Summa sidvisningar

torsdag 28 februari 2013

NY SÖKFUNKTION TILL BLOGGEN

NY GADGET

Det har blivit några inlägg genom åren och det kan vara svårt att hitta fram till intressanta artiklar. Nu finns en ny gadget där du kan skriva in olika sökord och då kommer en lista fram på alla artiklar som jag skrivit i ämnet. Enkelt och genialiskt.

Jag har kollat den och slagit på ord som strömming, skeddrag, tafsar, djupkartor, metod mm och funktionen är snabb och den plockar fram alla artiklar i de olika ämnena.

Gadgeten "Leta i den här bloggen", ligger på den högra spalten under "Populära inlägg"
Sök på "nya vatten" och denna godbit dyker upp i en artikel.
Som sagt på lördag smäller det!!!

måndag 25 februari 2013

DEN LJUSNANDE FRAMTIDEN ÄR VÅR!

ISMETE OCH SKID-VM
Nu kan vi skönja framtiden och ljuset igen!
En ruggig och helt enkelt vansinnigt bedrövlig vinter har haft oss i ett järngrepp. Men nu är det ljust både före och efter jobbet och den mörkaste tiden ligger bakom oss. Nu kan det bara bli bättre.

Fortfarande är det enormt mycket snö runtikring oss och enligt SMHI är det mer än 75 cm i vårt område.
De dårar som ändå inte kunnat låta ismetegrejorna torka ihop har heller inte haft något fiske att skryta om, så jag har inte missat något.
Men det kommer att bli en kraftig vårflod till vinterns efterdyningar, mer om det senare i april...

Gamla spår efter en räv som gjort sin matrunda

KORT PASS I SÖNDAGS
Jag ramlade ur sängen när min Samsung deklarerade morgon! Jag hade tänkt ta ett kortpass mellan
07 -11 innan firma Jönsson/Hellner skulle bärga medaljer framåt lunchtid.

Jag hade lagt i mjärden och fått ett 70-tal mörtar efter en natt men 60 av dessa var ypperliga abborrbeten, så de fick gå tillbaka. De få jag tog hem skulle ändå räcka och i frysen hade jag nyinköpta sillar som komplement.

Trots tydliga tecken på sömnbrist tog jag mig till sjön vid utsatt tid. Jag valde första bästa vik det handlade mer om att få en skön morgon än att satsa på den stora.








SOLEN VÄRMDE IGEN
En fin soluppgång och en kopp kaffe gjorde susen och mitt vinterbleka ansikte fick en marginell ansiktslyftning, knappt tre veckor yngre var känslan när jag glodde i spegeln efter duschen.
Där ute vid första djupkanten kanske det står någon
Nog om mitt utseende, det blev ett fäll på en gång, ett sånt som kommer medan man håller på att rigga upp. Man har fullt upp med att borra och fixera djup mm och jag la inte märke eller ens hörde fället. Såna räknas egentligen inte, man vill ju sitta ner och spana innan.
Men napp är ju napp, en lite slips fick en kort solstund innan den fick simma tillbaka. Fan, den tog största mörten och jag som bara hade två stormörtar i hinken.

Sedan kom nästa fäll efter en timme och det var samma spö som första hugget. Denna något större men inget som det talas högt om.

HUGG UNDER NEDPACKNING
Fyra timmar går fort och det var dags att plocka ihop och då får jag fäll på det spöt som satt djupast, runt 3,5 meter utanför vassen där spöt var placerat. Den var godkänd, över 4 kilo i alla fall och den var ordentligt fet och trind.

Nästa helg blir det första rejäla satsningen och Göran och jag är laddade till tänderna inför uppgiften.

Ha det!!!

torsdag 21 februari 2013

EFFEKTIVASTE METODEN?

Som gäddfiskare har man många valmöjligheter att överlista en gädda. Mycket handlar om vilket kynne man har. En del skulle aldrig ägna sig åt trollingfiske, utan allt skall fångas med enbart ett spö och på spinnfiske.
Vissa ägnar all tid åt mete i olika former.
En del utesluter vinterfisket, för det är inte samma sak som att fånga en gädda i öppet vatten, man ser helt enkelt ned på den metoden.

Märkligt egentligen att en del kan slå sig för bröstet och tycka att en ismetad gädda inte är lika fin som en spinnfiskad!
Båda metoderna kräver planering, förberedelser och ett bra genomförande för att det skall bli framgångsrikt.

Men vill vi inte alla hitta den optimala metoden utifrån förutsättningarna?
Visst vill vi det.
Marsgädda, 2004
LEVANDE BETE SLÅR ALLT, NÄSTAN ALLTID
Det kanske inte är metoderna i sig som är framgångsrika utan det handlar om vad vi fiskar med. Ett levande eller dött bete kommer alltid att ha ett försprång gentemot ett konstgjort.
Att fiska med levande beten kräver dock mer förberedelser än att slänga ned några lådor med wobblers i väskan. Men de förberedelserna är en väl investerad tid.
Den totala fisketiden med levande beten når knappt upp i 15% av den totala fisketiden så förstår man dess potential

FAST I TROLLINGFISKET
Själv var jag fast i trollingfisket, kanske allt för länge under många år, nu varierar jag fisket mer under året för att möta upp de förhållanden som gäller.
Skulle jag välja en metod för att skapa så stora möjligheter som möjligt för en 8+ gädda så skulle jag satsa allt på ismete!
Ingen metod kan mäta sig med den om jag tittar på de siffror som jag skakat fram ur pärmarna.
Nu har jag förstått det sedan länge i alla fall men siffrorna talar för sig själva.

FÖRDELNING AV GÄDDA ÖVER 4 KILO, fördelat på metod
  • Trolling      68% av totalfångsten, 82% över 4 kilo, varav 18% av dessa väger över 8+
  • Spinn         17% av totalfångsten, 84% över 4 kilo, varav 16% av dessa väger över 8+
  • Ismete          9% av totalfångsten, 64% över 4 kilo, varav 34% av dessa väger över 8+
  • Mete            6% av totalfångsten, 70% över 4 kilo, varav 30% av dessa väger över 8+
Förklaring: Trollingfisket har det ägnats mest tid till och jag har naturligtvis flest gäddor över 4 kilo på den metoden. Men ser man till utfallet av 8+ gäddor så är ismete och mete överlägsen de andra metoderna.
En av tio fångade gäddor över 4 kilo, väger 8+ som är tagen på trolling, men var tredje ismetad gädda över fyra kilo når också över 8+. Trots att totalen är högre på trolling och spinnfångade gäddor, så går det fler fångade innan jag når över 8+ på dessa metoder.


FÖRDELNING FISKEPASS MED 8+ GÄDDOR
  • TROLLING: 28% av passen med 4+ gädda, ger 8+ gädda i utdelning
  • SPINN: 27% av passen med 4+ gädda ger 8+ gädda i utdelning
  • ISMETE: 50% av passen med 4+ gädda ger 8+ gädda i utdelning
  • METE: 36% av passen med 4+ gädda ger 8+ gädda i utdelning


Förklaring: Av de trollingpass jag gjort och fångat gäddor över 4 kilo, så har jag ungefär var fjärde tur då fått en gädda över 8 kilo (28%).
Jämför det med ismetade gäddor, där hälften av passen med fångst av gädda över 4 kilo ger en gädda över 8 kilo, häpnandsväckande siffror, egentligen.

Flötmete med levande eller död betesfisk
FÖRDELNING AV METOD UNDER ÅRET
Totalt fiskar jag ca 30 pass om året, riktat efter gädda, ca 2 pass i månaden hinner jag med, inte mycket men ändå, jag skulle gärna dubbla antalet pass. Men som familjefar, ungdomtränare, husägare, stugägare mm begränsas den dyrbara tiden...

Fördelning ser ut så här ungefär:
Ismete, ca 6 pass
Spinnfiske, ca 6 pass
Mete, ca 4 pass
Trolling, ca 14 pass

Denna vinter har varit kanske den jävligaste ur fiskesynpunkt under alla mina levnadsår, kallt, fruktansvärt mycket snö, tjocka isar gör ingen glad.
Jag har inte ens orkat bry mig när helgen kommer och vinden viner i -10 grader och drivorna av snö bara växer.
Men är nu fruktansvärt less på detta och nu får fan våren ta och vakna!

Nån gång skall väl isen smälta, eller?


torsdag 7 februari 2013

GÖSEN EN ROLIG BISYSSLA

Gösfisket för mig är en rolig bisyssla till gäddfisket!

Det blir kanske 8-10 riktade pass om året och då gäller det att pricka rätt för att lyckas.
Vi har flera fina gösvatten trots att jag bor en bit upp i landet och i mitt närområde hyser vi toppklass på många vatten.

Min första gös tog jag en sensommarnatt i början på 80-talet och på den tiden var gösen precis så mystiskt som det gärna vill framstås i pressen idag.
Då fiskade man definitivt inte gösen under dagtid och det var många ”förstörda” nätter under 80 och tidigt 90-tal.

Men så kom man på att det gick utmärkt att jigga gös på dagtid, bara du var på rätt plats och sedan 1991 har det knappt blivit något nattfiske, finns ingen anledning.
Dock provade jag någon natt härom året och resultatet blev precis lika magert som under min ungdom.
Gösen skall fångas under dygnets ljusaste timmar och jag håller tidig förmiddag som den absolut hetaste tiden på dygnet!

MÅNFASER!
Hur påverkar då månens faser gösfisket?
Många är vi som letat och letar förklaringar under gäddfisket men gösen har vi liksom inte fått kläm på i media och bland kollegor.

Jag vill påstå utifrån min statistik, i mina vatten, på mitt sätt att fiska att det inte finns något som helst samband oavsett månens fas.
Jag har egentligen lika bra fiske under hela förloppet och kan bra skönja små toppar i statistiken. Men det kan lika gärna bero på att jag varit fiskat oftare just den dagen i månens fas.

STATISTIK
Ni som läst bloggen vet om min smått sjuka förtjusning i statistik. Allt bokförs och det gäller även gösarna.
Sedan 1987, finns 211 gösar över 3 kilo bokförda och det är de som ligger till grunden för underlaget.
Jag bokför fångsten på just den aktuella månfasen den dagen och omvandlar det sedan till tabeller, som ni kan läsa.


Gösfångst över 3 kilo. 211 stycken bokförda.
 METOD
Mitt sätt att fiska efter gösen har ju naturligtvis ändrats under åren och det är en rolig utveckling både taktiskt, tekniskt och utförandemässigt!

1987-1994
Var trolling och enbart trolling som gällde. Stora vattenvidder täcktes och de beten som fick sitta på de tjocka Berkleytafsarna var precis de samma som under gäddfisket. Det var Hi-Lo 40 gram, Bomber 26a, Manns 20+ och Westins Jätte som fångade de flesta gösarna. Det var vanlig bonntrolling som gällde.

26 juni 1995, en trollad gös på en hemgjord Cisco Kid variant i blå-silver
1995-2001
Så blev det mer focus på mindre beten anpassade efter gösen. Cotton Cordell, Bomber 16a, Big Mac var de som hängde på under trollingturerna. Nu körde jag mer med djuptackel och trevägslekande. Nu fick vi mer gös på djupt vatten dagtid. Vi kom åt de gösar som tryckte på bottnen. Under samma period började jag jigga efter gösen med lätta spön och tunna nylonlinor, typ 0.20 och lite grövre nylontafs på runt 0,40 framför betet. De första jiggarna var lite större Curly tails men även shadjiggar uppåt 12 cm hängdes på. I slutet på 90-talet byttes nylonlinan ut mot flätlinor och känslan i fisket ökade dramatiskt.

24 juni 1998, en Rapala 18 cm på djuptackel lockade upp denna tröstgös. Timmen innan tappade jag en 7+ gös, förövrigt den enda gång jag haft en sådan stor gös på, än så länge...
Under denna tid hade vi fantastiskt fint gösfiske och vi letade branter och grynnor på ett helt annat sätt än tidigare. Det blev några gösar över fem kilo och ett dåvarande personbästa slogs en julikväll 1998. Det rekordet skulle sedan stå sig till sommaren 2011. Men bakom hörnet lurade en gösfiske katastrof, ryktena om ett gott gösfiske hade nått våra nätmarodörers öron i området och dom smidde onda planer…

2002-2007
Dominerade inslaget av jiggfiske men nu gick jag över mer och mer till shadjiggar och storleken på dessa låg ofta på 12-15 cm. Medelvikten ökade något, men de där toppfiskarna saknades. Ohämmat nätfiske i våra bättre gössjöar hade nu nått gränsen till vansinne och en gös över 3 kilo fick betraktas som en sensation.
En oerhört fin fisk
Som komplement så började jag köra betestrolling med levande mört utefter grynnor och branter och ut mot djupare vatten. Min dåvarande båt en Örnvik 400 passade alldeles utmärkt att ro ifrån.
På det sättet lyckades jag komma över 4 kilo några gånger under dessa tragiska och magra gösår.
Toppfisken blev dock en augustigädda på 10.3 kg.

Men under denna period blev nätfisket allt för utbrett och vi var många som såg på eländet med sorgsna ögon. Men till och med de värsta nätmarodörerna förstod att så här kan det inte fortsätta, det blir ju ingen förtjänst?
Det blev förbudsområden där gösen fick leka ifred, färre dagar att lägga ut massförstörande redskap och sakta men säkert började beståndet att hämta sig.

2008-2011
Nu kunde man skönja att gösen började återhämta sig och att gäddorna fick allt svårare att parkera på grynnor utanför lekvikar. De intogs nu av stridslystna hangösar som hade som uppgift att vakta och hålla rent runt rommen.
Medelvikten ökade igen och ryktena under slutet av 2000-talets början talade om en kommande gösboom.
Dagens enda fisk då värmen tog kål på det mesta under vattnet, sommaren 2010.
Själv var det i princip enbart jiggfiske med 6 tums Relaxjiggar eller Savagears modeller som satt på tunna tafsar.
Jag kunde själv för två år sedan öka mitt göspers med 30 gram, en liten men ack så viktig ökning i juli 2011.

2012
Visst hade jag testat vertikalfiske under någon period men inte så mycket att jag ansåg det bättre än gamla hederliga jiggfisket.
Men den pelagiska varianten var något som ändå lockade mig. Förra sommaren bestämde jag mig för att lära mig detta och sommarens regniga fiske ägnades åt detta.
Men trots många gösar och flera fina fiskar orkade ingen över 5-kilosstrecket. Det var väl bara jag och Spiggo som inte lyckades…

Kajan med sin första vertikalvampyr

Hugg nån gång!!!
Till årets sommar är förväntningarna högt uppskruvade och det mumlas i de inre kretsarna om att en tia inte är omöjligt att plocka. En osannolik utveckling på toppfiskarna sedan de tragiska åren 2002-2007.

Själv lockar det att kunna komma över 7 kilo men att pricka in en sådan på ca tio vertikalpass är en svår utmaning oavsett månens fas!

fredag 1 februari 2013

GAMLA TIDER

1982-1986
Sedan 1982 har jag varit en fanatisk gäddjägare och varje vår längtar man till att få börja fiska i öppet vatten.
När jag som trettonåring gav mig av att fiska i november eller i mars skakade folk på huvudet, fiska det gjorde man på sommaren!
Men vi fick ju fisk året om och att själv komma underfund med vad som gällde var ju halva grejen.

I början på åttiotalet var man i stort sett ensam om nymodigheter som bottenmete med dött bete, trolling med magnumwobblers mm i mina trakter.
Årena mellan 82-86 var vi ständigt i jakt på den tidens perfektion.

STORGÄDDORNA LOCKADE
Men vi fick en del stora gäddor och vi blev än mer hängivna i jakten på storgäddorna!
Vi började tillverka egna magnumwobblers efter bröderna Perssons förlagor, gjorde egna spöhållare, tafsar, skaffade blykärnelinor, köpte ekolod, kraftigare spön, tuffare rullar osv.

Något körkort ägde man inte utan det fick bli min Crecsent som fick bära tung last mellan båtar och fiskespots. Jag cyklade mig igenom Hofors kommuns alla tänkbara och otänkbara vatten.
När man tänker tillbaka på alla idiotsafaris utan möjlighet att lyckas ler man en smula, varje dike kunde ju vara potential till stora gäddor.
För oss då, var allt över fyra kilo stort!

GILLAT ATT SKRIVA OCH DOKUMENTERA
Jag har alltid gillat att skriva och jag gjorde ett par trevande försök att skicka in lite manus till Fiskejournalen.
Olof Johansson som då var chefredaktör läste allt man skrev.
Man fick alltid svar ifrån honom och han lämnade feedback på det man skrivit, vad man skulle tänka på osv.
Oftast tackade han för manuset, men att man tyvärr inte kunde ta in det.

Men så en dag i slutet av 85, efter ännu ett inskickat manus så händer det, Jo det här kan bli något skrev han.
Med lite ändringar så har vi en artikel att publicera!
Wow, det var stort och jag blev beodrad att skicka in lite bilder och så en dag i nr 4 1987 så publicerades min första artikel i FJ.

OBS:
Ni som läser detta får förstå att den tidens gäddor, gaffades, de större fick ofta sätta livet till även de som är på bild.
Men som det står i artikeln så släppte vi redan på den tiden tillbaka de allra flesta gäddorna.
Se det som ett historiskt tidsdokument.


Klicka på bilden blir den större och lättare att läsa.

Bilden är förväxlad mellan mig och Magnus.

Tyvärr är tiden förbi med stora gäddor i mitt gamla kära hemmavatten, hårda regleringar av vattnet sommartid, gör att ån i princip är helt utan vatten vissa sträckor. Vattendomar från 1900-talets början har verkligen utnyttjats hänsynslöst utav kraftverksbolaget!