Summa sidvisningar

onsdag 30 mars 2011

Trollingförbudet äntligen upphävt på Storsjön

Hösten 09 så tyckte jag att det fick vara nog med nätläggarnas framfart på Storsjön i Sandviken, det låg hundratals nät och de tog naturligtvis upp massvis med gös. Det är inte för inte som detta otyg hade spritt sig bland nätläggarna, de visste naturligtvis att det var massfångster på gång.
Jag skrev en insändare i både AB och GD om detta och gensvaret blev minst sagt starkt. Då kände jag att det var dax för en protestlista emot detta nätläggande. Sagt och gjort, jag la ut dessa i de sportfiskebutiker som finns i Gävle och Sandviken. Det blev över 500 namnunderskrifter som sedan lämnades över till Storsjöns Fiskevårdsförening.

Nu kan man återigen trollingfiska efter grov gädda direkt efter islossningen
Efter det så lämnade jag in en lista på konkreta åtgärder som skulle gynna sportfisket och göra det mer besvärande för nätläggarna.

Bland förslagen var att:
Höja kortpriset för nätfisket till minst 2000:-/år
Förbudsområden att lägga nät, precis som det finns för sportfiskarna under gösleken.
Tillåta trolling året om då det är en verkningslös åtgärd, fisken kan inte avgöra om den tas på trolling, spinn eller vertikaljiggning...
Skilja på fiskekorten när man köper ett sådant, en ruta för nätfiske, en för sportfiske osv. Så man enkelt kan se vilka som köper till vilken metod.
Förkorta tiden för nätmarodörerna att få lägga nät.

En del av detta har man nu tagit till sig, vilket är glädjande då vi alla vill ha ett bra fiske efter bla gös.

Det man redan gjorde i höstas var att höja priset för nätmarodörerna till 600:-, fortfarande ett makalöst billigt sätt att fylla frysen.
Man införde även delade kort där man fick kryssa i att man ville lägga nät.

Till i år så har man hävt trollingförbudet och förkortat nätläggarnas tid att lägg dessa med två veckor.


I Gästriklands Tidningar stod följande i fredags:


"Åter trollingfiske på försommaren"


Nu upphävs förbudet mot att trollingfiska under försommaren i Storsjön. Det beslutade fiskerättsägarna i Storsjöns fiskevårdsområdesförening vid sin årsstämma i tisdags.

Det var år 2007 som fiskevårdsområdesföreningen beslutade att trollingfisket fick inledas först 16 juni, detta för att minska fisketrycket på främst gös. Men nu är det åter fritt fram att trolla direkt från islossningen. Inom Storsjöns fiskevårdsområde räknas fiske med släpande bete från båt, och som framdrivs med motor, som trollingfiske.

Samtidigt med att trollingförbudet infördes 2007, stoppades också vårnätfisket helt för fiskekortköpare, en bestämmelse som kvarstår. Nätfisket på hösten kortas nu också med två veckor fr.o.m. 2011 och får pågå mellan 1 september och 31 oktober. Som tidigare får fiskekortköpare endast fiska med nät under veckosluten, från fredag kl. 12.00 till söndag kl. 12.00. En ny fredad zon, där inget fiske är tillåtet mellan islossning och 30 juni, kommer att märkas ut så fort isläget tillåter. Det är grundet som på sjökortet benämns Skravelharen och ligger på Västerfjärden söder om Färsenön, som nu blir ett nytt område där gösens lek skall skyddas. År 2003 skyddades två andra sådana områden på Västerfjärden, Västergrundet utanför Ginborns udde och ett område som brukar kallas ”bananen” norr om Årsunda. I sjöns östra delar finns också ett lekskyddsområde strax öster om Stora Gösholmen."

tisdag 29 mars 2011

LIMIT YOUR KILL !

På hemsidan Edgeflyfishing.com så har man jobbat fram ett nytt koncept som jag är väldigt tilltalad av nämligen "Limit Your Kill".
När C&R begreppet kom fram för ett tjugotal år sedan så var det ett rejält nytänkande. Under åren som kom så började fler och fler fiskare anamma detta i sitt fiske, så länge var allt väl. Sedan kom en ny generation fiskare i början på 2000-talet som tyvärr gjort det till ett heligt och allsmäktigt förfarande. Om man inte återutsätter allt som fångas är man en i...t, det blir påhopp i diverse forum osv.

Man tror sig kunna, veta, förstå och ha rätt till att peka på minsta lilla fel i hanteringen av tex en gädda. Det kan vara att avkrokningsmattan inte ligger plant, du har strl 4 på kroken inte 6 eller 8 som dom tycker är det enda, du håller gäddan fel, du har inte handlandat gäddan, den låg tre sekunder för länge i två minusgrader, du vet ögonen kan frysa, allt allt är fel. Det värsta man kan göra är att lägga upp en bild med en död gädda i famnen, spelar ingen roll om fångstmannen/kvinnan är 10 år gammal och fått sin första gädda. Nä då bombas man med tillrättavisningar!
Riktigt drygt faktiskt att läsa sånt varje gång det ligger ett foto ute som inte "fyller normen".

Ingenting som stärker vår roll hos allmänheten i den debatt som nu pågår. Själv har jag nu under något år försökt få mina arbetskamrater att förstå varför jag fiskar som jag gör.

Vanliga frågor är:
- Tar du inte upp fisken?
- Varför fiskar du då om du inte tar hem fisken?
- Kan det vara roligt det, att bara fånga, fota och släppa tillbaka?
- Överlever fisken ?

Det är inte alltid lätt att få icke fiskintresserade att förstå resonemanget med C&R.

För mig i mitt fiske så har jag släppt tillbaka gäddor, gösar, abborrar, öringar och lakar i över 25 års tid. Jag kan det här med återutsättning, jag har rätt verktyg och rätt kunskap sånt man förvärvar över många års fiske. Men likt förbannat så måste en del fiskar avlivas pga skador under drillning osv, det finns inget 100%-igt fiske där all fisk kan återutsättas. Sedan så vill jag ha några matgösar att grilla under de få varma sommarkvällar vi har till förfogande. Abborre är en fantastisk matfisk, liksom en fin välgödd insjööring.
Totaluttaget under ett år handlar om 5-8 gösar till mig och bekanta, lite abborrre och möjligen en eller två öringar till köket.
Jag vill och försöker i det längsta att återutsätta de stora fiskarna jag får och jag tror mig lyckas i de allra flesta fallen. Men det händer att jag måste bonka, då den klart och tydligt visar tendenser att inte klara av en återutsättning och det är min förbannade skyldighet som sportfiskare!

Därför anser jag att "Limit Your Kill" bättre överensstämmer med vår verklighet ute på fiskevattnen.

Jag har kopierat deras skrift från hemsidan:

"Catch and Release är ett begrepp som följt med oss länge och som har fått en allt starkare betydelse för hur vi väljer att vårda våra sportfiskevatten. Många vatten med hårt fisketryck eller begränsade bestånd har fått en nyrenässans tack vare ett utbrett och väl genomfört C&R fiske. Det enda problemet med Catch and Release är att det fungerar bäst tillämpat bland rena sportfiskare och det är svårt att få exempelvis husbehovsfiskare, fritidsfiskare och yrkesfiskare att ställa sig bakom ett utbrett C&R-fiske då alternativa fisketekniker kan göra återutsättning omöjlig.


Under hösten har undertecknad samt Nicolas Jändel på Allt om Flugfiske och Lars Terkildsen på Fiskeshopen All Fly i Mörrum diskuterat fram ett nytt begrepp som vi tycker kompletterar C&R och som är mycket lättare för alla de som nyttjar fiskeresursen att ställa sig bakom. Uttrycket vi vill pusha på och som vi valt att ge en bredare definition är Limit your Kill.

Begreppet Limit your Kill står för ett förhållningssätt vid fiske som innebär att vi sportfiskare tar vårt ansvar för fiskresursen. Föregår vi med gott exempel bygger vi samtidigt en bättre grund att stå på när vi jobbar för att påverka andra aktörer som husbehovsfiskare, fritidsfiskare, yrkesfiskare och myndigheter. Alla parter behöver enas och följa det goda exemplet Limit your Kill står för så att vi tillsammans hjälps åt att återskapa en så livskraftig fiskeresurs som möjligt.


I praktiken innebär Limit your Kill att man:

•Begränsar sitt uttag av matfisk och fiskar med fokus på ett långsiktigt hållbart sportfiske.

•Man tar inte upp fler matfiskar i ett ekosystem än att ett fiskbestånd kan anses minimalt påverkat av uttaget.

•Man väljer även i möjligaste mån vilka fiskar man tar upp. Riktigt stora och välvuxna individer av respektive art bär på en stark genetisk bas som man bör eftersträva att bevara samt att det är de fiskarna som ger flest yngel vid lek."

Länken till deras hemsida finner du nedan.

http://www.edgeflyfishing.com/FP/om-edge/skapa-ett-galleri/limit-your-kill.html

onsdag 23 mars 2011

SLIPSRALLY OCH VÅRVINDAR

Tog en semesterdag då det nu gått tio fulla arbetsveckor på rad, nån måtta får det vara. Har medvetet sparat på "fiskekontodagarna". Men idag var det dax, det blev ismete ifrån 06.00 till 13.00, sedan bytte jag plats och metod då jag flötmetade i öppet vatten mellan 14.00 till 17.30.

På isen var det slipsrally idag och det var bara smått som högg hela förmiddagen. Ibland är det bara så att de stora inte vill ta. Kom i alla fall undan med lite heder i behåll då jag tog två snabba vid lunchtid på 5,04 och 4,3 kg, inga jättar men ändå lite tunggung.
Det blev 13 fällningar och 10 gäddor som kom upp och som sagt många små. Lite kuriosa, sex av gäddorna kom ur ett och samma hål, märkligt!

Sedan tog jag bilen och bytte plats, nu gällde det årsdebut i öppet vatten. Jag flötmetade med levande mört i en större hölja och fick napp redan efter 5 minuters fiske. Men det var samma visa även här, drygt två kilo vägde hon.
Sedan blev det ett napp till och även den gick på återväxt. Kul ändå att det nu börjar bli öppet vatten i våra åar. Helgen ser strängt upptagen ut med familjeaktivteter så mars månad är snart förbi.

lördag 19 mars 2011

SUPERMÅNEN

Ingenting hände, Sverige står kvar, isen ligger fast och tjock och världsekonomin går på i ullstrumporna. Frankrike har fått nog av Libyens diktator och oljan är ju viktig, så där går vi in och städar upp lite.
Snabbt tillbaka till rätt element
Supermånen skulle ju ställa till det enligt domedagsprofeterna!

Men jag måste ha suttit i fel vinkel mot månen för det blev bara en enda gädda för mig idag. Göran, som jag gjorde sällskap åt vid hålen när han drillade sina fina gäddor satt tydligen inte i månskugga !
Nu har man lärt sig, fiska aldrig med Göran när det är fullmåne.

Men Görans första fäll hörde vi bara då spöt hade försvunnit in i dimman som låg tät tidigt på morgonen.

Ja han är glad!
Snäll som jag var så följde jag med fram till hålet och fick se en rutinerad isdrillning av MånMaestro.
Upp genom isen kom en fin madam som jag först ville ha till en potentiell tia när jag såg huvet först och del 1 av kroppen. Men den smalnade av ganska snabbt bakom mittersta bukfenan, tyvärr.







Men det var ett snyggt ismetepers blev det för Göran, 8,73 kg och 107 cm lång.
Nästa fäll för honom blev en mer moderat dam på 4.65kg, de enda hugg som kom på hans spön för övrigt.

När Göran mäter gäddorna har dom en förmåga att bli väldigt långa...
 Jag då? jodå jag gjorde plats för Görans storgädda genom att ta en åtthektos stenhårt, för man får inte ge dessa små rackare en meter lina...

onsdag 16 mars 2011

Den siste kustfiskaren

Dokumentären om ”Den siste kustfiskaren” som visades i söndags har väckt debatt på många sajter och diverse hemsidor. Som vanligt är det väldigt polariserade inlägg. Antingen skall ”gubbjäveln” skjutas eller hans nät förstöras mm, helt förkastliga hot som verkligen inte gagnar oss sportfiskare.
Ur dokumentären "Den siste kustfiskaren"

VI SPORTFISKARE BEHÖVER SANSA OSSDessa ”sportfiskare” behöver sansa sig och föra debatten på en saklig nivå. Vi behöver själva se oss i spegeln innan vi kastar sten i glashus.

Är det bara vi som skall fiska på lekgäddan, eftersom den är tyngst då?
Är det bara vi som vet hur en fisk skall hanteras?
Är det bara vi som bestämmer om fisken skall få leva eller inte?
Är det bara fiskeguiderna som skall få leva på fisket?

Alla kvastryckare som ockuperar Blekingekusten varje vår vill väl ha detta för sig själva, att i lugn och ro plocka och drilla lekgäddor som det skall pussas på, mätas i längd och omkrets, säckas och visas upp. Gärna sms:a de andra båtarna som ligger och guppar i närliggande vikar så dom kan starta båtarna och i 30 knop snabbt ta sig dit för ett beundra polarnas nya PB.
Är det så vi vill ha det?

Hur kommer det att låta i den kretsen om man inför fiskeförbud på gädda under lekperioden, ställer man sig bakom detta med fanan högt? Man vill ju tydligen gäddans bästa, så egentligen bör ju dessa gäddfiskare jobba hårt och gå i bräschen för ett fiskeförbud under lektiden!

OSKYLDIGA SPORTFISKARE UTHÄNGDA
Sen är det jättetråkigt och pinsamt att SVT hängt ut ett par oskyldiga sportfiskare med bild som inte kunnat försvara sig. Men de som uttalat hot vågade naturligtvis inte ställa upp offentligt, precis som det brukar vara när det hettar till.
Sen var det en snyftare till yrkesfiskarens fördel och vi sportfiskare framstod som fån, men jag har aldrig sett ett program där man objektivt ser till båda parters brister och fördelar.

Det småskaliga yrkesfisket måste få ha sin plats i samhället, för jag tycker att vi skall kunna köpa och konsumera fisk. Då behövs det yrkesfiskare till detta, eller hur? Sen har jag svårt för denna yrkesgrupp som det alltid framstår som synd om.

Att styra om yrkesfiskkåren till mer jordnära fångstmetoder borde kunna få de olika bestånden att återhämta sig. Problemet ligger ju hos beslutsfattarna som tillåter allt för stora kvoter och för stora båtar. Dessa jättebåtar förstör något ofantligt i våra vatten. Sedan är yrkesfiskarna själva motsträviga och tar heller aldrig ansvar för sitt fiske.

Man kan alltid diskutera de metoder han använder på tex lekgäddan, men när jag växte upp så stod det gäddryssjor ”överallt” i sjöar och åar, ändå fanns det gott om gädda då, både stora och små. ( 70-80 talet).
Numer ser jag inte en ryssja på våren då dessa gubbar gått ur tiden. Dagens män för det är män som gör detta, orkar eller vill inte fiska efter gädda på det sättet.
Men jag kan inte säga att vi har mer eller större gäddor i dag i dessa vatten!

Det som sticker i mina ögon är att alla andra som inte har yrkeslicens kan få fiska med mängdfångande redskap, typ efter våra kuster eller i insjöarna. Att kunna köpa ett fiskekort och fiska med nät flera veckor om året är absurt.

Jag är 100 % emot detta fiske och har själv drivit frågan hårt med Storsjöns Fiskevårdsområde. Lade bla ut protestlistor i våra sportfiskebutiker hösten 09 och fick ihop över 500 underskrifter.
Detta har lett till längre förbudstid för nätläggning och höjda kortpriser för nätläggarna, alltid något även om jag helst skulle se ett totalförbud.

Men vi behöver också komma tillbaka till en mer nyanserad bild över gäddfisket. Allt kan inte vara C&R till varje pris. Jag har återutsatt gädda sedan tidigt 80-tal, men varje år så är det några gäddor gäddor som stryker med. Det är krokar som sitter i ögat eller att de blöder kraftigt osv. Då är det oansvarigt att släppa tillbaka fisken som då förmodligen lider svårt innan den dör.

100 % C&R är oansvarigt, precis som ”kill them all” också är oansvarigt.

Tyck gärna till, jag skall svara så gott det går. Men alla icke konstruktiva inlägg raderas omedelbart!

Här nedan har ni länken till dokumentären "Den siste kustfiskaren"


http://svt.se/2.149941/1.2342002/den_siste_kustfiskaren

söndag 13 mars 2011

Priser i postlådan!

I fredags när man kom hem från jobbet så låg det ett vitt litet paket som rasslade när jag tog upp det, hmmm vad är detta?
Jo det visade sig att man får lite priser när man blandat sig i top 10 i Meterligan. I fjol tog jag en femteplats med över 11 meter gädda.

 
När jag öppnade brevet så låg det en Buster Jerk Shallow och 135 m StrikeWire 0.35mm flätlina. Tack och bock Fiskejournalen. Båda dessa priser passar mig perfekt i gäddjakten. Shallowmodellen funkar fint på riktigt grunt vatten. Färgen var även den till belåtenhet en Wolfcreek-variant i skarpa färger.

fredag 11 mars 2011

MARS

Tänkte inleda varje månad under året med en kort krönika, där jag reflekterar över mitt fiske för varje specifik månad.
Marsmorgon i minus 12 grader, somblev plusgrader på dagen.

Här i södra norrland så kan mars vara en ren vintermånad, en ren vårmånad men, eller allt som oftast en salig blandning av detta. Svinkalla nätter, varma dagar med ibland 7-8 plusgrader.
Men oavsett så märker man att ljuset åter är här, ismetena i januari pågår mellan 09.00 -15.00 medans ett ismete i slutet av mars pågår mellan 06.00 – 19.00 om man orkar vara ute så länge på isen.
Med ljuset på sin sida kan man styra fisket till antingen gryning - dagtid eller dagtid – skymning om tiden inte räcker till för heldagsfiske.


Varmt, varmt ibland är det överdrivet med flytoverall
 För mig är det viktigare att komma ut fyra timmar ett par dag i veckan än tio timmar en dag.
Med två dagars fiske så kan det ha blivit en förändring i vädret eller hugglusten, du har större chans att träffa rätt.
För är det en dag då ingenting fungerar så är det många timmar du kastar bort. Visst alla dagar är/kan inte vara bra, men med erfarenhet och rutin så minskar riskerna för att du helt skall misslyckas.
Men sitter jag på en fjärd där jag vet att fisken finns men inte hugger överhuvudtaget så är det lika bra att packa ihop för dagen eller flytta grejorna helt.


Förut kunde jag sitta framåt tolvtiden utan en fällning och ändå vara kvar till skymningen. Utfallet vet ni redan, kanske, kanske ett tveksamt fäll innan du plockar ihop för dagen.

Jag mäter alltid vattentempen en meter under isen och under januari och februari så är det bara någon tiondelsgrad över noll. Men när solen börjar värma ordentligt så börjar det hända saker. När tempen stiger och termometern visar ett par plusgrader strax under iskanten är vi framme vid en tid då gäddan stryker fram högt upp i vattnet, omedelbart under isen. Här är vattnet varmare än några meter ner i mellanvattnet. Ett par spön skall då fiska tre-fyra dm under iskanten även om djupet kanske är ner mot tio meter, jag lovar det funkar klockrent!

Mörten hängde fyra dm under iskanten på 8 meters djup...

Har mörten varit still en tid och plötsligt börjar visa oroande tecken utan att det hugger, vad göra då? Jo fiskar du betena högt så sänker du en meter, fiskar du efter bottnen så höjer du mörten en meter. Det blir ofta en bonusfisk på det viset.
Ett annat taktiskt inslag är att byta storlek på betesfisken, har du en bamsemört på kroken, byt till ett litet mellanmål eller tvärtom. Ibland måste du våga bryta mönstret.
Är mörten orolig är det en predator i närheten!

Ismete är oerhört roligt och förbluffande effektivt men jag föredrar öppet vatten, så när jag har valet i slutet av månaden att isfiska eller ta båten på öppet vatten tvekar jag inte, BÅT!
Att glida ut på mörkt svart vårvatten med snö på land runt omgivningen är bara så j…. häftigt.
Nu handlar det enbart om åfiske och det finns massor av potentiella vatten i vårt område där båtfiske efter förleksgäddan är mördande effektivt. Det svåra är att välja rätt vatten för dagen.

Suddig bild på en flötmetad madam på 8,2 kg, öppet vatten, snö på land
Men det återkommer vi till.

Mars är en häftig månad med varierande fiske och en av de månader då du har störst chans till ett pb. Marsrekordet för mig är en gädda på 11.0kg, blott 106 cm lång.

söndag 6 mars 2011

Tidig morgon med få hugg

Årets tredje ispass blev en kort men intensiv historia, precis som jag skrivit i tidigare inägg så gäller det att ha grejorna ute innan soluppgång vid vissa vatten. Det är framförallt viktigt när man fiskar på grunt vatten, pelagisk så tycker jag att det ofta dröjer nån timme till innan jakten startar.

Valet av fiskeplats styrdes igår lite grann av blåsten som var intensiv så jag letade en vik med lite mer lä.
Så vid 06.20 var de sex spöna riggade och klara, och som på given signal så kom första fällningen strax efter solen kommit upp vid 06.55. En gädda på drygt tre kilo hade gapat över mörten. Dagens tredje fällning skulle också bli årsbästa, då en fet och fin hona gav mig ett par härliga långruscher innan jag kunde lirka in huvudet i hålet. Där hon högg var det endast 3 dm vatten mellan isen och bottnen...

Fattar inte ibland hur grunt de kan gå, men med Blekingefiskarnas grundfiske under vintern i baktanke så vågade jag mig på att sätta ett spö i alla fall på detta lilla djup.Det skulle visa sig riktigt lyckat denna gång i alla fall.
Det blåste kallt så jag valde att återutsätta gäddan snabbt efter vägning och mätning på plats.
7,24kg och 101cm visade det sig att gäddans mått var.

Vid hugg tar jag med mig avkrokningsmatta och en IKEA-kasse fylld med välbehövliga verktyg såsom elektronisk våg, fjädervåg ifall batterierna strejkar, peang, vågsäck, handduk, kniv, måttband och en bonk.
Är gäddan skadad skall den ALLTID avlivas så snabbt som möjligt!
06.55 - 07.15 - 07.55 - 08.10 - 08.15 hade jag fäll och sedan hände ingenting fram till 11.30 då jag bröt upp för dagen, damernas tremil var inplanerad...

onsdag 2 mars 2011

FÅNGSTTIDER GÄDDA, VÅREN

Mars – april – maj

Ingenting går upp mot vårfisket, efter en lång mörk vinter så kommer ljuset åter. Allting går så mycket lättare när dagarna blir ljusare och längre. Våra predatorer under vattnet känner också av denna positiva förändring.

Detta är en årstid där fisket skiftar betänkligt. Vid mina breddgrader är det isfiske som gäller under mars månad och en bit in i april men under tidiga vårar så finns det en del vattendrag som öppnar sig och möjliggör fiske i öppet vatten, men inte alltid.
Man börjar våren med fiske på olekt fisk och avslutar maj månad med fiske efter efterleksgäddor. Våren börjar med finlir och långsamt fiske men avslutas med stora beten, i hög fart och massor av action.


Allt bokförs i loggboken.

Det är en hektisk tid, man hinner knappt reflektera över vad man gjort innan vårfisket är över.
Optimalt är en tidig vår med värme som öppnar upp sjöar och vattendrag. därefter så får det gärna bli svalt så luft och sol sakta värmer upp vattnet, då kan man ha förleksfiske i ett par månader.
Men som ifjol då det blev öppet vatten sent in i april och knallvarmt så var detta fiske över på fjorton dagar, inte bra för en hårt arbetande Kommunalanställd. En bra dialog med chefen gör dock att jag kan plocka några semesterdagar med relativt kort varsel, allt för att vara där vid rätt tid.


INGEN VÅR LIK DEN ANDRA!

Inget år är den andra lik, det enda man vet är att man måste ha fullständig koll på vattnen man fiskar, när släpper isen? när är det vårflod? när sjunker vattnet undan och den grumliga ån åter blir fiskbar.
Det värsta som kan hända en å, är att den svämmar över och blir grumlig precis innan gäddan leker, när sedan vattnet sjunker undan och blir fiskbar så är hon totalt ointresserad av våra beten. Då försvinner också möjligheten det året att plocka en romstinn fet fisk i rinnande vatten.

Insjöarna är inte lika känsliga mot vårfloder men där brottas vi med ett annat välkänt problem. Så länge det är is på sjöarna så är det mycket goda chanser att fånga ett drömexemplar men så fort isen släpper är hon försvunnen. Men vart? Hon hugger inte på djupet, finns inte inne i lekvikarna där får man bara proppellergäddor. Ibland träffar man rätt men väldigt ofta går man tomhänt.
När så leken är över i slutet av maj hugger hon igen, brutalare än nån annan tid på året.

Åar är heta vatten under mars och april.
NÄR HUGGER GÄDDAN?

Det endas som är säkert är att hon hugger hela dagen, från gryning till skymning. Egentligen är ingen tid på dagen bättre än någon annan.
Utifrån det sätt jag fiskar på så kan jag inte peka ut någon speciell tid under dagen som är bättre, de sista ismete passen följer dock de gamla principerna, att förmiddagsfisket ger allra bäst.
På öppet vatten har jag fått jämt med gädda under hela dagarna. Tiden mellan 09.00 – 16.00 har producerat mest. Gäddorna över 4 kilo är med på noterna direkt och hugger fram till läggdags.

Fångsttider vårfisket, mars - april - maj
 Dagarna i april och maj är betydlig längre, de dagar jag är ute blir detsamma som
Maratonpass, från gryning till skymning.
En dag i slutet av april kan jag fiska mellan 06.00 – 21.00, ett femtontimmarspass kräver sin man. Du behöver mentalt vara förberedd, halva dagen kan vara urkass men avslutas i huggbonanza utan dess like. Att ge upp finns inte på dagordningen.
Vårfisket börjar från isen
Mycket mat och dryck är på sin plats, de dagar jag är ute så länge lägger jag in två vilopauser, kliver ur båten in i land och äter av det jag har med mig. Att ladda batterierna och sen ut på vattnet igen med nya krafter, med ny syn gör underverk!
 
Allt är inte bara fiske, fågellivet väcks och blomstrar
Vårfisket kan vara barnsligt enkelt, svårt som relativitetsteorin, svettiga dagar, snöglopp, bortdomnade fingrar, snöfyllda båtar, många hugg, inga hugg, många gäddor, inga gäddor, gäddor på grunt vatten, gäddor på djupt vatten, levande beten, jerkbaits och spinnflugor. Zaltar och Swempor för oss äldre, hemsnidade specialbeten i customfärger för de yngre, tio timmar för de stora, fem för de små…