Summa sidvisningar

torsdag 24 juni 2010

Skön kväll på Big Lake

Trots avgörande matcher i fotbollsVM så kändes det rätt att ta en kvällstur för lite gösfiske. Under veckan har en 8,6 kilos gös plockats upp och fileats av en lokal fiskare, så det var duktigt med båtar ute på fjärden. Alla med förhoppningar om att fånga den sista kvarvarande gösen över 7 kilo som överlevt alla nät under åren...

Som alla vet så är fisketrycket hårt på Storsjön och det är en spillra kvar av de grova gösar som annars huserade ordentligt på 90-talet. Att kunna kliva över 4 kilosstrecket är numera en bedrift av oss sportfiskare. Nu laddar alla nätläggare för premiären den 1 september då man åter kan fylla frysboxen med 60-70 gösar!

Nåja alla gösar kan dom ju inte näta bort och de som är kvar vill jag fånga, drilla och återutsätta.

Första ankringen gav ett par mindre gösar innan en lite grövre gös attackerade min jigg tre gånger innan den bestämde sig, härliga knyckar och tunggung fortplantade sig i spöt innan den bröt ytan och piskade sig ner mot bottnen igen. Göran som åter var med som håvmästare skötte uppgiften med bravur, gösen var säkrad. Vågen ville inte riktigt visa över fyra kilo, men det var en fin hongös som tack för god match fick friheten åter.

Göran nötte på men Gösgrynna gav inget för honom vilket dock inte sänkte humöret på honom nämnvärt.
- Nej sa jag nu kör vi till en "nybörjargrynna" utan sten mm där är det bara sandbottnen...så ska du få känna nån du också.

Visst omedelbart vid "Kullarna" som jag tidigare döpt grynnan till så kunde Göran dra tre gösar ganska snabbt, okej här gäller det att koncentrera sig igen tänkte jag innan jag åter var i ledning, nu är ju fiske ingen tävling men ändå!
Pang! ett ruggigt påslag på Görans lånade Relaxjigg och som fick spöt att kvida ordentligt, nu j.... är det en storgös på G, det hann bli en minuts spänning och upphetsning innan vi såg att det var en gädda som tagit.
Aj, aj aj den kändes som en gös faktiskt, nåja den vägde närmare fem kilo och gav Göran en rolig fight trots allt.
Eftersom även Göran fick gös så heter grynnan numera "Put and takegrynnan"

När vi summerar kvällen hade vi fångat 9 gösar och 1 gädda.

fredag 18 juni 2010

Hårt jobb i nordvästvinden

Soluppgång över ambassadeuren

TILLÅTET MED TROLLING IGEN
Onsdagen var vikt för jakt efter storgösen och det var första dagen som man fick köra trolling igen. Flera sjöar i Gästrikland har infört trollingförbud från islossning till 15 juni för att skydda gösen. Ett märkligt beslut då man utesluter den kanske populäraste sportfiskemetoden. Sen kan man ju ifrågasätta en sådan verkningslös åtgärd. Storsjön tex har förbudsområden som skyddar gösens lekområden vilket är suveränt, man har fångstbegränsning på max 3 gösar om dagen vilket verkligen räcker, då spelar ju fiskemetoden i sig ingen roll. Det roliga i sammanhanget är att när gösen går ut från grunden efter lek och börjar jaga pelagiskt då är trolling tillåtet. Innan det är ju trolling inte särskilt effektivt. Som att förbjuda jakt efter björn på vinterhalvåret för att skydda björnarna...
Vertikalgrabbarna som använder elmotorer är ju också en form av oerhört långsam trolling men det får man göra, även dragrodd är tillåtet, här ser ni det absurda i beslutet!

Men en skrivelse till styrelserna i berörda områden är på G och till nästa år så kanske vi får fiska på oavsett metod.
Nog om detta, jag kom ut i 5-tiden på morronen och det var klarblå himmel och än så länge svaga vindar.
Snabbmätning av en sommargös
Vattentempen fortfarande låg under 16 grader, började trolla runt en grundplatå som brukar ge resultat tidiga mornar. Ganska snabbt hade jag hugg och det klev på en tvåkilosgös på en Hi-Lo bgl i största storleken.

SATANS NORDVÄSTVIND
Det var början på en fin förmiddag och fram till halvtio så hade jag bordat 9 gösar och tappat några under drill. Den största på 3.0 tog en 20 cm jigg i en lysaktig variant. En av de tappade hade gapat över en Westins Jätte i rödvit men när jag hade den vid båten gick den fortfarande djupt och det var härligt tunga gung i spöt, men tyvärr så släppte den innan jag hunnit pumpa upp den, troligen lite större.

Sedan kom den förhatliga och kalla nordvästvinden vid halvelvatiden och den höll sedan i sig hela dagen. Det gjorde båten svårstyrd och kastvindarna svepte båten till höger och vänster, det blir ett evigt parerande med ratten. Det gick bra att glida med vinden men så fort man skulle svänga eller hålla upp mot vinden blev det problem i den låga trollingfarten.
Så vid 16 tiden bröt jag, helt slut efter den tidiga starten och jag fick bara två gösar till under dagen.
Bästa betet blev Hi-Lo bgl i 40 grams versionen som stod för 7 gösar.

måndag 14 juni 2010

Äntligen är båtmotorn lagad

Efter en massa strul så är äntligen motorn på storbåten lagad och fixad för den nätta summan av 5100:-. Så igår sjösatte jag min Höga Rodd 500 i Storsjön där jag har en permanent båtplats. Det blev några timmars gösfiske mellan skurarna. Jag hade en arbetskamrat med mig som inte fått nån gös tidigare så han var spänd på utgången. Som det mesta denna vår så verkar fisket ligga ett par veckor efter normalåret. Gösarna fanns på grunden men dom var verkligen svårflörtade, det blev till slut 8 stycken där Lars fick äran att drilla dagens största, tyvärr bara 2,6 kg. Alla andra hade precis samma mått ca 45 cm och vikt kring 1,2-1,3 kg.

På onsdag är en semesterdag inlagd för fiske efter gös och det brukar kunna bli nån stor när man kör i princip hela dygnet, tufft men väl värt mödan. Återkommer på torsdag med en utförlig rapport.

onsdag 9 juni 2010

Jiggfiske efter gös

Trots de senaste årens gösboom med vertikalfiske så får vi absolut inte glömma det vanliga jiggfisket efter gös. Många gånger så vinner man i storlek genom att ankra och fiska av hotspots riktigt ordentligt.
En av vertikalfiskets styrkor är att man kan inte behöver hålla 100%-ig fokus hela tiden, ibland räcker det att bara hålla i spöet för att det skall hugga.
Naturligtvis blir resultatet bäst med totalfokus på grejorna, det gäller både vid spinn och vertikalfisket.

Nackdelarna med vertikalfisket visar sig när det blir lite mer vind, då blir det riktigt jobbigt att hålla kurs och rätt fart. En stabil ankring och spinna hem jiggen är då att föredra.
Det som jag plockat från gäddfisket är att jag vill ha större beten och det är sällan som jag använder mindre jigg än en sextums Relaxjigg. Jag vill gärna ha jiggar i storleken runt 15-16 cm. Det finns otaliga märken att välja mellan.

Platser

Det jag letar efter är grynnor med mindre växtlighet, gärna med stenar eller mindre grus på bottnen. Ligger toppen på djup ner mot 4-6 meter med djupare vatten runt omkring så har du en bra grynna att testa. På en typisk gösgrynna finns det sällan gäddor på så länge göshanarna finns kvar och vaktar rommen, dom vågar sig inte dit och skulle nån gädda vilja glida upp på grundet så är det bäst att den är av storlek större, annars jagar gösen bort henne direkt.

Djupbranter med hård bottnen där söker jag gösen precis där branten planar ut eller på hyllan där det grundar upp. Det är sällan gösen trycker mitt på branten, utan hon stiger upp i vattnet innan hon glider in över det grundare vattnet vid jakt.

Metod

Vi grynnorna markerar jag först toppen med ett par markörer beroende på storleken på grynnan, sedan ankrar jag på djupare vatten. Jag fiskar först av toppen och branterna neråt mot djupare vatten med trappstegsinspinning, bottenkontakt med lätta lyft på jiggen fungerar ofta.

När jag fiskat av toppen så glider jag upp och ankrar på toppen för att fiska från djupare vatten och uppåt. Efter kast så får jiggen sjunka mot botten med spänd lina, när linan slackar så börjar jag veva in jiggen, spöet håller jag rakt emot jiggen för att se och känna minsta nafs i betet. På så sätt kan du sätta in snabba och rappa mothugg, vilket är ao för framgång. Trappstegsspinn även här en bra metod. Tre-fyra vevtag och låta jigga sjunka, osv

Beten

Oftast använder jag mig av Relaxjigg i 6 tums storlek eller annan modell liknande shads med stingerkrok för effektiv krokning.
Huvudet på jiggen skall vara på 5-12 gram beroende på djupet vid grynnan. Krokstorlek på ca 4/0 eller 5/0. Stingerkroken brukar jag ha i 4:ans storlek typ Eagle Claw.
Det blir ett evigt filande på krokspetsarna som tar stryk mot stenarna och en Ownerkrok blir snabbt värdelös vid detta fiske.
Att jag använder så lätta huvuden beror på att jag vill att betet skall sjunka så långsamt som möjligt, i alla fall i början på säsongen då gösen inte uppskattar fart.
Med tex ett 15 grams huvud sjunker jiggen för snabbt och det blir ett evigt lyftande från bottnen.

Färgerna som jag utgår ifrån är gulgröna, blåvita, blåsilver eller abborrfärgade. Börjar man fiska av en grynna med en gulgrön jigg och det slutar nappa efter ett tag så kan man få igång hugglusten igen genom att byta färg.

Utrustning

Jag fiskar med ett Berkley Signa Pike haspel som är 8,6 fot och tar kastvikter på 20-65 gram. Även om spöet från början är tänkt till gädda så älskar jag detta spö, man känner ALLA nafs eller hugg riktigt tydligt och det svarar direkt vid mothugg.
Till det har jag en Okuma Epix Pro 30 som jag har Fireline Crystal 0.17 påspolad. Jag använder oftast en tunn Sevenstrand tafs på minst 60 cm, faktiskt så tycker jag att den då påverkar mindre ju längre den är. En annan fördel med så lång tafs är att du slipper bli av med betet om linan kommer åt stenar mm, tafsen skyddar och håller bättre än flätlinan. Har dock kört med Flourcarbon nu på slutet men kan inte se någon skillnad i huggfrekvens, så det blir nog till att köra med Sevenstrand tafsarna även i sommar.


VIKTIGT!

Vid detta fiske så är det oerhört viktigt att returnera gösarna, etiskt så är ju fiske på lekgrynnor i gråzonen och det är ditt samvete som sportfiskare som avgör hur hårt du fiskar.
Låt dina favoritgrynnor vila emellanåt och leta reda på nya platser som kan berika ditt fiske många år framåt istället.

Att dunka favoritgrynnan fler dagar i veckan är inte att rekommendera för ett hållbart fiske.

Personbästat på gös, sommaren - 98!

onsdag 2 juni 2010

Göstrolling

Solnedgång och nattfiske efter gös väntar
Nu börjar gösen röra på sig efter ha gjort klar sina lekbestyr. De flesta gösarna stannar dock kvar runt lekplatserna ännu en tid.
Hangösarna är kvar längst och vakar över lekplatsen och hugger ofta väldigt aggressivt på våra beten som sveper fram över bottnarna.
Honorna söker sig tidigare ut mot de fria vattenvidderna ute på fjärdarna.

I mindre vatten kan det röra sig om små förflyttningar till närmaste djuphålor eller grynnor.

Morgon - Dagsfiske
Jag anser att dagsfiske är effektivare än nattfiske. De flesta vatten jag fiskar i har ett siktdjup på max 1 meter, dvs. rejält grumliga och färgade. Gösen har då tillräckligt med skydd även under dagtid. Bästa tiden har varit mellan 05.00-11.00 och15.00-21.00 på djuptrolling. Senare på dygnet så ger ytfiskade beten bäst.
Dagtid söker jag gösen på bottnar mellan 6-12 meter, gärna hård botten med inslag av djupt belägna grynnor. Bara en höjning av botten med så lite som en halv meter gör att gösen har något att ”hålla” sig i. Även betesfisken vill ha förändringar i bottenstrukturen. Mina bästa platser håller djup på 6-8 meter.

För att lyckas så anser jag att det krävs ett ekolod och GPS, ekolodet visar förutom djupet flera detaljer som är avgörande för framgångsrikt gösfiske.
GPS gör att du direkt hittar tillbaka till hotspots.
Grålinjen visar bottnens hårdhet, sök efter hårda bottnar, notera vad du hittat dessa. Har du GPS så hittar du alltid tillbaka till den fläcken.

Fiskbågar som visas precis vid bottenlinjen är med största sannolikhet inaktiva eller bottenjagande gösar.

Markera med en waypoint och trolla över och förbi dessa bågar. Vid lugnt väder så kan du sakta glida över området med en jigg i ändan på linan. Den senaste trenden vertikal jigging, har man gjort i många år utan att ha ett namn på detta.
Att pimpla sig fram med en förförisk jigg får även den trögaste gös att hugga.

För att nå dessa inaktiva gösar på trolling använder jag mig av ett trevägstackel. Ca 1.5 meter lina till ett bly på ca 60-80 gram, linan till betet skall vara ca 2 meter. Med detta tackel så sveper wobblern eller betesfisken fram en halv meter över botten.

Om du däremot ser bågar i frivattnet betyder det att gösen är på jakt. Då är det AO att dina beten går högre upp i vattnet än bågarna. Med Cursor line inställt på ekolodet så ser de det exakta jaktdjupet för gösen. Här gäller det att fiska max 1 meter över bågarna, gösen följer gärna betet vågrätt men stiger inte alls lika högt som en gädda för att klippa ett bete.


Nattfiske
Efter solnedgång så kommer nattfisket igång. Nu skall betena fiskas i ytvattnet oavsett bottendjup. Gösen stiger och jagar på mellan 1-4 meters djup. Här är det viktigt att ha beten som går högt i vattnet och ger en tydlig silhuett mot himlen. Mörka beten ger bra kontrast vid molnfri himmel. Du trollar alltså med obelastade linor, ev så använder du sidoparavaner för att få spridning på betena.

I mina hemmavatten har jag inte haft lika fina fångster nattetid som dagtid och under några år så struntade jag helt enkelt att fiska mig igenom natten.
Men med stigande fisketryck så har jag märkt en förskjutning i gösens jakttider så nattfisket har blivit hetare. Den större gösen har visat en tydlig tendens till att hugga senare.
Trollingfarten skall vara låg mellan 0,8 – 1,4 knop är ett bra riktmärke både under dag som nattfiske.
Använd en IKEA-kasse eller en hink som broms ca 5 meter bakom båten om du inte får tillräckligt låg fart på båten.

Beten
Normalt fiskar med lite mindre beten än när man fiskar efter gädda. 12-18 cm är en bra utgångspunkt.
Men är gösen riktigt i stöten så kan en Westins Jätte eller en Butch magnum klippas utan pardon.
Favoritmodellerna är Bomber, Big Mac, Westins Jätte, Hi-Lo, Rapala, Cotton Cordell och Storm Thunderstick. Det finns massor av andra modeller som säkert är lika bra.

Färgvalet styrs av omständigheterna men starka färger typ flourgul eller flourgrönt som bas funkar ofta. Vid soligt väder så går naturfärgade beten oftast bäst.
Klassikern Rödvit kan utklassa övriga färger speciellt när det är regn och gråmulet.

En annan dräparfärg är den som finns på gamla Hi-Lo wobblers i benämningen LYS. Men Hi-Lo wobblern skall vara Sverige, Japan eller Taiwan tillverkad.
Alltså minst 15 år gamla. Leta på Tradera och lägg bud på dessa wobblers, både i 26 och 40 grams versionen. Jag lovar du kommer att ha ett kanonbete både till gös och gädda!

Som levande bete använder jag mig av i första hand mört eller löja, men små björknor eller braxnar går också bra. Dessa tacklas på en tunn stålvajer med två trekrokar i strl 6. Antingen blyar jag med kulbly på linan eller så använder jag mig av djupriggen för att få betet på exakt djup.

Även trevägstacklet med betesfisk är effektivt.

Prova dig fram vad som är bäst i ditt hemmavatten.

tisdag 1 juni 2010

Skön sista majkväll

Det blev ett kortare pass igår kväll mellan 17-21.30. När jag rodde ut på vattnet så var det med höga förväntningar på platsen. Det blåste lagomt hårt och det behövdes eftersom det var klarblå himmel.
Djupet pendlar mellan en knapp halvmeter till ca en och en halv meter så det är grundgående beten och spinnflugor som gäller.


Jag varierade mellan jerkspöt med Salmo Sliders eller Buster Jerk i shallowmodellen på tafsen och med spinnflugor på haspelspöt. Efter 40 minuters fiske så smäller det till rejält i grejorna och en större madam har anfallit min gayvariant av spinnflugan ( rosavit ), trots en slirbroms ställd i botten så tar den faktskt några meter lina i första rusningen och min Okumarulle låter ohälsosamt plågad. Sen hinner jag lätta lite på bromsen och då kommer hon upp över ytan och slår våldsamt med huvudet innan hon börjar simma emot mig, jag får veva in i expressfart för att få kontakt igen och precis när jag känner tyngden igen så släpper flugan sitt grepp! Fy F.. i H.....s f..! Det var en klar meterfisk, ingen tia men säkert runt 7-8 kilo. Nåja jag får fler chanser i år var så säker.


Det är ett ojämt fiske, inte ett hugg på en timme ibland och så 2-3 hugg på vissa fläckar osv. Det blir fem gäddor totalt men tre st tappas under drillning och utöver det så hade jag 4-5 påslag utan bättre resultat än några fjäll som fastnade på kroken.

Kvällens största vägde 4.25kg