Oktober innebär många gäddor under de flesta passen, medans november har få hugg men ofta bara grov gädda, vilket inte är så dumt.
Vattentempen styr mitt fiske under denna månad då det är sjunkande temperaturer som gäller fram till isläggning.
Hög vattentemp i början av månaden håller gäddan spridd i vattensystemet, medans fallande temperaturer drar ihop betesstim och gäddan följer med.
Kommer tempen under 8 grader så blir det riktigt hett enligt mig.
Fin oktobergädda i solsken och nordvindar |
BETESFÖRRÅD
Redan i slutet av september börjar jag bunkra upp ett förråd med betesfisk som skall räcka till höstens fiske. Jag har en 80 liters tunna som det rinner lite färskvatten igenom och som håller fisken fräsch. Jag både metar och lägger ut mjärde för att fånga betesfisk.
Vid min permanenta båtplats ligger det också en perforerad tunna som hänger fritt i vattnet full med betesfisk. När jag kommer på morgonen så plockar jag ut de exemplar jag vill ha. Den tunnan fylls sedan på med jämna mellanrum.
Bästa betena är mört, id, braxen, sarv eller abborre. Jag vill ha storlekar på mellan 1 och 8 hekto. Längder på dessa fiskar ligger på mellan 20 – 50 cm.
Vissa dagar fiskar sarvar bäst som i sig är oerhört livliga beten, vissa dagar är det en braxen som glider fram strax under ytan som fångar mest uppmärksamhet.
WOBBLERS SOM LEVERERAR
Wobblervalet går mot större storlekar och lugnare gång. Favoriten är utan tvekan Westins Jätten, den levererar år efter år. Jag har förkärlek till de gamla modellerna, men de nya från Kinetic fångar precis lika bra. Men ändå är det något visst med de svensktillverkade Jättarna.
Bästa färgen är den klassiska blåa.
De två senaste höstarna har även Savagears Butch i 21 cm varianten gett många fina gäddor. Den drar bra med gädda i fartregistret runt 1,5 knop.
Butch, Strike Pro och Platypus |
Även den nya Westins Platypus är en het wobbler som kommer låta sig höras talas om i framtiden.
I början av oktober ligger farten runt 1,4 – 1,8 knop för att justeras ned till låga 0,8- 1,2 knop under den andra halvan och resten av hösten
Om jag frontar den här tror alla att den i alla fall väger 2 kilo...tänker Göran, tror jag |
Tack för en jäkligt bra blogg!
SvaraRaderaHar dragit nytta av många av dina tips kring gäddtrolling med paravaner - om strategier, hastigheter och wobblerval.
Tänkte fråga kring om det kan vara idé att blya mina Zalt och Westin (kör nästan bara dessa när vattnet är under 12 grader, har inhandlat ngr gamla Zalt med skarv) när jag trollar nu på hösten? Fiskar i norra Vättern på djup kring 10-20 meter. Vattnet är ju väldigt klart så fisken kan säkert stiga många meter på betet. Tappar en Zalt alt Westin sin naturliga gång om man blyar 2-4 meter ovanför betet? Hur mkt bör man blya (hastighet 1,5-0,8)?
Sedan funderar jag kring tafsar för trolling, vad använder du? Jag kör fluorcarbon 0.80 en ca 2-4 meter ända fram till betet, knuten till linan via ett trevägslekande som paravanstopp, vad tror du om det?
Oj, det blev många frågor..
MVH
Oscar
Hej Oscar
SvaraRaderaHar tyvärr missat din kommentar så svaren kanske kommer lite sent.
Jag tror du kan köra oblyat då de stora gäddorna trots allt går högt upp i de flesta vattnen.
Betena tappar inte sin gång och jag blyar max 2 meter ovanför med päronbly på gummisnodd. 20 gram gör ca 1,5 meter till på en stor Zalt i de farterna du pratar om. Det är inte många sjöar hos oss som är klara så jag har en 50 cm titaniumtafs. Bra att att ett lekande så paravanen stoppas men du kanske kan sätta den närmare betet, ca 2 meter. Det blir lättare att veva in grejorna närmare.
//EsoxHunter