Summa sidvisningar

tisdag 26 april 2011

McTailen i egendesignad färg är levererad

Spiggo på Gävle Fiskeredskap ringde nån gång i vintras och undrade om jag inte ville vara med och designa en "egen färg" till den snart klassiska McTailen, den skulle kunna komma att levereras till slutet av april. Vi var tio stycken som skulle få det ärofyllda uppdraget. Visst, absolut kunde jag tänka mig det. Nu gällde det bara att klura ut hur jag ville att färgsättningen skulle vara.

Ganska snabbt hade jag klart för mig att jag ville ha en ljusare wobbler och tankarna gick till Hi-Lo i Lysfärgen. Den färgen har gett mig många fina gäddor och gösar genom åren och det är en färg som inte används allt för ofta dessa dagar.

Claes har verkligen lyckats måste jag säga, det är precis i den färgsättning jag ville se Tailen i.
Den kommer att rocka fett i vikarna nu i vår var så säker.
Mctailen näst längst ned är färgsatt av mig, riktigt lyckat!

torsdag 21 april 2011

Tröga dagar i vårvärmen

Förleksfisket försvann som en avlöning denna vår, först hade vi åter en Sibirisk vinter med tjocka isar och kallt länge, länge. Sedan kom vårvärmen och allt exploderade i naturen. Vårisarna smälte och åarna svämmade över snabbt med det kom det grumligt vatten och det var bara att se på och invänta lägre vattenstånd. När så skedde så var vattnet så varmt att gäddorna redan börjat leka i de mindre insjöarna och åarna.
Jag har tidigare skrivit om svårigheterna att lyckas med förleksfisket i insjöarna. Jag har ett par ställen där jag knäckt koden men i år hann jag inte med.
Trots det så gav jag det chansen i tisdags kväll och igår då jag hade en semesterdag. Fisket på tisdagskvällen var ok med 6 landade gäddor men bara smått, ett par var över tre kilo, utlekta, men några hade börjat äta och med det lite bukar igen på gäddorna.
Gårdagens fiske mellan 08-16 det gav 8 gäddor med en femkilos i topp. Fisket var lika svårt som tidigare dagar. Gäddorna trycker väldigt nära vassen eller inne på riktigt grunt vatten. Träffar man rätt innan lek så står gäddorna en bit utanför vassarna beredda på att äta eller bara invänta rätt förutsättningar.

Inga hugg så fort man fiskade några meter utanför vassarna utan betena måste landa inne bland de första stråna. Kände man inget på grejorna de första 3-5 meters inspinning så blev det inget hugg.

Spinnflugorna gav mest gädda och nafs medans jerkbaitsen ignorerades fullständigt.

Till helgen blir det två förmiddagspass, men nu blir det byte av miljö

måndag 18 april 2011

Leken över ?

Helgens fiske blev lite som ett antiklimax, högvatten har gjort det ofiskbart där jag brukar vårfiska och nu när vattnet sjunkit undan så gällde det att vara på plats.
Man brukar säga att gäddan inte leker så länge vattnet är under 7 grader men det får man ta med en nypa salt, gäller säkert de flesta gäddor, men de mindre leker i alla fall tidigt på våren.
Men denna gång så har även de större gäddorna lekt eller är mitt uppi denna. Fruktansvärt svårfiskat och de gäddor som kom upp under dagen ( 11 st ) hade alla lekt. När man klämde på buken så kom det lite rester av rom eller mjölke och ingen gädda hade den runda och goa mage man vill se. Nej det var slanka gäddor med såriga kroppar som inte hunnit äta upp sig igen.

Göran hade åter tjingat en plats i båten och skulle stå för dagens största, en sårig hona, hon nöp dock rejält på spinnflugan och gav en bra fight på det grunda vattnet innan hon kunde håvas i min nya gummerade ABU-Håv.
Göran med en utlekt gädda, 7,86 106 cm på spinnfluga
7860 gram och 106 cm noterades hon till innan hon fick simma tillbaka. Klockan var strax före halvnio på morronen när hon högg.
Ny ankring efter fotosessionen och nya kast på ofiskat vatten. Strax före nio så gungar det till i mitt spö och den kändes bättre direkt och den gick stadigt i sidled utan att jag kunde pressa in henne. Men efter första rusningen så ger hon upp fullständigt...när gäddan kommer närmare så ser jag att flugan sitter på ryggen på gäddan och det är samma fisk som Göran tog en stund tidigare! Om hon nu högg och missade flugan eller om den fastnade i ryggen direkt skall jag låta vara osagt. Det märkliga är att vi hade flyttat oss ca 50 m ifrån den plats hon högg första gången och jag kastade åt andra hållet.

Jämför skadorna på bakkroppen så ser ni att det är samma gädda
Vi återutsatte henne snabbt efter ett foto som bevis på att det var samma gädda.

Sedan nötte vi på och inte under hela dagen var det någon markant huggperiod, nån gädda här och där och alla utlekta.

Som det känns nu så missar man förleksfisket på just denna sjö och får ta gäddorna igen när dom fått vila upp sig några dagar för efterleksfisket brukar ju bjuda på aggresiva hugg och hårt kämpande gäddor.
I veckan som gick så försvann isen på våra sjöar runt i kring så nu är det öppet vatten för alla som är fiskesugen, snabbt har det gått för två veckor sedan satt man på 60 cm kärnis och ismetade.

onsdag 13 april 2011

HÖGVATTEN OCH ISAR SOM INTE BÄR

Senaste tiden har fisket för min del legat i träda. Åarna är fyllda över bredden och vattnet forsar fram i bäck och å i närområdet, vattnet är skitigt och grumligt. Isarna är nu också så svaga att de inte håller att vara på, men det är heller inte öppet vatten på nån insjö för tillfället. Gavleån har gjort sitt till för att öppna upp ute i havsbandet så där är det fiskbart.

Men till helgen räknar jag med att sjösätta nån av de mindre båtarna som jag har till förfogande, vart det skall fiskas är inte bestämt, men att det handlar om gäddfiske är i alla fall klart.

Båtarsenal består idag av fyra till antalet.

Höga Rodd 500
Örnvik 400
Höga Rodd 390
Uttern 380

Den stora Höga Rodden är placerad i Storsjön men används även i andra sjöar. De tre övriga placeras ut efter vart jag vill fiska. Fördelen är att du kan lägga dessa i småsjöar eller andra vatten utan att behöva en båtplats. En kraftig kätting och ett rejält lås kommer man långt med. Jag har köpt båtarna begagnade och de ser lite skabbiga ut men är fullt sjödugliga.
Jag har en trailer som också gör att jag kan ta mig till olika vatten på ett bekvämt sätt. Finns det inga ramper så är de mindre båtarna så lätta att två man kan dra eller bära ner dessa till vattnet.

tisdag 5 april 2011

APRIL

Nu har vi kommit en bra bit fram på den efterlängtade våren. Många vattendrag har eller kommer att öppna sig och möjliggöra fiske i öppet vatten. Många med mig längtar efter denna årstid.
Rent själsmässigt så är detta den absolut härligaste tiden som gäddfiskare.


Allt i naturen vaknar till efter vinterns dvala och man har ofta mycket bra fiske.

I slutet av månaden så har också våra sjöar i närområdet sköljt så då kan vi angripa dessa vatten med våra beten.

Metodmässigt så använder jag mig av tre metoder, spinnfiske med gäddflugor, spinnfiske med jerkbaits eller gäddmete.


GÄDDMETE
Vid gäddmete fiskar jag både från land och med båt beroende på vattnets storlek. Men att gå efter åar och leta fina strömsträckor eller bakvatten är en underskattad taktik.
Fördelen med det är att du blir mer metodisk, du stressar inte ifrån platsen när du väl är framme. Man vill gärna känna att man fiskat av sträckan eller bakvattnet ordentligt innan man går vidare.

När jag själv går efter ån så koncentrerar jag mitt fiske till max tre-fyra platser, det är bättre att verkligen ge mörtarna tid på varje plats. April bjuder ofta på bra fiske hela dagarna och att komma till heta platser på olika tider under dagen spelar mindre roll.
Jag använder mig av två riggade spön vid gäddmete och jag föredrar flötmete framför bottenmete om det går. Ett flöte som dyker under vattnet slår det mesta.

Vid vissa vatten så funkar dött bete riktigt bra och där använder jag mig av strömming eller makrill som båda fångar bra med gädda. Med en strömming på, kan jag ha den under flöte om jag vill men med makrillen blir det bottenmete.
Är strömmen svag så använder jag mig av flöten som nappindikator även vid bottenmete, jag ställer in flötet på lite överdjup och sträcker upp linan lite grann. Nappen syns väldigt tydligt på det sättet.
Gäddmete är bra året runt, den fångar kanske inte flest med gäddor men metoden har en förmåga att locka fram odjuren!

SPINNFISKE MED GÄDDFLUGOR
Denna vår så blir det tredje säsongen jag kommer att använda mig av dessa och jag längtar redan. Gäddflugorna är fruktansvärt effektiva och enkla att fiska med, nästan för enkelt…
Det du behöver tänka på är att ha rätt spö och rulle annars så kommer du inte tillräckligt långt med dina kast.

Jag använder mig ett Berkley Signa Pike haspel med kastvikter mellan 20-65 gram, spöet är 8,6 fot långt och är en dröm att kasta och drilla gäddor med.
Rullen är en Okuma Epix Pro laddad med flätlina 0.17 mm.
Jag vill använda så lätt tafs som möjligt och valet ligger då på en enkeltrådig titanium-tafs.
Det finns många olika fabrikat på både spö och rulle som är lika bra eller bättre men jag är supernöjd med det jag har.
Vårmadam
Tekniken är enkel, kasta den blöta flugan med rejäl en rejäl snärt, ta hjälp med handen på bakhandtaget så du utnyttjar hela kaströrelsen. På så sätt får du iväg flugan upp till 40 meter.
Vid landning tar jag två, tre varv tag på rullen innan jag låter den sjunka ner på det djup jag vill fiska.
På grunt vatten så blir det kortar stopp, spöet håller jag i rikting mot betet och kan på så sätt känna allt som händer.
Variera inspinningen med många stopp men viktigaste är att du fiskar långsamt.

8 av tio hugg är stenhårda du fattar direkt vad som händer!

Då det är ett långsamt fiske täcker man inte så mycket vatten så för att effektivisera fisket börjar jag med ett jerkbait som jag då fiskar in lite snabbare, får jag hugg byter jag till flugorna.
Jag vinner tid och kan koncentrera flugorna till de hotspots som gäddan är samlade vid.
Skall du täcka en vik så är det mycket vatten som inte det står någon gädda, det är små ytor där gäddan ibland står väldigt tätt, ankra upp och nöt igenom fläcken.

De flugor som används är enbart fabrikstillverkade och favoriten är I-Fish före ABUs Hairy Killer. Kinetics eller Westins Fly som de heter inför året passar bättre för djupare fiske ner mot 2-4 meter.
Jag tycker annars att flugorna kommer till sin rätt på riktigt grunt vatten från 0.3-2 meters djup.

Färgvalet: Den rosavita I-Fishen är en riktig dräpare, sedan gillar jag den papegojfärgade som passar i alla vatten. Hairy Killern i morotsfärg kommer väl till sin rätt i humusfärgade vatten. Många gillar rödsvart men jag har fasen inte lyckats något vidare med den färgen, har faktiskt ingen aning om varför.





Fiske är trist om det inte nappar...
SPINNFISKE MED JERKBAIT
Jag är kluven på detta fiske, det är en otroligt rolig metod, den är effektiv och den kräver lite mer av mig som fiskare.
Tyvärr så försvinner mycket av känslan under drillning med de påkar som många gånger krävs för att få en bra gång på betena.
Det är inte speciellt upphetsande att drilla en sjua på ett så pass styvt spö.

Kan jag så använder jag mig av Berkleys Signa Pike i spinnmodellen som är ger lite mer känsla under drillningen. Jag är så pass lång att jag i min storbåt kan stå på toften och jerka utan problem. I lillbåten plockar jag istället med ett traditionellt jerkspö.
Nu kör inte jag med de tyngsta betena utan håller mig till beten som Buster Jerk, Salmo Slider, Deviator, Westins jerk, Zam tail mfl.
Vid vårfisket så har jag två spön laddade, det till gäddflugorna och det till jerkfisket så jag snabbt kan skifta och därmed variera mig.

Färgvalet: Salmos RR är bra i alla väder och det spelar ingen roll om det är klart eller grumligt vatten, papegojfärgen är också pålitlig i alla förhållanden. Vid grumligt vatten så vill jag gärna haka på en i Firetiger eller något åt det gråa hållet.

Vid sol så letar jag gärna upp blå-silver färgade beten ur boxen.
Första hugget i öppet vatten på en I-Fish spinnfluga


 
VATTENTEMP
Så länge det inte är varmare än 7 grader leker i alla fall inte den grova gäddan och du kan ha givande fiske i upp till 11-12 grader i favvoviken. I mina vatten sker det i början av maj.
Tempen i början av april ligger ofta på 1.5-2 grader för att stiga till ca 10 grader i slutet av månaden.
Ju närmare månadsskiftet april-maj vi kommer så fångar man både utlekt fisk och madamer som det rinner rom ur.
Träffar man rätt dag kan du uppleva ett ”lifetime – fiske”, där utlekta bjässar vräker sig över dina beten och där de romstinna honorna bara puffar till betet. Varje kast är skräckblandad känsla av att nästa hugg så är det en tia…

April är en månad som levererar och jag rankar den allra högst av de tolv månader vi har.

måndag 4 april 2011

Nymåne suger

Tog isen i besittning, förmodligen för sista gången denna säsong, och det blev ett svagt resultat. Hade grejorna klara vid 06.00 och det föll ett lätt regn från en gråmulen himmel.
Vid 06.30 kom första fället och det var en liten, liten gädda som snodde min största mört...

Tyvärr visade sig det bli vardagsmat under förmiddagen, de fem första vägde väl inte 5 kilo tillsammans.
Jag har ofta dåligt fiske runt nymånen både dagarna före och dagarna efter och så även denna gång.
11.50 kom ett fäll och när jag kom fram till spöet så rann linana av i stadig fart vilket många gånger tyder på större gädda. Lite bättre kändes den vid mothugget och jag hade ingan större problem att drilla fisken.
Den vägde 4.6 kg och fisk friheten åter direkt efter vägning. Jag bröt upp strax efter och begav mig till en annan plats för lite gäddmette i öppet vatten under eftermiddan.

Platsen är väl infiskad av mig sedan tidigare och det finns potential där. Vattentempen hade stigit till 2,1 grader så vårvärmen börjar göra gott åt vattnet. Men 4 timmar senare hade jag fiskat mig igenom platsen ordentligt och inte haft en enda tendens till hugg.

Nu packar jag ner vintergrejorna och vässar krokarna på mina beten istället för nu skall det fiskas från båt hädanefter.

De sex ispassen jag hann med från isen lockade fram tre gäddor över 7 kilo, helt ok resultat och jag har heller inte haft nån större på kroken heller. Det var inte många fäll jag missade så tacklen och grejorna i övrigt har funkat bra.