Summa sidvisningar

tisdag 31 maj 2011

Kvällsvana gäddor

De två senaste passen har gäddan haft markanta huggperioder lite senare på kvällen. Var i samma område som i söndags och nu började jag fiska där jag hittade dom senast. Ytorna är stora och med utgångspunkt från förra söndagen anade jag en tidsmässig vinst.
Fisket började vid 16.30 och efter ett par ankringar kom det första hugget, en snabbt invevad Westins Jerk i skitmört såg tydligen god ut.

Shadstjärt på McTailen funkar grymt på grunda områden
Sedan var det helt dött under ytan fram till 20.00 då jag tog två gäddor på två kast, helt plötsligt så var det matdax för damerna. Under en hektisk timme tar jag sju gäddor från 1 kilo till 4,5 kilo som bäst.

Mctailen sitter fast ordentligt på en pigg försommargädda
 Hade en fin gädda på som körde stenhårt med flera långa rusningar innan McTailen släppte sitt grepp. Uppskattade gäddan till ca 6 kilo i alla fall...

Lika snabbt som huggperioden kom, lika snabbt avtog den vid nio.

Slutsatsen man kan dra av detta är att gäddorna har haft en markant huggperiod runt kl åtta för att sedan dö ut vid niotiden. Återigen visar det sig att det gäller att vara på rätt plats vid rätt tid!

För andra gången i rad var McTailen med en shadstjärt kvällens bästa bete, tillsammans med en 30 cm Ailen Eel i grundgående variant.
Jag har fått slakta några stora shadjiggar tidigare, men nu har jag i alla fall kommit över 4 st "paddelstjärtar" som Svartzonker tagit fram prototyper av. Spiggo på Gävle Fiskeredskap har de rätta kontakterna så han är guld värd.

måndag 23 maj 2011

Skaplig kväll i sydvindarna

Det har blivit lite rapporter från mitt eget fiske den senaste tiden. Anledningen är lika enkel som logisk, det har inte blivit så många pass och jag har verkligen inte lyckats heller den senaste tiden.

Men igår kväll så tog jag ett kvällspass och fiskade mellan 15.30-21.00. Det började som det har varit under våren, segt,segt. Men efter tre timmar så kommer första hugget vid en vik som jag fiskat igenom från öppningen och inåt. Plötsligt så händer det, gäddorna står tätt parkerade och på knappa två timmar tar jag 8 fina gäddor och tappar några också. En del gäddor hade stora sår efter leken och var riktigt hungriga. Roligt fiske på riktigt grunt vatten, ca 0.8 meters djup! Gäddorna hade bokstavligen blåst in i den hårda sydvinden mot vikens grundaste område.

Bästa betet för kvällen var en McTail i plast som jag satt dit en stor shadstjärt istället för den vanliga tailen. Men en shadstjärt vickar den fram ca 2 dm under ytan och huggen var brutala.

Tyvärr så slet sig en sexkilos med McTailen i munnen då beteshaken gick upp..surt och trots att jag använder bra beteslås så kan det tyvärr hända. Mest synd om gäddan som simmar omkring med ett bete i munnen, hoppas hon klarar sig trots allt.
Tog även ett par stycken på gäddfluga.
Det blev inga jättefiskar,men fem stycken över 4 kilo är bra för mig denna vår.

Nu är det späckat schema igen varje kväll denna vecka. På det så är det GD/GIF tävlingar för barnen så nästa helg ryker, sen är väl efterleksfisket över när jag får en lucka vid månadsskiftet maj-juni?

måndag 16 maj 2011

Nostalgifiske med skeddrag

När man började sin fiskekarriär under tidigt 80-tal så fanns det inte tillräckligt med pengar i kassan för att kunna köpa in en massa wobblers. Man fick då hålla sig till skeddrag eller spinnare som kostade betydligt mindre. Det kändes inte heller lika jobbigt att bli av med ett skeddrag som satt sig i bottnen.
Visst, sparade man veckopengen så man kunde investera i ett par Hi-Lo wobblers i 26 grams varianten.

Forsmans Velocipedaffär i Torsåker hade ett mindre ABU sortiment och det var där man stod och tummade på betena man drömde om att äga.

ATOM OCH UTÖ DRAG VAR DE BÄSTA!
Tidigt blev Utö och Atom favoritbetena, helst i färgen Silver, Lys eller Bgl som man trodde stenhårt på.
Dessa fångade många gäddor och en vass metod jag använde mig av var att leta efter djupbranterna.
På den tiden ägde man inget ekolod och för att hitta branten så släppte man på djupt vatten ned ankaret till ca 5 meter, sedan rodde man sakta in mot land och när ankaret slog i bottnen så visste man vart branten började, genialiskt!

Precis där branten började kastade man ut skeddragen tillbaka mot djupt vatten och lät det sjunka till bottnen. När draget nått bottnen så började jag ro inåt igen mot grundare vatten. Skeddraget följde då branten perfekt och på den metoden tog man många fina gäddor.


DRAGRODD
Vid dragrodd på djupt vatten kastade man ut skeddraget, lät det sjunka till bottnen, sedan tog man några årtag och lät båten glida fram över vattnet. Då steg skeddraget först några meter för att sedan långsamt vicka sig mot djupet igen, slackhuggen kom som ett brev på posten.

Det blev roliga drillningar även då en tvåkilos högg, den skulle ju vevas in med en Abumatic 330 och ett 7 fots spinnspö.

Några klassiker i lådan



ZIGZAG METODEN
Vid spinnfiske runt grynnor så använde man sig av zig-zag metoden, dvs låta betet sjunka till bottnen, veva några vevtag, åter låta det sjunka mot bottnen, ganska likt dagens fiske med våra jiggar. Även det fungerade riktigt bra.

I slutet av 80-talet så slutade jag använda skeddrag och jag har faktiskt inte tagit en enda gädda på det sedan dess, undantaget när jag fiskar med små Salar efter abborre då nån smågädda ibland har blandat sig i.

Men i vintras la jag några bud på några skeddrag på Tradera och nu är det inplanerat en ”Nostalgi - fiskedag” med dessa.
Det viktiga då är inte att ta storgäddan utan att åka ut på vattnet och ha kul och verkligen ge det chansen igen.


Då skall det bara fiskas med dessa skeddrag och det skall bli riktigt intressant att se resultatet.

tisdag 10 maj 2011

Historien om Westins Jätten

Familjen Westin med Ingvar i spetsen började tillverka wobblers i början av 50-talet i en källarlokal i Skutskär strax utanför Gävle. Där producerades dessa fram till 1988 då tillverkningen flyttades till RANSTA i Bröderna Holm regi som var en stor grossist inom fiskebranschen på 80-talet.

I mitten på 70-talet tänkte Ingvar Westin lägga ned tillverkningen av Westins Jätten då wobblern sålde dåligt men en rad artiklar om wobblerns förträfflighet i slutet av 70-talet blev vändningen. Den tidens storgäddjägare köpte på sig många wobblers.

De första modellerna var ihåliga med smalare rygg och stjärt. Fästena var gjorda av typen gardinöglor och de hade en tendens att släppa vid hög belastning.
Sedan fylldes innanmätet med skum och man gjöt in kraftigare öglor i betet. Den breddas lite grann och längden på de gamla var exakt 235mm och den vägde 100 gram.

Westins Jätten tillverkades då med en slagfast polystyrenplast med alla öglor ingjutna för maximal draghållfasthet. Den mycket väsentliga målningen skedde i 5-6 olika tempon med mellantorkningar, en metod som Japanerna utvecklade på 1100-talet.
Konstruktionen med olika specifika vikt på hölje och fyllnadsmaterial gjorde att wobblern fisk en extremt fisklik gång i vattnet.





I början på 2000-talet lades tillverkningen ned och Westins Jätten såg ut att gå i graven.
Sedan kom en Kinavariant med en betydligt brantare sked på marknaden som bl.a. Valbo Järn sålde för 50:- st.
Dom hade en helt annan gång i vattnet, visst de fångade också gädda men läckte in vatten ganska snabbt.
Under samma tid så sålde Sporting i Örebro egna WJs som gjordes enligt den ”gamla” modellen. Om det var en gjutform som man kommit över vet jag inte. Men dessa WJs gjorde man i många olika färger som idag är svåra att komma över. Den modellen kunde även köpas in i Finland på diverse sportfiskebutiker.
Dock så spretade kvalitén rejält och man kunde köpa på sig wobblers som knappt simmade.

Fördelen och nackdelen med de gamla varianterna är att när de gjöts i formarna kunde nosöglan hamna lite olika på nosen.
En ögla som hamnade nära skeden gjorde WJ mer grundgående och fick en rullande gång utan släng på stjärten. Djupgående på dessa är inte mer än ca 2 meter.
Hamnade öglan högt upp på nosen så fick WJ den magiska slängiga gången och vissa varianter dyker så djupt som 5.5 meter vid trolling.
Precis som med Zaltwobblerna så finns det de som fångar fler gäddor och även lockar grov gädda betydligt oftare än en annan wobbler men som ser lika ut.

Kinetic gjorde helt om i mitten av 2000-talet och satsade på en ny plastvariant och idag så serietillverkas Westins Jätten och den är en riktigt bra wobbler för grov gädda och gös.

Man har även gjort en mindre variant i 17 cm storlek som är grym vissa gånger. Den lilla Jätten finns också i en shallow-variant som slingrar sig fram ca metern under vattenytan. På det så har man en ledad variant av 17 cm modellen.
Till denna säsong så har man återigen tagit ett kliv till då man lanserar en 12 cm wobbler med stor sked som skall ta ned wobblern till ca 6 meter vid trolling. Denna wobbler skall väl locka fram gösen ur sina hålor.

Jag påstår inte att alla fakta är 100 % korrekta men i stora delar så stämmer det jag fått fram ur gamla kataloger, fakta, osv.
Sida ur en fiskekatalog från Ran och Bröderna Holm 1993




tisdag 3 maj 2011

MAJ

Gäddleken är i full gång, björkarna börjar slå ut och naturen skiftar från gråbrunt till härligt lysande grönska.
Under vattenytan vaknar de flesta invånarna och i vassen leker grodor och paddor.
Vid denna tid så kan gäddfisket vara ruskigt svårt, hittar man inte fisken kan man tom blanka vissa dagar.
Får man fisk så är det ofta små taniga hanar som tidigare gjort sitt bästa för att övertyga de feta madamerna att dom har de bästa generna.

Utlekt majgädda
 


Det handlar om att leta, leta, leta, nöta, nöta och nöta för att få framgång.

Snabbt lämnar hanarna vassen för att få första tjing på de vitfiskar som är på väg in för sin lek.
När vi är där med våra beten så smackar man gärna på wobblers som är lika stor som de själva.






MITTEN AV MAJ SLÄPPER DET
Kommer vi in i mitten på maj börjar de första större gäddorna att hugga igen och nu kan man ha ett härligt rally på efterleksfisken.
Vissa gäddor är slanka och är klart slitna efter leken medans vissa snabbt äter upp sig och därmed återhämtar sig snabbt.

Det är först nu som jag börjar trolla efter gäddan då jag anser att man behöver täcka mycket yta under denna tid.
De flesta sjöar som jag håller mig till har även gösen som en av arterna och sjöarna är färgade och lågt siktdjup.


Många söker gäddan för tidigt på säsongen vid grynnorna i dessa sjöar. Vid mina grumliga insjöar är gäddan kvar längre inne i vikarna eller vid den första branten utanför.
För i konkurrensen från gösen så mellanlandar sällan gäddan på deras lekgrynnor efter sin egen lek, så fiske på närliggande grynnor utanför lekvikarna är inget hett område för storgäddan.
De aggressiva hangösar gör att dessa gäddor inte kan jaga ostört, men i slutet av juni när gösen vaktat klart rommen så gör storgäddan entré på grynnorna.

Alltså skall vi söka gäddan på andra biotoper än grynnor, då återstår det två alternativ.
Vara kvar i lekvikarna eller söka av de första branterna utanför lekvikarna.
Båda alternativen är bra!


LEKVIKARNA
Lekvikarna kan hålla grov gädda en bra bit in i juni om rätt förutsättningar finns såsom växtlighet, tillgång till betesfisk, syrerikt vatten och bra viloplatser såsom stenar eller lite djupare hålor i viken.
Det får gärna vara mellan 0,5-3 meter djupt.

Många håller fast vid att enbart jerkfiske men du har flera alternativ om du också använder dig av vanliga wobblers eller skeddrag.
Bomber 16a är ett säkert kort fortfarande, Rapala SSR med moddad med kapad sked, tailbeten, Westins shallow eller en Westins magnum pike hjälper dig på vägen.
Av jerkbaitsen så fungerar Buster jerk, Big Bandit, Salmo Warrior eller en Salmo Fatso mycket bra.
När det gäller skeddragen så är det gamla hederliga Atom eller Utö som gäller.


Du kan öka farten och verkligen trigga gäddan till hugg under denna tid. Hon är helt inställd på mat under många veckor framåt.

TROLLINGFISKE I BRANTERNA
Trollingfiske utanför lekvikarna på 3-6 meter ger bra utdelning, jag höjer farten och håller mig till nu runt 1,5 - 2,0 knop.
Nu vill jag också ha beten med hårdare och aggressivare gång.

De beten som jag tycker funkar nu är Swim Whizz, Tomic, Big Mac, Salmo Skinner, Butch, Cisco Kid, Strike Pro, Hi-Lo, Rapala Magnum, Stunner och Rapala SSR men nu vill jag ha den flytande originalvarianten som har en hård aggressiv gång.
Det skall vara starka kontrastfärger såsom rödvit, tigerstripe, firetiger eller gulorange.

JIGGFISKE
Är gäddan samlad brukar jag ankra upp och jiggfiska, då blir det med typ Relax 6 eller 9 tum som är en mycket bra gädd och gösjigg.
Normalt utgår jag ifrån 7-14 grams huvuden men vill gäddan ha fart ökar jag vikten på skallen till 21-28 gram.


Hanna och David surar, ingen fisk!
Maj är en variationsrik månad, där du blandar blankdagar med fet utdelning och mycket glädje!