Summa sidvisningar

torsdag 23 september 2010

FÅNGA HÖSTGÄDDAN ( II )

Andra delen i höstfisket efter gäddan.

UTRUSTNING-BETEN-TACKEL
Femkilos på rastad mört

UTRUSTNING
Jag använder mig av antingen 10 fots Savagear MP Predator eller 12 fots gäddmetespön typ Fox Warrior till detta fiske. Med 12 fots spö får du lite bättre spridning i sidled.
Till spinnspöna har jag Ambassadeur i strl 6000 och till gäddmetena har jag större haspelrullar.

Tyvärr är paravaner förbjudna i de flesta vatten där jag fiskar vilket gör spridningen i sidled inte går att utnyttja in dessa sjöar.
Jag har alltid flätlina till mitt predator fiske så även till betestrolling, oftast runt 0,25-0,32mm.

TACKEL
När man kör med flötestrolling så upplever jag att det blir många bommade mothugg så jag har nu under de fyra senaste säsongerna skippat flötena, utan kör med rent tackel, endast tafs och bly på linan.
Tafsen på ca 60 cm består av tre krokar, den översta är en enkelkrok i strl 2 eller en trekrok i strl 6 och under den två trekrokar i strl 4 eller 6.

Enkelkroken eller trekroken fästes i munnen på betesfisken och de två andra fästes lätt i betesfisken.
Avstånden mellan krokarna bestäms av betesfiskens storlek.

Skall du fiska betet högt i vattnet fäster jag krokarna på buken eller långt ner på betet. Skall man däremot fiska betet nära bottnen så fäster jag krokarna på ryggen eller övre delarna av betesfisken.
Jag använder 28-40 Pounds tafs som gärna kan vara plastöverdragen.
Det finns massor av bra märken, tycke o smak avgör.

Två meter upp på linan har jag ett kulbly eller päronbly fäst vid en gummisnodd, jag kör ofta med 15-50 gram och det får ner betet på 2-6 meter.
Jag upplever att gäddan gärna stiger någon meter för att klippa betet, oftare än när man använder wobbler.
Troligtvis är det betets onaturliga rörelser som utlöser attacken.

Linlängden varierar från 15 – 30 meter, tjugo meter upp på linan har jag satt en röd gummisnodd för att ha koll på hur mycket jag släpper ut när jag använder haspelrullar.

20 meter upp på linan sitter en röd snodd som markerar linlängd.

Kombinera gärna någon tafs med en propeller eller spinnarsked som extra ”teaser”
Jag har slaktat flera gamla Droppen spinnare, förr gjorde man en variant i 2 grams storlek. Dessa skedar spinner igång vid minsta rörelse och är helt suveräna.
Några färgglada pärlor från dotterns pärlaskar har också sin plats på vissa tafsar.

Användbara tafsar
De dagar då man måste reta gäddans alla sinnen så är en stor buzzerblades framför betet det som gäller, de finns i flera färger men jag tycker att silver eller guldfärgade buzzerblades är mycket bra.
Ett annat tackel som är användbart senare under säsongen när gäddan åter har flyttat sig ut på djupet är det med ett trevägs lekande.
En tafs på ca 2 meter till betet och en till blyet på ca 1 meter gör tacklet komplett. Blyet kan väga mellan 60-100 gram beroende på djup och fart.

Släpp ut tacklet till du känner att det stöter i bottnen, släpp sedan ut ytterligare en 8-10 meter lina.

Med djupriggens hjälp kan du fiska utan bly på linan och presentera betet på det djup du vill. Avstånd till utlösaren är beroende på djupet. Ju djupare vatten du fiskar på, desto närmare utlösaren med betet.
På djup om ca 8 meter har jag max 10 meter lina ute mellan utlösaren och betet.
På 5 meter har jag max 15 meter lina ute mellan utlösaren och betet.

JU STÖRRE BETE DESTO BÄTTRE RESULTAT!
Helst skall det vara rejäla bitar, braxen, id, sarv, mört eller abborre är betsfisk som jag använder mig av, 2-5 hg är bra storlekar som syns och hörs i vattnet.

Men när det luktar storfisk och jag fått tag i kilosbeten då får även ett sådant bete chansen. Tyvärr så är det klart svårare att nita fast gäddorna på riktigt stora beten, men chanserna ökar om du kör utan baitrunner eller frikopplad rulle.

Fet höstgädda
 Många dagar så är levande betesfisk överlägsen våra konstbeten, prova dig fram under dagen.

VAD FÖR BETEN?
Id är ganska lätt att få tag i storlekar upp till kilot och med en id på så glider den med i större rörelser åt både höger och vänster i sidled. När gäddan vill ha ett lugnare bete så är iden ypperlig.

Mörten är ett allroundbete som sprattlar till ibland, annars så är den ganska lugn. När gäddan är inriktad på mindre eller mellanstora beten så är en mört aldrig fel.

Abborren i större storlek rör sig ettrigt och knyckigt både uppåt och neråt i vattenmassorna och det kan vara nyckeln vissa dagar.

Sarven däremot skakar och rycker på sig i stort sett hela tiden och ibland så är sarvarna helt överlägsna, troligtvis pga att de lätt avslöjar sig i vattenmassorna.

Braxen funkar mycket bra upp till halvkilot, större braxnar gör gäddorna svår krokade och man missar lite för många hugg enligt mig. Braxen rör sig lugnt fram i vattnet och gör sällan något väsen av sig.

Löjan är för liten och det är sällan jag använder mig av dessa.

Sen finns det ju andra insjöfiskar som sutare och björkna som också fungerar.

Nästa del kommer att handla om HUR jag fiskar.

Tog en 7 hg id två meter under ytan, respekt!


1 kommentar: