Summa sidvisningar

fredag 30 september 2011

OKTOBER

Finns det en gäddmånad som kan framkalla större abstinens än oktober? Tror inte det. Dagarna är fortfarande tillräckligt långa för att kompensera ett taktiskt felupplägg under en förmiddag. I november är dagarna allt för korta och där får man helt enkelt lita på att där man utgår ifrån skall leverera.
Oktober innebär många gäddor under de flesta passen, medans november har få hugg men ofta bara grov gädda, vilket inte är så dumt.
Vattentempen styr mitt fiske under denna månad då det är sjunkande temperaturer som gäller fram till isläggning.

Hög vattentemp i början av månaden håller gäddan spridd i vattensystemet, medans fallande temperaturer drar ihop betesstim och gäddan följer med.
Kommer tempen under 8 grader så blir det riktigt hett enligt mig.
Fin oktobergädda i solsken och nordvindar
Nu är det läge att gå över till betestrolling eller flötestrolling för att locka fram damerna på dansgolvet. Levande beten har en otäck förmåga att dra de största och vackraste, de man drömmer om att få dansa och känna på…

BETESFÖRRÅD
Redan i slutet av september börjar jag bunkra upp ett förråd med betesfisk som skall räcka till höstens fiske. Jag har en 80 liters tunna som det rinner lite färskvatten igenom och som håller fisken fräsch. Jag både metar och lägger ut mjärde för att fånga betesfisk.

Vid min permanenta båtplats ligger det också en perforerad tunna som hänger fritt i vattnet full med betesfisk. När jag kommer på morgonen så plockar jag ut de exemplar jag vill ha. Den tunnan fylls sedan på med jämna mellanrum.

Bästa betena är mört, id, braxen, sarv eller abborre. Jag vill ha storlekar på mellan 1 och 8 hekto. Längder på dessa fiskar ligger på mellan 20 – 50 cm.
Vissa dagar fiskar sarvar bäst som i sig är oerhört livliga beten, vissa dagar är det en braxen som glider fram strax under ytan som fångar mest uppmärksamhet.

WOBBLERS SOM LEVERERAR
Wobblervalet går mot större storlekar och lugnare gång. Favoriten är utan tvekan Westins Jätten, den levererar år efter år. Jag har förkärlek till de gamla modellerna, men de nya från Kinetic fångar precis lika bra. Men ändå är det något visst med de svensktillverkade Jättarna.
Bästa färgen är den klassiska blåa.

De två senaste höstarna har även Savagears Butch i 21 cm varianten gett många fina gäddor. Den drar bra med gädda i fartregistret runt 1,5 knop.


Butch, Strike Pro och Platypus
Tredje wobblervalet som jag vill lyfta fram är Strike Pro Giant som finns i en grundgående ca 4 meter och en djupgående variant ca 7 meter, en rejäl wobbler med stabil gång som ännu inte fått sitt definitiva genombrott.
Även den nya Westins Platypus är en het wobbler som kommer låta sig höras talas om i framtiden.

I början av oktober ligger farten runt 1,4 – 1,8 knop för att justeras ned till låga 0,8- 1,2 knop under den andra halvan och resten av hösten
Om jag frontar den här tror alla att den i alla fall väger 2 kilo...tänker Göran, tror jag
Det enda negativa jag kan hitta med oktober är att månaden till slut, just tar slut, och vintern oundvikligt rycker allt närmare.

måndag 26 september 2011

Ny hemsida till Gestrikefiske.se

Som jag skrev tidigare så har jag startat en enskild firma inom sportfiskeguidning. Som en del av detta så ingår jag i ett "Leaderprojekt" som skall hjälpa lokala entrepenörer att utveckla turismen i distriktet.

Nedan har du länken till den nya hemsidan:

http://www.gestrikefiske.se/

"Välkommen till Gestrikefiske!. Projektet ”Fisketurism i Gästrikland ” är ett fiskeprojekt inom Leader Gästrikebygden som pågår från 1/1- 2011 till hösten 2013 och är en del av Nationella fiskeprojektet Sweden Fishing.

Projektet har genom sin egen hemsida gestrikefiske.se möjligheten att visa upp och marknadsföra verksamheten och fiskepaketen som de befintliga entreprenörerna besitter samt inspirera och stimulera till flera nya entreprenörer som vill satsa på en växande fisketurism.

