Summa sidvisningar

torsdag 25 augusti 2011

Båten ditt redskap till framgång II

BÅTSTORLEK
Förra inlägget handlade om hur jag använder de elektroniska hjälpmedlen. Den här gången kommer det att handla om själva båten.
Handlar det om trolling i Vänern/Vättern eller ute på öppet hav handlar det om helt andra båtar som jag inte berör här.
Sjöfiske innebär båt, men vilken båt passar egentligen bäst?
Det finns säkert lika många svar som fiskare, huvudsaken är att man trivs med sin båt och att man känner att man får ut 100 % av sitt fiske.

MOBILA SMÅBÅTAR
Jag fiskar ofta i mindre vattendrag eller sjöar. Då fiskar jag gärna från en mindre båt men som ändå har de större båtarnas egenskaper. Med det menar jag största möjliga stabilitet, utrymme och komfort.
Båtar runt 3,6 - 3,9 vimlar det av på blocket eller i lokaltidningarnas annonser, här kan du göra riktiga fynd. Är du händig så köp på dig en båt med mindre skador som du själv kan reparera.
Ryds och Uttern gjorde några riktigt bra båtar i den storleken på 70 och 80 – talet.
HR 390 packad med det man behöver för å-fiske
 Själv köpte jag och en av mina fiskepolare Göran in en Uttern 3,80 som är 1,60 bred med dubbelbotten för ett par tusenlappar. Lite tvätt, limning av gummilisten och en tätning av en spricka så hade vi ett kanonekipage!
Den passar utmärkt till å-fiske och i mindre eller normalstora sjöar. Med en 5 hk båtmotor kör jag själv i ca 9 knop och jag kan smygtrolla ner mot 0,8 knop utan problem.

Två man kan spinnfiska, en i aktern och en framme vid fören, vi kan trollingfiska med två spön var. Vid flötestrolling kan vi med årorna ro eller använda en 30 pounds elmotor.
Båten ”ren” dvs inget är skruvat i den såsom ekolod, spöhållare eller givare mm. Ekolodet och GPS har jag på en mindre verktygslåda där det finns ett mindre 12 V batteri (12 amp) som energikälla. Den ställer jag sedan ovanpå bensintanken.
Givaren sitter på en liten planka som jag sätter fast bak i aktern med en mindre skruvtving.

Spöhållarna är av det amerikanska märket Down Easter som håller för allt som simmar i våra vatten, det genialiska med dessa hållare är att vid hugg så lyfter du spöet rakt upp och den släpper då sitt grepp. Det är sedan bara att drilla fisken snabbt.
Dessa mobila hållare skruvas fast i relingen och kan ställas in i alla vinklar.

ORDNING OCH REDA
När man har begränsat med utrymme gäller det att ha ordning i båten, spöbag och håv långt fram i båten tillsammans med de spön du inte fiskar med. Ankare, Våg, tänger, måttband, vågnät, säck, priest och andra prylar har jag i en murarhink, på så sätt har du allt på plats. Det skall vara så öppet som möjligt framför mina fötter så jag kan stå och drilla utan att vara rädd att trampa sönder något
Väskor längst fram, de aktuella beteslådorna får plats bredvid mig, där jag sitter på avkrokningsmattan som får fungera som sittunderlag tills storgäddan bärgats!

Utöver Uttern har jag köpt in en Höga Rodd 390 som jag nu haft i två år. Den är jag otroligt nöjd med. Men på den har jag skruvat fast permanenta spöhållare.
Många är förtjusta i alubåtar, där den största fördelen är dess låga vikt jämfört med glasfiberbåtar.
Dessa är dock betydligt svårare att få tag i på begagnat marknaden och de håller generellt ett högre pris.

STÖRRE BÅTAR
Naturligtvis kan en liten båt aldrig ge samma komfort och trygghet som en större båt. Med större båt så pratar jag om båtar från ca 4,5 - 6.0 meter. Men en för stor båt innebär att man drar sig för att traila den till andra sjöar än där den ev står. Du missar då potentiella storfiskvatten.
Budgeten styr valet av båt och motor för de flesta men du måste noga tänka igenom hur du fiskar.

En som gärna spinnfiskar söker egenskaper av bra plattform eller tofter att stå på, god sidostabilitet, gärna en båt som ligger högt i vattnet så man kan smyga in på grunt vatten.
Den som till största delen vill använda båten till trollingfiske söker andra egenskaper.
Jag vill då ha en bred båt med så stora öppna ytor som möjligt. Med hög relingshöjd höjs säkerheten vid blåsigt väder när du rör dig i båten. Finns det också ett relingsräcke runtom är det bra.

Min Höga Rodd 500 liknar en Ockelbo B16 invändigt men med en sidopulpet istället för mittpulpet. Måttet är 5x2 meter.
Min Höga Rodd 500

Ett rostfritt relingsräcke runt hela båten gör att jag inte behövt borra på båten utan alla hållare kan fästas på relingen.

INVESTERA I REJÄLA SPÖHÅLLARE
Snåla inte med vad du sätter på för spöhållare, det finns otroligt mycket skit ute på marknaden som definitivt inte håller måttet.
Scotty, Normark, Storm gör bra spöhållare som håller till både paravanfiske eller vanlig trolling.
En hållare som ligger bra prismässigt är Savagear MP2, för en sån får du ge 200:-.
Det är lite tight att få ner vissa spöhandtag, men de är tillräckligt robusta för att klara gädd och gösfiske.
Fiskar man som jag med flera olika metoder så blir det ett mellanting av båtval för att passa det jag vill.

Var inte rädd för att skruva i båten, det finns många tillbehör som förenklar ditt fiske. Det kan vara ankarfästen, mugghållare, magnetband för att fästa betena i, halkskydd, filtmatta, hinkar, kamerastativ osv. Optimera utrymmet!

Avslutar med några punkter som jag vill ha i min ”storbåt”.

Bra överblick över de spön som fiskar.

Stora öppna ytor att röra sig på.

Bred båt med god sidostabilitet.

Relingsräcken runt om.

Pulpet med utrymme för elektronik.

Minst 6 st fasta spöhållare.

Spöställ för de spön som vilar.

Stabil gång i vattnet vid trollingfiske.

Högt fribord för säkra drillningar och förflyttningar.

Nästa inlägg kommer att handla om rutt och fart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar