Summa sidvisningar

fredag 18 juni 2010

Hårt jobb i nordvästvinden

Soluppgång över ambassadeuren

TILLÅTET MED TROLLING IGEN
Onsdagen var vikt för jakt efter storgösen och det var första dagen som man fick köra trolling igen. Flera sjöar i Gästrikland har infört trollingförbud från islossning till 15 juni för att skydda gösen. Ett märkligt beslut då man utesluter den kanske populäraste sportfiskemetoden. Sen kan man ju ifrågasätta en sådan verkningslös åtgärd. Storsjön tex har förbudsområden som skyddar gösens lekområden vilket är suveränt, man har fångstbegränsning på max 3 gösar om dagen vilket verkligen räcker, då spelar ju fiskemetoden i sig ingen roll. Det roliga i sammanhanget är att när gösen går ut från grunden efter lek och börjar jaga pelagiskt då är trolling tillåtet. Innan det är ju trolling inte särskilt effektivt. Som att förbjuda jakt efter björn på vinterhalvåret för att skydda björnarna...
Vertikalgrabbarna som använder elmotorer är ju också en form av oerhört långsam trolling men det får man göra, även dragrodd är tillåtet, här ser ni det absurda i beslutet!

Men en skrivelse till styrelserna i berörda områden är på G och till nästa år så kanske vi får fiska på oavsett metod.
Nog om detta, jag kom ut i 5-tiden på morronen och det var klarblå himmel och än så länge svaga vindar.
Snabbmätning av en sommargös
Vattentempen fortfarande låg under 16 grader, började trolla runt en grundplatå som brukar ge resultat tidiga mornar. Ganska snabbt hade jag hugg och det klev på en tvåkilosgös på en Hi-Lo bgl i största storleken.

SATANS NORDVÄSTVIND
Det var början på en fin förmiddag och fram till halvtio så hade jag bordat 9 gösar och tappat några under drill. Den största på 3.0 tog en 20 cm jigg i en lysaktig variant. En av de tappade hade gapat över en Westins Jätte i rödvit men när jag hade den vid båten gick den fortfarande djupt och det var härligt tunga gung i spöt, men tyvärr så släppte den innan jag hunnit pumpa upp den, troligen lite större.

Sedan kom den förhatliga och kalla nordvästvinden vid halvelvatiden och den höll sedan i sig hela dagen. Det gjorde båten svårstyrd och kastvindarna svepte båten till höger och vänster, det blir ett evigt parerande med ratten. Det gick bra att glida med vinden men så fort man skulle svänga eller hålla upp mot vinden blev det problem i den låga trollingfarten.
Så vid 16 tiden bröt jag, helt slut efter den tidiga starten och jag fick bara två gösar till under dagen.
Bästa betet blev Hi-Lo bgl i 40 grams versionen som stod för 7 gösar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar