Summa sidvisningar

tisdag 16 augusti 2011

BÅTEN - Ditt redskap till framgång


Att planlöst åka omkring på insjön för att fånga gädda är ingen bra strategi om du vill nå framgång. Precis som en spinnfiskare är noga med vart han kastar sitt bete så måste de som använder båten också vara det.

Med båtens hjälp skall jag ju presentera mina beten så förföriskt som möjligt och helst vill jag fånga stor fisk!
Båten är din förlängda spödel och det skall märkas i ditt fiske. En bra båtförare fångar fler och större gäddor än den oerfarne och än de som fastnar i trollinglunket.
Jobbar man aktivt med byta beten, variera farten, uppmärksamma sig på förändringar i vågor, väder och vind så är trollingfisket både krävande och med inslag av hög aktivitet.

Ni som ismetar känner igen er ibland, då svetten rinner under flytoverallen och man inte ens hinner hälla upp en kopp kaffe för alla hugg, likväl som man fryser arslet av sig och får hålla igång med ständiga åkarbrasor. Precis så varierar sig aktivitetsgraden med båtfisket också!
Oktobermorgon
Jag tänkte ge er lite tips som jag anser viktiga för att lyckas med båtfisket.

Följande punkter kommer jag att gå igenom under augusti på bloggen:

Ekolod och GPS
Båtstorlek
Rutt och Fart
Paravan/fattigmanstrolling
Taktik

Först ut är hur du använder de elektroniska hjälpmedlen.

Ekolod och GPS:
Utan dessa två elektroniska hjälpmedel så kommer man aldrig att med regelbundenhet att fånga stor fisk. Det blir för slumpartat att famla i ovisshet, varför högg det nu?, hur långt ut var det?, hittar jag tillbaks till den produktiva fläcken?, hur djupt var det? osv.
Vid gäddfiske har jag ekolodet som hjälp för att hitta branter, grynnor, djuphålor, grundflak och var betesfisken befinner sig. Under sommaren också för att hitta språngskiktet.
Jag ser nästan aldrig ”gäddan” på ekolodet som när jag fiskar gös, som ger distinkta bågar.
Men det behövs inte heller, den information jag i övrigt får ifrån ekolodet räcker.

Jag har även viss hjälp av ekolodet som visar vattentempen. Det kan skilja en del i temperaturen som du skall använda till din fördel. På vår och höst letar jag varmare vatten, men under sommaren letar jag svalare vatten.
Allt för att optimera mina värdefulla timmar på sjön.

LETA BETESSTIM
Har du inte fiskat på någon vecka tappar man kontakten med gäddorna. Jag håller igen lite med fisket fram tills vi kommer in i september. Då kan det vara 4-5 veckor sedan jag var ut senast och då är det helt andra förutsättningar som gäller.
För att vinna tid så börjar jag inte att fiska på en gång utan åker omkring och letar större ansamlingar av betesfisk. Märker jag då att någon del av sjön eller att en speciell yta ser intressant ut så startar jag fisket där. Betesfisk = Predatorer!

Täta stim på knappt fem meters djup!
Om det sen är på 15 meters djup eller 4 meter spelar ingen roll, jag vill vara där maten finns.

HÖSTEN

Inledningen på hösten visar erfarenhetsmässigt på att gäddorna fortfarande är bundna till branter, grynnor eller djuphålor. Även betesfisken håller sig på dessa biotoper.
När vattnet blir kallare samlas först betesfisken på grundare platser och gäddorna följer efter. Nu blir hon mer inriktad på att följa stimmen och då håller sig gäddan oftast pelagiskt, strukturen är inte lika viktig längre.

Det här kan vara svårt att acceptera som fiskare om man inte är van vid att fiska två kilometer ut på sjön, utan hellre vill ankra upp i en vik eller vid en vass.
Men jag lovar att du kommer att få betydligt fler grova gäddor om du inriktar fokus på betesstimmens placering istället.
För ett otränat öga ser det ut som om jag kör omkring utan att veta vad jag gör, det är bara det att det är jag som vet vad gör!

I mina hemmasjöar har jag lärt mig under 30 års fiske vart gäddan finns under vissa årstider och det diffar på 8-10 dagar om betsfisken sökt sig mot grundare vatten på hösten. Allt beror på om hösten är varmare eller kallare än normalt.
Det är när jag besöker nya vatten som jag har nytta av mina erfarenheter. Då kan jag utifrån sjöns storlek avgöra vart jag börjar fiska.
Återutsättning
Mindre sjöar kyls ner snabbare än en stor sjö.

Tex är vattnet runt 12-14 grader är det branter eller grynnor som gäller. Är det ca 8-10 grader så är det betesstimmens placering som avgör fiskeplats oavsett struktur eller vattendjup.
Jag inleder höstarna med att fiska i mindre vatten som får lägre temp tidigare och söker mig mot större vatten under senare halvan av september eller väntar ända in i oktober.
Senhösten gäller motsatt förhållande, de mindre sjöarna fryser till snabbare och de större sjöarna magasinerar värmen bättre och du kan fiska längre i dessa sjöar.

GPS
För tio år sedan gällde det att man hade koll på strandlinjen och tog ut enslinjer för att hitta fram till en grynna, visst det gick snabbare att ha koll på lodet samtidigt men man fick många gånger snurra runt innan man hittade rätt. Idag är en inlagd waypoint din snabbaste väg fram.
Jag har haft hjälp av gps under snart sju år och det är ett förträffligt hjälpmedel.
Med moderna färgdisplayer kan du utnyttja Friluftskartan om det inte finns sjökort att köpa. Merparten av våra insjöar saknar sjökort och du måste själv göra jobbet. Till det så räcker Friluftskartan riktigt långt.


 Men det jobbet är kul att göra, du skapar en egen bild av hur det ser ut under dig. Allt det jobbet gör dig till en bättre fiskare. Än idag kan jag hitta nya smågrynnor som jag snabbt kan markera på gps:en och hitta tillbaka en annan gång.

Colorado 300
Jag har i flera sjöar med maxdjup på ca 15 meter märkt ut 6 meters kurvan som är en bra utgångsposition.
Varje gädda över 4 kg och gös över 3 kg markeras och efterhand växer ett mönster fram var du fått de flesta större fiskar.
Med GPS:en kan du också se den rätta farten, något som de gamla hjulen som satt bredvid givaren på Lowrance lodens missade.

Med dessa två elektroniska hjälpmedel kan även användas i lånebåtar, jag har gjort i ordning en verktygslåda med ett litet 12 volts batteri till ekolodet och hållare för båda enheterna.
Du behöver därmed aldrig vara utan något hjälpmedel oavsett var du fiskar.

3 kommentarer:

  1. Intressant artikel. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra! Undrar lite om spångskiktet bara, vad gör du med den informationen? Fiskar du på djupet där spångskiktet befinner sig?

    SvaraRadera
  3. Jag försöker fiska i eller över språngskiktet ute på djupt vatten. Men en djupbrant eller grynna kan ju ligga precis i språngskiktet och då fiskar jag där.

    Mvh EsoxHunter

    SvaraRadera