Summa sidvisningar

onsdag 9 juni 2010

Jiggfiske efter gös

Trots de senaste årens gösboom med vertikalfiske så får vi absolut inte glömma det vanliga jiggfisket efter gös. Många gånger så vinner man i storlek genom att ankra och fiska av hotspots riktigt ordentligt.
En av vertikalfiskets styrkor är att man kan inte behöver hålla 100%-ig fokus hela tiden, ibland räcker det att bara hålla i spöet för att det skall hugga.
Naturligtvis blir resultatet bäst med totalfokus på grejorna, det gäller både vid spinn och vertikalfisket.

Nackdelarna med vertikalfisket visar sig när det blir lite mer vind, då blir det riktigt jobbigt att hålla kurs och rätt fart. En stabil ankring och spinna hem jiggen är då att föredra.
Det som jag plockat från gäddfisket är att jag vill ha större beten och det är sällan som jag använder mindre jigg än en sextums Relaxjigg. Jag vill gärna ha jiggar i storleken runt 15-16 cm. Det finns otaliga märken att välja mellan.

Platser

Det jag letar efter är grynnor med mindre växtlighet, gärna med stenar eller mindre grus på bottnen. Ligger toppen på djup ner mot 4-6 meter med djupare vatten runt omkring så har du en bra grynna att testa. På en typisk gösgrynna finns det sällan gäddor på så länge göshanarna finns kvar och vaktar rommen, dom vågar sig inte dit och skulle nån gädda vilja glida upp på grundet så är det bäst att den är av storlek större, annars jagar gösen bort henne direkt.

Djupbranter med hård bottnen där söker jag gösen precis där branten planar ut eller på hyllan där det grundar upp. Det är sällan gösen trycker mitt på branten, utan hon stiger upp i vattnet innan hon glider in över det grundare vattnet vid jakt.

Metod

Vi grynnorna markerar jag först toppen med ett par markörer beroende på storleken på grynnan, sedan ankrar jag på djupare vatten. Jag fiskar först av toppen och branterna neråt mot djupare vatten med trappstegsinspinning, bottenkontakt med lätta lyft på jiggen fungerar ofta.

När jag fiskat av toppen så glider jag upp och ankrar på toppen för att fiska från djupare vatten och uppåt. Efter kast så får jiggen sjunka mot botten med spänd lina, när linan slackar så börjar jag veva in jiggen, spöet håller jag rakt emot jiggen för att se och känna minsta nafs i betet. På så sätt kan du sätta in snabba och rappa mothugg, vilket är ao för framgång. Trappstegsspinn även här en bra metod. Tre-fyra vevtag och låta jigga sjunka, osv

Beten

Oftast använder jag mig av Relaxjigg i 6 tums storlek eller annan modell liknande shads med stingerkrok för effektiv krokning.
Huvudet på jiggen skall vara på 5-12 gram beroende på djupet vid grynnan. Krokstorlek på ca 4/0 eller 5/0. Stingerkroken brukar jag ha i 4:ans storlek typ Eagle Claw.
Det blir ett evigt filande på krokspetsarna som tar stryk mot stenarna och en Ownerkrok blir snabbt värdelös vid detta fiske.
Att jag använder så lätta huvuden beror på att jag vill att betet skall sjunka så långsamt som möjligt, i alla fall i början på säsongen då gösen inte uppskattar fart.
Med tex ett 15 grams huvud sjunker jiggen för snabbt och det blir ett evigt lyftande från bottnen.

Färgerna som jag utgår ifrån är gulgröna, blåvita, blåsilver eller abborrfärgade. Börjar man fiska av en grynna med en gulgrön jigg och det slutar nappa efter ett tag så kan man få igång hugglusten igen genom att byta färg.

Utrustning

Jag fiskar med ett Berkley Signa Pike haspel som är 8,6 fot och tar kastvikter på 20-65 gram. Även om spöet från början är tänkt till gädda så älskar jag detta spö, man känner ALLA nafs eller hugg riktigt tydligt och det svarar direkt vid mothugg.
Till det har jag en Okuma Epix Pro 30 som jag har Fireline Crystal 0.17 påspolad. Jag använder oftast en tunn Sevenstrand tafs på minst 60 cm, faktiskt så tycker jag att den då påverkar mindre ju längre den är. En annan fördel med så lång tafs är att du slipper bli av med betet om linan kommer åt stenar mm, tafsen skyddar och håller bättre än flätlinan. Har dock kört med Flourcarbon nu på slutet men kan inte se någon skillnad i huggfrekvens, så det blir nog till att köra med Sevenstrand tafsarna även i sommar.


VIKTIGT!

Vid detta fiske så är det oerhört viktigt att returnera gösarna, etiskt så är ju fiske på lekgrynnor i gråzonen och det är ditt samvete som sportfiskare som avgör hur hårt du fiskar.
Låt dina favoritgrynnor vila emellanåt och leta reda på nya platser som kan berika ditt fiske många år framåt istället.

Att dunka favoritgrynnan fler dagar i veckan är inte att rekommendera för ett hållbart fiske.

Personbästat på gös, sommaren - 98!

1 kommentar:

  1. Bra och intressanta inlägg, du verkar kunna dina grejer. Själv ser jag fram emot årets göspremiär nästa helg.

    SvaraRadera