Summa sidvisningar

onsdag 23 februari 2011

FÅNGSTTIDER GÄDDA

Generellt kan man säga att gäddan är en dagjagande fisk, hon behöver använda synen för att överrumpla bytet och då behöver gäddan goda synförhållanden.
Hon behöver alltså tillräckligt med jaktljus för att jaga effektivt.

Men det finns vatten där rent mörkerfiske är effektivt och där framför allt den grova gäddan har sina ät perioder.
De är inte många, så dessa vatten är för sällsynta för att man skall kunna rikta in fisket efter gädda i mörker.

I Sundsvallstrakterna så har några grabbar med Lars Öberg i spetsen hittat nyckeln till framgångsrikt mörkerfiske och dessa grabbar plockar den ena tian efter den andra ibland under becksvart himmel.
Men i de flesta sjöar eller åar så kan ljusa årstiden såsom sommaren ge god utdelning under sena kvällar och nätter.

Solnedgång 27 december 2008.
Skiljer sig årstiderna åt? Ja det finns vissa tydliga mönster under olika årstider ingen tvekan om det!
Jag tänkte gå igenom hur årstiderna skiljer sig åt eller liknar varandra under några artiklar.

Underlaget som ligger till grund för artiklarna är mina gäddor över 4 kilo som är fångade under perioden 2002-2010.

VINTERFISKE
December – januari - februari

Gryningsfisket är en tid som många trötta ismetare missar. Det är otaliga gånger jag haft spöna klara för fiske före ljuset intåg på morgonen. Vissa dagar så är det som att slå på en timer, plötsligt jagar alla gäddor under några korta hektiska tiotal minuter innan solen krupit över trädtopparna. När det sedan lugnat ner sig så kommer de unga trötta gardet pulsandes i snön. De riggar sina prylar och får en lugn förmiddag… själv sitter man och myser över de 6-7 gäddor man redan drillat, fotat och återutsatt.

En sjö jag fiskar i är lite tråkig på det sättet, där är gäddorna extremt inställda på att börja jaga i tidig gryning ibland så tidigt som 45 minuter innan solens uppgång. Sedan kan det vara gäddrally fram till soluppgången innan det blir totaldött. Så fort solen letat sig över trädtopparna avtar huggperioden.
Sedan har man få spridda hugg under dagen.
Det är ju inga problem att ha spöna ute i mörkret under midvintern men kommer man fram i mars så behöver man ju vara på sjön vid femtiden, det blir tidiga morgnar då.

Säkert har gäddorna en jaktperiod igen efter solnedgången men det är en bit att gå dit, så jag har dragit mig för att vara kvar efter mörkrets inbrott. Slappt men sant!

HAPPY HOURS!

Fick jag bara tre timmar på mig att ismeta så skulle jag satsa på tiden mellan 09.00 – 12.00, då är det pelagiska fisket klart bäst oavsett väder och annat som påverkar. De flesta av mina storgäddor har huggit runt 11-tiden på förmiddagen. Därför är det sällan jag flyttar mina spön innan lunchtid om jag vet att spöna står på rätt plats, det gäller bara att vänta in gäddans ätperiod.
11.20 på en högt fiskad mört, en pelagisk Domeday Machine!
TID ÄR FISK
Har man suttit där sedan 07 på morgonen är det lätt att stressa och flytta spöna innan huggperioden börjar. Det är lika fel taktik det som att komma ut för sent. Att hålla koll på detta krävs många timmar och fiskedagar på sjön. Våga lita på dina beslut och håll dig till detta så långt som möjligt. Ibland så är det dagar då det inte händer något under isen, det är bara att acceptera och komma tillbaka en annan dag för att göra jobbet.

Det är ju också det som är en del av tjusningen inom gäddfisket, ovissheten!

Skymningen kan ibland vara en bra period inte för att det blir något race som gryningsfisket kan utgöra men ändå tillräckligt bra för att vänta in solnedgången. Mitt nuvarande ismeterekord, en gädda på 9440 gram högg precis innan solen försvann bakom horisonten, en februaridag, dagen innan fullmåne.
Hon högg på en högt placerad mört på 8 meters djup.

Högg precis innan solnedgång i februari, 9440 gram.


Mitt fiskeresultat idag utgörs av
80% förberedelser, taktik och metod.
10% utgörs av fiskedagens förutsättningar såsom väder, vind och ev månstånd.
10% är tur, för det behöver man, ibland...

Fullmåne, skymnings fiske

3 kommentarer:

 1. Riktigt fin blogg och intressanta och fylliga inlägg! Keep up the good work och såklart skitfiske!:) Mvh. Storfiskar
  ´n från dalarna

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma. Kanonblogg med mycke bra information.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 3. Tack och bock, alltid kul med trevlig feedback.
  Dennis B

  SvaraRadera