Summa sidvisningar

torsdag 21 november 2013

LÄGGER NED BLOGGEN!

Det är inget dramatiskt med detta, jag var tidigt ute i bloggvärlden och numer svämmar det över av nya bloggar.
Största anledningen är att jag anser bloggen överflödig och har fyllt sin funktion över tid.
Det var mycket för min egen skull som jag plitat ned lite rader mellan varven, kul har det varit i alla fall.

Jag har inte heller slutat att fiskat utan det har rullat på som vanligt denna sommar och höst. Fisket kommer jag fortsätta med så länge benen bär mig, var så säkra!

Ha det!

På väg mot nya äventyr!

fredag 23 augusti 2013

IGÅNG IGEN

Nu var det ett tag sedan bloggen uppdaterades...
Men nu skall det bli ändring på detta, sommaren har tagit all tid och lusten att skriva har verkligen inte smugit sig på förrän nu.



Elit 7.an jobbar på bra, otroligt nöjd med min nya leksak!
SEMESTERFISKEN
Det blev en splittrad sommar, där ledighet varvades med fotbollsträningar och cuper. Gothiacup var och blev sommarens höjdpunkt, en otroligt rolig upplevelse att vara med om, väl värt all tid man lägger ned på grabbarna.

Fjolårets makalösa gösfiske i regionen skulle toppas men det blev inte lika stora framgångar för de bästa gösjägarna men fortfarande har vi ett makalöst gösfiske i området.

Det är bara Ottnarens Fiskevårdsförening som inte fattat det här med sportfiske och man förbjöd sportfiske med båt mellan 1 maj och 15 juni, för att sedan tillåta fiske med nät och långrev varje dag från 1 juli!
Man förundras över vilken otur dom har när dom tänker...

Följden har naturligtvis blivit att de stora exemplaren ligger i någons nätfiskefrys som ofta är stora och tilltagna, allt måste upp vetdu!!!
Där blir det inget fiske för mig något mer, har ingen lust att sponsra detta område.
Sen har jag ett förslag på namnbyte från Ottnarens Fiskevårdsförening till Ottnarens Nätfiskesällskap, det namnet överensstämmer i alla fall med det som man håller på med!

VERTIKALFISKE
Som så många andra så är det detta som gäller, metoden är lite lurig och det finns fortfarande utvecklingspotential i detta fiske.
För det mesta var det trögfiskade dagar och långt mellan huggen, men så kom man in i huggsexor då gösarna kastade sig över det mesta som droppades ned över deras huven.

Bästa morgonen så hade jag fem gösar på knappt två timmar, som alla vägde över 4 kilo. Då var det riktigt roligt.

Den flygande holländaren...
Nu ligger jag lågt inför höstens gäddfiske och som fisk är det inget som slår gäddan, punkt slut. Så är det för mig i alla fall.

Hösten skall fortsättas i att leta och fiska nya vatten blandat med återbesök i ungdomsvatten, som inte sett kepsen på mig på över 20 år.

Ha det!


fredag 14 juni 2013

SOMMAREN ÄR HÄR

Maj kördes över med rekordfart och nu är vi en bit in i juni. Allt går rasande fort denna period, gädda byts till gös och sjöarnas båtliv tar fart, alla vill vara med.

Själv har fisket varit både upp och ned, vissa dagar funkar allting och vissa dagar är det trögt som sirap.
Gösen är lynnig, rolig och utmanande än idag.

VERTIKALFISKE
Jag blir allt bättre på detta och jag tycker mig kunna säga att jag har skaplig båtkontroll nu, men de fetaste individerna fattas mig ännu.
Det gäller att hålla huvudet kallt och ta med i beräkningen att vissa personer är ute dagligen och skördar framgångar därefter, jag hinner det jag hinner.
I fredags vaknade man till en fantastisk morgon och att glida ut på spegelblankt vatten vid halvfemtiden är värt offrandet av skönhetssömnen.
Mest smågös...
Kaffet smakar kanon och allt känns bara så där fantastiskt bra!

Vertikalfiske stod på agendan och jag hade höga förväntningar denna morgon.
Genast gjorde gösarna sig bekanta med de gummibitar jag erbjöd dom, och det stod inte på förrän den första gösen satt där.

Det blev en bra förmiddag och jag kunde summera ett 15-tal gösar innan jag styrde båten mot hamnen.
De två största för dagen låg runt trekilosstrecket.

GUIDNINGAR
Det har blivit ett par guidningar under juni månad, sportfiskare ifrån Holland har hittat hit och vill ta del av våra fantatiska vatten.
I onsdags så hade jag ett gäng på fyra som egentligen ville ha gädda i första hand. Jag hade tagit hjälp av Tomas "Lufslufs" Larsson som c/o guide.
Bryggsnacket gick och Tomas tuggade på medans jag höll lite lägre profil, fisk skulle det bli men hur många var frågan?


Gös, gös, gös
 Efter lite koll i gamla noteringar så bestämde jag mig för att fiska i ett område jag inte varit på sedan 4-5 år tillbaka.
Men normalt en bra kant att följa, det var trollingfiske beställt och spöna laddades med Butch, WJ och Big Mac, ja den heter så.

Vid lunchtid återsamlades vi för lite mat och summerade förmiddagen. Som väntat hade min båt tagit flest och störst fiskar (10-3 i min favör).
Men Tomas hade i alla fall sett de största på lodet, enligt honom...
Jag har hellre fisken i håvnätet än virtuellt på lodet förklarade jag om för honom!

Gammal är äldst!

Efter lunch fortsatte det fina fisket och Tomas kunde snygga till siffrorna lite grann med dagens längsta gös, 85 utsträckta centimeter gjorde lyckan total i båten! Bra jobbat!

Men när vi summerade dagen fanns det en enda vinnare och det var min båt!

NYTT DATAPROGRAM
Sedan jag köpte in min nya Elite 7:a så har tankarna varit på att producera egna djupkartor. Dr Depth var programmet jag hade i åtanke men så lades det ned och har förmodligen blivit uppköpt.
Fick lite tips på nätet och hittade ett liknade program som kändes klockrent för mig.
REEFMASTER heter det.

Med inlagda GPS punkter kan man även se vart du tog fisken

Grymt läckert!

3D med Google Earth som bakgrundskarta














Bild ifrån en Lowrance Elite 5

Med djuplinjer
Priset för en fullständig licens är 1000:- väl investerade pengar.


Till helgen skall de första inspelningarna börja och till hösten skall mina sjöar vara kartlagda och klara!






torsdag 23 maj 2013

RÄTT GÄDDVIND?

VAD ÄR EGENTLIGEN RÄTT GÄDDVIND?
Frågan är lite svårare än det kan tänkas vara vid första anblicken.
Det är lätt att säga att sydvästliga vindar fångar mest, men samtidigt är det den vinden som är rådande som mest på ostkusten.
I mitt område så dominerar den och syd, sydvästliga vinden och det blåser i den riktningen ca 35% av dagarna under året eller ca 130 dagar om året.

VINDRIKTNING
På grund av solens och jordens värmestrålning så ändras luftens densitet, eftersom att atmosfären hela tiden eftersträvar jämvikt så bildas hög- och lågtryck när tryckskillnaderna utjämnas och i samband med detta så uppkommer vindar.

Septembermorgon 2008
Luftströmmarna på jorden ändras hela tiden men om man ser atmosfären i ett makroperspektiv så finns det ett större mönster. Ovanför polerna så ser man ett mönster som liknar en slingrande ström som rör över polerna från väst till öst. Ofta så sker stora förändringar i vindmönstret där hav, kontinent och bergskedjor möts.
Det finns ett fenomen som kallas ”tryckgradientkraft” det innebär att skillnader i lufttrycket får luft i ett högtrycksområde att röra sig mot ett lågtrycksområde, ju större tryckskillnader det är desto snabbare blir vindhastigheten. Ett annat uttryck är den så kallade ”Corioliseffekten” den innebär att vindarna på norra halvklotet vrider sig mot höger i jordens färdriktning på norra halvklotet och mot vänster på det södra halvklotet. Nästan uteslutande så är vindens rörelser i vågrät riktning, de lodräta är få men viktiga för att moln och regna skall uppkomma.
Den förhärskande vinden över Skandinavien är därför sydvästlig pga detta.

GÄDDA I ALLA VINDRIKTNINGAR
Fisk får man oavsett vart ifrån det blåser och det är många gånger bra fiske i helt vindstilla förhållanden.
Är vattnet grumligt med litet siktdjup så är ingen vind inte någon nackdel.
Men är det klarare vatten och grunt fiske i solsken, så kan det vara stört omöjligt. Så fort ytan krusas och vinder börjar så kommer huggen.
I åar och älvar verkar vinden ha mindre betydelse än i stilla vatten.

I åar eller medelstora vattendrag spelar vinden mindre roll. Här är en ung Davva på drillningshumör, våren 2007
OSTLIGA VINDAR = KALLA VINDAR
Nu på våren och försommaren så kan ostlig vind vara bra, för att vinden trycker gäddorna närmare land ute i havsbanden men den är samtidigt till nackdel när den är så kall. Du kan ha 20 grader varmt en mil inåt landet men ute i havsbandet kan det bara vara 10 grader varmt vid ostliga vindar.
Generellt så ogillar jag ostliga varianter överhuvudtaget, det blir kallare i vårt närområde oavsett årstid.


Decembergädda i nordostliga hårda vindar
NORDLIGA VINDAR
På hösten så kommer vindarna oftare ifrån det nordliga hållet och jag anser det vara en bra fiskevind under denna tid.
Visst, de första höststormarna kanske dämpar matlusten en aning, men med det kommer svalare vattten och en tydlig signal till gäddan att äta upp sig.

När den nordliga varianten suger tag i vårt land brukar den blåsa på så i några dagar, det blir liksom öppet spjäll när den får upp farten. De två första dagarna är då tröga men fortsätter det vädersystemet så jämnar det ut sig och fisket blir stabilt igen.
När nordan ligger på så lägger den sig sällan framåt kvällen, utan den ligger envist på dygnet runt med viss avtagning under en kväll och natt. Jobbig sommarvind.

VINDSTILLA
Alla gäddfiskare skriker efter vind, bara det blåser så kommer dom igång. I alla tidningsreportage skylls den uteblivna lyckan pga vinden. Visst det är helt rätt analys många gånger, men allt för ofta har jag haft kanonfisken på helt blanka sjöar i både sol och mulet väder för att detta skall vara en tillfällighet.
Är vattnet mörkt, grumligt eller i all fall kraftigt färgat så är det "All In" från min sida i alla fall.
April, vårgädda, kav lugnt!

Juli, högsommar, vindstilla!

Septembergädda på salsgolv


Vindstilla, vxl molnighet, gädda!
 Det handlar om att lära sig sina vatten, hur de fungerar i under olika omständigheter. Det är så mycket mer att ta hänsyn till som, vind, månstånd, betesfärg, plats, metod, väderlek, lufttryck, tid på året och en massa parametrar till.

Skulle man sitta hemma och invänta rätt förhållanden så blev det inte många dagars fiske på ett år eller hur?







Bara ut och ta tag i det, fiska dig igenom alla tänkbara förutsättningar så kommer belöningen just den dagen då ingen av de valda sanningarna stämmer in!


VINDRIKTNINGAR GÄVLE UNDER 1 ÅR 
  • NORD            13,3%    Motsvarar ca 48 dagar
  • Nordost           7,7%    Motsvarar ca 28 dagar
  • OST                7,1%    Motsvarar ca 26 dagar
  • Sydost            5,6%    Motsvarar ca 20 dagar
  • SYD              14,0%    Motsvarar ca 51 dagar
  • Sydväst          21,8%    Motsvarar ca 80 dagar
  • VÄST              8,0%    Motsvarar ca 30 dagar
  • Nordväst         10,2%    Motsvarar ca 38 dagar
  • V-STILLA       12,2%    Motsvarar ca 44 dagar



Gäddor över 4 kilo fångade under olika vindriktningar 2006 - 20013












måndag 20 maj 2013

AJ! AJ! AJ! AJ!

Det bara small till och så var plötsligt och ögonblickligen en kär ägodel i bitar!!!
Helvete också...

Tidigare i veckan så rök mitt väl infiskade Signa Pike i bitar, helt utan förvarning small det av i ett kast och så var den kvällen förstörd.
Numer går det inte att köpa då det slutat tillverkats sedan några år.

VAD FINNS ATT ERSÄTTA MED?
Spinnspöna blir ju ens förlängda arm och man blir liksom ett med prylarna.
Så veckan har gått åt till att hitta ett spö med liknande egenskaper och i en prisbild som jag anser acceptabelt.

Hur skulle det då vara?
Långt bakhandtag, med tjockare grepp, smalt handtag faller fetbort.
Längden skulle vara 8 till 9 fot, men gärna åt det kortare hållet.
Kastvikter mellan 40-120 gram, gärna styv bottendel med bra spänst i klingan.

Efter lite petande och pillande och provande föll valet på BFT;s nya serie ROOTS.

ROOTS
De har ett spö som är 8,6 fot långt med kastvikter upp till 110 gram.
Handtagslängden är densamma som på Signa Piken och klingan är ca 10cm längre.
Men den största skillnaden är i klingans aktion som är mer progressiv och inte alls lika styv i nederdelen.


Nya och Gamla testamentet...

Vi får väl se vad vi kan åstadkomma tillsammans?
Efter ett par dagars fiske så börjar vi bli lite mer bekanta med varandra och än så länge är jag relativt nöjd med köpet.
Även om det kommer att dröja innan vi blir riktiga bundisar...

FISKET
Det har blivit några pass till och jag har satsat på spinnfisket och det har väl gått sådär, jag fortsätter plocka alla mellangäddor i sjön, de ligger på 3 till 6 kilo överlag och inte en enda feting har visat intresse för mina drag.

Skaplig trippel på samma kast...
Göran däremot har haft ett riktigt köttfiske och kunde välförtjänt höja sitt pb till respektabla 13.13 kg!
Längden på gäddan mättes till 120 cm innan hon ficka simma tillbaka.

Att lyfta en tia i Gestrikevatten är en bedrift, att lyfta en tolva är i princip en utopi och att då kliva över 13-kilosgränsen är inget annat än ett smärre mirakel!
Stort Grattis!
120 cm och 13,13 kg!!!

lördag 11 maj 2013

UPPGRADERAD FISKEMASKIN

Den senaste veckan har jag pulat med storbåten. Gäddorna leker för fullt och de får vara i fred några dagar.
Jag har valt att lägga tiden på att få min fiskemaskin i toppskick till denna sommar.
Egentligen började det i fjol då jag köpte en ny huvudmotor en Evinrude E-Tec 40 hk som jag är fruktansvärt nöjd med.
Till det blev det en ny trailer som också funkar riktigt bra.

Jag tänkte visa hur arbetet fortskridit de närmaste dagarna och vi börjar med stolsfästena och den nya durken.

FASTA STOLSPLATSER
Sedan mitten på 80-talet har jag haft någon form av stol i båten, det första exemplaret var helt enkelt en plaststol som jag sågade av benen på. Min egen tyngd gjorde att man satt riktigt bra och det var bara att flytta på den om man ville stå på toften och kasta.

I bakgrunden, den gamla lösningen på mobil båtstol, en IKEA-stol med dyna
Den lösningen hängde med i över 20 år innan jag köpte en en riktig båtstol. Men lösningen var den samma, att den fick stå löst på toften och kunde ställas lite var jag ville, där det passade helt enkelt.
Egentligen är det en genial lösning i sin enkelhet och det fanns länge ingen anledning att göra det svårare än det är.

VERTIKALFISKE
Så dök då vertikalfisket upp och våra leverantörer började ta hem båtar som är anpassade efter det fisket, alla tillbehör som dyker upp mm. Stolar kan köpas in i alla dess former och prislappar.

Själv var jag ute efter en stol som skall vara lätt att montera av och som skall vara skön att sitta på.
De jag har med mig skall också kunna sitta ordentligt under långa trollingpass och vid vertikalfisket.

Mitt val föll på Tempress, de har gjort stolar under många år och är väl etablerade i både USA och i Europa. Deras lösning med snabbfäste som monteras på durken gillar jag.
Till det beställdes en rail som monteras direkt på bakre toften och på så sätt kan jag flytta stolen såväl i sidled som vrida den i alla riktningar, lysande!
Railen utan stol monterad
Tempresstolen på plats
EXTRA FÖRVARINGSUTRYMME
Ett problem som uppstod i fjol var att Evinruden i sig var 15 kilo tyngre än min gamla motor och med ett större startbatteri så blev den lite baktung, inte oroväckande men tillräckligt för att nya lösningar måste fram.
När jag så också petade dit elmotorn och hade ytterligare ett batteri bak så blev det "to much"
Lösningen har blivit en nymonterad toft/lucka i 5 mm durkaluminium som jag monterat längst fram i båten. Durken i sig väger ca 10 kilo så bara där stabiliseras båten upp lite grann.
Under denna så kommer två 75 amp batterier att kunna ställas och jag skall dra 35 kvadrats kabel med snabbfästen till både elmotor och till batterier fram.
Det började med en bit aluminium

Durken i färdigt skick med Tempress, snabbfäste ovanpå.
Handtag skall skruvas dit och elkablarna skall på plats
Ovanpå durken så har jag monterat ett snabbfäste till Tempresstolarna, idealisk placering vid trollingturer för en medpassagerare.

tisdag 30 april 2013

TIDEN RÄCKER INTE TILL!

ALLT SKALL HINNAS MED I APRIL-MAJ!
Hjälp, tiden rusar förbi en och mina fiskepass kastas in mellan träningar, möten, arbeten och andra uppdrag. Allt skall hinnas med och sömnen blir verkligen lidande.

För att kunna fiska överhuvudtaget krävs väckning före 05.00 och att man är hemma vid lunch innan nästa aktivitet. Denna vecka har man suttit hålögd, med mörka påsar under ögonen och försökt hålla sig upprätt tills dagens slut.

McTailen där den skall vara, i käften!

Jag fortsätter med mina fyror och femmor ett tag till...
SKAPLIGT FISKE TROTS ALLT
Vårfisket vet vi ju alla att det är höga toppar och djupa dalar, det gäller att pricka rätt oavsett om du spinnfiskar i lekvikar, trollingfiskar pelagiskt eller flötmetar i rinnande vatten och i insjöar.
De som nött på ute i havsbandet har haft det riktigt svårt enligt det jag har hört och insjögäddorna hittar man inte.
Där är det nog för tidigt för att de större gått in i vikarna utan de står kvar nånstans ute på djupet. Hon inväntar rätt lektemperatur och är svår att locka till hugg.




SÖNDAG DEN 28 APRIL
Jag hade siktet inställt på en lekvik som kanske inte ännu är på topp. Men jag misstänkte att det skulle finnas bättre exemplar på väg in och dessa skulle vi gensjuta i första branten med våra beten.
Göran var åter med i racet och vi gnuggade på bra i den härliga morgonsolen. Men fisket var segt och den obefintliga vinden gjorde att ingen gädda vågade hugga eller ens följa betet. Var vi på rätt plats?

Tre timmars fiske hade inte gett något när jag i det 347 kastet kände hur det gungade till i en dragning, spöt är på väg ur mina händer innan jag nyper åt och trycker upp fisken i ytan. Hon går stadigt i sidled och jag ser bara tafsen sticka ut genom munnen. Som vanligt under vårsfisket så är kampen över ganska snart och en fin sexkilos som svalt min McMy rejält lyfts in över relingen.

Skönt, då finns de här i alla fall då.

McMy och McTailen levererade igen
Timmen senare kommer nästa hugg och scenariot är samma, precis efter en dragning gungar det till och hon sitter där, gäddan går även den stadigt i sidled och det gäller bara att hålla emot. Återigen är det bara tafsen som syns och en lite tunnare madam får friheten åter.

4 TIMMAR IGEN UTAN HUGG
Sedan handlar dagen om att ankra, kasta, ankra om, kasta, ankra om och åter kasta. Inget händer och det börjar bli slitigt för ryggen. Vi tar en välbehövlig paus innan eftermiddagsfisket sätter igång.

Efter ett otaligt antal ankringar så hittar vi några gäddor långt in i vassen där en öppning fanns, vi kastar om vartannat och vi har 6-7 hugg under en halvtimme och Göran kan äntligen spräcka nollan med en femma på kontot.

Jag drar tre till ganska snabbt och ingen väger under tre kilo, så det är ok storlek.
Sen dör det ut igen och vi börjar tänka på att avsluta dagen då vinden piskar på ordentligt och ankaret har svårt att få fäste i den mjuka bottnen.

Vi gör en sista förflyttning och lägger oss på läsidan, ivriga att få iväg första kastet gör att vi hamnar en meter mellan varandra när dragen slår ned. Jag vevar på och Göran gör detsamma, men han drar till med ett rappt mothugg nästan direkt och han säger inte mycket efter det.
- Behövs håven frågar jag, hmmm mumlar, han.

Kunnat vara min...
Visst är det en fin bit som simmar förbi och under båten, men wobbler sitter som ett munspel fast förankrat och utan problem går hon över håvkanten och in i nätet.

Visst, en grann gädda som mäts till 107cm och vågen visar en bit över åtta.

Vi avslutar fisket och packar ihop, vi beger oss hemåt och kan summera ännu en dag närmare tian.





onsdag 24 april 2013

VÅREN ÄR ÄNTLIGEN HÄR

Då kom den till slut, den eviga väntan är över och vi kan andas ut efter ett totalt mörker sedan slutet av november. Så känns det för mig i alla fall.
Det blev ett sista isfiske den 14 april och Göran som myglade med sig ut på isen kunde lyfta en fin madam på en bit över nio kilo. Själv drog jag ett par sexor och fick nöja mig med det.

En fin isgädda ifrån sista isen
Sedan gick det fort när väl värmen kom, allt skulle fram under snön och vattnet steg snabbt i mina vårvatten. Men det blev inte farligt som SMHI lovat utan helt normal vårflod vill jag påstå.

SPINNFISKE
Så i måndags så gled jag ut i båten för lite spinnfiske i grunda vårvikar, skulle det finnas någon gädda på plats eller var de kvar på djupet?
Två timmars fiske utan en stöt i grejorna fick mig att tvivla, men nästa ankring gav tre gäddor på tre kast och den första var en fin femkilos med fulla romsäckar.

Högvatten
Sedan lossande det ordentligt och jag kunde ta gädda efter gädda fram till lunch.
Sedan blev vädret sämre, vinden ökade ifrån syd vilket är bra men samtidigt föll temperaturen från tolv till sex grader. Gäddorna drog sig tillbaka och det blev svårt att locka fram dom.

SISTA TIMMEN
Jag dröjde mig kvar på vattnet till halvsextiden innan nästa hugg kom och sedan tog jag tre snabba innan jag gav upp.
Totalt 14 gäddor med tre över 5 kilo som topp. Skönt ändå att vara igång och att kastarmen satt där den skulle.

Men det går fort nu, kommer värmen kan förleksfisket vara över på ett par korta intensiva veckor så det gäller att passa på.

EN DÅRES FÖRSVARSTAL
Ottanrens fiskevårdsområde, om man nu kan kalla sig fiskevårdsområde har kommit på den mest krångliga lösning man kunnat finna.
Man har förbjudit allt fiske med flytetyg, dvs båt från 1 maj till 15 juni.
Varför vet ingen, men jag kommer att luska vidare i det och en fet artikel kommer att skrivas.

Styrelsen i Ottnarens Fiskevårdsområde är svårt sjuka, verklighetsuppfattningen saknas. Hjälp dom att bli friska.
Prognosen att friskna till är inte god, men sådan här saker är ofta åldersrelaterade...
Men, man har naturligtvis inte styrt undan fisket med 1000 meter långrev och nätfiske, det får pågå varje natt, varje dag, 24 timmar om dygnet,  från 1 juli tills isen lägger sig, fullständigt obegripligt men man vill verkligen inte ha spöfiskare i sjön!

OBEGRIPLIGT!!!

tisdag 9 april 2013

30-ÅRS JUBILEUM!!!

30 ÅR SOM TIOKLUBBS INNEHAVARE!!!
Idag firar man 30 år som tioklubbsinnehavare, denna gamla instution som gällde från tidigt 80-tal till en bit in på 2000-talet, då begreppet 100-klubbare infann sig.

Ögonblicket hände den 9 april 1983 då jag som ganska nybliven 14-åring höjde personbästat till mäktiga 10,1 kg. Gäddan som var 110 cm lång högg på en för den tiden stor wobbler, en Hi-Lo lys 26 gram. Rullen en Abumatic 330 som var väl infiskad fick assistera.
30-års jubileum, idag!!!
Detta rekord stod sig till 16 oktober 1991 då jag höjde pb;et till 10,4 kg, ett resultat som tangerades några dagar senare då min hittills längsta gädda kom upp. 123 cm lång men blott 10,4kg.

Sedan blev det några år innan jag återigen klev upp några hekton, nämligen till 11,0 kg, 106 cm lång och riktigt fet, året var 1997.

November 2005 så kom mitt nuvarande personbästa upp, en best på 14,16 kg och 121cm lång.
Denna gädda är också faktiskt min senaste tia. Efter det så har det gått lite troll i vikterna som inte riktgit varit på min sida alla gånger. Längden har funnits där men då är de slanka och tomma i buken.




måndag 8 april 2013

VÅRVINTERSATSNINGEN DEL III

Ja, då var det klart med isfisket för denna gång, även om det ännu dröjer ett par veckor innan sköljning så var gårdagens isfiske det sista för mig.
Vattendragen är öppna på flertalet platser och till helgen är det flötmete i öppet vatten efter gädda som gäller.

MÖRTBALJAN FULL
I torsdags vittjades mjärden och det var som vanligt, fullsketen med stormört och nu hade även några braxnar hittat in.
Nu har vi så vi klarar oss hela april ut, ingen tvekan om det!

Frågan är bara hur gäddan kommer att reagera denna vår, är leken i full gång när sjöarna sköljer eller hinner man med något förlekspass?

SOL, SNÖ OCH HAGEL
Solen sken ifrån klarblå himmel denna morgon och det var rekordhög morgontemp, endast -3 och det var inte igår kan jag säga.
Bära eller brista, de största och fetaste mörtarna fick följa med ut, inga "sniplockare" här inte.

Mina vippor kan jag reglera längden på beroende på betesfisken storlek och det ser lite märkligt ut när vippan står ganska högt upp innan hugg, men jag slipper massa blindfäll.
Jag är av gamla skolan och snurrar endast en ögla som jag hänger över vippan.
Viktigast är att höra nappet och ålbjällrorna är överlägset allt annat i sin enkelhet.

SEG START
Det blir bara ett fäll under de första två timmarna och det är en fin fisk som sitter där. Jag drillar med van hand och när den är vid hålet får jag lirka några gånger innan jag styr in huvudet i hålet. Men den tjocka isen var inte till min fördel och en av krokarna fastnar i iskanten, ett rejält knyck med huvet och den var borta...







Nåja, det var bara att slå på autopiloten och gå på nästa fäll. Solen sken fortfarande och det förvarnade snöovädret lyste med sin frånvaro.

Det blir ett par fäll till men faktiskt är det två mindre som vågat på sig fetmörtarna. Känslan är väl sådär när klockan närmar sig tiotiden och det samtidigt mulnar på ganska snabbt norrifrån.

SMACK!
Ett spö hade jag flyttat på och det satt ett femtiotal meter bakom mitt basläger och det plingar till rejält när jag hör det välbekanta ljudet. Snabbt på tå och visst, nu eller aldrig...
Som ofta när det fiskas pelagiskt och gäddan kommer underifrån så går det fort ut med lina och denna gång såg det ut som om gäddan satt på en cykel utför Ryggenbackarna!
För att minimera risken att få spolen övervarvad slog jag tíll på en gång! Möts av ett tvärstumt svar!

Ojdå, det här kan bli intressant. Vi känner lite på varandra innan hon tar kommandot och kör med mig, höger, vänster, neråt och framför allt bort från hålet.

Jag försöker hålla mig ännu kallare denna gång med tanke på isen och första försöket lyckas och jag vräker upp en rejäl gädda på isen. Skallen är gigantisk men övriga kroppen är kanske för slank för att kliva över tiostrecket.
Jag lägger upp henne på avkrokningsmattan och för att öka spänningen lite mäter jag henne först.
110 centimeter!
110 centimeter kan innebära allt från låga åtta till en bit över tio kilo. Men jag ser att hyddan inte räcker till när den mesta anspänning lagt sig.

Men en underbar gädda får avsluta vintern för denna gång och jag kan tryggt veta att hon mår bra där under isen.

Sen dröjer det bara en halvtimme innan snön och haglet rasar över en och jag plockar nöjt ihop mina prylar och beger mig hemåt.



torsdag 4 april 2013

VÅRVINTERSATSNINGEN DEL II

Host, host, snörvel, snörvel, va fasen la jag Alvedonen!

Så kan man kort, summera påskhelgen.
Det bidde inget fiske då influensan slog till med full kraft på torsdagskvällen. Man låg nedbäddad hela helgen och var knappt kontaktbar fredag och lördag.


Påskgodis

LÅNADE UT LITE MÖRT
Mina fiskekamrater gjorde allt för att själva kröna vårvintern med någon bastant göshona och en del gick så hårt fram att mörten tog slut, varvid jag fick assistera med några av mina sumpade mörtar mot slutet av helgen.

Det var väl det närmaste fiske jag kom under helgen att håva upp några mörtar till Mr X...


BÅTPROJEKTET
Däremot så börjar det falla på plats med diverse tillbehör till båten.
Jag har inhandlat två Tempresstolar med snabbfästen som kommer skona ryggen under långa vertikal och trollingpass för både mig och medfiskande.
Den längst bak skall monters på en rail som gör att jag kan flytta stolen i sidled, inköpt på Eggers Webshop ifrån Nederländerna.
Rail som fästes på aktersätet och på det ett snabbfäste till stolen
Jag håller också på med att göra ett nytt stuvutrymme fram i båten och har ett par lösningar på gång. Där skall batterier och annat få plats.
När jag köpte in min nya E-Tec förra våren så blev båten lite tyngre bak och jag vill fördela om tyngden med två batterier fram istället för längst bak. Nytt batteri är inhandlat som skall tåla djupa urladdningar.


