Summa sidvisningar

fredag 11 mars 2011

MARS

Tänkte inleda varje månad under året med en kort krönika, där jag reflekterar över mitt fiske för varje specifik månad.
Marsmorgon i minus 12 grader, somblev plusgrader på dagen.

Här i södra norrland så kan mars vara en ren vintermånad, en ren vårmånad men, eller allt som oftast en salig blandning av detta. Svinkalla nätter, varma dagar med ibland 7-8 plusgrader.
Men oavsett så märker man att ljuset åter är här, ismetena i januari pågår mellan 09.00 -15.00 medans ett ismete i slutet av mars pågår mellan 06.00 – 19.00 om man orkar vara ute så länge på isen.
Med ljuset på sin sida kan man styra fisket till antingen gryning - dagtid eller dagtid – skymning om tiden inte räcker till för heldagsfiske.


Varmt, varmt ibland är det överdrivet med flytoverall
 För mig är det viktigare att komma ut fyra timmar ett par dag i veckan än tio timmar en dag.
Med två dagars fiske så kan det ha blivit en förändring i vädret eller hugglusten, du har större chans att träffa rätt.
För är det en dag då ingenting fungerar så är det många timmar du kastar bort. Visst alla dagar är/kan inte vara bra, men med erfarenhet och rutin så minskar riskerna för att du helt skall misslyckas.
Men sitter jag på en fjärd där jag vet att fisken finns men inte hugger överhuvudtaget så är det lika bra att packa ihop för dagen eller flytta grejorna helt.


Förut kunde jag sitta framåt tolvtiden utan en fällning och ändå vara kvar till skymningen. Utfallet vet ni redan, kanske, kanske ett tveksamt fäll innan du plockar ihop för dagen.

Jag mäter alltid vattentempen en meter under isen och under januari och februari så är det bara någon tiondelsgrad över noll. Men när solen börjar värma ordentligt så börjar det hända saker. När tempen stiger och termometern visar ett par plusgrader strax under iskanten är vi framme vid en tid då gäddan stryker fram högt upp i vattnet, omedelbart under isen. Här är vattnet varmare än några meter ner i mellanvattnet. Ett par spön skall då fiska tre-fyra dm under iskanten även om djupet kanske är ner mot tio meter, jag lovar det funkar klockrent!

Mörten hängde fyra dm under iskanten på 8 meters djup...

Har mörten varit still en tid och plötsligt börjar visa oroande tecken utan att det hugger, vad göra då? Jo fiskar du betena högt så sänker du en meter, fiskar du efter bottnen så höjer du mörten en meter. Det blir ofta en bonusfisk på det viset.
Ett annat taktiskt inslag är att byta storlek på betesfisken, har du en bamsemört på kroken, byt till ett litet mellanmål eller tvärtom. Ibland måste du våga bryta mönstret.
Är mörten orolig är det en predator i närheten!

Ismete är oerhört roligt och förbluffande effektivt men jag föredrar öppet vatten, så när jag har valet i slutet av månaden att isfiska eller ta båten på öppet vatten tvekar jag inte, BÅT!
Att glida ut på mörkt svart vårvatten med snö på land runt omgivningen är bara så j…. häftigt.
Nu handlar det enbart om åfiske och det finns massor av potentiella vatten i vårt område där båtfiske efter förleksgäddan är mördande effektivt. Det svåra är att välja rätt vatten för dagen.

Suddig bild på en flötmetad madam på 8,2 kg, öppet vatten, snö på land
Men det återkommer vi till.

Mars är en häftig månad med varierande fiske och en av de månader då du har störst chans till ett pb. Marsrekordet för mig är en gädda på 11.0kg, blott 106 cm lång.

4 kommentarer:

 1. Tjenare Dennis!

  Blir det ngt ismete pass till helgen?
  Själv tänkte jag köra både lördag och söndag. Med gårdagens vitjing av mörtstugan så kunde jag ismeta varje dag i veckan, då ca 500st hade hittat in med vikter mellan 100-300gr.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 2. Härligt med en sån vittjning, då har du beten hela våren. Jag skall ut nån av dagarna men tiden räcker bara till en förmiddagstur. Varäven ute förra helgen men det blev en liten snipa, det var totaldött och inget att skriva om.

  SvaraRadera
 3. Ja sådana vittjningar kan man verkligen glädjas åt!
  Ja vi kommer också bara köra förmiddagar, ingen ide att sitta på eftermiddagarna då det inte gett en ända gädda i vinter.
  Börjar dock bli segt att gå upp nu när det bara blir ljusare och ljusare och klockan bara ställs tidigare för varje helg, men man får passa på/bita ihop, snart e isen borta.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 4. Nästa helg är det dax för sommartid och då får vi tillbaka en timme på morronen, men jag håller med det börjar kännas när man skall upp vid 04,30 eller liknande för några timmars fiske.

  SvaraRadera