Summa sidvisningar

onsdag 15 juni 2011

Djuptackel med trevägslekande

I fisket som i mycket annat så går det trender i vad som är inne och vad som är ute.
När det gäller gösfisket så har väl ingen undgått vertikalfiskets genombrott. Det har mer eller mindre revolutionerat gösfisket som länge var trollingfiskarens sommarfisk.

Jag anser att den metoden fått en större genomslagskraft än vad filmen ”Gäddfeber” fick för jerkbaitfisket. Många ”jerkare” hade ju tidigare spinnfiskat mycket efter gädda, så där handlade det om att korta ned spölängden från 10 fot till 6,5 istället och byta betesarsenal.
Platser, tidpunkt mm var ju fortfarande detsamma.

Vertikalfisket bygger på precision och finlir utefter bottnen och pelagiskt. Här har också båtens utformning och extrautrustning fått ett uppsving. Det säljs elmotorer som aldrig förr och trots att de funnits på den svenska marknaden i 40 år så är det de tre senaste åren som det tagit fart på försäljningen, för nu finns ett klart syfte till att använda elmotorn.


DJUPTACKLET
De som fortfarande använder trolling som metod efter gösen har också utvecklat fisket med paravaner, dagfiske, fiske högre upp i vattenmassorna osv. För den fisk som trycker efter botten så finns det bara en riktigt bra upptackling och det är det så kallade ”djuptacklet”.
Med ett rätt anpassat djuptackel så kan du följa bottenkonturerna på ett mycket effektivt sätt.

Trevägslekande
Danska fiskare började på allvar bruka djuptackel med trevägslekande i slutet av 70-talet och gjorde spektakulära fångster under höstfisket efter gös, något som på den tiden ansågs omöjligt.

Djuptacklet kan egentligen inte bli omodernt, för långa perioder trycker gösen utefter bottnen och inga wobblers kan under längre stunder hålla sig tillräckligt nära och med nära menar jag högst en halvmeter över bottnen.
 
RÄTT LINMÄNGD UTE ÄR VIKTIGT Jag använder mig av ett sänke på ca 60 gram och den sitter på en 0.35 nylonlina på ca 1,5 meter knuten på trevägslekandet. Tafsen består av flätlina och tafsen kan antingen vara av flourcarbon eller en tunnare flertrådig ståltafs typ Fox eller Savagear. Längden inkl tafs skall vara ca 2 meter lång.
Släpp ut tacklet med frikopplad rulle, när blyet når bottnen så släpper du ut ungefär lika mycket till. Är det 8 meter djupt blir det alltså ca 16-18 meter lina från spötoppen räknat. På så sätt får du en lite brantare vinkel ned till betet och blyet som då också studsar fram istället för att släpa sig fram. Blir det flera meter djupare så släpper du ut mer lina och tvärt om när det blir grundare. Det kan verka lite krångligt men det är viktigt att hålla rätt vinkel på linan för att få till studsningarna på bottnen. Det är därmed ingen latmans metod utan kräver fullständig koll på grejorna.

Jag använder ett djuptackel åt gången och har övriga beten ute på traditionellt vis.

BÄSTA BETENA
De beten som passar bäst till detta fiske är: Bomber 15/16a, Westin magnum pike, Hi-Lo 26/40 gram med skeden ställd rakt ned, Conrad, Killer, 4-play, Westin 17 cm med kapad sked, Rapala original eller andra wobblers med mindre sked.
Färger, ja du, en xm7 på en Bomber 16a och du är hemma! Gösen har förkärlek till starka färger men hugger ofta lika bra på naturfärgade beten.

HUR JAGAR GÖSEN? Gösen jagar lika effektivt i mörker och grumligt vatten som i dagsljus och klart vatten. Kommer den bara tillräckligt nära bytet så tar den chansen.

Vad den vill äta eller jaga varierar under dygnet, dag/natt.
Brunt vatten eller nattetid så föredrar den mört.
Vid klart vatten eller dagtid föredrar den abborre!
Tillväxten hos en gös är också opåverkad av grumlighet något som ibland hämmar gäddans tillväxt.


 Ekolodet är verkligen gösfiskarens bästa vän, för här kan de se vart gösen befinner sig. Det blir distinkta bågar på lodet, antingen precis vid bottnen eller i pelagien. Man ser tydligt när gösen stiger och blir aktiv i sin bytesjakt.
Många säger att gös som står på bottnen är inaktiv men det håller inte jag med om. Många gösar jagar utefter djupet och har snorgärs som favoritföda!
Det är dessa gösar vi vill komma åt med våra beten.

Länk till tidigare artikel om göstrolling.

http://esoxhunting.blogspot.com/2010/06/gostrolling.html


Kom nu ihåg djuptacklet till nästa trollingrepa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar