Våren 1985 hade jag plöjt igenom den tidens bästa tidning, Fiskejournalen och snöat in på artiklar om ekolod. Detta hjälpmedel var det ytterst få om ens någon som jag kände använde sig av.
För det första så var de första modellerna extremt dyra och förbehållet yrkesfiskarna.
GREEN BOX
Den magiska lådan använde en del i Sverige men det var ovanligt bland de jag kände, det bästa med boxen var att den var lätt att transportera och energikällan bestod av medhavda batterier.
Redan i november 1959 kom den ut på den amerikanska marknaden. Det blev ett av historiens mest sålda ekolod där över 1 miljon producerades fram till 1984.
|
En klassiker bland sportfiskarna på 60 och 70 talet |
80-TALET
Men något hade hänt i början på 80-talet, loden blev mindre, de blev billigare och man hade två varianter att välja på som sportfiskare. Den ena modellen pappersloden, ritade ut djup, fiskstim mm, på en pappersremsa som svepte fram precis som dagens bild på moderna lod. Nackdelen var att papperet inte räckte länge och man fick välja områden att loda ut om man inte ville ruinera sig på inköp av papper.
Den andra modellen var blinkloden som visade djupet som på en klocka. Principen var att en lysdiod snurrade runt i hög hastighet och blinkade till vid det aktuella djupet. På inställningen 0-20 meter så snurrade skivan så snabbt så det såg ut som den lyste hela tiden på det aktuella djupet. Med inställningen 0-100 meter så snurrade skivan saktare och djupet liksom blinkade fram.
1981 släppte Lowrance sin 2000 serie som blev en succé. Det fanns modeller för fast installation och portabelt.
Själv inhandlade jag 1985 ett portabelt Lowrance 2260 som drevs av två 6 volts batterier och hade en portabelgivare med sugkoppsfäste.
Nu hade jag helt andra möjligheter att kartlägga vattnen. Ett fantastiskt lyft ifrån den metod jag gjort åren innan.
ANKARE OCH LINA
Innan jag ens tänkt tanken eller hade råd att köpa ett ekolod så letade jag grynnor och branter med ankaret och ankarlinan. När jag befann mig på djupt vatten så släppte jag ned ankaret till 5 meter och knöt fast det i relingen. När jag körde så märkte man när branten eller ett grund kom då det ruskade till i linan.
Efter ett par år så hade jag faktiskt ganska bra kläm på några hemmavatten. Inte alls i närheten av dagens precision men full tillräckligt för att fiska effektivt. Jobbigast tyckte man att det det var när man körde trolling och kom in på ett stort område som inte var speciellt djupt. Man fick stanna flera gånger och göra ren krokarna. Båten? det var en träeka med en tvåhästars Suzuki som Magnus Svärd ägde och som jag åkte med i var och varannan dag under tidigt 80-tal. Från båtplatsen ut till sjön tog det 45 minuter enkel tur.
Idag är transporttiden betydligt nedkortad.
LOWRANCE 2260
Var mitt drömlod, enkelt att ta med och batterierna räckte nästan en hel säsong.
Nu öppnade sig en helt ny värld, där man kunde lära sig vattnet utan och innan. Funktionerna var egentligen samma som idag. Blev det hårdare bottnen så blev ekot bredare och starkare, åkte man över växtlighet eller fisksstim så registrerades dessa också. Men man behövde kolla lodet hela tiden om man var intresserad av detta då ingen historisk bild låg kvar. Uteeffekten låg på 200 W och 38 Wrms.
|
Mitt första ekolod, Lowrance 2260 med batterilåda. I lådan fick batterier och givaren plats. |
Jag hittade branter och djuphålor, grund som jag aldrig ens visste att de fanns. De grund jag hade koll på trodde jag, såg inte alls ut som jag föreställt mig under vattnet. Vissa grynnor var större och vissa mindre.
|
Mycket smidig lösning med allt liggandes i lådan under transport |
Åren 85-90 var fantastiskt roliga och givande, allt var nytt och jag lärde mig massor om var betesfisken befann sig under dygnet och årstiderna. Varför vissa områden alltid gav fisk berodde nästan alltid på en ändring i bottenstrukturen, precis som idag. Allt detta fick man kunskap om med ett så enkelt lod, fantastiskt.
|
Utdrag ur manualen |
REVOLUTIONEN
LCD-LOD
1985 släppte så Lowrance sitt första lcd lod X-3 och revolutionen var ett faktum, även om den bara hade 83 pixlar vertikalt så var det betydligt fler än någon konkurrent på marknaden. Uteeffekten var 600 W och 75 Wrms.
X-3 tog marknade med storm och nu var blink och papperslodens dagar räknade...
1988 introducerade man klassikerna LMS-200 och LMS-300, de hade bredare skärmar och hade menyer för olika inställningar vilket var helt nytt.
1991 så kom de första GPS mottagarna och 1995 kom GlobalMap2000 världens första ekolod med integrerad GPS.
Naturligtvis hängde andra aktörer på och Humminbird var en stor konkurrent och utmanare, de var snabbare fram med 3d-lod och sidoscanning. De var tidigt ute med modeller som "såg" framför sig.
Ännu hade väl inte mjukvaran hängt med i utvecklingen och för sportfiskare var en del grejor inte användbara under praktiskt fiske.
Utvecklingen har bara fortsatt, nu i så snabb takt att man inte hänger med. Vårens nyheter är ute till hösten känns det som.
APELCO 360
1993 skaffade jag mig mitt första lcd lod och valet föll på en Apelco 360.
Det ekolodet hade en 4 tums ruta med upplösningen 80x128 pixels, grålinje, 8x zoom, delad bild med och tempgivare. Uteeffekten var 400 W och 60 Wrms.
Ett bra lod för de pengarna, det fanns en större variant 460, något dyrare.
En funktion som fanns hette "Bottom Coverage Mode" där man kunde se hur mycket av bottnen som täcktes av ljudkonan. Vi vet ju alla att ekona inte alltid är mitt under.
Jag hade dock bara lodet i två säsonger, men det var ett helt ok lod.
|
Apelco 360 mitt första lcd-lod |
|
Videomanual till lodet |
LOWRANCE X55
Vintern 1995-96 så såg jag en annons i tidningen om ett begagnat X55 i nyskick för 3500:- nypriset låg på 5995:- på den tiden, vilket var en hel del pengar.
X55 hade kommit ut på marknaden ett par år tidigare så det var verkligen ett "Top of the line" lod.
Det ekolodet hade 160x128 pixels, grålinje, 4x zoom, delad bild och Fastrak som det hette då, realtidsfönster heter det idag. Man var alltså väldigt tidigt ute med en sådan funktion, tanken var att under fiske ifrån stillastående båt eller pimpel skulle ha nytta av den funktionen. Den blev inte mycket använd kan jag säga så här efterhand. Jag tyckte att det var irriterande att se dessa streck innan ekona kom in i bild...
Den hade 8 olika fönstermenyer att välja på så du kunde få de data du ville ha framme. Bilden var 5 tum stor. Uteeffekten var 600 W och 75 Wrms.
|
Eagles variant av Lowrance X55, exakt samma egenskaper. Köptes in som ett reservlod på Tradera 2004 för en femhundring. |
Detta lod hängde med i en massa år och när det togs ur bruk så sålde jag enheten på Tradera för några hundralappar.
EAGLE FISHMARK 320
Under många år var Lowrance/Eagle egentligen samma produkter, Eagle var något billigare och hade andra kontakter som inte var lika robust som Lowrance lodens. Modellerna var likartade och en annan skillnad var att Eagleloden ofta hade lägre uteeffekt.
Ekonomin fick styra detta nådens år 2006 så valet föll på ett Eagle Fishmark 320.
Lodet har funkat klockrent under alla år och den största skillnaden mot tidigare lod är ju upplösningen som mångdubbladdes.
Grafiken blev bättre och jag lärde mig läsa ekona på ett helt annat sätt.
Det ekolodet har 320x320 pixels, tempgivare med massa olika funktioner.
Uteeffekten ligger på 1500 W och 175 Wrms, alltså mer än dubbelt så mycket som X55;an.
|
Mitt nuvarande lod som funkat ypperligt under många år |
|
Oftast kör jag med delad bild under trollingfisket |
Under trollingfiske kör jag ofta med delad bild där vänster halva körs på zoomfunktion. Då får jag en detaljerad bild runt det djup jag fiskar på.
Till allt fiske jag dittills gjort fram till i somras så hade det mer än räckt med detta lod. Så kom det här med vertikalfiske.
Nu krävdes det helt andra funktioner ifrån lodet och även om jag lärde mig skilja på större och mindre fisk så förstår jag att en gråskala aldrig kan mäta sig med ett färglod.
Men visst går det att fiska på pelagisk fisk ingen tvekan om det. Att jag inte fick någon över fem kilo har inget med lodet att göra...
Nu väntar ett nytt år och till våren blir det ett nytt ekolod. Märket är för mig ganska självklart, det blir någon av Lowrancemodellerna. Jag har alltid ansett deras grejor som klart bäst för sportfiskare. Men man skall aldrig säga aldrig, nu har både Garmin och Humminbird riktigt fina lod.
Frågan är bara om man skall ge sig på ett kombinerat lod/GPS då med lite större skärm?