Summa sidvisningar

söndag 6 mars 2011

Tidig morgon med få hugg

Årets tredje ispass blev en kort men intensiv historia, precis som jag skrivit i tidigare inägg så gäller det att ha grejorna ute innan soluppgång vid vissa vatten. Det är framförallt viktigt när man fiskar på grunt vatten, pelagisk så tycker jag att det ofta dröjer nån timme till innan jakten startar.

Valet av fiskeplats styrdes igår lite grann av blåsten som var intensiv så jag letade en vik med lite mer lä.
Så vid 06.20 var de sex spöna riggade och klara, och som på given signal så kom första fällningen strax efter solen kommit upp vid 06.55. En gädda på drygt tre kilo hade gapat över mörten. Dagens tredje fällning skulle också bli årsbästa, då en fet och fin hona gav mig ett par härliga långruscher innan jag kunde lirka in huvudet i hålet. Där hon högg var det endast 3 dm vatten mellan isen och bottnen...

Fattar inte ibland hur grunt de kan gå, men med Blekingefiskarnas grundfiske under vintern i baktanke så vågade jag mig på att sätta ett spö i alla fall på detta lilla djup.Det skulle visa sig riktigt lyckat denna gång i alla fall.
Det blåste kallt så jag valde att återutsätta gäddan snabbt efter vägning och mätning på plats.
7,24kg och 101cm visade det sig att gäddans mått var.

Vid hugg tar jag med mig avkrokningsmatta och en IKEA-kasse fylld med välbehövliga verktyg såsom elektronisk våg, fjädervåg ifall batterierna strejkar, peang, vågsäck, handduk, kniv, måttband och en bonk.
Är gäddan skadad skall den ALLTID avlivas så snabbt som möjligt!
06.55 - 07.15 - 07.55 - 08.10 - 08.15 hade jag fäll och sedan hände ingenting fram till 11.30 då jag bröt upp för dagen, damernas tremil var inplanerad...

3 kommentarer:

 1. Testade ännu tidigare fiske i onsdags, alla spön var riggade och klara klockan 6 (MÖRKT), förväntningarna var skyhöga men det var förvånansvärt lugnt, bara att par spottade mörtar. När klockan slog 7 började det hända grejer Huggperioden började klockan 7 och höll på exakt till klockan 8 då det klingade av, då hade det varit uppe 5 gäddor å vänt, sen kom det 2 ströfiskar fram till 11 efter det var det totalt dött, kunde se på mörtarna att gäddorna var där då de hade stått i totalkoma för att sen bli helhisspiga några minuter för att sen lugna ner sig igen. Sist var det Sol/nymåne. Nu var det mulet/ växande halvmåne. Finns det något sammband med att huggperioden var kort denna gång mot förra gången då den höll på i nästan 3 timmar?

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 2. Nja svårt att säga, ibland har man långa perioder med hugg lite då och då där man inte kan se någon markant huggperiod. Nästa gång mörtarna börjar bete sig oroligt men det inte hugger, prova att sänka dessa en halvmeter till en meter om du fiskar dessa högt. Har du dom strax ovanför bottnen gör du tvärtom lyft mörten en meter så ska du se att du får nåt bonusnapp. Sen är det ju så att gäddan inte alltid är i stöten! Men för varje tur så lär man sig något nytt, eller hur?

  //Dennis B

  SvaraRadera
 3. Absolut! Har börjat föra lite logg först nu över gäddfisket, bättre sent än aldrig. Man tror att man kommer ihåg infon, men inte. Ska prova detta med att sänka/höja, låter ungefär som gösfisket då man får laborera extremt mycket för att hitta rätt mellan huggperioderna, men det e ju det som gör det kul. :)

  SvaraRadera