Summa sidvisningar
torsdag 29 november 2012
FISKEMÄSSA I HOLLAND TILL HELGEN!
Imorgon bitte reser jag ner till Holland, Utrecht för att jobba på Europas största fiskemässa,
"De Hengelsport En Visbotenbeurs".
Mässan pågår fredag till söndag mellan 10 - 17. Sedan väntar kvällsflyg hem igen till Arlanda Stockholm.
Jag är där tillsammans med "Sweden Fishing" för att sälja in min enskilda firma "Berglunds Fiskeguider" och vår region till den stora gruppen sportfiskare som finns i Holland, Tyskland mfl.
Det har föregåtts med massor av förberedelser och tryckning av produktblad, bildspel, rollups mm. Det skall bli riktigt spännande och se vad det kan ge.
Sedan skall jag själv försöka hinna med att gå runt även jag och få lite nya influenser till mitt eget fiske (kan behövas).
Återkommer med rapport hur mässan har utfallit.
VINTERN ÄR HÄR
Så blev det då till slut ett rejält väderomslag och kallluften rasar ned över landet, idag har snön yrt runt gård och knut men inga mängder men tillräckligt för att vintern skall segra.
Själv kommer jag att samla kraft till julledigheten som för min del blir rekordlång precis som i fornstora skoldagar.
Från den 22 december till 6 januari är man arbetsbefriad! Kan mycket väl bli någon julgädda ifrån isen dessa dagar.
lördag 24 november 2012
MÅNFASER
Månuppgång vid Fårösund, Gotland sommaren-11 |
Månens faser har väl alltid fascinerat oss fiskare. Jag skall fastslå direkt att jag definitivt INTE är slav under månen. Jag fiskar när jag har tid och den är begränsad och jag ger blanka fan i om det är nymåne eller fullmåne.
Betena skall blötas punkt slut.
Däremot så finns det för mig, statistik och fakta över hur det har gått under själva fisket. Där finns det tendenser som visar om inte klart så i alla fall för en övervikt när månen syns som mest.
Jag vet att många för att inte säga övervägande delen av oss fiskare håller nymåneperioden som het, men jag själv har inte haft någon större framgång under dessa dagar och jag har faktiskt gjort mitt för att bättra statistiken under just dessa dagar och tagit semester och fiskat då. Allt för att motbevisa mig själv att det inte skall spela någon roll men det gör det likt förbaskat!
FISKE FÖR ALLA
I senaste numret av FFA så slängde Anders Forsberg ut ett mail och ställde denna återkommande fråga om månen har någon påverkan på fisket och vi var några stycken som svarade. Teorierna publicerades och det blev korta analyser ifrån oss alla. Jag tänkte fördjupa mina tankar utifrån det jag sade.
MÅNENS MÅNAD
Den är 29,8 dagar och det innebär att det blir en förskjutning varje månad när olika faser infinner sig. Denna cykel är 19 år lång, sedan återkommer samma mönster igen i förflyttningen. Detta har man vetat om i tiotusentals år och på Gotland har man hittat inristade mönster i stenar sk "svärdslipningsstenar" som just talar om detta. Dessa är daterade till några årtusenden före kristi födelse.
Nu tror jag inte dessa stenar hjälpte just gotlänningarna i fisket...
Gotländsk svärdslipsten med mönster som följer månens faser, det finns över tusen sådana stenar runt ön i symmetriska mönster som följer en 19 års cykel |
MÅNENS FASER
Jag har i min tabell lagt in 30 dagar med nymåne som dag 1, halvmåne + som dag 8, fullmåne som dag 15 och halvmåne - som dag 23. Se nedan:
Bokförda gäddor över 4 kilo är de gröna staplarna och över 8 kilo är de röda staplarna |
Sett över hela året kan man se att det fångas gädda över 8 kilo oavsett dag och det finns en klar nedgång precis dagarna innan nymåne. Kurvan går upp runt fullmåne och avtar dagarna efter för att nå en topp runt halvmåne i avtagande.
Det visar att jag fångat flest större gäddor under perioden halvmåne +, fullmåne, halvmåne -.
HÖST
Bryter jag ned statistiken till att gälla höstmånaderna september - oktober - november ser statistiken ut så här:
Här är det tydligt att perioden runt nymåne har varit ganska klen utdelning av grövre gädda, även dagarna efter fullmåne infaller en klar försämring |
ÅRSBASIS
Fullmånegädda ifrån 3 juli-12. Denna dag hade jag och Davva grymt fiske på både gädda och gös |
Tittar jag på sambandet mellan de olika perioderna så har jag samlat fakta runt varje fas.Nymåneveckan är mellan dag 28 - dag 4, med nymåne som dag 1
Halvmåne + är mellan dag 5 - dag 11, med halvmåne + som dag 8
Fullmåne är mellan dag 12 - dag 18, med fullmåne som dag 15
Halvmåne - är mellan dag 20 - dag 26, med halvmåne - som dag 23.
- Nymåne Över 4 kg 23%
- Nymåne Över 8 kg 19%
- Halvmåne + Över 4 kg 26%
- Halvmåne + Över 8 kg 21%
- Fullmåne Över 4 kg 25%
- Fullmåne Över 8 kg 27%
- Halvmåne - Över 4 kg 26%
- Halvmåne - Över 8 kg 33%
HÖSTEN
Under hösten finns det en klar förskjutning av att perioden när månen är i avtagande, tre av fyra 8+ gäddor är fångade på den sidan månfasen
- Nymåne Över 4 kg 23%
- Nymåne Över 8 kg 10%
- Halvmåne + Över 4 kg 27%
- Halvmåne + Över 8 kg 14%
- Fullmåne Över 4 kg 25%
- Fullmåne Över 8 kg 33%
- Halvmåne - Över 4 kg 25%
- Halvmåne - Över 8 kg 43%
TOP 30 LISTAN
Tittar jag på mina trettio största gäddor under vilken period dessa är tagna så ser det ut så här.
- Nymåne 2 st
- Halvmånde + 10 st
- Fullmåne 3 st
- Halvmåne - 15 st
Finns det något?
I mitt fiske, i mina sjöar på det sättet jag fiskar så har utfallet blivit detta. Jag anser att det är extremt trögt och svårt att lyfta de största exemplaren dagarna innan och efter nymåne, trots många många försök ifrån min sida!
Men fiskar det gör jag oavsett hur guuuben däruppe befinner sig.
Hur ser det ut för er andra runt om i Sverige, hör av er med åsikter och funderingar.
Denna högg under dag 1, dvs nymånedagen, en av två bland mina största som huggit under denna period |
måndag 19 november 2012
HOPPA I SJÖN!
Jag har hamnat i en långdragen formsvacka och hade det handlat om fotboll så känns det som 14 raka matcher utan vinst. Jag fiskar helt enkelt fel, fruktansvärt fel just nu.
Med dåligt fiske kommer också tvivlet tidigt på dagen. Har det inte huggit på ett par tre timmar så tvekar jag och börjar exprimentera å det grövsta, vilket leder till ännu sämre utfall och än sämre känsla.
Framåt elvatiden så har man gett upp och sitter i båten och är uppgiven.
Förr fiskade jag mig igenom allt och trodde stenhårt på vad jag gjorde och tyckte att jag fick belöning för slitet.
Nu så får jag inte ett skit tillbaka!
VAD ÄR FELET?
Ingen aning faktiskt, i höst har gamla hotspots inte gett någonting överhuvudtaget och flera som jag känner har snurrat på nya platser med ok resultat.
Själv har jag utgått ifrån tipsen och på "Den Stora Sjön" så ser man ju vart båtarna håller till.
Men jag glider tillbaks på mina branter och hålor men fisken är som bortblåst.
Jag är sedan länge en trogen trollingaktör på hösten och det är därmed detta fiske jag funderar över.
Jag går nu igenom hur jag fiskat, vad är det som inte stämmer?
FARTEN?
Jag har på storbåten en nya motor och där fått ta hjälp av två trollingstrutar efter sidorna som jag tycker bara har fördelar med stabil gång, båten tar inte vind och det är lättare att hålla jämn fart. Men tänk om den jämna farten är en nackdel? Förr så gjorde vågorna och vinden att betena fick en mer varierad gång, är det något som gjort resultatet sämre? Jag ligger på mellan 1,0 - 1,4 knop stadigt under höstfisket som jag gjort i många år. En del har haft bättre fiske i uppåt 2 knop men det kanske är tillfälligheter.
Men jag har ju tre båtar till och där är konceptet detsamma, lågfartstrolling med 5 hk fyrtaktare eller med min elmotor och det går inget bättre i dessa båter heller.
BETENA?
Ja, vad har jag haft på haken egentligen? Ja du, Westins Jätte, Westins Platypus, Butch, Cobbs, Cisco Kid, Hi-Lo, 4-play, Frenzy, feta shadjiggar, Ailen eel, Rapala SSR, Strike Pro, Hemgjorda wobblers, levande beten såsom id, mört, abborre, braxen, sarvar, björknor, Salmo Fatso, McTail, Zalt, Grandma, Nils Master, Manns, Bomber, Turus Ukko, Swim Whizz, Soft 4-play är väl en del av de som fått tid i vattnet.
Trolling med levande betesfisk har tidigare år skördat ordentligt men både förra hösten och denna så har wobblers flera gånger gett bättre och större fisk.
Men jag har ingen aning om varför?
Visst finns det fog för att tro att gäddorna kan ignorera beten som man exponeras emot flera gånger men då handlar det om begränsade ytor, tex lekvikar med en Buster Jerk på tafsen.
Ett levande bete måste dom ju äta!
BOTTENDJUP?
Största djupen har tidigare gett bäst resultat men icke i år, 4-5 meters platåer med spridda fiskar har gett överlag bra fiske. Varje fiskepass har man fått överge djupen för att glida in på grundare vatten och där tagit någon enstaka fisk. Kanske gäddorna står extremt grunt även i insjöar?
BETESDJUP?
Har under många år haft framgångar med beten fiskade högt uppe i vattnen oavsett bottendjup. Men har alltid något bete som drar upp lite bottenslam utifall att de står och samlar lera på buken...
Jag har inte sett något mönster som skiljer sig åt utan det har huggit på djupt och grunt fiskade beten, bara färre hugg än normalt...
SÖNDAGENS FISKE
Jag var ute en heldag igår och fick ihop fem små gäddor till slut. Det var långt mellan huggen och fyra tog på wobbler och en på levande bete.
Vid elva så var jag extremt nära att hoppa överbord!
Så less var jag just då:
Höstsummering:
13 oktober 0st
14 oktober 1st
21 oktober 2st
2 november 2st
4 november 3st
5 november 1st
18 november 5st
Sammanlagt: 14 st varav en enda över 6 kilo...
Normalt snittar jag 5 - 15 gäddor/tur under hösten med någon över fem kilo varje gång.
Med dåligt fiske kommer också tvivlet tidigt på dagen. Har det inte huggit på ett par tre timmar så tvekar jag och börjar exprimentera å det grövsta, vilket leder till ännu sämre utfall och än sämre känsla.
Framåt elvatiden så har man gett upp och sitter i båten och är uppgiven.
Förr fiskade jag mig igenom allt och trodde stenhårt på vad jag gjorde och tyckte att jag fick belöning för slitet.
Nu så får jag inte ett skit tillbaka!
VAD ÄR FELET?
Ingen aning faktiskt, i höst har gamla hotspots inte gett någonting överhuvudtaget och flera som jag känner har snurrat på nya platser med ok resultat.
Själv har jag utgått ifrån tipsen och på "Den Stora Sjön" så ser man ju vart båtarna håller till.
Men jag glider tillbaks på mina branter och hålor men fisken är som bortblåst.
Jag är sedan länge en trogen trollingaktör på hösten och det är därmed detta fiske jag funderar över.
Jag går nu igenom hur jag fiskat, vad är det som inte stämmer?
FARTEN?
Jag har på storbåten en nya motor och där fått ta hjälp av två trollingstrutar efter sidorna som jag tycker bara har fördelar med stabil gång, båten tar inte vind och det är lättare att hålla jämn fart. Men tänk om den jämna farten är en nackdel? Förr så gjorde vågorna och vinden att betena fick en mer varierad gång, är det något som gjort resultatet sämre? Jag ligger på mellan 1,0 - 1,4 knop stadigt under höstfisket som jag gjort i många år. En del har haft bättre fiske i uppåt 2 knop men det kanske är tillfälligheter.
Men jag har ju tre båtar till och där är konceptet detsamma, lågfartstrolling med 5 hk fyrtaktare eller med min elmotor och det går inget bättre i dessa båter heller.
BETENA?
Ja, vad har jag haft på haken egentligen? Ja du, Westins Jätte, Westins Platypus, Butch, Cobbs, Cisco Kid, Hi-Lo, 4-play, Frenzy, feta shadjiggar, Ailen eel, Rapala SSR, Strike Pro, Hemgjorda wobblers, levande beten såsom id, mört, abborre, braxen, sarvar, björknor, Salmo Fatso, McTail, Zalt, Grandma, Nils Master, Manns, Bomber, Turus Ukko, Swim Whizz, Soft 4-play är väl en del av de som fått tid i vattnet.
Trolling med levande betesfisk har tidigare år skördat ordentligt men både förra hösten och denna så har wobblers flera gånger gett bättre och större fisk.
Men jag har ingen aning om varför?
Visst finns det fog för att tro att gäddorna kan ignorera beten som man exponeras emot flera gånger men då handlar det om begränsade ytor, tex lekvikar med en Buster Jerk på tafsen.
Ett levande bete måste dom ju äta!
BOTTENDJUP?
Största djupen har tidigare gett bäst resultat men icke i år, 4-5 meters platåer med spridda fiskar har gett överlag bra fiske. Varje fiskepass har man fått överge djupen för att glida in på grundare vatten och där tagit någon enstaka fisk. Kanske gäddorna står extremt grunt även i insjöar?
BETESDJUP?
Har under många år haft framgångar med beten fiskade högt uppe i vattnen oavsett bottendjup. Men har alltid något bete som drar upp lite bottenslam utifall att de står och samlar lera på buken...
Jag har inte sett något mönster som skiljer sig åt utan det har huggit på djupt och grunt fiskade beten, bara färre hugg än normalt...
SÖNDAGENS FISKE
Jag var ute en heldag igår och fick ihop fem små gäddor till slut. Det var långt mellan huggen och fyra tog på wobbler och en på levande bete.
Vid elva så var jag extremt nära att hoppa överbord!
Så less var jag just då:
Tanken har slagit mig att hoppa överbord och ge fan i fisket... |
13 oktober 0st
14 oktober 1st
21 oktober 2st
2 november 2st
4 november 3st
5 november 1st
18 november 5st
Sammanlagt: 14 st varav en enda över 6 kilo...
Normalt snittar jag 5 - 15 gäddor/tur under hösten med någon över fem kilo varje gång.
torsdag 15 november 2012
ZLATAN IBRAHIMOVIC
ZLATAN IBRAHIMOVIC
Måste bara hylla den störste fotbollsspelaren vi haft i detta land, ursäkta GRE-NO-LI, Brolin och Henke...
Gårdagens match med alla dessa mål var bara för magiskt med bicycletan som toppar allt jag sett på en fotbollsplan!
Skulle man överföra bedriften i gäddvikter skulle sviten se ut så här: 14.32 - 21.55 - 17.86 - 28.84kg
Klicka på länken och njut.
http://www.youtube.com/watch?v=LYHoUKm52JY
tisdag 13 november 2012
VÄDERGUDARNA
Tittar ut genom ett soldränkt Gävle inifrån mitt kontor och funderar varför det "alltid" är bra väder i veckorna?
Helgen som föregicks bestod av grått och åter grått väder med inslag av dimma, dis och regn. Men så fort måndagen uppenbarade sig så kom den bleka novembersolen fram igen.
Nu är ju inte solsken direkt förknippat med bra fiske men så här sent på året är varje ljusglimt till fiskarens fördel.
Något jag märkt under senhöstfisket är att det liknar isfisket, en bra förmiddag där huggen ofta avtar under dagen och efter klockan två är det sällan det hugger.
VÄDERSAJTER
Vi är väl många som under veckan sitter och glor på diverse vädersajter inför helgens kommande fisken. Blir det nederbörd, kommer vindarna att öka eller byta riktning, blir det regn osv är saker som upptar våra tankar när jobbet känns allt för trist.
SMHI i all ära men den sajt som är intressant är YR.NO som har kommit lite längre med både layout och information. Den uppdateras flera gånger om dagen och den har längre prognoser och man kan i alla fall ana vad som komma skall till helgen redan veckan innan. För varje dag som går så blir ju prognosen säkrare precis som med SMHI.
SÄSONGSVARSEL
Är en intressant sida som lägger prognos över medeltemperaturen de närmaste 3 månaderna i norden. Siffrorna bygger på en massa olika parameterar, men den visar vad vi kan förvänta oss för tendens i vädret.
Den visar temperaturavvikelser ifrån det normala under perioden.
Nu kom en ny prognos över december - februari och den visar att vi kan förvänta oss en medeltemp som är uppemot 3 grader över normalen.
Man har tidigare under sommaren varslat om en mild höst och än så länge stämmer väl det hyfsat.
Om vinterprognosen stämmer så kan vi vänta oss en mild inledning och att isarna kanske inte lägger sig förrän jultider här i södra norrland.
Den talar inte om den kommande nederbörden utan det kan ju bli mycket snö eller regn trots denna prognos.
Marken är fullständigt mättat med vatten och minsta regn gör att åkrarna står under vatten på en gång.
Det är massor av vatten i varje sjö och vattendrag här runtomkring också.
Resten av denna vecka ser ut att bli mild och förutsättningarna för lite gäddjakt i helgen ser bra ut!
Helgen som föregicks bestod av grått och åter grått väder med inslag av dimma, dis och regn. Men så fort måndagen uppenbarade sig så kom den bleka novembersolen fram igen.
Nu är ju inte solsken direkt förknippat med bra fiske men så här sent på året är varje ljusglimt till fiskarens fördel.
Något jag märkt under senhöstfisket är att det liknar isfisket, en bra förmiddag där huggen ofta avtar under dagen och efter klockan två är det sällan det hugger.
Decemberöring under gäddmete i Fläskån ifrån den milda vintern 06-07 |
Vi är väl många som under veckan sitter och glor på diverse vädersajter inför helgens kommande fisken. Blir det nederbörd, kommer vindarna att öka eller byta riktning, blir det regn osv är saker som upptar våra tankar när jobbet känns allt för trist.
SMHI i all ära men den sajt som är intressant är YR.NO som har kommit lite längre med både layout och information. Den uppdateras flera gånger om dagen och den har längre prognoser och man kan i alla fall ana vad som komma skall till helgen redan veckan innan. För varje dag som går så blir ju prognosen säkrare precis som med SMHI.
SÄSONGSVARSEL
Är en intressant sida som lägger prognos över medeltemperaturen de närmaste 3 månaderna i norden. Siffrorna bygger på en massa olika parameterar, men den visar vad vi kan förvänta oss för tendens i vädret.
Den visar temperaturavvikelser ifrån det normala under perioden.
Nu kom en ny prognos över december - februari och den visar att vi kan förvänta oss en medeltemp som är uppemot 3 grader över normalen.
Man har tidigare under sommaren varslat om en mild höst och än så länge stämmer väl det hyfsat.
Om vinterprognosen stämmer så kan vi vänta oss en mild inledning och att isarna kanske inte lägger sig förrän jultider här i södra norrland.
Säsongsprognos december - februari |
Marken är fullständigt mättat med vatten och minsta regn gör att åkrarna står under vatten på en gång.
Det är massor av vatten i varje sjö och vattendrag här runtomkring också.
Resten av denna vecka ser ut att bli mild och förutsättningarna för lite gäddjakt i helgen ser bra ut!
måndag 12 november 2012
FISH ECO Nominering
Efter snart tre års bloggande så är det på sin plats att vara med i tävlingen "Sveriges bästa sporfiskeblogg".
Det finns otroligt många bra bloggar och det är kul att det uppmärksammas i övrig media.
NYTT BESÖKSREKORD I OKTOBER
Under oktober månad så slogs det besöksrekord på bloggen och 5 348 besök registrerades! Fantastiskt roligt och inspirerande att fortsätta denna hobby med dessa siffror som stadigt ökat och nu snittar jag runt 4 500 besök/månaden, men med denna topp nu i oktober.
Fortsätter det så här så sprängs 100 000 vallen någon gång i februari 2013!
onsdag 7 november 2012
SURFISKET FORTSÄTTER
Denna höst har varit tung, riktigt tung både vad det gäller antal och storlek. Alla vatten har högt vattenstånd och åar, bäckar har vårflodsliknande tillstånd.
Känslan är att allt regnande sedan maj har satt sina spår under vattenytan, enough is enough helt enkelt!
Många kompisar har också vittnat om samma saker och säger att årets höst är en av de sämsta nånsin!
Gäddan måste helt enkelt befinna sig på platser som inte den normalt befinner sig på annars.
Ta bara det här med samlade stim av betesfisk som normalt hittas över de djupare partierna när vi är framme i oktober - november. De hittas knappt någonstans och kör vi in på grundare vatten är det lika tomt där. Märkligt.
TRE PASS PÅ FYRA DAGAR
Jag har medvetet hållt på ett par semesterdagar och använde dessa i fredags och i måndags, utöver det så var jag även ut i söndags.
I fredags var det i sällskap av Hanna och David som hade höstlov. Vi körde med ett spö var och det var långt mellan huggen, den som lyckades bäst var Hanna som drog fyra gäddor, Davva och jag fick trösta oss med en varsin...
I söndags så fick äntligen Göran och jag till det och kunde sjösätta båten i en för oss ny sjö. Vi provade ju att sjösätta båten redan i fjol höstas men vägbommar runt sjön gjorde det omöjligt. Men i vintras var Göran ute och kollade upp ifall vi missat någon nedfart och det hade vi. Det fanns en plats att sjösätta och den platsen var vårt mål.
När vi kommer fram så ligger det is i hela viken eller i alla fall så långt vi kunde se i den täta dimman.
Vi kunde dock bryta oss fram och till slut var vi ute på öppet vatten. Så fort vi kommit ut på ca 4 meters djup sjösatte vi två paravaner och två flöten efter båten.
Vi glider fram i den täta dimman samtidigt som gryningen kan skönjas lite smått.
FÖRSTA HUGGET
Efter knappt tjugo minuters fiske försvinner babords paravan med ett plopp och tunga gung fortplantar sig i spöklingan, första hugget var mitt och jag kastar mig över spöt, sliter upp det och vräker spöt bakåt både en och två gånger, fast fisk!
En rolig fight med urstarka rusningar skvallrade om en lite bättre fisk. Visst när den är mogen att håvas så är det en mycket fin premiärgädda i detta nyfunna vatten.
Faktiskt den roligaste gäddan i höst även om den inte var den största för året. Men nytt vatten och finfisk på första hugget.
Nästa paravanplopp föll bara minuter efter vägning och mätning och Göran får även han en fin fight av en lite mindre gädda än min. Två hugg och båda med god marginal över femkilosstrecket, vilken start.
VERKLIGHETEN KOM IKAPP
Sedan hände inte mycket resten av dagen och vi kan bara summera tre gäddor var när vi åter glider in i den isbelagda viken. Men visst potentialen finns och till första isen är vi på plats igen. Metoden med paravantrolling passar kanon till detta vatten.
FAR OCH JAG
I måndags så skulle pappa och jag köra en höstrepris dvs minst 20 gäddor under dagen...
Vilket vi inte ens var nära på att lyckas med. Det var riktigt trögt och våra levande beten undveks med kuslig precision ifrån gäddtänderna. Känslan var att dom gled undan så fort en smarrig mört kom glidandes.
Först efter tre timmar kunde vi landa första gäddan och det blev en varsin när dagen var till ända.
På mina fem senaste heldags fisken under oktober och november har jag landat 7 gäddor?
Fattar ni, det är vad man snittar i vanliga fall men som sagt något står inte rätt till med våra kära madamer därnere.
Storbåten står nu på trailern och vi får avvakta vädret om det blir någon avslutningsdag på sjön eller så var den gjord i måndags, vem vet?
Känslan är att allt regnande sedan maj har satt sina spår under vattenytan, enough is enough helt enkelt!
Många kompisar har också vittnat om samma saker och säger att årets höst är en av de sämsta nånsin!
Gäddan måste helt enkelt befinna sig på platser som inte den normalt befinner sig på annars.
Ta bara det här med samlade stim av betesfisk som normalt hittas över de djupare partierna när vi är framme i oktober - november. De hittas knappt någonstans och kör vi in på grundare vatten är det lika tomt där. Märkligt.
TRE PASS PÅ FYRA DAGAR
Jag har medvetet hållt på ett par semesterdagar och använde dessa i fredags och i måndags, utöver det så var jag även ut i söndags.
Lite skuggboxning i väntan på hugg, det blev en del boxat... |
Hanna tog dagens största |
NYA VATTENI söndags så fick äntligen Göran och jag till det och kunde sjösätta båten i en för oss ny sjö. Vi provade ju att sjösätta båten redan i fjol höstas men vägbommar runt sjön gjorde det omöjligt. Men i vintras var Göran ute och kollade upp ifall vi missat någon nedfart och det hade vi. Det fanns en plats att sjösätta och den platsen var vårt mål.
Packat och klart! |
Dimman lättar till slut |
Vi glider fram i den täta dimman samtidigt som gryningen kan skönjas lite smått.
FÖRSTA HUGGET
Efter knappt tjugo minuters fiske försvinner babords paravan med ett plopp och tunga gung fortplantar sig i spöklingan, första hugget var mitt och jag kastar mig över spöt, sliter upp det och vräker spöt bakåt både en och två gånger, fast fisk!
En rolig fight med urstarka rusningar skvallrade om en lite bättre fisk. Visst när den är mogen att håvas så är det en mycket fin premiärgädda i detta nyfunna vatten.
Härlig förstagädda på nytt vatten! |
Nästa gädda något mindre men klart godkänd |
VERKLIGHETEN KOM IKAPP
Sedan hände inte mycket resten av dagen och vi kan bara summera tre gäddor var när vi åter glider in i den isbelagda viken. Men visst potentialen finns och till första isen är vi på plats igen. Metoden med paravantrolling passar kanon till detta vatten.
FAR OCH JAG
I måndags så skulle pappa och jag köra en höstrepris dvs minst 20 gäddor under dagen...
Vilket vi inte ens var nära på att lyckas med. Det var riktigt trögt och våra levande beten undveks med kuslig precision ifrån gäddtänderna. Känslan var att dom gled undan så fort en smarrig mört kom glidandes.
Först efter tre timmar kunde vi landa första gäddan och det blev en varsin när dagen var till ända.
På mina fem senaste heldags fisken under oktober och november har jag landat 7 gäddor?
Fattar ni, det är vad man snittar i vanliga fall men som sagt något står inte rätt till med våra kära madamer därnere.
Storbåten står nu på trailern och vi får avvakta vädret om det blir någon avslutningsdag på sjön eller så var den gjord i måndags, vem vet?
torsdag 1 november 2012
SENHÖST-TROLLING
Första snön har fallit hos oss och vattentemperaturen har halverats på mindre än en vecka. Helgen 21-22 oktober låg det på dryga sju grader för att till helgen som var ligga under fyra grader.
Då betyder det att hela vattenmassan har samma temperatur och gäddorna kan stå vart som helst.
Vissa håller till på grunda lokaler och vissa gäddor håller sig på de djupaste partierna i sjön.
Bestefisken drar sig också tillbaka till det djupaste vattnet för det är bara dagar innan ytvattnet ligger under de magiska fyra graderna.
FOKUS PÅ RÄTT OMRÅDE!
Dagarna är korta och det gäller att ha koll på fiskens förflyttningar för att lyckas med fisket. Gäddorna kan stå på otroligt begränsade ytor denna period och fläckar på 200x200 meter kan hysa ett stort antal gäddor.
Lite som på våren då vikarna är fyllda med gäddor.
Har man tur så kan vi ha tre-fyra veckor kvar av fiske i öppet vatten, ifjol tog jag sista båtturen den 3 december och lyckades plocka en frusen åttakilos som belöning.
Om oktober kan handla om antalsmässiga höjdpunkter med uppåt 20 gäddor per dag så sjunker antalet under november men å andra sidan brukar medelvikten ligger högt. Det fiske jag bedriver ute på fjärdarna brukar ge 4-6 gäddor om dagen och de är ofta över 4 kilo allihopa.
De större individerna dominerar vattenmassorna och äter upp sig på de köldstela betesfiskarna.
LÅG FART
Nu handlar det om att få ned hastigheten på båten till 0.8-1.2 knop för att locka till hugg, visst det finns dagar då en högre fart kan locka till hugg men det är flötes och paravantrollingens högtid på sjön. De som väljer att meta i strömmande vatten letar efter höljor, bakvatten och partier där det strömmar som minst.
Elmotorn är ett inte ett måste men underlättar men har du en liten båt som är lättrodd så är åror ett kanonverktyg, du kan variera farten, stanna upp eller öka dragen i årorna och på köpet håller du värmen!
En anna fördel är att du hela tiden ser betena och du har bra uppsikt över vad som händer. Med en aktermonterad elmotor får du sitta i en ohälsosam sittställning under dagen. Då är det bra om man är två fiskare, en som kör och en som håller koll.
RÄTT DJUP
Grunduppställningen för mig är två spön med paravaner, där ena blyas med 20 gram och den andra med 30 gram. Linlängd på ca 15 meter efter paravanerna, då går betena på ca 2 och 4 meter i de farter jag föreskriver ovan.
Två spön med flöten som fiskas bakom båten och som ställs in på 3 och 6 meter och som fiskas 20 och 30 meter bakom båten.
Med den uppställningen startar jag dagen och det får gå ett par timmar innan jag justerar till nytt djup. Jag föredrar att fiska på minst över 7 meters djup under denna period.
Eller snararare så här, det är de djupaste hålorna i sjön som jag lägger mitt fokus.
UTAN BLY
Om du får påhälsning av gäddtänder på paravanen eller flötet så är det en signal att ha nåt bete högt upp i vatttnet. Då plockar jag bort 30 grams blyet på ena paravanspöt och kör helt utan. Sedan kortar jag ned avståndet mellan paravan och bete till ca 5 meter. På så sätt hinner gäddan inte simma bort innan betet kommer strax efter paravanen.
Scenariot blir följande, gäddan stiger och attackerar paravanen eller visar sig i ytan bara att par sekunder senare kommer betet som klipps omedelbart.
Ett av flötesspöna justerar jag också upp betet på och då väljer jag det som gått på tre meter i första hand, den ställer jag upp på två meters djup. Jag vill trots allt ha ett bete som trycker på djupare utifall att...
BONUSBETEN
Jag har alltid med mig några konstgjorda beten ifall att i första hand mörtarna tar slut, alt att det inte hugger. Då slänger jag på beten på paravanspöna och ser om det kan ge någon bonusgädda. Men då krävs det att du har beten som funkar i dessa låga farter.
Jag kör med Ailen eel, Savagear soft 4-play i 19 cm, Salmo Fatso sjunk, Savagear 4-play liplure eller swim&jerk i 19 cm, Zalt 19 cm sjunk.
Det är beten som klarar riktigt låga farter och funkar bra bakom en paravan.
Må vädergudarna vara oss nådiga någon vecka till!
Då betyder det att hela vattenmassan har samma temperatur och gäddorna kan stå vart som helst.
Vissa håller till på grunda lokaler och vissa gäddor håller sig på de djupaste partierna i sjön.
Bestefisken drar sig också tillbaka till det djupaste vattnet för det är bara dagar innan ytvattnet ligger under de magiska fyra graderna.
Farsan med en novembergädda i famnen |
Dagarna är korta och det gäller att ha koll på fiskens förflyttningar för att lyckas med fisket. Gäddorna kan stå på otroligt begränsade ytor denna period och fläckar på 200x200 meter kan hysa ett stort antal gäddor.
Lite som på våren då vikarna är fyllda med gäddor.
Har man tur så kan vi ha tre-fyra veckor kvar av fiske i öppet vatten, ifjol tog jag sista båtturen den 3 december och lyckades plocka en frusen åttakilos som belöning.
Om oktober kan handla om antalsmässiga höjdpunkter med uppåt 20 gäddor per dag så sjunker antalet under november men å andra sidan brukar medelvikten ligger högt. Det fiske jag bedriver ute på fjärdarna brukar ge 4-6 gäddor om dagen och de är ofta över 4 kilo allihopa.
De större individerna dominerar vattenmassorna och äter upp sig på de köldstela betesfiskarna.
Även Davva gillar paravantrolling i november |
LÅG FART
Nu handlar det om att få ned hastigheten på båten till 0.8-1.2 knop för att locka till hugg, visst det finns dagar då en högre fart kan locka till hugg men det är flötes och paravantrollingens högtid på sjön. De som väljer att meta i strömmande vatten letar efter höljor, bakvatten och partier där det strömmar som minst.
Elmotorn är ett inte ett måste men underlättar men har du en liten båt som är lättrodd så är åror ett kanonverktyg, du kan variera farten, stanna upp eller öka dragen i årorna och på köpet håller du värmen!
En anna fördel är att du hela tiden ser betena och du har bra uppsikt över vad som händer. Med en aktermonterad elmotor får du sitta i en ohälsosam sittställning under dagen. Då är det bra om man är två fiskare, en som kör och en som håller koll.
Grått, kallt och alldeles underbart! |
Grunduppställningen för mig är två spön med paravaner, där ena blyas med 20 gram och den andra med 30 gram. Linlängd på ca 15 meter efter paravanerna, då går betena på ca 2 och 4 meter i de farter jag föreskriver ovan.
Två spön med flöten som fiskas bakom båten och som ställs in på 3 och 6 meter och som fiskas 20 och 30 meter bakom båten.
Med den uppställningen startar jag dagen och det får gå ett par timmar innan jag justerar till nytt djup. Jag föredrar att fiska på minst över 7 meters djup under denna period.
Eller snararare så här, det är de djupaste hålorna i sjön som jag lägger mitt fokus.
UTAN BLY
Om du får påhälsning av gäddtänder på paravanen eller flötet så är det en signal att ha nåt bete högt upp i vatttnet. Då plockar jag bort 30 grams blyet på ena paravanspöt och kör helt utan. Sedan kortar jag ned avståndet mellan paravan och bete till ca 5 meter. På så sätt hinner gäddan inte simma bort innan betet kommer strax efter paravanen.
Scenariot blir följande, gäddan stiger och attackerar paravanen eller visar sig i ytan bara att par sekunder senare kommer betet som klipps omedelbart.
Ett av flötesspöna justerar jag också upp betet på och då väljer jag det som gått på tre meter i första hand, den ställer jag upp på två meters djup. Jag vill trots allt ha ett bete som trycker på djupare utifall att...
BONUSBETEN
Jag har alltid med mig några konstgjorda beten ifall att i första hand mörtarna tar slut, alt att det inte hugger. Då slänger jag på beten på paravanspöna och ser om det kan ge någon bonusgädda. Men då krävs det att du har beten som funkar i dessa låga farter.
Jag kör med Ailen eel, Savagear soft 4-play i 19 cm, Salmo Fatso sjunk, Savagear 4-play liplure eller swim&jerk i 19 cm, Zalt 19 cm sjunk.
Det är beten som klarar riktigt låga farter och funkar bra bakom en paravan.
Vinterfisket får gärna vänta på sig... |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)