Projektet har genom samarbetet med Swedenfishing.com stora möjligheter att marknadsföra enskilda entreprenörer på den Europeiska marknaden.
Projektet erbjuder sina deltagande entreprenörer bla. kvalitetssäkring, medverkan på internationella mässor , nätverkssamarbete och mycket mer."

Så ta med dig spöt och kliv ombord Du med !!
MVH

Projektledare Micke Norrbelius

onsdag 21 september 2011

BÅTEN - Ditt redskap till framgång IV

I Gästrikland är de flesta FVOF livrädda för paravaner och trollingfiske i allmänhet. Det är oförklarliga inskränkningar i det mesta.

Ofta max två spön till trolling – paravanförbud, trots att 90 % av de som sitter i styrelserna inte har en susning om vad en paravan är för något. Jag kan förstå att man inte vill ha Vänern eller Vätternstuk över fisket med tio spön ute under fisket.

Ett Fiskevårdsområde som fattat det här med modernt sportfiske är Hofors Fiskevårdsområde, som sedan många år har totalt nätförbud i sina sjöar och tillåter paravaner vid trollingfiske. Dock fegar man ur med begränsningen två spön, hade man tagit steget ut till i alla fall 4 spön hade man säkert lockat fler fiskare till sina sjöar.
Man har ju fångstbegränsningar för öring och gös så en överfiskning är ju inte aktuell om man håller på täta kontroller från fiskekortskontrollanter.

FATTIGMANSTROLLING
Då återstår ”fattigmanstrolling” i de flesta sjöar, dvs max två spön. Vid detta fiske vill jag gärna ha lite längre spön än vid paravanfiske, allt för att få bättre spridning på betena.
Som vanligt finns det massor av spö på marknaden som passar, jag har hittat en favorit och det är Savagear MP Predator 10 fot med kastvikt på 60-100 gram. Det är ett spö med bra ryggrad och suger musten ur de flesta madamer.
Fiskar jag från en större båt får båda spöna sitta i spöhållare men fiskar jag från en mindre båt och med rorkult på motorn vill jag gärna hålla i ett spö. Det högra spöet sitter i hållare och spöet som jag har åt vänster håller jag i medans jag kör.

Genom att hålla spöt i handen kan du variera gången på betet, funkar mycket bra under "fattigmanstrolling"

Jag kan då variera gången genom att dra eller släppa efter och det är ju as häftigt att känna huggen på det handhållna.

Eftersom fisken bara får två referenspunkter, dvs dina wobblers i vattnet så byter jag dessa ofta. Jag varierar i storlek, färg, gång och båtfart tills jag hittar rätt taktik för stunden.
En förmiddag kan börja i solsken, då väljer jag gärna blå – silver eller svart - silver som utgångsfärg. Mulnar det på så går jag över till mörkare färger typ gulbrun, grön, yp eller lys färger.
Är vattnet riktigt grumligt så sitter det ofta ett bete med färgen gulgrönflour, gulflour eller grå – silver som utgångsfärg oavsett väderlek.

Kall morgon innebär beten med lugnare gång typ Zalt, Westins Jätte eller Salmo Fatso för att under dagen med varmare väder gå över till beten med hårdare gång, typ Strike Pro Giant, Cisco Kid, Swim Whizz eller liknande. Men ju senare på säsongen vi kommer desto större fördel för wobblers med mjuka lugna rörelser eller levande beten.
När det hugger kan du med fördel stanna motorn och drilla från stillastående båt utan att vara rädd för trassel.

PARAVANTROLLING
Till gäddfiske så klarar man sig bra med mindre paravaner typ Great White, Ghost, Yellow Bird eller liknande. Det höga priset innebär att många gör egna hemmagjorda varianter som är precis lika bra eller bättre. Skall man använda sig av 6 paravaner så hamnar ju kostnaden runt 2500:- om man köper dessa i affären.
Vid lugnt väder kan man ha tre paravaner på var sida om båten även vids ensamfiske. Så fort det blir hårdare väder är det bättre att gå ner på fyra spön till paravaner och ev ett drop-spö rakt bakom båten.

Det Är AO med ordning och reda bland spön och beten. Lägg ut ett i taget och se till att få sträckning på paravanen innan du skickar ut nästa, betar man på för snabbt är det lätt att det trasslar.
Wobblern och paravanen som skall gå längst ut sätt ut först och sätts i den spöhållare som sitter längst fram i båten och sedan betar man på inåt.

Paravaner är framför allt ett viktigt hjälpmedel vid sjöar med stort siktdjup och ju högre upp i vattenlagren vi har våra beten desto viktigare är det att få dessa ut från båten.
Paravanerna jobbar på!
I sjöar med grumligt vatten kan betet som fiskar närmast båten fiska bäst, vilket nästan aldrig inträffar i klarvattenssjöar!

Något man inte kan köpa i budgetutförande är spöhållare, de utsätts för betydligt större påfrestningar med paravaner på spöna än vid traditionell trolling.
Scotty, Normark, Storm eller rostfria rörhållare är de bästa alternativen.


Vid detta fiske är det bättre med kortare spön, runt nio fot, samma här det finns en uppsjö av bra spön på marknaden. Bl a CWC har fått fina omdömen om sina predatorspön.

BETESVAL
När det gäller betesval så kommer man kanske att ha 6 beten ute i linändan då får man tänka om lite. Här gäller det att synka betena med varandra sidovis, jag har beten med lugnare gång på ena sidan och beten med aggressivare gång på andra sidan. Du får då svar om vad som gäller och kan beta om den sämre fiskande sidan.
Men det finns otaliga kombinationer även här. På yttersta spöet kan du ha en wobbler med lugn gång, typ en flytande Zalt på mittersta har du en djupgående Cisco Kid 1800 och på spöet närmast båten åter en med lugnare gång typ Westins Jätte.

Utgångsläget är dock att det som fiskar längst ut går med längst lina och ytligast och det som fiskar närmast har djupare gång och kortare linsläpp. På så sätt skapar du en gata in mellan paravanerna där du kan driva in gäddan under drillning, för båten måste vara igång för att hålla övriga linor sträckta.

DJUPRIGG?

Behöver man djuprigg vid gäddfiske? Mitt svar är ett klart och tydligt NEJ. Med paravaner får man spridning i sidled och avsett bottendjup så håller de flesta gäddor sig på djup ner mot max 10 meter. Gäddan stiger ju gärna efter beten som släpas fram flera meter över deras ståndsplatser. Med paravaner, päronsänken fastsatt på linan med gummisnodd eller djuptackel klarar man sig riktigt bra.


tisdag 13 september 2011

11 September - tior!

Det är ju ett datum som många förknippar med det ohyggliga terrordåd som drabbade USA 2001.
För mig är det faktiskt ett magiskt datum av flera anledningar, normalt kommer det riktiga höstfisket efter gädda igång runt denna tid.
Nu till det bästa, två av mina tior har dragits upp detta datum!

1990 så hade jag fiskat i Storsjön för första säsongen och på den tiden var gösfisket inte av samma klass som idag. De gösar som fanns var få men grova. Gäddfisket var också strået vassare än fallet är idag. Gösen har etablerat sig i sjön och gäddan har fått stryka på foten både antalsmässigt och viktmässigt.

11 SEPTEMBER 1990
Tillbaka till 1990 så gav jag mig ut på sjön själv för lite trollingfiske i min gamla goding, en Örnvik 400 med en 15 hk Jonsson i aktern.

Få motorer har gått så bra som denna klenod, hyfsad marschfart, runt 20 knop med mig i båten och man kunde krypköra i flera timmar utan problem under kalla höstdagar.
Jag var fortfarande i färd med att lära mig sjön och jag provade mig fram överallt på både Öster och Västerfjärden, idag kan jag sjön i sömnen!

Jag hade fiskat mig igenom morgonen med ett par mindre gäddor när jag närmade mig en intressant djupbrant som sedan visat sig locka både fina gäddor och gösar. Jag körde på 7 meters djup och bottnen började bli kuperad och varierande i hårdhet. Min Hi-Lo lys som gick på spöet närmast branten blir brutalt attackerad och jag har svårt att få ur spöt i spöhållaren. Mitt Kunnan Classic fick verkligen bekänna färg och i det fortfarande varma vattnet gav gäddan precis allt.
På den tiden var det huggkrok som gällde vid landning och det var ett redskap som rätt använt gav ett litet hål i främre käkdelen.

Gäddan som landades vägdes till 10.0 kg och mättes aldrig, men jag uppskattade längden till ca 110 cm.
Första tian i Storsjön, 11 september 1990
Detta var då min andra tia och glädjen var enorm!

11 SEPTEMBER 1995
Fem år senare var det dags igen, 11 september 1995 var jag i en helt annan sjö som producerar fina gäddor upp till ca 8 kilo. Jag har varken förr eller senare hört att någon tagit en tia i den sjön.
Det var helt andra förutsättningar, två djuphålor ner mot sex meter i en annars väldigt grund sjö. Betesfisken samlas här i hålorna under hösten och gäddan följer efter.

Förmiddagen gav flera gäddor och fisket var bra. Strax efter elva kommer hugget på den tidens favorit, en Hi-Lo lys naturligtvis. Jag körde från 6 meter upp mot fyra meter när det small på spöt som satt i den högra spöhållaren.
Samma här, rejäl fight och snabba rusningar blandat med tunga knyckar. Det var en av de längsta drillningar jag haft och jag var helt slut när jag fick henne över relingen.
10.2 kg, ca 115-118 cm lång i en sjö som inte producerar tior i vanliga fall!
En lång och smal gädda som tyngde vågen till 10.2 kg. Jag har angivit 115 cm som längd men det kan vara några cm till på denna gädda.

Bägge fiskarna har några år på nacken men minnet av dessa lever kvar och det är härligt att se korten på dessa gamla fighters!

måndag 12 september 2011

Äntligen igång med Fiskeguidning !

Under våren har jag startat en guidefirma inom sportfiske. "Berglunds Fiskeguider" blev namnet efter mycket vånda, namn är svårt.
I Gästrikland har man startat ett treårigt EU-projekt som skall stärka fisketurismen. Jag har länge gått med dessa tankar att starta en firma inom fiskeguidning, jag menar att mina 20 år med gädda och gösfiske är en bra grund att stå på.
Jag har även inom mitt yrke och genom tiden som fotbollstränare blivit van att hantera alla sorters människor och gillar det också, naturligtvis.

Micke Norrbelius laddar gör iordning för dagens fiske
Fördelen med att vara med i ett projekt är att flera drar ett lass och att det verkligen händer något.
I maj hade vi en mycket bra utbildning i kvalitetssäkring som fiskeguide, tillsammans med hälsingslands guider.
Allt detta har nu lett till att jag kommit igång så smått och det har blivit ringar på vattnet så fler har kontaktat mig för ev framtida guidningar.

I torsdags var det dags för den första riktiga guidningen. Gävle Fiskeredskap skulle ha ett företagsarrangemang för Karl Hedin och deras kunder, med fiske under en heldag. Jag blev inhyrd för en dag så att det blev tillräckligt med båtar och guider.
Vi var sammanlagt 4 båtar inklusive min båt med tre fiskande i varje båt. Det blev en lyckad dag med fina fångster i det varierande vädret, ömsom sol, ömsom regn i varierande vindar.
Det blev ett par riktigt fina gäddor!

Lång och smal...gädda
Här drillas det! Härligt spögung.
Gäddkungen är sammanbiten och fokuserad
Bäst lyckades min båt med 16 gäddor och en mycket fin gös som en annan fick äran att fånga när ett par av kunderna tog en kopp kaffe…

Finfin kaffegös på Westins Jerk!
Nu är jag med i racet och till nästa år finns man med i diverse kataloger och hos flera resebyråer vid utländska resekontor. Gäddfiske är stort ute i övriga Europa och bland lokala företagare finns det ett sug efter nya aktiviteter.

En hemsida är också på gång men än så länge finns jag på en bloggsida.

Länken nedan:

http://berglundsfiskeguider.blogspot.com/

onsdag 7 september 2011

Båten ditt redskap till framgång III

Fart och rutt
Har båtens fart och rutt någon betydelse? Ja, ja, och ja! Det är en av de viktigaste ingredienserna till framgång. Det är lika fel att fiska för sakta som att fiska för fort.
Din betesuppsättning skall harmonisera med farten.
Även hur lång linmängd du har ute påverkar hur du kör båten.
Långa linor innebär, långa svängar, korta linor tvärare svängar.
Är man ute på en djup fjärd spelar det kanske ingen roll men fiskar du utefter en brant som ringlar sig in och ut på flera ställen är det svårt att fiska effektivt.

Kom ihåg, bra båtförare fångar fler och större fiskar!
Magnus Svärd med en slank oktobergädda
FART
Egentligen kan man inte fiska för fort för en gädda men att trolla sig fram i 4 knop är inget att rekommendera. Fartintervallet ligger inom 0,8 – 2,2 knop där man ibland kan gå saktare eller snabbare under korta sekvenser. Har man en GPS är det väldigt enkelt att se om farten är den rätta. Har man inget sådant så gäller det att se på spötoppen hur wobblern jobbar. Ett lagom snabbt gung eller vibrationer är det som gäller, vissa wobblers slutar wobbla om det går för sakta, tex Butch i 21 cm varianten slutar wobbla under 1 knop. En zaltwobbler klarar inte farter över 2 knop då den rullar över eller går rakt i vattnet.

Kallt vatten innebär lägre fart och vice versa.

Blåser det hårt kan det vara lättare att köra med vinden, plocka upp betena och åka tillbaka och börja om igen. Trolling mot vågorna gör det extra svårt att drilla fisken och hålla kursen.
Fiskar man med två spön kan man slå av motorn och drilla fisk men är det fler spön ute eller om man använder paravaner så behöver man ha motorn igång

Ett misstag man ofta gör är när man kommer ut på sjön vill ha i grejorna så snabbt som möjligt, man kanske inte läst av vind och vågor och det hela slutar med lintrassel och annat skit.
Sätt ut ett par spön och kolla innan man fyller på med övriga så du kommer in i fisket, du vinner mycket på det under besvärliga dagar.
Bättre att fiska med färre spön i hårt väder och göra det effektivt.

RUTT

Skall jag följa en brant utgår jag ifrån ett visst djup, tex 6 meter är en bra utgångsposition i sjöar med djup ner mot max 12-14 meter.
Jag trollar mig utefter branten vid 6 meter och väljer därefter wobblers med ett maxdjup av ca 5,5 meter.
Hugger ingen fisk provar jag antingen djupare eller grundare vatten. På så sätt kan jag fiska från ca 4 meter ner till brantens avslut. Jag byter också beten utifrån bottendjupet på de beten som skall gå djupast. Men det sitter alltid beten som går högt upp i vattnet oavsett vattendjup.

Handlar det om fiske efter stim under senhösten så har man hjälp av GPS att lägga in var stimmet befinner sig för när man vänder tillbaka kan man fiska över eller bredvid dessa flera gånger. Gäddan finns i närheten och det är inte alltid det hugger mitt i stimmet utan det sker lika ofta runt i kring.

Kör man då med långa linsläpp krävs det stora och långa svängar då blir det mycket fiske på tomma strukturer, korta då av linmängden till ca 15-20 meter och åk med snävare svängar. Du vinner tid och fiskar längre på heta fläckar.

Sen spelar siktdjupet in, en klar sjö kräver ofta längre linsläpp mot en grumlig sjö. Jag har kört med så korta linor som 10 meter bakom båten och plockat gäddor över 8 kilo, så i vissa vatten skyggar inte gäddan för båten.

Här följer exempel på beten att använda vid olika fartintervaller.

0.8-1.0 knop
Zalt, större shadjiggar, Salmo Fatso, Savagear 4-play 25 cm, levande beten, Ailen Eel och Westins Jätte.


Zalt 19 cm i både flytande och sjunkande varianter

1.0 – 1.6 knop
Hi-Lo 40 gram, den gamla varianten, Strike Pro, Westins Jätte, Savagear 4-play 19 cm, Zalt, moddad Rapala SSR, Bomber 16/17a, Storm Giant Flatstick, Nils Master och levande beten.

Storm Giant Flatstick
1.6 – 2.2 knop
Swim Whizz, Cisco Kid, Hi-Lo 40 gram av den gamla varianten, Salmo Skinner, Tomic, Big Mac och Bomber.
Bomber 16a en klassiker
 Det finns naturligtvis massor med andra beten men dessa ligger i de flestas draglådor kan jag tänka mig.

söndag 4 september 2011

SEPTEMBER

Som ärrad gäddkämpe utropar man ”ÄNTLIGEN” när september gör entré. Nu inleds en hektisk och mycket högintressant period för oss gäddjägare.
Tiden fram till isläggning viks nu helt till gäddan, som under hösten åter blir lättare att komma till tals med.

På 80 och 90-talet var september en höjdarmånad, men med de långa och varma somrarna som varit så har topperioden förskjutits till början av oktober.
Men runt den 10 september har vattentempen sjunkit till ca12-15 grader och den för gäddan behagligare omgivningen gör henne huggvillig.

Stora sjöar, fina gäddor

Nu är det omvända förhållanden som gäller mot för våren. Under våren så finns gäddan först grunt för att efter leken dra sig utåt mot djupare vatten, nu under början på hösten söker sig gäddan från djupt vatten till grundare topografier. Vattnet kyls ju först på de grundare områdena och betesfisken söker sig dit.
Djupområden från 3,5 -6 meter är det som gäller i första hand, när vattentempen sjunker till under 8 grader drar sig betesfisken mot djupare vatten och gäddan följer efter.

Under första delen av september väljer jag att fiska i mindre och grundare sjöar som kyls ner snabbare, på så sätt vinner jag tid och fisk.
Växtligheten har nu nått sitt maximum och det dröjer ännu några veckor innan förruttnelsen träder in. Gäddan har maximalt med gömställen att attackera ifrån, betesfisken lever nu riktigt farligt.


Göran L med en maffig höstgädda!
 Nu har man bästa fisket när man koncentrerar sig på djupbranterna mot djupt vatten. Ankra på grunt vatten och fiska utåt eller driftfiska om vinden tillåter det.
Jiggar på 15-25 cm plockar de gäddor som trycker utefter branten medans jerkbaits eller andra wobblers fiskas högre upp i vattnet.

Fiska där vinden legat på under en längre tid. Vi står ju inför ett omslag i årstiden och de nordliga vindarna som står i kö för att verkligen tala om att det är höst på gång kommer flera gånger att svepa ned över vårt land.
Hur påverkar det fisket?
Ja, i början så kommer den kalla vinden att sänka temperaturen rejält och det kan då bli trögt fiske, men ju längre hösten fortgår så påverkar nordvinden allt mindre.
Våga fiska betena med högre hastighet hela september, även wobblers med hetsig gång är framgångsrika så länge vatten tempen ligger över 12 grader.

Vid flötestrolling med levande betesfisk så gäller det att ro lite snabbare och jobba med markerade stopp under en halvminut, här pratar vi intervallfiske. Ro 10-15 meter, stanna en halvminut, ro igen osv…

September är en månad då många slår personbästa så satsa hårt under denna period!

torsdag 1 september 2011

Jons jakt på en Grand Slam

I söndags fick jag ett sms från Jon Persson i Team Perax, meddelandet var hoppfullt och lite desperat...han har jagat en Grand Slam under sommaren och lyckats med en fin majgädda på över tio kilo och nu i helgen slog han till med flera abborrar över kilot. Den största tyngde vågen till mycket respektabla 1,6 kilo.
Men, men, gösen är ju ingen fisk som simmar i sjöarna runt Leksand, like lite som man har ett lag i Elitserien i ishockey...

Kunde jag hjälpa honom med en sista chans att ta en fyrakilos gös? Jag fick kolla upp med jobbet och jag fick ledigt från lunch i onsdags.
Jon blev naturligtvis glad att jag kunde ställa upp och vi bestämde träff vid 12.30-tiden.
Uppdraget i sig var inte lätt, gösfisket har dippat rejält under hela augusti och att fånga en "fyra" på några få fisketimmar skulle inte göra det lättare.

Vi hade rustat oss för trolling, vertikal och vanligt jiggfiske.
Vi fick napp lite då och då men den stora visade sig naturligtvis inte.
Gösen var verkligen spridd och svårflörtat.
Tyvärr lyckades vi inte, men det blev ändå några gösar och en gädda innan vi tvingades sluta vid 20.30-tiden.

En än så länge hoppfull Jon letar efter rätt jigg!
Jon var rätt nöjd ändå och jag lovade Jon att bjuda med honom ett par dagar till sommaren 2012 och då verkligen kunna bjuda på gösfiske i världsklass för det är det som det handlar om i flera av våra sjöar!
I gengäld så skall vi träffas under hösten och plocka en tia i något av hans eminenta gäddvatten.

Det var som Jon sa, hur fisket kan sammanföra människor, vi hade pratat med varandra ett par gånger förut över telofonen och när vi väl satt i båten var det som man känt varandra länge.
Vi kunde utbyta erfarenheter och tankar runt fisket och det är något man aldrig kan få nog av. Den som slutar att vilja bli bättre på sitt fiske kommer att stagnera och fastna i ett slentrianmässigt fiske.