En mört har simmat in i gäddgapet |
METOD-TILLVÄGAGÅNGSÄTT-SAMMANFATTNING
METOD
Att hitta platser där betesfisken är ao om du skall fiska framgångsrikt, oavsett djup eller bottenstruktur, glöm kanter, branter, grund mm så länge du inte ser att det finns betesfisk på dessa platser.
När man hittat stimmen så koncentrerar man fisket till dessa områden.
Det kan behövas flera vändor igenom stimmen eller i dess närhet innan det börjar hugga, jag är oerhört envis om jag hittat heta områden. Gäddan finns där.
En yta på tex 300x200 meter kan jag nöta i 5-6 timmar på om jag vet att det står fisk där.
Farten skall vara låg, någonstans mellan 0,8 – 1,4 knop.
Variera betets gång genom att köra i S-svängar, det får fisken att röra sig extra.
Den snabbaste vägen till succé är att kombinera betsfisk och wobblers på dina spön.
Får du köra med 4 spön kan du börja med två wobblers och två betesfiskar. Viktigt är att välja wobbler som rör sig bäst i de fartområden som är aktuella, dvs någonstans mellan 0,8 – 1,4 knops fart.
Wobblers på innerspöna som fiskas lite djupare och levande beten på ytterspöna som man då kan fiska lite högre upp i vattnet kan vara ett bra utgångsläge.
Westins Jätte, Hi-Lo, Zalt, Butch, Strike Pro, Rapala SSR, Berkley Frenzy, Salmo Fatso, Cisco Kid, Savagear 4-play, Swimbaits, Alien Eel och Bulldawg och större shadjiggar är bara några av beten som alla passar till att kombinera tillsammans med betesfisk.
9-Kilos tillbaka till sitt rätta element |
TEKNIK VID HUGG
Innan hugg så ser man att betesfisken beter sig oroligt, spötoppen rör sig ordentligt och man kan ana att något är på gång.
Vid hugg så ser man ofta spöet buga sig långsamt och stannar till där, du kan då lugnt lyfta spöet ur spöhållaren och göra ett ordentligt mothugg, det verkar som gäddan simmar med och håller i fisken en stund. Jag upplever att gäddan är beredd på visst motstånd när den tagit ett större bete.
Jag har INTE baitrunnern påslagen eller multirullen frikopplad med bara knarren som motstånd.
Sedan jag började med att ha slirbromsen på som vid sedvanligt trollingfiske med wobblers, så nitar jag nio av tio gäddor!
Det innebär att du gör mothugg så fort du lyft spöt ur hållaren.
Sedan är det bara att drilla på sedvanligt sätt. Jag anser också att gäddan fightas betydligt tuffare på ett metetackel än när hon har en stor wobbler i käften
Jag har utvecklat detta fiske under de fyra senaste säsongerna och är övertygad om att jag kommer att ta flera större gäddor med denna metod än med konventionell flötestrolling.
1. I grunda, grumliga och näringsrika sjöar är perioden mellan halvmåne – fullmåne – halvmåne den säkraste perioden för att fånga sjöns största individer.
Klart väder, svaga vindar, oktober = Storgädda |
Dag 1-2: Många hugg och många gäddor men inga större individer visar sig.
Dag 3-4: Ganska många hugg, flera mellanstora gäddor och någon större individ.
Dag 5-6: Färre hugg och de som kliver på är sjöns största individer, rejäla hugg och inga tveksamheter.
Dag 7-8: Många nafs, få fiskar som fastnar men oftast någon av de större exemplaren som då är krokad i yttersta skinnfliken. Huggperioden börjar gå över.
Dessa perioder kan infalla dagarna före, under eller efter fullmånen. Det innebär att rent konkret kommer att få 2 till 3 sådana perioder under hösten beroende på hur månens fas ligger.
Hos oss blir det normalt is på insjöarna runt 15 - 20 november så infaller fullmånen under slutet av oktober så kanske man bara får en riktigt het period på 10-12 dagar.
4. Sambandet mellan månens upp och nedgång i förhållande till fångsttid på storgäddan. Detta samband är tydligast runt fullmåne eller nymåne.
Oftast har den huggit i samband med månens upp eller nedgång +- ett par timmar.
5. Betesfisk utklassar oftast wobbler eller andra konstbeten, framförallt under senhösten. Använd gärna överdimensionerade beten på upp till kilot på något spö. Bästa betena är; Id, Brax, Sarv, Abborre eller mört.