Summa sidvisningar

onsdag 2 mars 2011

FÅNGSTTIDER GÄDDA, VÅREN

Mars – april – maj

Ingenting går upp mot vårfisket, efter en lång mörk vinter så kommer ljuset åter. Allting går så mycket lättare när dagarna blir ljusare och längre. Våra predatorer under vattnet känner också av denna positiva förändring.

Detta är en årstid där fisket skiftar betänkligt. Vid mina breddgrader är det isfiske som gäller under mars månad och en bit in i april men under tidiga vårar så finns det en del vattendrag som öppnar sig och möjliggör fiske i öppet vatten, men inte alltid.
Man börjar våren med fiske på olekt fisk och avslutar maj månad med fiske efter efterleksgäddor. Våren börjar med finlir och långsamt fiske men avslutas med stora beten, i hög fart och massor av action.


Allt bokförs i loggboken.

Det är en hektisk tid, man hinner knappt reflektera över vad man gjort innan vårfisket är över.
Optimalt är en tidig vår med värme som öppnar upp sjöar och vattendrag. därefter så får det gärna bli svalt så luft och sol sakta värmer upp vattnet, då kan man ha förleksfiske i ett par månader.
Men som ifjol då det blev öppet vatten sent in i april och knallvarmt så var detta fiske över på fjorton dagar, inte bra för en hårt arbetande Kommunalanställd. En bra dialog med chefen gör dock att jag kan plocka några semesterdagar med relativt kort varsel, allt för att vara där vid rätt tid.


INGEN VÅR LIK DEN ANDRA!

Inget år är den andra lik, det enda man vet är att man måste ha fullständig koll på vattnen man fiskar, när släpper isen? när är det vårflod? när sjunker vattnet undan och den grumliga ån åter blir fiskbar.
Det värsta som kan hända en å, är att den svämmar över och blir grumlig precis innan gäddan leker, när sedan vattnet sjunker undan och blir fiskbar så är hon totalt ointresserad av våra beten. Då försvinner också möjligheten det året att plocka en romstinn fet fisk i rinnande vatten.

Insjöarna är inte lika känsliga mot vårfloder men där brottas vi med ett annat välkänt problem. Så länge det är is på sjöarna så är det mycket goda chanser att fånga ett drömexemplar men så fort isen släpper är hon försvunnen. Men vart? Hon hugger inte på djupet, finns inte inne i lekvikarna där får man bara proppellergäddor. Ibland träffar man rätt men väldigt ofta går man tomhänt.
När så leken är över i slutet av maj hugger hon igen, brutalare än nån annan tid på året.

Åar är heta vatten under mars och april.
NÄR HUGGER GÄDDAN?

Det endas som är säkert är att hon hugger hela dagen, från gryning till skymning. Egentligen är ingen tid på dagen bättre än någon annan.
Utifrån det sätt jag fiskar på så kan jag inte peka ut någon speciell tid under dagen som är bättre, de sista ismete passen följer dock de gamla principerna, att förmiddagsfisket ger allra bäst.
På öppet vatten har jag fått jämt med gädda under hela dagarna. Tiden mellan 09.00 – 16.00 har producerat mest. Gäddorna över 4 kilo är med på noterna direkt och hugger fram till läggdags.

Fångsttider vårfisket, mars - april - maj
 Dagarna i april och maj är betydlig längre, de dagar jag är ute blir detsamma som
Maratonpass, från gryning till skymning.
En dag i slutet av april kan jag fiska mellan 06.00 – 21.00, ett femtontimmarspass kräver sin man. Du behöver mentalt vara förberedd, halva dagen kan vara urkass men avslutas i huggbonanza utan dess like. Att ge upp finns inte på dagordningen.
Vårfisket börjar från isen
Mycket mat och dryck är på sin plats, de dagar jag är ute så länge lägger jag in två vilopauser, kliver ur båten in i land och äter av det jag har med mig. Att ladda batterierna och sen ut på vattnet igen med nya krafter, med ny syn gör underverk!
 
Allt är inte bara fiske, fågellivet väcks och blomstrar
Vårfisket kan vara barnsligt enkelt, svårt som relativitetsteorin, svettiga dagar, snöglopp, bortdomnade fingrar, snöfyllda båtar, många hugg, inga hugg, många gäddor, inga gäddor, gäddor på grunt vatten, gäddor på djupt vatten, levande beten, jerkbaits och spinnflugor. Zaltar och Swempor för oss äldre, hemsnidade specialbeten i customfärger för de yngre, tio timmar för de stora, fem för de små…



3 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg! :) Tack för tipsen! Ismete till 100% nu tills isarna släpper...

    SvaraRadera
  2. Testade riktigt tidigt fiske idag. Första spöt riggades före solen gick upp å hann bara vända ryggen till så löste det ut, sen var det en huggsexa fram till 09.50 då 15 gäddor hade varit uppe å vänt samt ett antal missade hugg. Sen var det dött fram till 12.00 då det blev några ströhugg fram till 13.00. Stämde bra med vad du skrev om morgonfiske:)

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  3. Härligt att en del tips funkar för er andra. Var själv ute igår morse och hade 5 fäll mellan 06.30-08.15 sedan hade jag inte en fällning fram till 12.00 då jag packade ihop. Största för dagen blev 101 cm lång gädda på 7.24kg.

    SvaraRadera