Summa sidvisningar

måndag 21 december 2009

Ismete-pulka

Hembygge av en gammal Stiga Racer
Nu har det fallit ca 4 dm snö här i Gävle och tyvärr så är det förödande både för fisket och för isen på våra sjöar. Det hann inte bli en tillräckligt tjock nyis innan snön föll. Kylan och snön kom samtidigt och snön isolerar kylan otroligt. Nu ser det ut att bli riktigt kallt i fler dar så vi får se om man kommer ut på denna sidan året.
Men det var inte det jag skulle skriva om, utan om isfiske efter gädda.
I och med det moderna ismetets framfart har innovationerna hos isfiskarna ökat, fortfarande är det inte många prylar man kan köpa, man måste göra det själv.

LOGISTIKEN VIKTIG!
När man väl kommit igång med detta fiske så upptäcker man snabbt att logistiken måste förbättras. Att bära på en isborr, mörthink, ryggsäck, stol och ispik funkar inte i längden. Ismetet är ganska ofta fysiskt krävande. Det kan vara kilometerlånga vandringar till grynnor och djupbranter, djupsnö, stöpis och hål som skall borras.
Många börjar enkelt och fyller en vanlig pulka med grejor. Det funkar så länge det är snöfritt på isen och jämn yta att ta sig fram på. Men så fort det blir ojämn terräng genom skog och mark eller lite snö på isen så tippar pulkan. Allt ramlar ur, ingen bra lösning alltså.

Eftersom man i princip bara kan köpa spön, rullar och vippor till ismetet så återstår att bygga en egen ismetepulka.
Den kan se ut på många olika sätt, lösningarna skall anpassas efter det fisket du bedriver. Det viktigaste hos pulkan är att den får en stabil och bred grund så den inte tippar.
Det kravet uppfyller bottendelen på en Snowracer eller ett par miniskidor.

BÖRJA BYGGA
Detta behöver du för att bygga en egen pulka.
Bottendelen på en Snowracer alt miniskidor med två träklossar på varje skida för montering.
Slaktback på minst 50 liter.
Halvmåneformad hink, typ sådana som man har till sopor.
6 grova elrör på ca 40 cm till spöhållare
5 meter grovt rep
Rostfria skruvar muttrar och brickor.

Ta bort sittbrädan och montera bort ratten och bromsanordningen. Nu har du sjävla ramen fri och kan använda gamla borrhål för att skruva dit slaktbacken.
Mät ut och montera backen så att du får plats med hinken längst fram. Du sätter ihop hinken och backen med skruv och mutter.

På insidan av slaktbacken monterar du fast tre spöhållare på varje sida, mitt emot varandra.
För att fästa repet så borrar du två hål i övre kanten på backen, hålen skall sitta högt för att balansen skall bli bra när du sedan går på isen. Knyt en kärringknut på insidan av backen för att fästa repet.
Nu kan du ställa mörthinken och ryggsäcken i pulkan, över det så lägger du isborren som du kan fästa med spännband eller liknande. I hinken förvarar jag pimpelspön, vippor och hållare för spöna.


Vårsol och fulladdad pulka
Du får även plats för ett mindre batteri till ekolodet om du vill ha ett sådant med ut på isen.
Min pulka har jag haft i 8 säsonger nu och den klarar djupsnö upp till 3 dm, jag tar mig fram över ojämnheter utan att pulkan vickar och det har blivit betydligt lättare att komma ut på isen utan att svettas ihjäl som förr om åren.
Den har helt klart gjort mitt fiske effektivare och behagligare.

2 kommentarer:

  1. ja den ser bra ut!!ska snart ut på första ispasset för året...mörtstugan ligger i, så nu är det bara att vänta.jag fiskar mycket på storgösken på vintrarna.Men tänker även prova Eltebosjön och Ottnaren lite i vinter

    SvaraRadera
  2. Nu finns det fina pulkor från kanadensiska Pelican att tillgå på svenska marknaden - för de som inte vill bygga själv. Generalagent är Esker Outfitters AB, den som är intresserad kan se dem på www.esker.se

    SvaraRadera