår och naturligtvis var den vikt åt vårgäddorna, det blev en dag med hårt jobb och mycket letande innan dagen kundes summeras. Det blev till slut elva gäddor.
De två sista gäddorna för kvällen räddade dagen då de vägde 5,0kg och 4,62 kg båda på spinnfluga i gulbrun färg. Vattentempen hade stigit till ca 4,5 grader och det var något enstaka lekplask i vassen. Bästa beten igår var Zalt 14cm i blå-silver och papegoja och gäddflugor i gulbrun och gulsvart.
Hade en grövre gädda efter ( inget rekord ) på en invevad flötmetad mört som jag hade som komplement under spinnfisket, men allt hon lämnade efter sig var en kraftig virvel och ett par bitmärken på mörten...

lördag 17 april 2010

Spinnfluga i öppet vatten!

Idag så sjösatte man lillbåten, en Höga Rodd 390 för lite nostalgifiske i gamla hemmavatten, den senaste veckan hade vattennivån stigit ca 60 cm så det blev till att kliva ut i vattnet efter båten. Trots högvattnet så hade grumligheten minskat markant och det verkade ganska lovande trots allt. Med mig hade jag Göran L som inte tidigare hade provat på spinnfluga, men som nu såg fram emot att tampas med vårgäddorna på sådana.
Vid första ankringen på ca 1.8 meters vattendjup ganska nära en vass svepte vi iväg våra spinnflugor, det som är så viktigt men så svårt de första kasten är att spinna in oerhört, oerhört långsamt. Det är så madamerna ofta vill ha det så här direkt efter islossning. Vattentempen låg på drygt tre grader, brrr.
Smack, första hugget blev en brutal påminnelse om att de gäddor som huserar här inte slickar i sig flugorna utan de skall helst massakreras, sväljas i en tugga och skitas ur direkt, den känns bra hann jag säga innan, NEJ den släppte, nej den sitter faktiskt, vad hände? Jodå en ganska kort drillning och en elegant MVG-håvning av min nya håvassistent  gjorde att man kunde andas ut.
106 centimeter och närmare 8 kilo fisk, mumma.
Vi fortsatte att nöta runt vassen och mitt andra hugg för dagen resulterade i en femkilos smal sak.

Efter ett par timmar så bytte vi taktik och körde lite trolling men vi hade inte ett hugg på ca 3 timmars trolling, så vi återgick till förmiddans taktik, spinn med gäddflugor på grunt vatten. Nu blandades vädret i ett, regnskurar, kastvindar, sol och vindstilla mm. Gäddorna var svårfunna men fläckvis kunde vi ta några stycken till. När vi sedan bröt upp vid 15-tiden, för Göran hade tydligen barn hemma som behövde mat?!, hade jag segrat med 8-2.

fredag 9 april 2010

Första tioklubbaren!

9 april 1983


Drömrullen vid tolv års ålder
Som nybliven 13-åring hade man fått en ny Abumatic 330 i födelsedagspresent, en drömrulle för mig på den tiden. Autosyncro, snabbstopp när man skulle håva eller gaffa gäddan, ca 80 meter 0,35 nylonlina kunde man spola på, Wow!


Med den rullen på ett Abu parazoomspö på ca 7 fot så levde gäddorna livsfarligt i Hoån.

SAMLING VID KONSUM
Som vanligt hade vi bestämt att samlas vid Konsum kl 6 på lördagsmorgonen. Jag, Detlef, Magnus och Uffe, den tidens gäddproffs i Torsåker var den tänkta startuppställningen.
Men när klockan ringde på morronen så var jag knockad och orkade inte släpa mig upp, jag skiter i det här idag vet jag att tankarna gick.
Men minuterna gick och jag kunde inte somna om och efter en timme så gick jag i alla fall upp. Snabbfrukost och ner med lite saft och ett par mackor i ABU-väskan innan jag kastade mig på hojen.
Jag visste att vi skulle börja fiska på en sträcka vid Tjärnäs där en kanal rinner fram till ett mindre kraftverk, hösten före hade jag där tagit min första ”storgädda” en jätte tyckte jag då på 4,75 kg på en reflexspinnare.

Grabbarna var redan igång och fiskade när jag kom fram, men ingen hade fått något. Vi nötte på inne i kanalen utan framgång och vid elvatiden bröt vi upp och cyklade tillbaka mot byn.
Väl framme så gav Magnus upp och stack hem, men vi andra ville fortsätta fiska lite till.

HI-LO lys 26 gram
Vi valde en sträcka som tidigare gett andra fiskare större gädda. Jag satte på en Hi-Lo lys 26 gram på tafsen och gjorde några kast i höljan innan det blev stopp, något stort hade gapat över wobblern. Efter vad jag säkert upplevde som en evighet kunde Detlef kasta sig över detta monster som låg i vattenbrynet, långt före sin tid tog han ett gälgrepp och vräkte upp gäddan på åkern. Den var enorm i våra ögon, ingen hade sett något större.
Någon våg hade vi inte och vi knackade gäddan snabbt, nu var det slutfiskat den här skulle vägas och mätas ordentligt.
På Konsum jobbade min farfars bror Olle Berglund i charken, själv en jäkel på att fiska.
( Han kunde vartenda ställe på Malmjärn).
Min första tia!
Han fick äran att lägga besten på charkvågen som bara var graderad till tio kilo, men gäddan tyngde vågen lite mer och han sa att 10.1 får vi säga, längden mättes till 110cm.

Sån glädje man kände denna dag tror jag inte jag upplevt inom fisket, kanske lika men inte mer, att som ung tonåring få öka personbästat från ett par kilo hösten 1982 till över tio kilo våren 1983 var egentligen makalöst.
Att man sen fastnat i fisket kanske egentligen inte är så konstigt och det är lika roligt nu som för 27 år sedan!

söndag 4 april 2010

Isfiske och gäddmete!

I dessa dagar så är både de sista isarna och de första öppna vattnen riktigt heta. Det gäller bara att bestämma sig, var skall jag fiska och hur?
Långfredagen ägnades åt ismete tillsammans med min gamla vapendragare Magnus Svärd. Vi hade Storsjön i sikte. När vi kommer till parkeringen strax före sex så var det redan 6-7 bilar där, ok det verkar bli "Utsålt! på sjön.
När vi gått ut på isen så ser vi att två par redan satt sig i närheten av det stället vi hade tänkt oss, men när vi kom närmarer så fanns det plats mellan dessa båda ungefär där vi ändå hade tänkt oss.
Dom hade redan sina don ute, till vänster om oss hade vi två "gubbar" som körde med angeldon och inte mindre än ca 25 st...
Grabbarna till höger om oss körde med ismete 6-7 spön var.
Medans vi borrade och riggade så hade båda gängen hugg HELA tiden, lite stressad blev man, det gällde att haka på den tidiga huggruschen.
Vid sjusnåret hade vi grejorna klara och vi satte oss med fötterna i "startblocken", det skulle ju hugga när som helst. Detta när som helst för oss dröjde en dryg timme! Då hade de övriga haft minst 15 fällningar!!!

Det blev på Magnus spö som första fället kom och en fet femma fick syna isen, ok vi fiskade lite djupare än de övriga och vår tur kommer nu sa vi till varandra, fel helt fel skulle det visa sig.
Vid 12-tiden hade gubbarna haft ca 40 fällningar fått upp drygt 30 stycken varav ett par över 7 kilo. Grabbarna till vänster ca 25 fällningar och många drillade gäddor och vi, vi hade haft 6 fäll, helt obegripligt.
Jag var fan helt knäckt och gubbarna dom knackade varenda gädda och släpade dom till en uppsamlingsplats på isen. Den högen växte och växte under dagen, här skulle det bli gäddmat på tallriken.
Vi kunde höra dom prata med varandra och den ene var glad att han hade tagit Passaten eftersom den hade större bagageutrymme!
Som tur är så är den generationen snart utdöd, helt ok att ta nån matgädda men fan inte 80 kilo på ett fiske.
Jag hade telefonkontakt med flera fiskare som vittnade om ett makalöst fiske med många hugg och flera stora gäddor, ett par tior har också kommit upp under långfredagen.
En snabbanalys är kanske att vi fiskade på 7-9 meter medans de som haft bäst fiske haft sina don på 4-6 meter. Men jag kan ändå inte fatta att vi hade det så trögt när alla andra fiskade bra.

I dag så flötmetade jag efter ågäddor, men en kall och disig morgon gjorde förutsättningarna tuffa. Is på öglorna, stel flätlina och svårflörtade gäddor. Inte ett liv därunder och det blev ett blankpass.
I morrn provar vi flötmete igen, skam den som ger sig.