Gott nytt år och god fiskelycka 2012
Summa sidvisningar
lördag 31 december 2011
tisdag 27 december 2011
SUMMERING 2011
Då var det dags för bloggens tredje årskavalkad. Som vanligt så har året kantats av glädje, besvikelser, funderingar och fiske, fiske i alla dess former.
Snabbt kan jag konstatera att antalet fiskedagar ökat markant för mig de senaste tre åren och 2011
blev ”All time high” för min del.
Återigen blev det ett år utan att TIAN kom upp. Nu är det drygt 6 år sedan min senaste tia, för övrigt mitt nuvarande personbästa. 14160 gram fördelat på 121 centimeter.
Det var tydligen min domedagsgädda, jag har skördat färdigt, var nöjd, ställ undan grejorna, packa ihop, enough is enough!
Jag vet inte hur jag skall tolka tecknen från ovan annars.
För jag har varit på rätt platser, vid de rätta tillfällena, med rätt bete, jag har kört 14-timmarspass, klivit upp innan solen ens gått ned, vässat krokarna, kastat till horisonten, kört båt genom storm, snöglopp, regn och på spegelblanka vatten.
Haft källaren full med feta spralliga mörtar som självmant satt sig på tacklet och väst fram,
- Ge mig chansen!
Köpte till och med in en ny våg, en Berkley som väger på grammet upp till 45 kg, för man vet ju aldrig…
Men det är svart, köl svart, köl innerligt svart, som man säger i Sandviken!
VINTERN
Ja den kom tidigt, redan i början på november-10 la sig snön i drivor och isarna fick åter problem att beträdas ifrån fotgängare. Stöp och elände i början på vintern. Men vi fick några dagar med varmt väder som gjorde att stöpet frös ihop och vi fick helt ok isar resten av våren.
Det började så jäkla bra, första ismete passet klev man över 7 kilo, andra passet klev man över 7 kilo, tredje passet klev man över 7 kilo igen! Fjärde passet fiskade jag med Göran som kryddade sin fina gäddlista med ett nytt ismetepers på 8,73 kg.
Fina feta vintergäddor i helt olika miljöer, den som högg grundast hade ca 30 cm vatten mellan bottnen och isen. Den som högg djupast var ute på en öppen fjärd med 12 meter vatten under fötterna.
Grundfisket var faktiskt överraskande bra de gånger jag körde där.
Platser man aldrig tänkt sig fiska på tidigare har nu blivit hotspots. Fördelen är ju uppenbar, varför gå kilometervis ut på sjön när det räcker att fiska långt in i vikarna.
Nu är det inte alla vikar som håller grov gädda året om, men ett tips är att söka stora öppna vikar där det grundar upp sakta, sakta mot land. Sommartid får det gärna växa antingen näckrosor eller andra bladväxter. Det behöver nödvändigtvis inte vara lekvikar.
Häftigaste racet upplevde jag den 6 februari. Vid den här grunda viken så käkar gäddorna frukost innan solen gått upp över trädtopparna. Är man på plats i tid så kan det gå hett till.
Så även denna morgon, solen går vid den här tiden upp minuterna innan 08.00.
Jag var tidigt på plats och satte ut spöna i totalmörker och var klar strax efter sju på morgonen.
Jag hann bara börja möblera baslägret när första plinget vid 07,40 hördes, nu väntade 40 intensiva minuter först i mörker och som avslutades när solen kommit över trädtopparna.
Under den tiden drillade jag 6 gäddor och hann säcka en sjua mellan allt spring, svettigt men kul, riktigt kul. Resten av dagen blev det spridda napp.
Hann med ett par lakpass under februari också och det var många år sedan det var så här bra fiske.
Under mitten av 90-talet så hade vi kanonfiske i våra trakter, sedan blev det en rejäl tillbakagång både vikt och antalsmässigt. Nu verkar det ha vänt åt rätt håll igen.
Fick äran att drilla en fin lake på 3110 gram en av kvällarna och sånt värmer!
VÅREN
Ja hade vi någon vår över huvud taget? Det var minusgrader länge och isarna låg tjocka när det slog om fullständigt. Värme och sol tog hårt på istäcket som försvann ofattbart fort. Där man två veckor tidigare hade suttit på halvmeter tjocka isar var det nu öppet vatten.
Jag fiskar ju mycket i rinnande vatten men det fisket försvann helt. Högt och grumligt vatten förstörde förleksfisket och när det sjunkit undan så hade gäddorna redan börjat lekt. Första indikationen fick vi när Göran och jag spinnfiskade i grunda vikar och det var utlekta madamer som gapade över våra gäddflugor.
Det märkligaste var den gädda på 7,86 som dubbelhögg med en halvtimmes mellanrum, först på Görans fluga och sedan 50 meter längre bort på min.
April försvann som en normal månadslön, dvs snabbt.
Maj låg nu på lur, denna månad är svår och så även i år. Det blev ett evigt letande efter större gäddor som ville hänga på min nya Berkleyvåg. Veckorna gick och det kändes tröstlöst, segt få gäddor och de som högg var av storlek blyertspenna!
Men så kom hjälpen från ovan, sydvästvindar drog in över land och rike med värme och fint väder. Vinden låg på lika i nästan tre veckor och i princip alla gäddor stod längst, längst inne i de sydvända vikarna.
Den 22 maj vände det på några få minuter. Gäddorna hade nu definitivt lekt klart och var på jakt. Under en hektisk timme tog jag sex gäddor över 4 kilo på en mycket begränsad yta.
Stenhårda fighter med bromsen i botten och urstarka gäddor.
Jag la några pass med fint resultat i samma område, sista passet kom på nationaldagen då vattentempen låg på arton grader, nu så kändes inte vikarna längst in heta längre.
Toppade med en 7,44 kilos torped som vräkte sig över min speciallackade Mactail lysfärg.
SOMMAREN
Nu skulle gösen få sig några duster, ett skönt byte av byte efter vårens intensiva gäddjakt. Vi sitter ju på fantastiska gösvatten här i Gestrikland och det ser ut att bara bli bättre och bättre.
Juni fisket var antalsmässigt bra men de större lyste med sin frånvaro. Juni gick över i juli och den efterlängtade semestern hägrade. Nu skulle det kunna bli bättring på storleken också. Kvällen den 6 juli så tog jag och barnen vår numera klassiska kvälls och nattmangling efter gösen. Nu fiskar jag mest på dagtid men kvällsmystiken under högsommaren tycker både David och Hanna är spännande. Dom kör med ett varsitt spö och jag håller i mitt. De hugg som faller på mitt spö delas mellan dom.
Förutom första hugget! Det hugget skulle visa sig vara en praktgös på 5,33 kg.
Vi hade en helt otrolig kväll i varmt väder, många drillningar av fisk och vi fick stifta bekantskap med både fladdermöss och bävrar.
Det var startskottet på en kavalkad av bättre gösar och julifisket höll i sig månaden ut.
26 juli tog jag mig ut mycket tidigt och var på plats vid 03.30 för att vertikalfiska gös.
Det fisket hade dock blivit lite sämre så jag bytte taktik vid åttatiden. På med några wobblers och lite trollingfiske på branterna och ut mot djuphålorna. Vid halvtiotiden höll jag mig runt 6 meter men styrde ut mot djupare vatten, när jag nått tio meter så kom chansen igen, nu, nu skulle skiten upp. Direkt känner jag att det måste vara en större gös, tunga, tunga knyckar följt av massiv tyngd. Det blev en del bendaller men rutinen ifrån x antal håvningar hjälpte mig. Så fort gösen låg i håven så förstod jag att mitt gamla personliga låg riktigt pyrt till.
Nu skulle Berkley vågen göra själ för inköpskostnaden. 6030 skön gram!
13 år av otaliga försök hade äntligen gett resultat.
Sommarfisket avslutades i och med denna gös och nu väntade en efterlängtad höst.
HÖSTEN
Med facit i hand skulle man klamrat sig kvar i sommaren för första delen av hösten var en katastrof, fullständig katastrof.
Få fiskar och bara smått. Vattnet var varmt långt in på hösten och varje helg kunde fiskas för de som hade möjligheter till det. Själv kom jag ut två pass i november pga olika omständigheter. Sms rasade in i telefonen från kompisar som vräkte upp den ena efter den andra gäddan. Men så är det ibland men jag har dock kanske lite bonus att plocka till nästa år då jag inventerat ett par intressanta vatten.
Jag besökte de djupa skogarna i väster, med experthjälp i båten. Vattnet gick högt och efter 12 timmars nötande klev vi ur Busterbåten, fullständigt besegrade av övermakten därunder. Noll och intet!
Det blev endast två bättre fiskar i höst, jag avslutade båtfisket snyggt med en vinterbiten åttakilos.
Men jag måste nämna min och farsans gäddrally i början av november, det var hugg hela tiden och att dubbel drilla gädda uppåt tio gånger lär man väl inte få uppleva de närmsta åren.
Paravantrolling med levande betesfisk var metoden. Paravanerna levde också farligt denna dag då gäddorna attackerade dessa flera gånger.
Det känns som om hösten fortfarande hänger kvar då hela december varit extremt varm. Isarna har lagt sig på sjöarna men i dagsläget mycket osäkra att beträda.
2012
Vart 2012 tar vägen?
Själv kommer fiskepassen att gå ned i antal då jag åter skall hoppa på tränarsysslan i fotboll. Grabbens P-13 lag i GIF är i behov av ledare. Med tre träningar i veckan plus match får jag mindre utrymme till fiske.
Satsningen på tionde ”tian” trappas ned och fiskepassen skall istället avnjutas och upplevas i andakt.
Bloggen kommer att leva vidare, bättre än nånsin!
SUMMERING
Antal turer: 39 st
Antal gäddor: 192 st
Över 4 kg: 33 st
Över 7 kg: 7 st
100-klubbare: 8 st.
Nytt gösrekord: 6030 gram, 86 cm.
Nytt decemberrekord: 8,1kg, 103 cm.
McTailen var en kul bekantskap |
blev ”All time high” för min del.
Återigen blev det ett år utan att TIAN kom upp. Nu är det drygt 6 år sedan min senaste tia, för övrigt mitt nuvarande personbästa. 14160 gram fördelat på 121 centimeter.
Det var tydligen min domedagsgädda, jag har skördat färdigt, var nöjd, ställ undan grejorna, packa ihop, enough is enough!
Jag vet inte hur jag skall tolka tecknen från ovan annars.
För jag har varit på rätt platser, vid de rätta tillfällena, med rätt bete, jag har kört 14-timmarspass, klivit upp innan solen ens gått ned, vässat krokarna, kastat till horisonten, kört båt genom storm, snöglopp, regn och på spegelblanka vatten.
Haft källaren full med feta spralliga mörtar som självmant satt sig på tacklet och väst fram,
- Ge mig chansen!
Köpte till och med in en ny våg, en Berkley som väger på grammet upp till 45 kg, för man vet ju aldrig…
Är det hon som ligger bakom förbannelsen? |
VINTERN
Ja den kom tidigt, redan i början på november-10 la sig snön i drivor och isarna fick åter problem att beträdas ifrån fotgängare. Stöp och elände i början på vintern. Men vi fick några dagar med varmt väder som gjorde att stöpet frös ihop och vi fick helt ok isar resten av våren.
Ismete i grunda vassvikar gav bra resultat hela vintern |
Fina feta vintergäddor i helt olika miljöer, den som högg grundast hade ca 30 cm vatten mellan bottnen och isen. Den som högg djupast var ute på en öppen fjärd med 12 meter vatten under fötterna.
Grundfisket var faktiskt överraskande bra de gånger jag körde där.
Platser man aldrig tänkt sig fiska på tidigare har nu blivit hotspots. Fördelen är ju uppenbar, varför gå kilometervis ut på sjön när det räcker att fiska långt in i vikarna.
Nu är det inte alla vikar som håller grov gädda året om, men ett tips är att söka stora öppna vikar där det grundar upp sakta, sakta mot land. Sommartid får det gärna växa antingen näckrosor eller andra bladväxter. Det behöver nödvändigtvis inte vara lekvikar.
Gryningsgädda från februari-11 |
Så även denna morgon, solen går vid den här tiden upp minuterna innan 08.00.
Jag var tidigt på plats och satte ut spöna i totalmörker och var klar strax efter sju på morgonen.
Jag hann bara börja möblera baslägret när första plinget vid 07,40 hördes, nu väntade 40 intensiva minuter först i mörker och som avslutades när solen kommit över trädtopparna.
Under den tiden drillade jag 6 gäddor och hann säcka en sjua mellan allt spring, svettigt men kul, riktigt kul. Resten av dagen blev det spridda napp.
Hann med ett par lakpass under februari också och det var många år sedan det var så här bra fiske.
Under mitten av 90-talet så hade vi kanonfiske i våra trakter, sedan blev det en rejäl tillbakagång både vikt och antalsmässigt. Nu verkar det ha vänt åt rätt håll igen.
Laken är på gång igen storleksmässigt |
VÅREN
Ja hade vi någon vår över huvud taget? Det var minusgrader länge och isarna låg tjocka när det slog om fullständigt. Värme och sol tog hårt på istäcket som försvann ofattbart fort. Där man två veckor tidigare hade suttit på halvmeter tjocka isar var det nu öppet vatten.
Jag fiskar ju mycket i rinnande vatten men det fisket försvann helt. Högt och grumligt vatten förstörde förleksfisket och när det sjunkit undan så hade gäddorna redan börjat lekt. Första indikationen fick vi när Göran och jag spinnfiskade i grunda vikar och det var utlekta madamer som gapade över våra gäddflugor.
Göran med första "fingäddan" i öppet vatten |
30 minuter senare och 50 meter längre bort, var det min tur |
April försvann som en normal månadslön, dvs snabbt.
Maj låg nu på lur, denna månad är svår och så även i år. Det blev ett evigt letande efter större gäddor som ville hänga på min nya Berkleyvåg. Veckorna gick och det kändes tröstlöst, segt få gäddor och de som högg var av storlek blyertspenna!
Efterleksgäddorna gav järnet varje drillning |
Men så kom hjälpen från ovan, sydvästvindar drog in över land och rike med värme och fint väder. Vinden låg på lika i nästan tre veckor och i princip alla gäddor stod längst, längst inne i de sydvända vikarna.
Den 22 maj vände det på några få minuter. Gäddorna hade nu definitivt lekt klart och var på jakt. Under en hektisk timme tog jag sex gäddor över 4 kilo på en mycket begränsad yta.
Stenhårda fighter med bromsen i botten och urstarka gäddor.
Jag la några pass med fint resultat i samma område, sista passet kom på nationaldagen då vattentempen låg på arton grader, nu så kändes inte vikarna längst in heta längre.
Toppade med en 7,44 kilos torped som vräkte sig över min speciallackade Mactail lysfärg.
SOMMAREN
Nu skulle gösen få sig några duster, ett skönt byte av byte efter vårens intensiva gäddjakt. Vi sitter ju på fantastiska gösvatten här i Gestrikland och det ser ut att bara bli bättre och bättre.
Hanna med sitt nya göspers! |
Förutom första hugget! Det hugget skulle visa sig vara en praktgös på 5,33 kg.
Vi hade en helt otrolig kväll i varmt väder, många drillningar av fisk och vi fick stifta bekantskap med både fladdermöss och bävrar.
Startskottet på en fin gössommar, 5,33 kg |
Det var startskottet på en kavalkad av bättre gösar och julifisket höll i sig månaden ut.
26 juli tog jag mig ut mycket tidigt och var på plats vid 03.30 för att vertikalfiska gös.
Det fisket hade dock blivit lite sämre så jag bytte taktik vid åttatiden. På med några wobblers och lite trollingfiske på branterna och ut mot djuphålorna. Vid halvtiotiden höll jag mig runt 6 meter men styrde ut mot djupare vatten, när jag nått tio meter så kom chansen igen, nu, nu skulle skiten upp. Direkt känner jag att det måste vara en större gös, tunga, tunga knyckar följt av massiv tyngd. Det blev en del bendaller men rutinen ifrån x antal håvningar hjälpte mig. Så fort gösen låg i håven så förstod jag att mitt gamla personliga låg riktigt pyrt till.
Vilket praktexemplar, gösen alltså! |
Nu skulle Berkley vågen göra själ för inköpskostnaden. 6030 skön gram!
13 år av otaliga försök hade äntligen gett resultat.
Sommarfisket avslutades i och med denna gös och nu väntade en efterlängtad höst.
Sommar, sol och gös, massor av gös! |
HÖSTEN
Med facit i hand skulle man klamrat sig kvar i sommaren för första delen av hösten var en katastrof, fullständig katastrof.
Få fiskar och bara smått. Vattnet var varmt långt in på hösten och varje helg kunde fiskas för de som hade möjligheter till det. Själv kom jag ut två pass i november pga olika omständigheter. Sms rasade in i telefonen från kompisar som vräkte upp den ena efter den andra gäddan. Men så är det ibland men jag har dock kanske lite bonus att plocka till nästa år då jag inventerat ett par intressanta vatten.
Jag besökte de djupa skogarna i väster, med experthjälp i båten. Vattnet gick högt och efter 12 timmars nötande klev vi ur Busterbåten, fullständigt besegrade av övermakten därunder. Noll och intet!
Gös under guidning |
Anders Forsberg gjorde reportage på Ottnaren tillsammans med mig, kul |
Nya decemberrekordet |
Göran med en expeditionsgädda i nytt vatten |
Davva med fyrakilosgädda |
Men jag måste nämna min och farsans gäddrally i början av november, det var hugg hela tiden och att dubbel drilla gädda uppåt tio gånger lär man väl inte få uppleva de närmsta åren.
Paravantrolling med levande betesfisk var metoden. Paravanerna levde också farligt denna dag då gäddorna attackerade dessa flera gånger.
Det känns som om hösten fortfarande hänger kvar då hela december varit extremt varm. Isarna har lagt sig på sjöarna men i dagsläget mycket osäkra att beträda.
Det var soliga dagar... |
Det var gråa dagar... |
Det var underbara dagar! |
2012
Vart 2012 tar vägen?
Själv kommer fiskepassen att gå ned i antal då jag åter skall hoppa på tränarsysslan i fotboll. Grabbens P-13 lag i GIF är i behov av ledare. Med tre träningar i veckan plus match får jag mindre utrymme till fiske.
Satsningen på tionde ”tian” trappas ned och fiskepassen skall istället avnjutas och upplevas i andakt.
Bloggen kommer att leva vidare, bättre än nånsin!
SUMMERING
Antal turer: 39 st
Antal gäddor: 192 st
Över 4 kg: 33 st
Över 7 kg: 7 st
100-klubbare: 8 st.
Nytt gösrekord: 6030 gram, 86 cm.
Nytt decemberrekord: 8,1kg, 103 cm.
onsdag 21 december 2011
Problem med foton på bloggen
Ni som läser bloggen har kanske sett att bilder inte finns på vissa inlägg. Vad det beror på vet jag inte och det är inte det lättaste att få hjälp genom Google heller.
Jag jobbar på att återställa bilderna men det kan ta lite tid.
Jag jobbar på att återställa bilderna men det kan ta lite tid.
Under tiden så får ni hålla till godo med denna bildgåta:
FINN ETT FEL?
tisdag 20 december 2011
Höstens bete
Konkurrensen var väl inte så där jättetuff. Fisket blev klart sämre än mina förväntningar var inställda på.
Men så är fisket, man kan inte tro att allt skall gå som på räls. Visst är kunnandet och rutinen en enorm fördel i fisket men du behöver tur också. Utan tur i fisket så kanske det inte blir det önskade utfallet.
På betesfronten väller det in nyheter och det gäller att kunna sålla. Ha ett bra grundutbud med wobblers du vet fungerar, typ Westins Jätte men fiska med nyheter och verkligen ge dessa chansen.
I år så la jag till två beten i arsenalen nämligen Storms nya magnumwobbler Giant Flatstick. Denna wobbler har en grym vickande gång och ser stekheta ut. Än har de inte levererat men det är en tidsfråga.
Den andra nyheten är Westins Platypus som jag kom över ett tidigt exemplar av på Tradera.
Platypusen är förvillande lik den klassiska SwimWhizzen i utförande men med en tydlig skillnad, den är nämligen sjunkande.
Första provturen resulterade i en sjukilos gädda och det är alltid bra om en ny modell plockar upp de bättre exemplaren ifrån djupet. Den fortsatte att fiska skapligt och den kommer få många fler timmar än den uppvärmning jag haft med den i höst.
Men det är svårt att peta Westins Jätten från tronen, den fixar det mesta. Men en stark motkandidat är CWC:s Strike Pro som har visat framfötterna tidigare år. Den är lättfiskad och finns i flertalet varianter och storlekar.
Jag kör mest med den största modellen och den fångar bra när gäddorna går lite djupare.
Höstens största gapade över en Strike Pro modell djupgående.
En annan klar favorit är Savagears Butch i 21 cm utförandet, det är en riktig dräpare och den plockar både stora gäddor och gösar. Höstens färg i grumliga vatten blev en Firetiger. Annars har blå-silver levererat i alla slags förhållanden. Butchen går bra i farter ned mot 1,2 knop sen kan den tappa wobblingen, men jag har fått fisk i under en knop så den lockar fast den tappar gången. Det här med hur betet skall röra sig är kanske värd en egen artikel.
Förra hösten var min vän Göran ute på gäddtrolling under senhösten. På ett av spöna satte han en gammal Killer i den största storleken. Den fångade flera gäddor och fina sådana. När Göran skulle kolla gången på den bredvid båten så ser han att den går spikrakt i vattnet, inte en tillstymmelse till gång. Han blir lite förbryllad men låter den fortsätta fiska och han fick ytterligare några hugg på Killern!
Kanske morgondagens beten mera sveper fram i vattnet utan att ha en egen inbyggd gång som en del jerkbaits, här finns det mycket att lära sig och utveckla.
Men så är fisket, man kan inte tro att allt skall gå som på räls. Visst är kunnandet och rutinen en enorm fördel i fisket men du behöver tur också. Utan tur i fisket så kanske det inte blir det önskade utfallet.
På betesfronten väller det in nyheter och det gäller att kunna sålla. Ha ett bra grundutbud med wobblers du vet fungerar, typ Westins Jätte men fiska med nyheter och verkligen ge dessa chansen.
I år så la jag till två beten i arsenalen nämligen Storms nya magnumwobbler Giant Flatstick. Denna wobbler har en grym vickande gång och ser stekheta ut. Än har de inte levererat men det är en tidsfråga.
Den andra nyheten är Westins Platypus som jag kom över ett tidigt exemplar av på Tradera.
Platypusen är förvillande lik den klassiska SwimWhizzen i utförande men med en tydlig skillnad, den är nämligen sjunkande.
Första provturen resulterade i en sjukilos gädda och det är alltid bra om en ny modell plockar upp de bättre exemplaren ifrån djupet. Den fortsatte att fiska skapligt och den kommer få många fler timmar än den uppvärmning jag haft med den i höst.
Men det är svårt att peta Westins Jätten från tronen, den fixar det mesta. Men en stark motkandidat är CWC:s Strike Pro som har visat framfötterna tidigare år. Den är lättfiskad och finns i flertalet varianter och storlekar.
Jag kör mest med den största modellen och den fångar bra när gäddorna går lite djupare.
Höstens största gapade över en Strike Pro modell djupgående.
En annan klar favorit är Savagears Butch i 21 cm utförandet, det är en riktig dräpare och den plockar både stora gäddor och gösar. Höstens färg i grumliga vatten blev en Firetiger. Annars har blå-silver levererat i alla slags förhållanden. Butchen går bra i farter ned mot 1,2 knop sen kan den tappa wobblingen, men jag har fått fisk i under en knop så den lockar fast den tappar gången. Det här med hur betet skall röra sig är kanske värd en egen artikel.
Butch firetiger 21 cm, Strike Pro blå och Platypus blå-silver |
Kanske morgondagens beten mera sveper fram i vattnet utan att ha en egen inbyggd gång som en del jerkbaits, här finns det mycket att lära sig och utveckla.
söndag 18 december 2011
Decembermete
För två veckor sedan gjorde man bokslut med storbåten och igår så blev det nog det sista gäddmetet i öppet vatten. Flötemete så här sent på året brukar inte handla om köttfiske precis, nä man får vara glad för varje dykning flötet gör under dagen.
Hade tid att meta från gryningen fram till 12.30 och de fyra timmar jag fick i dagsljus fick räcka.
Vattnet är nu inte varmare än 0.4 grader och det behövs inte ens en frostnatt innan ån får ett tunt istäcke över sig. Nu väntar kallare väder och förhoppningen är att kunna hinna med åtminstone ett ismetepass innan nyår.
Åter till gårdagen, jag hade riggat klart och fått ut båda spöna i mörkret allt för att ta vara på gryningsljuset. Smack ett tveklöst hugg föll direkt på första flötet och klockan var inte mer än 08.40 det skulle dröja ännu en tjugo minuter innan solen skulle upp och göra sitt jobb. Det var alltså helskumt och först trodde jag bara att jag inte såg flötet men det hade dykt under. Känner direkt vid mothugget att det inte är "Monstret" utan en ordinär tvåa.
Timmen senare är det dax igen, nu hade ett av flötena vandrat ganska långt bort när det studsar till och försvinner snabbt, mothugg och återigen känner jag de där skakningarna o rycken som pekar på minigädda, visst denna såg ut att vara något hekto lättare.
Skönt ändå att få ett par hugg redan första timmen. Men det stoppade där, inte ett liv under resten av dagen.
Nu monterar vi ned gäddmetespöna och lägger dom på återhämtning under vintern.
Hade tid att meta från gryningen fram till 12.30 och de fyra timmar jag fick i dagsljus fick räcka.
I väntan på napp |
Åter till gårdagen, jag hade riggat klart och fått ut båda spöna i mörkret allt för att ta vara på gryningsljuset. Smack ett tveklöst hugg föll direkt på första flötet och klockan var inte mer än 08.40 det skulle dröja ännu en tjugo minuter innan solen skulle upp och göra sitt jobb. Det var alltså helskumt och först trodde jag bara att jag inte såg flötet men det hade dykt under. Känner direkt vid mothugget att det inte är "Monstret" utan en ordinär tvåa.
Timmen senare är det dax igen, nu hade ett av flötena vandrat ganska långt bort när det studsar till och försvinner snabbt, mothugg och återigen känner jag de där skakningarna o rycken som pekar på minigädda, visst denna såg ut att vara något hekto lättare.
Skönt ändå att få ett par hugg redan första timmen. Men det stoppade där, inte ett liv under resten av dagen.
Nu monterar vi ned gäddmetespöna och lägger dom på återhämtning under vintern.
lördag 17 december 2011
Sommarens bete
Sommarfisket efter gäddan blev väl som det brukar kunna vara. Stendött vissa dagar men även några hyfsade gäddor mellan alla gösar. Månadsskiftet juni-juli kan vara en riktigt het period, gärna i samband med fullmåne. Det är ju inte varje år månens fas ligger så och i år var det motsatta förhållanden, nymåne.
Jag är inte slav under månen men jag har så här långt i min statistik hel klart kommit fram till att den svåraste perioden är dagarna innan och efter nymåne. Det gäller i mina vatten!
Men jag avstår inte fisket utan man tar de dagar som erbjuds med största entusiasm.
Sommarbetena i år var egentligen bara två stycken för gäddan nämligen Rapala SSR egen moddad och Westins Jätte. Inga nyheter precis!
De gamla jättarna fiskar olika bra så är det bara, precis som med Zalten hittar man exemplar som sticker ut. Denna klassiska blå jätte var het under några pass.
Först ut var en julikväll med gös över fem kilo och gädda över sex, ja du vet så som det alltid skall vara, eller hur?
Sent i juli så kom också äntligen chansen att ta personligt på gös. Chansen har man ju först när hon behagat att hugga på ditt bete. Det hände denna juli förmiddag, spöet bugade djupt och Savagearklingan jobbade för kung och fosterland för att hjälpa mig att tämja denna gris till gös.
När gösen väl låg där omsluten av håvnätet kunde jag först inte fatta att det skulle kunna bli ett nytt rekord. Den blåa Westins Jätten hade återigen visa sig locka fram storgösar.
6030 gram lyder det nya personliga rekordet. Men som fisket har tagit fart i våra trakter så känns det rekordet inte omöjligt som mitt gäddperset ändå känns.
Westins Jätte blå och Rapala SSR skitmört var det!
Till gösfisket så dominerade Relax 6 tum för mig, den fångar regelbundet och är perfekt storlek att jiggfiska med. Då jag ännu inte skaffat en elmotor ( nr 2 på motorlistan till 2012 )
så får jag förlita mig på svaga vindar, IKEA-kassar mm för att få flyt i vertikalfisket.
Det blev några fina gösar runt fyra kilo och det är ju roliga påslag.
Skall ägna mer tid åt det vertikala fisket nästa sommar då jag skaffat mig bättre förutsättningar.
Jag är inte slav under månen men jag har så här långt i min statistik hel klart kommit fram till att den svåraste perioden är dagarna innan och efter nymåne. Det gäller i mina vatten!
Men jag avstår inte fisket utan man tar de dagar som erbjuds med största entusiasm.
Sommarbetena i år var egentligen bara två stycken för gäddan nämligen Rapala SSR egen moddad och Westins Jätte. Inga nyheter precis!
De gamla jättarna fiskar olika bra så är det bara, precis som med Zalten hittar man exemplar som sticker ut. Denna klassiska blå jätte var het under några pass.
Först ut var en julikväll med gös över fem kilo och gädda över sex, ja du vet så som det alltid skall vara, eller hur?
Westins Jätte, blå en klassiker! |
När gösen väl låg där omsluten av håvnätet kunde jag först inte fatta att det skulle kunna bli ett nytt rekord. Den blåa Westins Jätten hade återigen visa sig locka fram storgösar.
6030 gram lyder det nya personliga rekordet. Men som fisket har tagit fart i våra trakter så känns det rekordet inte omöjligt som mitt gäddperset ändå känns.
Westins Jätte blå och Rapala SSR skitmört var det!
Rapala SSR med ca 20 gram bly i buken |
så får jag förlita mig på svaga vindar, IKEA-kassar mm för att få flyt i vertikalfisket.
Det blev några fina gösar runt fyra kilo och det är ju roliga påslag.
Skall ägna mer tid åt det vertikala fisket nästa sommar då jag skaffat mig bättre förutsättningar.
Relaxjiggen i 6 tums storlek passar både gädda och gös. Denna dock med större skalle för gäddfiske |
söndag 11 december 2011
Vårens bete!
Visst känns det avlägset, det där första kastet i öppet vatten tidigare i våras. Året är snart slut och det kan vara på sin plats med lite kortare summeringar.
En årskavalkad är på ritbordet men den kommer dagarna innan nyåret så håll ut.
NYTÄNDNING
Vårfisket för mig har med undantaget för de fyra senaste åren varit helt inriktat på flötmete med levande bete eller trolling i rinnande vatten. Visst det har och är en framgångsrik metod. Men med tanke på den betesexplosion vi upplevt de senaste åren så har i all fall mitt fiske mer och mer gått över till spinnfiske under våren.
Det har gjort att jag fått en nytändning och det kan man behöva efter snart 30 år i gäddfiskets tjänst.
Jag anser fortfarande att ett levande bete är det klart bästa bete du kan uppbringa för en fet förleksmadam.
Men det kräver förberedelser på ett helt annat sätt än att bara packa ned beteslådan i väskan.
Du skall fånga, förvara och transportera det levande betet och när man nu också fiskar mycket på vintern så känns det befriande att ha någorlunda torra händer under fisket...
GÄDDFLUGAN
Gäddflugan är väl det närmaste jag kommer gud i tro! Tro mig, det är ett helt fantastiskt gäddbete som har allt jag kan tänka mig för vårfisket. Den är lättfiskad, du kastar längre än förväntan och du känner varje hugg extremt bra. Det är liksom ingen tvekan, flugan i sig känns ju som om du skulle ha lite sjögräs på.
På den tredje dagen... |
du kan fiska den l å n g s a m t som bara den med kisspauslånga spinnstopp utan att den faller genom vattnet, hänget är nyckeln tror jag. Sen kämpar gäddan betydligt bättre med en mindre trekrok i munnen än en stor jerkbait eller wobbler.
SVARTZONKER MCTAIL
Så fort ett nytt hemsnidat gäddbete kommer fram och lovordas å det grövsta blir jag som gammal aristokrat skeptisk. Försäljningstrick, inte alltid faktabaserade omdömen gör att jag inte köar 04.00 utanför Gävle Fiskereskap för att komma över det enda exemplaret i "customfärg" viktat för 1,3 gradigt grumligt vatten i en färgsättning som fångar extremt bra i sydvästliga vindar veckan före fullmåne.
Mctail med shadstjärt skördade styggt i våras |
Muähhähhähhää!!! |
Salmon håller fortfarande ställningen som världens mest lättfiskade bete enligt mig. Man provar en del annat för man kan ju inte låta SS:en hänga där i beteslåset hela tiden. Nåt annat måste ju fånga fisk. Visst, men så fort en Salmo slingrar sig genom vattnet så är dagen räddad.
Den flytande på grunt vatten och den sjunkande i branterna utanför lekvikarna är egentligen de enda betena du behöver.
Salmo Slider världens mest lättfiskade bete |
Gäddflugor!!! |
söndag 4 december 2011
IDIOTGÄDDA
Tre veckors avhållsamhet blev för mycket. Trots väderprognoser som skulle likna dårskap att vara på sjön så sket jag fullständigt i detta. Nu skulle båten blötas för sista gången denna säsong. Om jag hade tiden på min sida skulle det kunna bli ett par timmar innan ovädret skulle vräka sig över oss igen.
Jag har haft Hr:en på trailen de senaste veckorna, utan att haft möjlighet att använda den.
Morgonen var kall, minus fyra grader stod termometern på. Jag hade problem att få på trailern då allt var segt och stelt men efter lite 5-56 på handsken så släppte det.
Jag förstod att det skulle vara is närmast land och nu gällde det att ha lite tur så det skulle gå att sjösätta.
Första platsen funkade inte, isen var allt för tjock och trots att jag klängde och hängde på båten för att hjälpa till att gunga så isen skulle spricka men icke. Svettig stod jag där och blev lite lack, båten skall i!
Upp med den igen och byte av plats. Här såg isen lite tunnare ut och visst det gick. Men nu hade det ljusnat ordentligt och vindarna hade ökat.
Snabbt ut på plats och i med grejorna. Jag körde mot vågorna som inte riktigt hade vita gäss på topparna än.
Det är inte lätt att köra en trögstyrd iskall båt i detta väder men det behövde jag inte bekymra mig över allt för länge, Smack ett rejält hugg på det handhållna spöt fick mig att glömma minusgrader, hård vind, isig båt och svinkalla fingrar, nu var jag uppbjuden på dansgolvet ordentligt. Som alla vintergäddor i öppet vatten handlade det mer om stök och bök än snabba rusningar, vattentempen var så låg som 1,7 grader. När gäddan var vid båten så spände linan rakt ner och jag fick pressa upp henne mot ytan. Väl där så rullade hon oroväckande mycket och jag var rädd att Strike Pron skulle lossna. Första håvningsförsöket fick jag bryta då jag inte riktigt nådde henne, oftas slutar sånt med lossnat drag men krokarna satt bra och andra försöket blev klockrent.
Det var en välmatad madam som jag först mätte till 103 cm men hon tyngde vågen till 8,1 kg. Bra vikt med denna längd i detta vatten. Faktiskt även årsbästa för mig detta år.
Snabbt i med betena igen men nu bröt vågorna över i vita gäss...ajaj jag körde tio minuter till innan nästa gädda klev på men denna lilla plutt fick snabbt åka ner i vattnet igen.
Nu gick det inte att fiska på den öppna sjön längre utan jag fick söka lä bakom ett par öar. Platsen var inte optimal och efter ha nött en timme där så gav jag upp. Snön yrde runt huvudet och vinden tjöt ordentligt i de få träd som gjorde sitt för att skydda mig.
Det blev tre timmars fiske men på den tiden hann jag med ett årsbästa så denna Idiotgädda var värd all möda trots allt.
Nu väntar kallt väder och kan vi klara oss utan nederbörd komme vi att få fina isar framåt julen, härligt!
Jag har haft Hr:en på trailen de senaste veckorna, utan att haft möjlighet att använda den.
Morgonen var kall, minus fyra grader stod termometern på. Jag hade problem att få på trailern då allt var segt och stelt men efter lite 5-56 på handsken så släppte det.
Jag förstod att det skulle vara is närmast land och nu gällde det att ha lite tur så det skulle gå att sjösätta.
Första platsen funkade inte, isen var allt för tjock och trots att jag klängde och hängde på båten för att hjälpa till att gunga så isen skulle spricka men icke. Svettig stod jag där och blev lite lack, båten skall i!
Upp med den igen och byte av plats. Här såg isen lite tunnare ut och visst det gick. Men nu hade det ljusnat ordentligt och vindarna hade ökat.
Snabbt ut på plats och i med grejorna. Jag körde mot vågorna som inte riktigt hade vita gäss på topparna än.
Det är inte lätt att köra en trögstyrd iskall båt i detta väder men det behövde jag inte bekymra mig över allt för länge, Smack ett rejält hugg på det handhållna spöt fick mig att glömma minusgrader, hård vind, isig båt och svinkalla fingrar, nu var jag uppbjuden på dansgolvet ordentligt. Som alla vintergäddor i öppet vatten handlade det mer om stök och bök än snabba rusningar, vattentempen var så låg som 1,7 grader. När gäddan var vid båten så spände linan rakt ner och jag fick pressa upp henne mot ytan. Väl där så rullade hon oroväckande mycket och jag var rädd att Strike Pron skulle lossna. Första håvningsförsöket fick jag bryta då jag inte riktigt nådde henne, oftas slutar sånt med lossnat drag men krokarna satt bra och andra försöket blev klockrent.
Det var en välmatad madam som jag först mätte till 103 cm men hon tyngde vågen till 8,1 kg. Bra vikt med denna längd i detta vatten. Faktiskt även årsbästa för mig detta år.
Årsbästa på sista båtpasset! |
Nu gick det inte att fiska på den öppna sjön längre utan jag fick söka lä bakom ett par öar. Platsen var inte optimal och efter ha nött en timme där så gav jag upp. Snön yrde runt huvudet och vinden tjöt ordentligt i de få träd som gjorde sitt för att skydda mig.
Det blev tre timmars fiske men på den tiden hann jag med ett årsbästa så denna Idiotgädda var värd all möda trots allt.
Nu väntar kallt väder och kan vi klara oss utan nederbörd komme vi att få fina isar framåt julen, härligt!
torsdag 1 december 2011
ÖVER 3500 BESÖKARE FÖRRA MÅNADEN!
Det går bra nu!
Bloggen är populär i alla fall, det har stadigt gått uppåt sedan starten hösten 2009. Jag startade räkneverket runt jultider den hösten och för några veckor sedan passerades 40 000 besökare.
Under våren och försommaren låg den på stadiga 2000 besök i månaden men en höjning har noterats under hela hösten. En trogen läsarkrets har funnits en tid vilket är mycket inspirerande.
Bloggen är på hobbynivå och den är tänkt att ta upp aktuella fiskefängen, likväl som historiska tillbakablickar, taktik, metoder och övriga tips som kan vara till nytta även för andra inbitna fiskare.
Men trots eget uselt fiske så lockade bloggen för första gången över 3500 besökare nu i november, en siffra jag är väldigt stolt över!
Hoppas jag kan fortsätta leverera och behålla läsarkretsen även framöver, en stor utmaning i sig.
Tack och bock alla läsare!
Bloggen är populär i alla fall, det har stadigt gått uppåt sedan starten hösten 2009. Jag startade räkneverket runt jultider den hösten och för några veckor sedan passerades 40 000 besökare.
Under våren och försommaren låg den på stadiga 2000 besök i månaden men en höjning har noterats under hela hösten. En trogen läsarkrets har funnits en tid vilket är mycket inspirerande.
Bloggen är på hobbynivå och den är tänkt att ta upp aktuella fiskefängen, likväl som historiska tillbakablickar, taktik, metoder och övriga tips som kan vara till nytta även för andra inbitna fiskare.
Men trots eget uselt fiske så lockade bloggen för första gången över 3500 besökare nu i november, en siffra jag är väldigt stolt över!
Konditionstabellens grundare... |
Tack och bock alla läsare!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)