Summa sidvisningar

söndag 4 september 2011

SEPTEMBER

Som ärrad gäddkämpe utropar man ”ÄNTLIGEN” när september gör entré. Nu inleds en hektisk och mycket högintressant period för oss gäddjägare.
Tiden fram till isläggning viks nu helt till gäddan, som under hösten åter blir lättare att komma till tals med.

På 80 och 90-talet var september en höjdarmånad, men med de långa och varma somrarna som varit så har topperioden förskjutits till början av oktober.
Men runt den 10 september har vattentempen sjunkit till ca12-15 grader och den för gäddan behagligare omgivningen gör henne huggvillig.

Stora sjöar, fina gäddor

Nu är det omvända förhållanden som gäller mot för våren. Under våren så finns gäddan först grunt för att efter leken dra sig utåt mot djupare vatten, nu under början på hösten söker sig gäddan från djupt vatten till grundare topografier. Vattnet kyls ju först på de grundare områdena och betesfisken söker sig dit.
Djupområden från 3,5 -6 meter är det som gäller i första hand, när vattentempen sjunker till under 8 grader drar sig betesfisken mot djupare vatten och gäddan följer efter.

Under första delen av september väljer jag att fiska i mindre och grundare sjöar som kyls ner snabbare, på så sätt vinner jag tid och fisk.
Växtligheten har nu nått sitt maximum och det dröjer ännu några veckor innan förruttnelsen träder in. Gäddan har maximalt med gömställen att attackera ifrån, betesfisken lever nu riktigt farligt.


Göran L med en maffig höstgädda!
 Nu har man bästa fisket när man koncentrerar sig på djupbranterna mot djupt vatten. Ankra på grunt vatten och fiska utåt eller driftfiska om vinden tillåter det.
Jiggar på 15-25 cm plockar de gäddor som trycker utefter branten medans jerkbaits eller andra wobblers fiskas högre upp i vattnet.

Fiska där vinden legat på under en längre tid. Vi står ju inför ett omslag i årstiden och de nordliga vindarna som står i kö för att verkligen tala om att det är höst på gång kommer flera gånger att svepa ned över vårt land.
Hur påverkar det fisket?
Ja, i början så kommer den kalla vinden att sänka temperaturen rejält och det kan då bli trögt fiske, men ju längre hösten fortgår så påverkar nordvinden allt mindre.
Våga fiska betena med högre hastighet hela september, även wobblers med hetsig gång är framgångsrika så länge vatten tempen ligger över 12 grader.

Vid flötestrolling med levande betesfisk så gäller det att ro lite snabbare och jobba med markerade stopp under en halvminut, här pratar vi intervallfiske. Ro 10-15 meter, stanna en halvminut, ro igen osv…

September är en månad då många slår personbästa så satsa hårt under denna period!

1 kommentar:

  1. Många tänkvärda funderingar och nya fina tips! :) Tackar och bockar :) (blir att slita fram till torsdag ännu, men på fredag blir det gädda från tidig morgon redan) Wish me luck! :)

    SvaraRadera