Summa sidvisningar

onsdag 23 februari 2011

FÅNGSTTIDER GÄDDA

Generellt kan man säga att gäddan är en dagjagande fisk, hon behöver använda synen för att överrumpla bytet och då behöver gäddan goda synförhållanden.
Hon behöver alltså tillräckligt med jaktljus för att jaga effektivt.

Men det finns vatten där rent mörkerfiske är effektivt och där framför allt den grova gäddan har sina ät perioder.
De är inte många, så dessa vatten är för sällsynta för att man skall kunna rikta in fisket efter gädda i mörker.

I Sundsvallstrakterna så har några grabbar med Lars Öberg i spetsen hittat nyckeln till framgångsrikt mörkerfiske och dessa grabbar plockar den ena tian efter den andra ibland under becksvart himmel.
Men i de flesta sjöar eller åar så kan ljusa årstiden såsom sommaren ge god utdelning under sena kvällar och nätter.

Solnedgång 27 december 2008.
Skiljer sig årstiderna åt? Ja det finns vissa tydliga mönster under olika årstider ingen tvekan om det!
Jag tänkte gå igenom hur årstiderna skiljer sig åt eller liknar varandra under några artiklar.

Underlaget som ligger till grund för artiklarna är mina gäddor över 4 kilo som är fångade under perioden 2002-2010.

VINTERFISKE
December – januari - februari

Gryningsfisket är en tid som många trötta ismetare missar. Det är otaliga gånger jag haft spöna klara för fiske före ljuset intåg på morgonen. Vissa dagar så är det som att slå på en timer, plötsligt jagar alla gäddor under några korta hektiska tiotal minuter innan solen krupit över trädtopparna. När det sedan lugnat ner sig så kommer de unga trötta gardet pulsandes i snön. De riggar sina prylar och får en lugn förmiddag… själv sitter man och myser över de 6-7 gäddor man redan drillat, fotat och återutsatt.

En sjö jag fiskar i är lite tråkig på det sättet, där är gäddorna extremt inställda på att börja jaga i tidig gryning ibland så tidigt som 45 minuter innan solens uppgång. Sedan kan det vara gäddrally fram till soluppgången innan det blir totaldött. Så fort solen letat sig över trädtopparna avtar huggperioden.
Sedan har man få spridda hugg under dagen.
Det är ju inga problem att ha spöna ute i mörkret under midvintern men kommer man fram i mars så behöver man ju vara på sjön vid femtiden, det blir tidiga morgnar då.

Säkert har gäddorna en jaktperiod igen efter solnedgången men det är en bit att gå dit, så jag har dragit mig för att vara kvar efter mörkrets inbrott. Slappt men sant!

HAPPY HOURS!

Fick jag bara tre timmar på mig att ismeta så skulle jag satsa på tiden mellan 09.00 – 12.00, då är det pelagiska fisket klart bäst oavsett väder och annat som påverkar. De flesta av mina storgäddor har huggit runt 11-tiden på förmiddagen. Därför är det sällan jag flyttar mina spön innan lunchtid om jag vet att spöna står på rätt plats, det gäller bara att vänta in gäddans ätperiod.
11.20 på en högt fiskad mört, en pelagisk Domeday Machine!
TID ÄR FISK
Har man suttit där sedan 07 på morgonen är det lätt att stressa och flytta spöna innan huggperioden börjar. Det är lika fel taktik det som att komma ut för sent. Att hålla koll på detta krävs många timmar och fiskedagar på sjön. Våga lita på dina beslut och håll dig till detta så långt som möjligt. Ibland så är det dagar då det inte händer något under isen, det är bara att acceptera och komma tillbaka en annan dag för att göra jobbet.

Det är ju också det som är en del av tjusningen inom gäddfisket, ovissheten!

Skymningen kan ibland vara en bra period inte för att det blir något race som gryningsfisket kan utgöra men ändå tillräckligt bra för att vänta in solnedgången. Mitt nuvarande ismeterekord, en gädda på 9440 gram högg precis innan solen försvann bakom horisonten, en februaridag, dagen innan fullmåne.
Hon högg på en högt placerad mört på 8 meters djup.

Högg precis innan solnedgång i februari, 9440 gram.


Mitt fiskeresultat idag utgörs av
80% förberedelser, taktik och metod.
10% utgörs av fiskedagens förutsättningar såsom väder, vind och ev månstånd.
10% är tur, för det behöver man, ibland...

Fullmåne, skymnings fiske

torsdag 17 februari 2011

FISKEPÄRMEN!!!

 
Sedan 1983 så har jag bokfört och skrivit in mina fiskar i en pärm, med åren så har den fyllts på med fångststatstik från såväl, gädda, gös, abborre, lake och havsöringar i denna numera välfyllda skatten.

BREDARE RYGG
För ett par årsedan fick jag byta pärm med en betydligt bredare rygg, den gamla bågnade över av alla papper. Sedan några år så använder jag mig även av excelark som underlättar för mig att hålla reda på allting.Med ett sådant program är det också lätt att göra kurvor och tebeller över fisket.
Men fortfarande vill jag fortsätta att bokföra mitt fiske och den är redan nu en historieresa bakåt i tiden.


Jag fisk inspiration till min pärm när jag läste Leif Engströms bok "Gäddfiskarens Specialknep" som jag kom över i mitten av 80-talet. Han hade koll på ALLT, jag anpassade den till mitt fiske och bokföringen har i princip sett lika ur sedan dess.
BIBELN
Vad är det då jag bokför till gäddfisket?

Vikt, naturligtvis och där alla 4 kilosgäddor får en rödmarkerad rad.
Längd, på alla gäddor över 4 kilo.
Bete, betets namn, storlek och färg.
Plats, namnet på sjön och ställe t ex, 8-djupet, Kullarna, Långbranten, dvs egna namn på positioner på sjön.
Lufttemp
Vattentemp, ytvattnet
Fångstdjup, på vilket djup högg gäddan.
Bottendjup, vilket bottendjup var det vid hugg.
Metod, trolling, mete, flötmete, betestrolling, jerk, spinn osv
Tid, tidpunkt för hugg.
Datum
Vind och vindriktning
Väder, klart, vxl molnighet, mulet, regn eller dimma.

Månfaser som plockats ifrån nätet och skrivits in i pärmen

Månstånd, där nymåne räknas som dag 1, halvmåne + dag 8, fullmåne dag 15, halvmåne - dag 23.Månvarvet är på 29,5 dag i min tabell räknar jag ett månvarv på 30 dagar.
Vikt, bete, färg och ev storlek

Mer fakta, dock är sjönamn och platser mörkade...



Grunderna bokförs i en anteckningsbok som ligger med i väskan och som sedan överförs till pärmen efter fiskepasset. Det har blivit rutin och det är en stund för reflektioner och tankar inför nästa tur.


En mindre anteckningsbok som jag har med mig ut på sjön
Här skrivs det viktigaste faktan in
 
25 PASS OM ÅRET

Jag brukar fiska ca 25 gäddpass om året och har de senaste åren legat kring 150 gäddor/året. Av dessa så ligger i snitt 25 gäddor över 4 kilo. Dock har de två senaste säsongerna mynnat ut i 79st över 4 kilo.
Jag har en egen "skamgräns" på årsbästat som varje år skall vara över 8 kilo...och det klarar jag de flesta åren faktiskt.
Det var tuffare förr när man kom ut på sjön max tio gånger på ett år pga fotbollsengagemanget.

Vi gäddfiskare i Gästrikland har det tufft att komma över tiokilosstrecket och de som kliver över den gränsen gång efter annan i vårt område är mycket kompetenta fiskare. Hade dessa grabbar haft Blekinge eller Värmlandsvattnens potential så hade det varit dom som figurerat otaliga gånger i fiskepressen.
Själv nöter jag envist vidare efter min tionde tia och med tanke på att jag nästan tredubblat passen de senaste åren så är det en tidsfråga innan hon ligger där i min famn!

Framöver så kommer flera inlägg att handla om statistikutdrag ur pärmen.




Kommentarer till Bloggen

Det är alltid kul när ni läsare lämnar kommentarer och frågor om det jag skriver om i bloggen, eller lämnar egna tips och tankar på fisket. När ni skriver en kommentar så skall ni lämna en signatur, t ex webbadress eller tex vara anonym. När ni skall skicka kommentaren så är det inte alltid ni på första tryckningen kommer fram till "koden", prova då att trycka två gånger på "skicka kommentar"-knappen så kommer ni fram.

Snart är det öppet vatten igen!

Så gnugga geniknölarna och delge era tankar.

//Dennis B "EsoxHunter"

söndag 6 februari 2011

Solsken och vintergäddor!

En fantastisk dag på isen blev det denna soliga februaridag. Solen sken från en klarblå himmel och gäddorna stod i startblocken och var redo ordentligt. 07.40 - 07.45 - 07.50 - 08.05 - 08.15 - 08.25 hade jag fällningar och det blev 100% ig utdelning.

Men det blev en massa jäkla springades över isen och det blev hektiskt i överkant. Gäddorna i denna sjö har en förmåga att vakna tidigt och det är inte första gången man tar dagens största innan solen gått upp och innan man hunnit rigga alla spöna!
Så även idag, fällningen vid 07.45 visade sig bli dagens största och ännu en gång kunde jag drilla, väga och fota en sjukilosgädda, 7170 gram och precis in i 100-klubben. Men jag fick springa och hämta gäddsäcken för under tiden jag drillade så fick jag fällning på spöt bredvid, puuuhh...


Det blev en hel del springande över isen idag.
 Först strax före nio kunde jag fälla upp metstolen och ta mig en kopp kaffe, fullständigt dyblöt av svett.
Sen blev det totalt stilla under isen och vid tio kom nästa hugg som jag dock missade.
Jag flyttade två spön vid 11-tiden och direkt hade jag fällningar på de nyinstallerade mörtarna.

100cm och 7170gram som högg i gyningsljuset vid 07.45!
 Jag fiskade i en riktigt grund vik istället för det pelagiska fisket som jag annars kör hårt på.

Bottendjupet var 0.8 meter så det blev till att ha blyt i hålet och mörten simmandes tre dm under iskanten.
Vissa fällningar så plingade det till och när man kom fram till hålet och spanade ner så stod gäddan i hålet med mörten i käften, coolt faktiskt och dom var helt orädda också, stod helt stilla fast man glodde förvånat ner i hålet.


Gäddsäcken på soltorkning
 Vid ettiden bröt jag fisket då jag hade andra saker att göra under eftermiddagen, det blev 13 fällningar och 11 gäddor till slut.

torsdag 3 februari 2011

SLÅ DINA PERSONREKORD!


14160 gram på Levande mört, nuvarande personrekord
Slå dina egna personrekord!


Har man som jag ett personbästa på fina 14.16 kg så är det lite och jobba på för att kunna toppa det. Denna gädda är frukten av många års fiskande och till slut, med både stor skicklighet, envishet och uthållighet så var det ”min” tur att ta en denna drömgädda.
Då gäddorna i våra trakter sällan tynger vågen mer än 12 kilo så är det en ”fish of a lifetime”

I en pärm har jag samlat allt jag fångat genom åren, jag är slav under gäddstatistik!
Den är numer en databank att ösa kunskap ur, då den är sedan 1982!
Så det finns en och annan gädda inskriven.

Återkommer om pärmen i en artikel lite senare.

Vad det gäller rekord så har jag lite listor där jag har rekord som jag vill nå och helst förbättra, t ex månadsrekord, sjörekord, metodrekord, längdrekord osv.
På så sätt kan en sjukilosgädda utlösa ett glädjetjut ute på vattnet då den huggit på ett drag som inte fångat något stort förut, knäppt?
Ja, men att sporra sig själv är en del i att nå de där fiskarna man drömmer om, helt klart.

Jag tänkte delge toppfiskarna på respektive bete som jag använt genom åren.

1. Levande mört 14,16
2. Hi-Lo 10,4
3. Cisco Kid 10,4
4. Westins Jätte 10,2
5. Spinnfluga 9,34
6. Död Strömming 9,3
7. Hemgjord Wobbler 9,2
8. Jigg 9,0
9. Butch 8,65
10. Bomber 8,08
11. Rapala 8,0
12. Westin Mag pike 7,6
13. Stunner 7,45
14. Levande id 7,38
15. Savagear 4-play 7,31
16. Salmo Slider 7,1
17. Levande braxen 6,91
18. Swim Whizz 6,6
19. Zalt 6,4
20. Strike Pro Giant 6,24
21. Big Mac 6,2
Butch-bästa 8,65 kg


7,31 101 cm Savagear 4-play 


7,45 på en trollad Stunner















Största på Hemmagjord Wobbler, 9,2 kg

PB i ......sjön 10,2 kg från 1995, ja det är inte C&R.


PB i .......n, sommaren 08
Som ni ser så är det två klassiker som inte har gett mig någon större bit, Zalten och Swempan där finns det två beten som jag skall få några extra inhopp i beteslåset under 2011 så vi kan putsa till deras Pb:n.

Naturligtvis har jag fått gädda på både skeddrag, spinnare och en del andra beten men inga bjässar, jag har tom fått fyra gäddor på mask!

Kolla igenom hur det ser för just dig och på dina beten, din favvis kanske inte drar de största, vad vet jag?

onsdag 2 februari 2011

Två lakar blev kvällen skörd

Tredje lakpasset för vinter gjordes igår kväll. Området var samma som tidigare och visst var lakarna på plats. Men igår så måste jag varit rejält okoncentrerad då jag missa flera napp det hade kunnat sluta i 6-7 st lakar men det blev bara två som kom upp hela vägen ur hålet.
Många dragningar och småpill på strömmingen och lite för snabba mothugg gjorde att kvällsskörden inte blev mer.
Fortfarande så är det olekt lake som nappar så chansen finns ännu till en trofélake.
Det var blankis som det låg ett tunt vattenlager på så broddarna fick jobba hårt i alla fall.
Lakarna vägde 1817 och 930 gram. Inga bjässar alltså.
Det blir ett par kvällar till nu i februari innan vi lägger årets lakfiske åt sidan och på allvar börjar ladda för gäddsäsongen.


Vilken läcker fisk, laken är så j.... häftig.