Summa sidvisningar

torsdag 24 juni 2010

Skön kväll på Big Lake

Trots avgörande matcher i fotbollsVM så kändes det rätt att ta en kvällstur för lite gösfiske. Under veckan har en 8,6 kilos gös plockats upp och fileats av en lokal fiskare, så det var duktigt med båtar ute på fjärden. Alla med förhoppningar om att fånga den sista kvarvarande gösen över 7 kilo som överlevt alla nät under åren...

Som alla vet så är fisketrycket hårt på Storsjön och det är en spillra kvar av de grova gösar som annars huserade ordentligt på 90-talet. Att kunna kliva över 4 kilosstrecket är numera en bedrift av oss sportfiskare. Nu laddar alla nätläggare för premiären den 1 september då man åter kan fylla frysboxen med 60-70 gösar!

Nåja alla gösar kan dom ju inte näta bort och de som är kvar vill jag fånga, drilla och återutsätta.

Första ankringen gav ett par mindre gösar innan en lite grövre gös attackerade min jigg tre gånger innan den bestämde sig, härliga knyckar och tunggung fortplantade sig i spöt innan den bröt ytan och piskade sig ner mot bottnen igen. Göran som åter var med som håvmästare skötte uppgiften med bravur, gösen var säkrad. Vågen ville inte riktigt visa över fyra kilo, men det var en fin hongös som tack för god match fick friheten åter.

Göran nötte på men Gösgrynna gav inget för honom vilket dock inte sänkte humöret på honom nämnvärt.
- Nej sa jag nu kör vi till en "nybörjargrynna" utan sten mm där är det bara sandbottnen...så ska du få känna nån du också.

Visst omedelbart vid "Kullarna" som jag tidigare döpt grynnan till så kunde Göran dra tre gösar ganska snabbt, okej här gäller det att koncentrera sig igen tänkte jag innan jag åter var i ledning, nu är ju fiske ingen tävling men ändå!
Pang! ett ruggigt påslag på Görans lånade Relaxjigg och som fick spöt att kvida ordentligt, nu j.... är det en storgös på G, det hann bli en minuts spänning och upphetsning innan vi såg att det var en gädda som tagit.
Aj, aj aj den kändes som en gös faktiskt, nåja den vägde närmare fem kilo och gav Göran en rolig fight trots allt.
Eftersom även Göran fick gös så heter grynnan numera "Put and takegrynnan"

När vi summerar kvällen hade vi fångat 9 gösar och 1 gädda.

3 kommentarer:

  1. Hej. Jag vet inte hur jag hamnade på din sida, men nu är jag i alla fall här och ser att du fiskar gös. Det är precis vad jag nu för första gången gjorde igår. Men eftersom jag är en sådan nybörjare så skulle jag gärna få lite tips. Befinner mig i värmland och fiskar i en liten sjö som inte alls är så djup,kanske 6-7 m djup, men jag vet att det finns gös där. Det jag undrar är hur djupt man ska fiska och hur man vet hur djupt wobbler går när man åker, och även hur långt bakom båten man bör lägga linan för att inte skrämma den. Är tacksam för svar om du kan, eller tips om var jag kan finna dessa svar. Mvh/Sally

    SvaraRadera
  2. Oavsett djup så tycker jag att du skall fiska runt de djupaste hålorna båd mitt i och runt kanterna. Gösen kan stå och trycka på bottnen likväl som den går högre upp i vattnet när den jagar. Det finns massor av beten men jag kan göra tummen upp för Bomber antingen i strl 25a som går ned till ca 5,5 meter eller den större 26a som du kan få ner till ca 7 meter på trolling. Linlängden kan variera från 10 meter till 30 meter. Ibland får man gös på väldigt kort lina. Färgerna du kan utgå ifrån är gulgrönflour, gulflour, abborre eller blå-silver. Bästa tiden tycker jag är tidig morron-förmiddag eller sen eftgermiddag fram till 22-tiden. Är du nybörjare så skippa nattfisket, det är bättre att ligga och sova då.

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag får tacka så mycket för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Jag har köpt 2 st Storm vobbler som jag fick rekommenderat. Dom är färgglada grön,gul och orange tror jag. Ska kolla efter dom du sa. Ska snart göra ett nytt försök, men som du säger så blir det nog på kvällskvisten i stället för på natten. Trevligare att fiska på dagen. :) Mvh/Sally

    SvaraRadera