Summa sidvisningar

onsdag 30 mars 2011

Trollingförbudet äntligen upphävt på Storsjön

Hösten 09 så tyckte jag att det fick vara nog med nätläggarnas framfart på Storsjön i Sandviken, det låg hundratals nät och de tog naturligtvis upp massvis med gös. Det är inte för inte som detta otyg hade spritt sig bland nätläggarna, de visste naturligtvis att det var massfångster på gång.
Jag skrev en insändare i både AB och GD om detta och gensvaret blev minst sagt starkt. Då kände jag att det var dax för en protestlista emot detta nätläggande. Sagt och gjort, jag la ut dessa i de sportfiskebutiker som finns i Gävle och Sandviken. Det blev över 500 namnunderskrifter som sedan lämnades över till Storsjöns Fiskevårdsförening.

Nu kan man återigen trollingfiska efter grov gädda direkt efter islossningen
Efter det så lämnade jag in en lista på konkreta åtgärder som skulle gynna sportfisket och göra det mer besvärande för nätläggarna.

Bland förslagen var att:
Höja kortpriset för nätfisket till minst 2000:-/år
Förbudsområden att lägga nät, precis som det finns för sportfiskarna under gösleken.
Tillåta trolling året om då det är en verkningslös åtgärd, fisken kan inte avgöra om den tas på trolling, spinn eller vertikaljiggning...
Skilja på fiskekorten när man köper ett sådant, en ruta för nätfiske, en för sportfiske osv. Så man enkelt kan se vilka som köper till vilken metod.
Förkorta tiden för nätmarodörerna att få lägga nät.

En del av detta har man nu tagit till sig, vilket är glädjande då vi alla vill ha ett bra fiske efter bla gös.

Det man redan gjorde i höstas var att höja priset för nätmarodörerna till 600:-, fortfarande ett makalöst billigt sätt att fylla frysen.
Man införde även delade kort där man fick kryssa i att man ville lägga nät.

Till i år så har man hävt trollingförbudet och förkortat nätläggarnas tid att lägg dessa med två veckor.


I Gästriklands Tidningar stod följande i fredags:


"Åter trollingfiske på försommaren"


Nu upphävs förbudet mot att trollingfiska under försommaren i Storsjön. Det beslutade fiskerättsägarna i Storsjöns fiskevårdsområdesförening vid sin årsstämma i tisdags.

Det var år 2007 som fiskevårdsområdesföreningen beslutade att trollingfisket fick inledas först 16 juni, detta för att minska fisketrycket på främst gös. Men nu är det åter fritt fram att trolla direkt från islossningen. Inom Storsjöns fiskevårdsområde räknas fiske med släpande bete från båt, och som framdrivs med motor, som trollingfiske.

Samtidigt med att trollingförbudet infördes 2007, stoppades också vårnätfisket helt för fiskekortköpare, en bestämmelse som kvarstår. Nätfisket på hösten kortas nu också med två veckor fr.o.m. 2011 och får pågå mellan 1 september och 31 oktober. Som tidigare får fiskekortköpare endast fiska med nät under veckosluten, från fredag kl. 12.00 till söndag kl. 12.00. En ny fredad zon, där inget fiske är tillåtet mellan islossning och 30 juni, kommer att märkas ut så fort isläget tillåter. Det är grundet som på sjökortet benämns Skravelharen och ligger på Västerfjärden söder om Färsenön, som nu blir ett nytt område där gösens lek skall skyddas. År 2003 skyddades två andra sådana områden på Västerfjärden, Västergrundet utanför Ginborns udde och ett område som brukar kallas ”bananen” norr om Årsunda. I sjöns östra delar finns också ett lekskyddsområde strax öster om Stora Gösholmen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar