Summa sidvisningar

söndag 4 juli 2010

Härligt gäddfiske i värmen !

Hade på min första semesterdag i allafall inte tänkt sova, så klockan var inställd på 03.30...Gösarna och sommargäddorna lockade mig åter. Annars har de sista två veckorna gått åt till att göra om altanen och måla, måla, måla allt som hörtill och se VM fotbollen. Men i torsdagskväll hade man skruvat i sista skruven i bygget.

Redan vid halvfem på morronen så gjorde man sitt första kast vid den första grynnan och direkt så small det på en minigädda på min jigg, inte bra !
Vad menar jag med det? Jo så länge gösen har lekt och hanarna står kvar och vaktar rommen så törs inga gäddor upp på dessa grund i alla fall inte de mindre. Är det gäddor på dessa grynnor så är det alltid av större format, typ fem kilo och uppåt.
Bara för en dryg vecka sedan så stod det många gösar på detta grund, men nu är vaktschemat klart och gösen har gått ut på pelagien för att göra det dom är bäst på dvs äta.

Mellan grynnorna som jag tänkt avverka körde jag trolling och det högg lite då och då och oftast på en djupt fiskad Bomber xm7 i strl 26a. Ingen av gösarna orkade dra vågen över 2 kilo så det blev retur på alla utom en som jag fileade till någon grillkväll framöver. Gösen är ju en fantastiskt god fisk och det blir 4-5 st om året som får avsluta sin livsscykel på tallriken.

Sista stoppet gjorde jag på en av sjöns större grund, jag ankrade upp på sex meter och hade både större djup och lite grundare vatten inom kastavstånd. Nu satt en blå-vit Relaxjigg på tafsen. Direkt vid ankringen så var det en riktigt stor gädda uppe i ytvattnet och jagade, jag försökte få den intresserad av min jigg men där gick jag bet.
8420 gram 104 cm.

Istället koncentrerade jag mig på grundtoppen, smack ett rejält påslag och en vild kamp började, en sommargädda hade nypit min jigg, den körde på bra innan jag kunde håva en gädda på närmare sex kilo. Roliga fiskar som ger järnet på sommaren. Den fick friheten åter, men jiggen den var det bara slamsor kvar av så det blev till att byta färg, nu till en gulgrön Relaxjigg. I första kastet mot samma grundtopp blev det tvärstopp sedan ser man linan hur den drivs upp mot ytan och 25 meter bort så hoppar en kanongädda en halmeter över ytan. Sedan drar den mot djupare vatten igen, wooow så jävla härligt när det ryker om grejorna, det blev många och långa rusningar, både under båten, över ytan och in under ankarlinan innan den av ren förvåning gjorde sin sista rusning rakt in i håven!

En fantastiskt fin sommargädda rentav den finaste gädda jag fått i denna sjö, härliga klara färger och fina fenor på det så var hon riktigt smällfet.
8420 gram och 104 cm, är en sommargädda i toppkondition för denna sjö.

Jag hojtade på en annan båt som låg en bit bort så dom hjälpte mig att ta några kort innan jag släppte tillbaka henne igen. Tack för hjälpen grabbar!

Jiggen var fast långt inne i käften och hade inte en skråma på sig när jag lirkade ut den men jiggkroken hade gjort sitt.

Ja nu var klockan närmare halvelva på förmiddagen så jag kände mig ganska nöjd med morgonturen, det blev sju gösar och fyra gäddor denna underbara sommarmorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar