Summa sidvisningar

onsdag 21 september 2011

BÅTEN - Ditt redskap till framgång IV

I Gästrikland är de flesta FVOF livrädda för paravaner och trollingfiske i allmänhet. Det är oförklarliga inskränkningar i det mesta.

Ofta max två spön till trolling – paravanförbud, trots att 90 % av de som sitter i styrelserna inte har en susning om vad en paravan är för något. Jag kan förstå att man inte vill ha Vänern eller Vätternstuk över fisket med tio spön ute under fisket.

Ett Fiskevårdsområde som fattat det här med modernt sportfiske är Hofors Fiskevårdsområde, som sedan många år har totalt nätförbud i sina sjöar och tillåter paravaner vid trollingfiske. Dock fegar man ur med begränsningen två spön, hade man tagit steget ut till i alla fall 4 spön hade man säkert lockat fler fiskare till sina sjöar.
Man har ju fångstbegränsningar för öring och gös så en överfiskning är ju inte aktuell om man håller på täta kontroller från fiskekortskontrollanter.

FATTIGMANSTROLLING
Då återstår ”fattigmanstrolling” i de flesta sjöar, dvs max två spön. Vid detta fiske vill jag gärna ha lite längre spön än vid paravanfiske, allt för att få bättre spridning på betena.
Som vanligt finns det massor av spö på marknaden som passar, jag har hittat en favorit och det är Savagear MP Predator 10 fot med kastvikt på 60-100 gram. Det är ett spö med bra ryggrad och suger musten ur de flesta madamer.
Fiskar jag från en större båt får båda spöna sitta i spöhållare men fiskar jag från en mindre båt och med rorkult på motorn vill jag gärna hålla i ett spö. Det högra spöet sitter i hållare och spöet som jag har åt vänster håller jag i medans jag kör.

Genom att hålla spöt i handen kan du variera gången på betet, funkar mycket bra under "fattigmanstrolling"

Jag kan då variera gången genom att dra eller släppa efter och det är ju as häftigt att känna huggen på det handhållna.

Eftersom fisken bara får två referenspunkter, dvs dina wobblers i vattnet så byter jag dessa ofta. Jag varierar i storlek, färg, gång och båtfart tills jag hittar rätt taktik för stunden.
En förmiddag kan börja i solsken, då väljer jag gärna blå – silver eller svart - silver som utgångsfärg. Mulnar det på så går jag över till mörkare färger typ gulbrun, grön, yp eller lys färger.
Är vattnet riktigt grumligt så sitter det ofta ett bete med färgen gulgrönflour, gulflour eller grå – silver som utgångsfärg oavsett väderlek.

Kall morgon innebär beten med lugnare gång typ Zalt, Westins Jätte eller Salmo Fatso för att under dagen med varmare väder gå över till beten med hårdare gång, typ Strike Pro Giant, Cisco Kid, Swim Whizz eller liknande. Men ju senare på säsongen vi kommer desto större fördel för wobblers med mjuka lugna rörelser eller levande beten.
När det hugger kan du med fördel stanna motorn och drilla från stillastående båt utan att vara rädd för trassel.

PARAVANTROLLING
Till gäddfiske så klarar man sig bra med mindre paravaner typ Great White, Ghost, Yellow Bird eller liknande. Det höga priset innebär att många gör egna hemmagjorda varianter som är precis lika bra eller bättre. Skall man använda sig av 6 paravaner så hamnar ju kostnaden runt 2500:- om man köper dessa i affären.
Vid lugnt väder kan man ha tre paravaner på var sida om båten även vids ensamfiske. Så fort det blir hårdare väder är det bättre att gå ner på fyra spön till paravaner och ev ett drop-spö rakt bakom båten.

Det Är AO med ordning och reda bland spön och beten. Lägg ut ett i taget och se till att få sträckning på paravanen innan du skickar ut nästa, betar man på för snabbt är det lätt att det trasslar.
Wobblern och paravanen som skall gå längst ut sätt ut först och sätts i den spöhållare som sitter längst fram i båten och sedan betar man på inåt.

Paravaner är framför allt ett viktigt hjälpmedel vid sjöar med stort siktdjup och ju högre upp i vattenlagren vi har våra beten desto viktigare är det att få dessa ut från båten.
Paravanerna jobbar på!
I sjöar med grumligt vatten kan betet som fiskar närmast båten fiska bäst, vilket nästan aldrig inträffar i klarvattenssjöar!

Något man inte kan köpa i budgetutförande är spöhållare, de utsätts för betydligt större påfrestningar med paravaner på spöna än vid traditionell trolling.
Scotty, Normark, Storm eller rostfria rörhållare är de bästa alternativen.


Vid detta fiske är det bättre med kortare spön, runt nio fot, samma här det finns en uppsjö av bra spön på marknaden. Bl a CWC har fått fina omdömen om sina predatorspön.

BETESVAL
När det gäller betesval så kommer man kanske att ha 6 beten ute i linändan då får man tänka om lite. Här gäller det att synka betena med varandra sidovis, jag har beten med lugnare gång på ena sidan och beten med aggressivare gång på andra sidan. Du får då svar om vad som gäller och kan beta om den sämre fiskande sidan.
Men det finns otaliga kombinationer även här. På yttersta spöet kan du ha en wobbler med lugn gång, typ en flytande Zalt på mittersta har du en djupgående Cisco Kid 1800 och på spöet närmast båten åter en med lugnare gång typ Westins Jätte.

Utgångsläget är dock att det som fiskar längst ut går med längst lina och ytligast och det som fiskar närmast har djupare gång och kortare linsläpp. På så sätt skapar du en gata in mellan paravanerna där du kan driva in gäddan under drillning, för båten måste vara igång för att hålla övriga linor sträckta.

DJUPRIGG?

Behöver man djuprigg vid gäddfiske? Mitt svar är ett klart och tydligt NEJ. Med paravaner får man spridning i sidled och avsett bottendjup så håller de flesta gäddor sig på djup ner mot max 10 meter. Gäddan stiger ju gärna efter beten som släpas fram flera meter över deras ståndsplatser. Med paravaner, päronsänken fastsatt på linan med gummisnodd eller djuptackel klarar man sig riktigt bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar