Summa sidvisningar

tisdag 22 maj 2012

BLANDAT FISKE


SURT OCH KALLT
Maj månad har inneburit kallt och surt väder här i södra norrland, gäddorna trycker i vassen och leken har dragit ut på tiden. Efterleksfisket har inte riktigt kommit igång ännu, men det handlar om timmar snarare än dagar nu! Dagarna rusar iväg och som familjefar och ungdomstränare i fotboll blir det inte många timmar över till fiske.

Insekterna har vaknat till liv igen
Jag har fått offra skönhetssömnen några helgmorgnar för att ändå få blöta dragen någon timme i alla fall.
Resultatet, 0 - 0 - 2 - 3 gäddor per tur i maj, mot för aprilfiskets 48 - 33 - 28 - 22 till antalet.

I torsdags morse gled jag in mot en bekant lekvik och vid första kastet hade jag en femma efter som vände vid båten. Ett par kast senare small det till på min Abu spinnfluga i gulsvart, djupet var nedast 0,3 meter och en utlekt sexkilosgädda gav järnet bland näckrosor och nyvass. Sedan blev det ett par mindre gäddor som klev på innan morgonens fiske var över.

En sexkilos utlekt hona på väg att äta upp sig igen
Känslan var då att nu är efterleksfisket ändå på G så smått.

FÖRSTA GÖSFISKET FÖR ÅRET
I lördags åkte jag ut på årets första gösfiske. Vädret var perfekt för vertikalfiske med svaga sydvindar och äntligen lite värme i luften. Med mig hade jag Lasse Ö från jobbet som ville bända lite fett.

Det handlade att få grejorna i ordning och få in känslan för detta fiske. Jag har tidigare inte haft någon elmotor utan bara driftfiskat. Tyckte jag fick till det ganska snabbt och redan vid första styrningen hade två gösar gapat över min 17 cm Fin-S. Inga jättar men skönt att det fungerar.

Lasse som aldrig anammat metoden tidigare hade det lite kämpigare, var det botten eller napp...oftast botten!

Men så plötsligt händer det, Lasse har lyckats kroka en av de mindre gösarna men vad gör väl det. Nu var isen bruten för honom och nu var det lättare att känna skillnad på botten och på hugg. Man måste uppleva det, jag försökte förklara känslan utan att lyckas och så är det. Fisket bygger på känsla och erfarenhet.

Lasse med sin vertikalpremiärgös!
PELAGISK GÖS
När vi smygit oss på kanten av ett grund får jag ett kraftigare eko på 5 meter, jag vevar snabbt upp jiggen och kommer med jiggen över henne. Under ett par sekunders spänd väntan ser jag på lodet att gösen stiger och så smäller det till, en gös på nästan tre kilo hade klippt min snabbt uppvevade jigg, kul!

Vi höll oss annars bottennära vid våra drifter, men nästa större eko som dök upp på lodet så upprepade jag taktiken, vevade upp jiggen så den kom något ovanför gösen. Jag backade upp mot ekot och höll spöt stilla, jiggen var på ca två meter under båten när en hästspark till hugg uppenbarar sig. Klingan slår mot båtkanten och toppen på spöt rycks under ytan, vilket j... hugg.
Fighten blev kort på två meter lina och Lasse kunde svepa nätet över årets hitills största gös.
74 cm och bra precis 4 kilo tung, härligt!

Normalt så letar man ju pelagiska ekon och släpper jiggen ned mot gösen, jag hade på dessa två vevat upp jiggen underifrån och det var ingen tvekan från gösarna, dom klippte till direkt! Kanske man kan göra så även i fortsättningen, lyfta jiggen underifrån vid vissa tillfällen?

Fin försommargös

En snabbt uppvevad Fin-S fick denna madam att hugga!

















ÄNNU ETT JÄTTEEKO
Lasse tog ett par gösar till och en fin gädda innan nästa eko uppenbarade sig på toppen av ett grund, på fyra meter blev hela bilden fylld av en "jättebanan", jag vevade upp jiggen som tidigare och då klipper gösen jiggen direkt. Det blir tvärstopp och hon håller fast jiggen och rör sig inte ur fläcken. Jag pressar upp henne och då drar hon snabbt bakåt mot aktern och min elmotor...smack så går linan av. Linan hade kommit åt ett av propellerbladen på elmotorn utan att jag hade möjlighet att pressa fisken åt andra hållet. Allt detta hände under fyra-fem sekunder och man blir så paff när linan smackar av.

Jag vet att vi fiskare har en tendens att överdriva och att det alltid är de största man tappar men nu blev det så i mitt fall, jag har ingen aning om storleken men det var tvärstopp så visst fanns det några kilon bakom denna prestation.

Vi hade i alla fall en kanondag på sjön och det kommer flera tillfällen i sommar att förbättra pb:et.

måndag 7 maj 2012

JIGGFIX!

De mest inbitna gösfantasterna har redan fiska flera veckor i hela landet och haft makalösa framgångar. Så mycket grov gös som kommit upp vore otänkbart för bara fem år sedan. Vertikalfisket har verkligen revolutionerat gösfisket.
På detta så har ismetet efter gösen varit smått fantastiskt också.

Nu är gösen en året runt fisk av stora mått och frågan man kan ställa sig är om sjöarna tål det tryck de just nu utsätts för.

Jag skall utveckla resonemanget.
För tio år sedan levde gösen undanskymt ifrån våra beten en stor del av året, det var under perioden maj-augusti som de flesta fiskade efter gös. Vinterfisket existerade knappt och få visste hur man kom åt förleksgösen. Den levde i en lugn tillvaro större delen av året. Även om man försökte få gös andra tider hade vi inte metoderna att fånga dessa. Färre sportfiskare var intresserad att fiska gös.

Sommar, sol och fingös
Hur ser det ut idag?
Vi fångar lika mycket gös på vinterfisket som man kanske gjorde på en hel sommar förr, nu kommer man åt gösen med vertikalfisket från islossning till isen lägger sig. Gösen är under fisketryck hela året om nu. Vi nöter på lekgrunden, vi fångar dessa pelagiskt när de är på jakt, vi nöter på gösen när de trycker efter bottnen och långt fler sportfiskare jagar gösen än vad fallet var förr.

Nu är det viktigt att vi sportfiskare tar vårt ansvar med C&R, låter vissa lekgrund vila emellanåt om det nu inte finns förbudsområden, inte fiska på för djupt gående gös, någonstans ner mot 8 meter går gränsen för att kunna återsätta så fisken överlever.

Gör vi det så kommer vi att ha bra fiske flera år framåt och det vill vi ju alla.

Genomgång av några jigglådor
Jiggenomgång
Jag gick igenom jigglådorna i helgen och fixade stingertafsar, flourcarbontafsar, kollade krokar och riggade lite nya jiggar som det skall fiskas med efter gösen.
Jag tänkte göra säsongsdebut till helgen med vertikalfisket och det gäller att ha grejorna i kanonskick.

Har köpt in en elmotor och skall i veckan göra nytt fäste för givare och göra omdisponering för ekolodet på annan plats så jag har bättre översikt när jag vertikalfiskar. Jag har tidigare mest satsat på rent jiggfiske eller trolling med framgång. Det jag skall försöka ge mig på är det pelagiska prickskyttet efter högt jagande gös. Det finns ett par sjöar som det skulle passa ypperligt i.

Tips!
6 tums Relaxjiggen är min favorit nr ett, både till normalt gös och till gäddfiske. Till vertikalfisket finns det andra jiggar som är betydligt bättre.
Men när det är kallt i vattnet eller när gösen vill ha en lugnare approach på betet så är originalutförandet på Relaxen lite för mycket. Genom att minska på stjärten så får du en lugnare gång och den vickar mindre vid hemtagning.

Kapa på Relaxstjärten för en lugnare gång!

Även Savagears numera utgående 19 cm jigg med en lång svans är kanon till vanligt jiggfiske, den har ingen gång utan glider fram i vattnet. Med en lätt skalle på ca 7-10 gram får den ett skithäftig häng!

Fin- S 17,5 cm vertikaljigg går faktiskt att använda till jiggfiske, även där är det en betydligt lättare skalle som gäller, 7-10 gram som max.

Savagears 19cm jigg som man slutat tillverka är en höjdare till jiggfisket.

fredag 4 maj 2012

Förarintyg fixat!

Under våren har jag och några till gått på utbildning. Tanken var att få bättre kunskap om navigering och annat som kan vara viktigt när man kör båt ute på sjön och havet.

Så jag anmälde mig till kursen om "Förarintyg för fritidsbåtar". Upplägget var lagomt med en kväll i veckan under 10 veckor med teoretiskt prov som avslutning i onsdags. Provet var på 50 frågor och tog upp det mesta vi hade läst under våren.


Stämpel och underskrift!
 Själv hade jag väl inga större problem att klara det och vi kunde alla kvittera ut godkänt som visar att vi nu tagit förarintyget. Sen får vi se om man skall läsa vidare och ta kustskepparn.

Fisket då?, ja du...