Summa sidvisningar

tisdag 10 maj 2011

Historien om Westins Jätten

Familjen Westin med Ingvar i spetsen började tillverka wobblers i början av 50-talet i en källarlokal i Skutskär strax utanför Gävle. Där producerades dessa fram till 1988 då tillverkningen flyttades till RANSTA i Bröderna Holm regi som var en stor grossist inom fiskebranschen på 80-talet.

I mitten på 70-talet tänkte Ingvar Westin lägga ned tillverkningen av Westins Jätten då wobblern sålde dåligt men en rad artiklar om wobblerns förträfflighet i slutet av 70-talet blev vändningen. Den tidens storgäddjägare köpte på sig många wobblers.

De första modellerna var ihåliga med smalare rygg och stjärt. Fästena var gjorda av typen gardinöglor och de hade en tendens att släppa vid hög belastning.
Sedan fylldes innanmätet med skum och man gjöt in kraftigare öglor i betet. Den breddas lite grann och längden på de gamla var exakt 235mm och den vägde 100 gram.

Westins Jätten tillverkades då med en slagfast polystyrenplast med alla öglor ingjutna för maximal draghållfasthet. Den mycket väsentliga målningen skedde i 5-6 olika tempon med mellantorkningar, en metod som Japanerna utvecklade på 1100-talet.
Konstruktionen med olika specifika vikt på hölje och fyllnadsmaterial gjorde att wobblern fisk en extremt fisklik gång i vattnet.





I början på 2000-talet lades tillverkningen ned och Westins Jätten såg ut att gå i graven.
Sedan kom en Kinavariant med en betydligt brantare sked på marknaden som bl.a. Valbo Järn sålde för 50:- st.
Dom hade en helt annan gång i vattnet, visst de fångade också gädda men läckte in vatten ganska snabbt.
Under samma tid så sålde Sporting i Örebro egna WJs som gjordes enligt den ”gamla” modellen. Om det var en gjutform som man kommit över vet jag inte. Men dessa WJs gjorde man i många olika färger som idag är svåra att komma över. Den modellen kunde även köpas in i Finland på diverse sportfiskebutiker.
Dock så spretade kvalitén rejält och man kunde köpa på sig wobblers som knappt simmade.

Fördelen och nackdelen med de gamla varianterna är att när de gjöts i formarna kunde nosöglan hamna lite olika på nosen.
En ögla som hamnade nära skeden gjorde WJ mer grundgående och fick en rullande gång utan släng på stjärten. Djupgående på dessa är inte mer än ca 2 meter.
Hamnade öglan högt upp på nosen så fick WJ den magiska slängiga gången och vissa varianter dyker så djupt som 5.5 meter vid trolling.
Precis som med Zaltwobblerna så finns det de som fångar fler gäddor och även lockar grov gädda betydligt oftare än en annan wobbler men som ser lika ut.

Kinetic gjorde helt om i mitten av 2000-talet och satsade på en ny plastvariant och idag så serietillverkas Westins Jätten och den är en riktigt bra wobbler för grov gädda och gös.

Man har även gjort en mindre variant i 17 cm storlek som är grym vissa gånger. Den lilla Jätten finns också i en shallow-variant som slingrar sig fram ca metern under vattenytan. På det så har man en ledad variant av 17 cm modellen.
Till denna säsong så har man återigen tagit ett kliv till då man lanserar en 12 cm wobbler med stor sked som skall ta ned wobblern till ca 6 meter vid trolling. Denna wobbler skall väl locka fram gösen ur sina hålor.

Jag påstår inte att alla fakta är 100 % korrekta men i stora delar så stämmer det jag fått fram ur gamla kataloger, fakta, osv.
Sida ur en fiskekatalog från Ran och Bröderna Holm 1993




2 kommentarer:

  1. Storfiskarn från Leksand10 maj 2011 kl. 22:47

    Tycker tyvärr att kvalitén på dagens westinare är ganska usel, när jag kollade ner i arsenalen efter vintern så har flera spruckit på "ryggen" och "Jäst ut", flera har dessutom tagit in vatten i krokinfästningen, ett par lager lack över hela wobblern skulle inte skada! Tråkigt med dessa brister på en wobbler som annars är riktigt grym!

    SvaraRadera
  2. Stort tack för intressant läsning!

    SvaraRadera