Summa sidvisningar

torsdag 9 juni 2011

JUNI

Solnedgång vid midsommar, stugan 2010
Sommaren är här, sjöarna lever upp och levererar både gös och gädda i mitt närområde.

Gäddleken är sedan en tid över och gäddorna har fullt upp med att äta upp sig ytterligare ett par veckor, en fin tid för gäddfisket.

Nästa predator som nu börjar bli lätt att komma till tals med är gösen, vår häftigaste rovfisk. Leken är i gång och gösen leker på helt andra lokaler än gäddan. Det kan vara djupa grund mitt ute på fjärdarna, likväl som gösen leker på stenbottnar på bara ett par meters djup.
Snabbmätning av gös


Vart gösen leker är ibland inte helt lätt att lista ut, men har man hittat dessa ställen så har man klart försprång gentemot andra fiskare.
Fiske på lekgös är definitivt i gråzonen och det oerhört viktigt att låta platser vila en tid innan man återvänder till samma område. Göshannen har uppgift att vakta rommen och fiskar vi bort dessa blir det konsekvenser på nästa generation gösar. Strikt C&r är verkligen att föredra.

Junigädda
Jag har några platser som mindre grupper av gös leker på och de större områden a är fredade i Storsjön. En mycket bra och viktig åtgärd som i kombination av begränsningar i nätläggning fått upp beståndet. Idag är Storsjön självproducerande och ett av de bästa vattnen i Sverige!

Gäddan har på de flesta platserna lämnat den grunda lekviken och befinner sig nu på branter runt 5-6 meter, grynnor som inte gösen leker på är även de fina ståndsplatser.
Jag tycker att junifisket i sig på gädda är lättare än i maj då leken fortfarande kan vara igång.
Huggen är hårda och fighterna brutala.
Från mitten av juni kan sent kvällsfiske vara bra, speciellt vid klara fina kvällar och lugnt vatten, hon stryker fram runt branter och under stimmen av småfisk.

Det fisket håller i alla fall sig till början av juli och ibland längre vid kalla somrar.

Något jag inte missar är att lägga några pass riktigt tidigt på morgonen, jag kan ha klockan 03.00 för att vara på sjön en timme senare. Allt är packat kvällen innan så jag snabbt kan börja fiska.
Speciellt när vi har riktigt varma dagar och klarblå himmel är det helt underbart att ankra upp vid en grynna och spinnfiska.
Kortbyxegös
Är det vindstilla eller mycket svaga vindar kan man ibland se både gös och gädda stryka fram i ytvattnet med ryggen ovanför, patrullerande efter någon skadad eller svagare individ i betesstimmen. Att få dessa predatorer på kroken är en häftig utmaning.

Fisket är ofta bra fram till 11-tiden och det räcker bra med dessa timmar på sjön.

Månaden går rasande fort och fisket är för det mesta ganska enkelt, få bompass eller dåligt fiske.

Länk till tidigare artiklar om junifisket efter gös:
http://esoxhunting.blogspot.com/2010/06/jiggfiske-efter-gos.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar