Summa sidvisningar

torsdag 23 maj 2013

RÄTT GÄDDVIND?

VAD ÄR EGENTLIGEN RÄTT GÄDDVIND?
Frågan är lite svårare än det kan tänkas vara vid första anblicken.
Det är lätt att säga att sydvästliga vindar fångar mest, men samtidigt är det den vinden som är rådande som mest på ostkusten.
I mitt område så dominerar den och syd, sydvästliga vinden och det blåser i den riktningen ca 35% av dagarna under året eller ca 130 dagar om året.

VINDRIKTNING
På grund av solens och jordens värmestrålning så ändras luftens densitet, eftersom att atmosfären hela tiden eftersträvar jämvikt så bildas hög- och lågtryck när tryckskillnaderna utjämnas och i samband med detta så uppkommer vindar.

Septembermorgon 2008
Luftströmmarna på jorden ändras hela tiden men om man ser atmosfären i ett makroperspektiv så finns det ett större mönster. Ovanför polerna så ser man ett mönster som liknar en slingrande ström som rör över polerna från väst till öst. Ofta så sker stora förändringar i vindmönstret där hav, kontinent och bergskedjor möts.
Det finns ett fenomen som kallas ”tryckgradientkraft” det innebär att skillnader i lufttrycket får luft i ett högtrycksområde att röra sig mot ett lågtrycksområde, ju större tryckskillnader det är desto snabbare blir vindhastigheten. Ett annat uttryck är den så kallade ”Corioliseffekten” den innebär att vindarna på norra halvklotet vrider sig mot höger i jordens färdriktning på norra halvklotet och mot vänster på det södra halvklotet. Nästan uteslutande så är vindens rörelser i vågrät riktning, de lodräta är få men viktiga för att moln och regna skall uppkomma.
Den förhärskande vinden över Skandinavien är därför sydvästlig pga detta.

GÄDDA I ALLA VINDRIKTNINGAR
Fisk får man oavsett vart ifrån det blåser och det är många gånger bra fiske i helt vindstilla förhållanden.
Är vattnet grumligt med litet siktdjup så är ingen vind inte någon nackdel.
Men är det klarare vatten och grunt fiske i solsken, så kan det vara stört omöjligt. Så fort ytan krusas och vinder börjar så kommer huggen.
I åar och älvar verkar vinden ha mindre betydelse än i stilla vatten.

I åar eller medelstora vattendrag spelar vinden mindre roll. Här är en ung Davva på drillningshumör, våren 2007
OSTLIGA VINDAR = KALLA VINDAR
Nu på våren och försommaren så kan ostlig vind vara bra, för att vinden trycker gäddorna närmare land ute i havsbanden men den är samtidigt till nackdel när den är så kall. Du kan ha 20 grader varmt en mil inåt landet men ute i havsbandet kan det bara vara 10 grader varmt vid ostliga vindar.
Generellt så ogillar jag ostliga varianter överhuvudtaget, det blir kallare i vårt närområde oavsett årstid.


Decembergädda i nordostliga hårda vindar
NORDLIGA VINDAR
På hösten så kommer vindarna oftare ifrån det nordliga hållet och jag anser det vara en bra fiskevind under denna tid.
Visst, de första höststormarna kanske dämpar matlusten en aning, men med det kommer svalare vattten och en tydlig signal till gäddan att äta upp sig.

När den nordliga varianten suger tag i vårt land brukar den blåsa på så i några dagar, det blir liksom öppet spjäll när den får upp farten. De två första dagarna är då tröga men fortsätter det vädersystemet så jämnar det ut sig och fisket blir stabilt igen.
När nordan ligger på så lägger den sig sällan framåt kvällen, utan den ligger envist på dygnet runt med viss avtagning under en kväll och natt. Jobbig sommarvind.

VINDSTILLA
Alla gäddfiskare skriker efter vind, bara det blåser så kommer dom igång. I alla tidningsreportage skylls den uteblivna lyckan pga vinden. Visst det är helt rätt analys många gånger, men allt för ofta har jag haft kanonfisken på helt blanka sjöar i både sol och mulet väder för att detta skall vara en tillfällighet.
Är vattnet mörkt, grumligt eller i all fall kraftigt färgat så är det "All In" från min sida i alla fall.
April, vårgädda, kav lugnt!

Juli, högsommar, vindstilla!

Septembergädda på salsgolv


Vindstilla, vxl molnighet, gädda!
 Det handlar om att lära sig sina vatten, hur de fungerar i under olika omständigheter. Det är så mycket mer att ta hänsyn till som, vind, månstånd, betesfärg, plats, metod, väderlek, lufttryck, tid på året och en massa parametrar till.

Skulle man sitta hemma och invänta rätt förhållanden så blev det inte många dagars fiske på ett år eller hur?







Bara ut och ta tag i det, fiska dig igenom alla tänkbara förutsättningar så kommer belöningen just den dagen då ingen av de valda sanningarna stämmer in!


VINDRIKTNINGAR GÄVLE UNDER 1 ÅR 
  • NORD            13,3%    Motsvarar ca 48 dagar
  • Nordost           7,7%    Motsvarar ca 28 dagar
  • OST                7,1%    Motsvarar ca 26 dagar
  • Sydost            5,6%    Motsvarar ca 20 dagar
  • SYD              14,0%    Motsvarar ca 51 dagar
  • Sydväst          21,8%    Motsvarar ca 80 dagar
  • VÄST              8,0%    Motsvarar ca 30 dagar
  • Nordväst         10,2%    Motsvarar ca 38 dagar
  • V-STILLA       12,2%    Motsvarar ca 44 dagar



Gäddor över 4 kilo fångade under olika vindriktningar 2006 - 20013












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar