Summa sidvisningar

onsdag 7 september 2011

Båten ditt redskap till framgång III

Fart och rutt
Har båtens fart och rutt någon betydelse? Ja, ja, och ja! Det är en av de viktigaste ingredienserna till framgång. Det är lika fel att fiska för sakta som att fiska för fort.
Din betesuppsättning skall harmonisera med farten.
Även hur lång linmängd du har ute påverkar hur du kör båten.
Långa linor innebär, långa svängar, korta linor tvärare svängar.
Är man ute på en djup fjärd spelar det kanske ingen roll men fiskar du utefter en brant som ringlar sig in och ut på flera ställen är det svårt att fiska effektivt.

Kom ihåg, bra båtförare fångar fler och större fiskar!
Magnus Svärd med en slank oktobergädda
FART
Egentligen kan man inte fiska för fort för en gädda men att trolla sig fram i 4 knop är inget att rekommendera. Fartintervallet ligger inom 0,8 – 2,2 knop där man ibland kan gå saktare eller snabbare under korta sekvenser. Har man en GPS är det väldigt enkelt att se om farten är den rätta. Har man inget sådant så gäller det att se på spötoppen hur wobblern jobbar. Ett lagom snabbt gung eller vibrationer är det som gäller, vissa wobblers slutar wobbla om det går för sakta, tex Butch i 21 cm varianten slutar wobbla under 1 knop. En zaltwobbler klarar inte farter över 2 knop då den rullar över eller går rakt i vattnet.

Kallt vatten innebär lägre fart och vice versa.

Blåser det hårt kan det vara lättare att köra med vinden, plocka upp betena och åka tillbaka och börja om igen. Trolling mot vågorna gör det extra svårt att drilla fisken och hålla kursen.
Fiskar man med två spön kan man slå av motorn och drilla fisk men är det fler spön ute eller om man använder paravaner så behöver man ha motorn igång

Ett misstag man ofta gör är när man kommer ut på sjön vill ha i grejorna så snabbt som möjligt, man kanske inte läst av vind och vågor och det hela slutar med lintrassel och annat skit.
Sätt ut ett par spön och kolla innan man fyller på med övriga så du kommer in i fisket, du vinner mycket på det under besvärliga dagar.
Bättre att fiska med färre spön i hårt väder och göra det effektivt.

RUTT

Skall jag följa en brant utgår jag ifrån ett visst djup, tex 6 meter är en bra utgångsposition i sjöar med djup ner mot max 12-14 meter.
Jag trollar mig utefter branten vid 6 meter och väljer därefter wobblers med ett maxdjup av ca 5,5 meter.
Hugger ingen fisk provar jag antingen djupare eller grundare vatten. På så sätt kan jag fiska från ca 4 meter ner till brantens avslut. Jag byter också beten utifrån bottendjupet på de beten som skall gå djupast. Men det sitter alltid beten som går högt upp i vattnet oavsett vattendjup.

Handlar det om fiske efter stim under senhösten så har man hjälp av GPS att lägga in var stimmet befinner sig för när man vänder tillbaka kan man fiska över eller bredvid dessa flera gånger. Gäddan finns i närheten och det är inte alltid det hugger mitt i stimmet utan det sker lika ofta runt i kring.

Kör man då med långa linsläpp krävs det stora och långa svängar då blir det mycket fiske på tomma strukturer, korta då av linmängden till ca 15-20 meter och åk med snävare svängar. Du vinner tid och fiskar längre på heta fläckar.

Sen spelar siktdjupet in, en klar sjö kräver ofta längre linsläpp mot en grumlig sjö. Jag har kört med så korta linor som 10 meter bakom båten och plockat gäddor över 8 kilo, så i vissa vatten skyggar inte gäddan för båten.

Här följer exempel på beten att använda vid olika fartintervaller.

0.8-1.0 knop
Zalt, större shadjiggar, Salmo Fatso, Savagear 4-play 25 cm, levande beten, Ailen Eel och Westins Jätte.


Zalt 19 cm i både flytande och sjunkande varianter

1.0 – 1.6 knop
Hi-Lo 40 gram, den gamla varianten, Strike Pro, Westins Jätte, Savagear 4-play 19 cm, Zalt, moddad Rapala SSR, Bomber 16/17a, Storm Giant Flatstick, Nils Master och levande beten.

Storm Giant Flatstick
1.6 – 2.2 knop
Swim Whizz, Cisco Kid, Hi-Lo 40 gram av den gamla varianten, Salmo Skinner, Tomic, Big Mac och Bomber.
Bomber 16a en klassiker
 Det finns naturligtvis massor med andra beten men dessa ligger i de flestas draglådor kan jag tänka mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar