Summa sidvisningar

måndag 31 oktober 2011

NOVEMBER

Årets sista månad med öppet vatten för oss i Gästrikland. Beroende på hur kall oktober varit så kan det bli fiske hela november såväl som bara några dagar in i månaden. Ifjol kom snön och kylan redan 7 november som gjorde att det blev is på de flesta insjöar. Hösten 2006 och 2009 kunde man fiska hela november ut. Senaste båtturen i öppet insjövatten gjorde jag 06, den 10 december blev det en kall men ganska bra trollingtur på en av de otaliga insjöar vi har.

Jag älskar novemberfisket, ensamt, bistert, kallt, grått, svart vatten och stora gäddor! Om oktober handlar om action och hårda drillningar handlar detta fiske om få hugg, få fiskar, stora tunga gäddor och iskalla händer.

HUR ÄR FISKET I NOVEMBER?
Under denna månad så håller de fångade gäddorna en riktig hög medelvikt, det är sällan fisk under 4 kilo men antalsmässigt så sjunker fångsterna. Om en normaldag i oktober kan inbringa upp till 20 gäddor en kanondag så hamnar man sällan över 10 gäddor i november.

Vattentemperaturen ligger runt 4 grader och det handlar om mycket långsamt fiske.
Jag trollar sällan över 1 knop och maxfarten ligger på 1,2 knop.
Vid spinnfiske är det monoton, mycket sakta inspunna beten som gäller.
En gammal novemberdam på retur, 114cm men inte ens över nio kilo.
GRUNT ELLER DJUPT VATTEN?
Ja på båda frågorna. När temperaturen ligger på runt 4 grader kan gäddan stå överallt. På meterdjupt vatten invid vassen eller på 8 meters djup ute på den öppna fjärden. Du har inte många timmars fiske på dig under dagen och det taktiska upplägget måste vara 100%-igt för att lyckas.

Jag fiskar på max två områden under en dag i november och ju fler dagar jag kan komma ut, ju större är chansen att lyckas, naturligtvis. Men det jag menar är att gäddan förflyttar sig mindre nu, den pelagiska gäddan håller sig kvar i djuphålorna eller runt vissa branter. Då kan du utgå nästa fiske därifrån du hittade gäddan senast.


David L med en mäktig novembergädda, en av blott fyra hugg denna dag.

Kalla fingrar, iskall gädda
LEVANDE BETESFISK ELLER ANDRA BETEN?
Betet ”Numero Uno” är levande betesfisk, få wobblers levererar i de låga hastigheter som skördar flest hugg. Paravantrolling, flötestrolling eller flötmete från ankrad båt är alla bra metoder.

Kan inte nog understryka de stora betena de på 3-8 hg som syns, hörs och lever om. I ett tätt mörtstim så måste ditt bete sticka ut, har du en mört i samma storlek som de som simmar i stimmet, ja du fattar va!


Hi-Los och Zaltar trängs i lådan
Wobblervalet styrs av betets förmåga att gå bra i låga farter, många förordar Zalten och den är bra men för mig har den ännu inte gett mig någon gädda över 8 kilo.
Westins Jätten är fortfarande den regerande och härskande plasten i H2O.
En konkurrent i Strike Pro Giant modellerna har den fått från mig i alla fall.
Den gamla Hi-Lon i 40 grams varianten går fantastiskt fint även i låga farter, oslagbar vissa dagar.
Shadjiggar med lätta huvuden är också ett bra alternativ till wobblers, Relax 9 tum är en lagom munsbit. Kom ihåg att ha en eller två stingerkrokar fäst utmed kroppen.
 November sammanfattar året på något sätt, vemodigt är det den dagen man trailar upp båten och kanske, kanske det var årets sista båttur även om man hoppas på en liten tur till nästa helg och nästa och nästa…

2 kommentarer:

  1. Schysst blogg! Riktigt goa inbitna wobblers :)

    Skitfiske

    Olof http://cwf.se/

    SvaraRadera
  2. Tack och Bock för berömmet.

    SvaraRadera