Tempresstol med snabbfäste, enkelt att ta med sig efter fisketuren
 Därifrån skall det dras sladdar med snabbkoppling till elmotorn och ekolodet och allt skall göras så det är lätt att montera bort då jag inte har båten i något garage eller liknande.

Mitt nya Lowrance Elite-7 har det fingrats på under några kvällar och jag kommer att bli riktigt nöjd med det köpet.
Alla waypoints ifrån min handburna Gramin kunde överföras till enheten på ett minneskort och det var skönt att slippa göra det manuellt en efter en...

Min nya lekkamrat




tisdag 26 mars 2013

VÅRVINTERSATSNINGEN 2013 DEL I

- Hur länge orkar vi hålla på så här, sa jag till Göran i lördags.

- Du är snart sjuttio, och jag närmar mig de gyllene femtio, fortsatte jag. Göran som totalt missat det här med att vi är en bit in i andra halvlek, muttrade om ännu en sjö som skulle provas till hösten.
Eftersom våra utlagda spön ännu inte signalerat något napp så kom vi in på vårt djupsnack i takt med att solen värmde upp den ishavskalla vårluften.

- Jamenar, hur länge orkar vi hålla lågan uppe? tio år, femton år?
- Du, vi skall hitta den där sjön som kommer skänka oss glädje i många år framöver, var så säker, tuggade Göran ur sig med en jättefralla mellan tänderna.

VECKOSATSNING
Vi skall nu kampera ihop några pass denna vecka med ismete på programmet, det är både gädda och gös skall jagas.
Påskhelgen kommer lägligt och det ser ut att bli bra väder, ännu inga klass 2 varningar eller annat som brukar dyka upp lagom till lite ledighet ifrån SMHI.

Veckan började med en chansning och Pikemobilen fick guppa fram på okända grusvägar innan vi var framme vid ännu en sjö som vi inte sett förr.
Vi tar riktning mot en vik som vi Googlat på och där skulle jungfrufisket ske.
Jag sätter ut mina grejor från 2,5 -4 meters djup och Göran sätter dom lite hur som...

KALLT OCH VARMT
Trots att tempen vid 08 på morgonen visade på under 10 minusgrader så värmde solen riktigt skönt. Hålen fick isas ur med 20 minuters mellanrum för att ishinnan inte skulle bli allt för tjock.

Men de tre första timmarna gav inget annat än en ett par mörtrus men vi anade att det fanns något därunder den 70 cm tjocka isen som skrämde.
Först framåt elvatiden kommer första riktiga fället för mig och linan går ut skpapligt när jag närmar mig, jag nitar direkt men ropar till Göran att ta det lugnt. Det är bara mörten.
Jag vevar upp och tänker kolla tafsen och tror du inte på fan att det sitter ett gäddyngel på kroken.
Man kan bara skratta åt det. Jag tror mörten drog mer än gäddan.

Min utdelning!
Göran fick sedan ett par snabba fäll och kunde drilla två mediokra gäddor innan vi fick bryta för dagen. Jag hade träningsmatch med grabbarna på eftermiddagen och jag behövde hem och svida om.

Dutchdansk posé av gädda, måste väga minst åtta kilo!
Nähä, den var inte större än så här...
Vi hade trots allt haft en fin dag på isen,
Göran, han hade redan bestämt att i september då skall vi hit igen, lite snabbtrolling med fyra wobblers så vi får lite kontroll på bra platser till nästa års ismete, eller hur!...

Lycka till, säger jag.







söndag 10 mars 2013

FISKE MED CORDES TRAVELS

SVINKALLT MEN SOL
Satsningen på att marknadsföra Gästriklands fina fiske fortsätter och i helgen har vi haft besök från Hollands största resebolag Cordes Travels.
Raffie Cordes, Marco Hans Kraal och Maurits De Wolf var de trevliga holländarna vi fick besök av.
De anlände under torsdag eftermiddag och stannar tills på måndag.
Torsdag och fredag var det Gästrikland som gällde och lördag och söndag så är det Hälsingland som får besök.
Jag, Lars Ljunggren och Mikael Norrbelius hade fixat för fisket.


Marco Kraal ifrån ett av hans TV program
BOENDE, BÅTAR OCH FISKE
Denna visningsresa är viktig både för dom och för oss då det handlar om kvalitetssäkring. Boendet måste var på topp, våra båtar och ev extrautrustning behöver också hålla hög klass för att fiskare skall komma hit.
Våra sjöar håller hög klass, framför allt för gös så där behöver vi inte orora oss i dagsläget.

ISFISKE EFTER GÖS OCH GÄDDA
Det som lockade just nu är vårt isfiske efter gös och gädda. Marco Kraal är en av Holland mest kända sportfiskare och han har ett eget TV program ett par dagar i veckan och han skriver i flera magasin, blir han nöjd med fisket då kommer bokningarna också.

Han och jag slog följe under fredagens fiske och vi hade många och intressanta diskussioner om gösfiske. Det som kännetecknade Marco var hans enorma intresse för detaljer och han verkar aldrig tröttna på fiske. Han ville veta allt om ismete och jag hade en mycket givande dag med honom.

TRÖG DAG
För att säkra upp så hade vi hjälp av flera fiskare som befann sig på sjön under fredagen, skulle något stort komma upp så skulle vi ha möjlighet att ta oss dit och fota fisken.
Men vi hade alla ett trögt fiske i det kalla men underbara vädret.
Men strax innan elva så får vi äntligen en bättre fisk på ett av våra spön, det visar sig vara en mycket vacker gös som ägaren Raffie fick äran att drilla till Marcos stora förtret.
Raffies gös räddade dagen, 4,79 kg och 77 cm.
Denna gös räddade dagen för oss alla.

Marco kommer tillbaka i juni igen för att vertikalfiska efter gös och då skall vi bjuda på riktigt bra fiske.



onsdag 6 mars 2013

RALLYFISKE I SNÖYRAN

VILKEN MORGON
Göran var överladdad och i princip självlysande, när han tio minuter innan utsatt tid gled upp med sin rostvita Opel på gårdsplanen.
Görans Pikemobile
Här skall det fiskas! Sanna mina ord.

Görans flytoverall lyste i mörkret!



Efter lite övertalning tidigare i veckan så tog vi en sjö som han gärna ville besöka även på vintern, vi vet att det går fina, men inga gigantiska gäddor i sjön.
Vår gäddsjälvkänsla är inget man får reportageplats för i något E-magazine på nätet! Sanna mina ord efter denna höst.










ETT INTENSIVT LÅGTRYCK...
Men efter veckans finväder klingade fredagens väderprognos i huvudet, ett intensivt lågtryck med tillhörande nederbörd i form av snö skulle korsa vårt län. Det är varken första eller sista gången man får en sådan prognos i nyllet efter att ha stirrat ut på solen ifrån kontorsfönstret hela veckan innan.

Även om lågtryckscentrum kommer att befinna precis över min ismetepulka så skall gäddorna upp.

TVÅ BORRADE HÅL - FÖRSTA HUGGET!
Efter en uppfriskande promenad över snöklädda åkrar och snårigt buskage så kom vi så igenom det täta vassbältet och vi kunde börja borra och rigga våra grejor.

Det är inte snön som faller...framåt halvnio kunde man luta sig tillbaka en stund!
På första spöt fick en sprallig id på ca tre hekto sitta, den löste ut vippan omedelbart men efter lite justering kunde jag gå iväg för att borra mitt andra hål.
Under den tjugo meter långa förflyttningen så hade första spöt löst ut igen. Men jag ser när jag kommer fram att linan rinner ut i stadig takt, vilket bara kan betyda en sak, HUGG!

Dagens första femma låg en stund senare ovan is, en finfin start på både fisket och ovädret.

SNÖN VRÄKTE NED OCH VINDEN TJÖT RUNT ÖRONEN
Känslan var att man befann sig 200 meter ifrån toppen på K2, men vi körde på utan syrgas även om Göran hade behövt lite till sina pingislungor, trött och andfådd efter ha borrat sex hål!

Nu började en huggsexa utan dess like, vinden gjorde att en del fäll inte hördes.
Men det var dubbeldrillningar och trippelfäll om vartannat och kaffetermosen fick ligga orörd i väskan fram till halvniotiden.

06.45 - 07.00 - 07.15 - 07.15 - 07.20 - 07.25 - 07.30 - 07.35 - 07.35 - 07.40 - 07.40 - 07.45 - 07.50 - 07.55 - 08.00 - 08.05 - 08.05 - 08.10, kom fällen innan det lugnade ned sig en stund

18 fäll på en dryg timme och först efter det kunde man sätta sig i stolen och plocka fram kaffetermosen!






Men det fortsatte igen ganska snart,
08.30 - 08.40 - 09.05 - 09.20 - 09.45 - 09.45 - 09.55 - 10.00 - 10.10 - 10.10 - 10.20 - 10.25 - 10.40 innan det dog ut fullständigt.
Nu hade vi slut på levande mört i hinken och det satt döda mörtar och ett par strömmingar på de återstående spöna, sista timmen fiskade Göran med tre spön då det inte fanns några beten att tillgå.

Det har tydligen slutat att snöa
SOLEN TITTADE FRAM
Ingen av oss hade noterat att snövädret dragit bort och att vårsolen sken ifrån en klarblå himmel.
Nu kunde vi sitta och njuta av solen och under tiden fick vi revidera vår heldagsfiske till att brytas framåt tolvtiden, vi var trots allt riktigt nöjda med morgonens kaotiska fiske.

Dagens sista fäll kommer på ett av Görans tre spön och det visar sig bli dagens största också!

Summa summarum: 32 fällningar och 23 gäddor som kom på rätt sida isen, två över 6 kilo, tre över 5 kilo och fem över 4 kilo på de största, inga jättar men välbehövliga drillningar för gamla stela kroppar.

Dagens sista madam som kom med solsken!