Summa sidvisningar

onsdag 24 oktober 2012

BETESFISK TILL GÄDDAN!

Levande betesfisk är för mig det optimala gäddbetet. De är användbara året om och det selekterar ofta ut de största fiskarna. Problemet för många är förvaringen av betesfisk mellan passen. Alla har sina lösningar beroende på boendet, en som har lägenhet med balkong har helt andra förutsättningar än en som har en villa.

Den kalla årstiden brukar inte vålla några större problem medan sommarhalvåret knappast går att förvara fisken någon längre tid.

Själv har jag hittat en lösning som är helt ok för mig.

ANSKAFFNING
En av mina bättre investeringar är den paraplymjärde jag köpte in för ett tiotal år sedan, den fiskar ruggigt bra och jag har inte haft någon anledning att skaffa något annat.
Den används flitigt under hösten-vintern-våren men får vara på tork övriga tiden på året.
Min tid att meta upp betesfisken är allt för begränsad.

Uppfälld paraplymjärde
Som går att fälla ihop och fiskas under isen
Jag startar jakten på betesfisk från mitten på september då de första frostnätterna fått ner vattentempen några grader, då börjar fisken samla ihop sig och det blir lättare att få bra vittjningar.

Med åren har man lärt sig vart man skall lägga buren och har du hittat ett bra ställe så brukar den ge utdelning år efter år. Sen kan det skifta på dagar då färre fiskar går in i buren men förvånansvärt ofta så känner man de där härliga ruskningarna ifrån buren när man drar upp linan.

PLATSER
I Gävletrakten är vi bortskämda med god tillväxt på vitfisken och vi har många bra vatten att fiska på.
Att sen inte gäddorna vill/kan växa på sig ordentligt är en gåta för mig...
När man ser fetmörtarna och idarna ifrån vattnet känns det märkligt att det allt för ofta stoppar vi 9-10 kilo på toppexemplaren.
Nåja, men som sagt vitfisken finns där och den blir grov.

I strömmande vatten letar jag bakvatten, djuphålor och strömkanter att lägga buren. Helst vill jag nå platserna ifrån land så det blir lätt att ta sig dit och lyfta fisk.

I insjöar gäller andra förutsättningar och jag har haft bra läggningar inne i vikar eller på uddar där det är lite mer fart på vattnet. Gärna mellan 2 till 4 meter djupt.

SELEKTERING
Vid en vittjning så kan det vara byskt med fisk, men jag plockar ut de större fiskarna framförallt till höstens betestrolling. Men ju närmare isläggning vi kommer så går jag ner i storlek då jag tycker mer moderata beten fångar bättre på isen.
Det är mumma om det finns fisk på 2-6 hekto till höstfisket medans 1-2 hekto passar bättre till ismetet.
Men här tycker vi olika eller hur?

Som jag skrivit tidigare så beter sig arterna olika under fisket och en blandning av mört, id, brax, sarv och abborre gör att du kan anpassa betet efter gäddans humör.
En tjurig jävel tar inte en ettrig abborre utan en slö brax på hektot kan utlösa hugginstinkten.

Tåligast är mörten att förvara medan björknor viker ned sig ganska snabbt.

MÄSKNING
Jag gör det otroligt enkelt. Jag köper in en femkilos mäskblandning som passar till grövre vitfisk. Det finns otaliga märken och en påse räcker många veckor.

Vid tillagning så tar jag 3-4 dl vatten och grundar med 2-3 dl havregryn och lika mängd mäsk, det toppar jag med 1 dl sirap som sedan kokas ihop till en kletig och seg gröt.
En väl ihopkokt massa håller längre och äts inte upp eller löses upp för fort.

Ett bra sätt är att koka flera satser och frysa in i större klumpar som du lägger i buren. Då håller det ännu längre i vattnet.
För mig har denna blandning gått utmärkt men alla har sina specialknep att få ihop det.


Mörtgröt
FÖRVARING
När allt är fixat och vittjat behöver vi förvara fisken någonstans.
Bäst är om du har en tunna eller hink som du perforerat och har hängades i vattnet utan botten kontakt. Då lever fisken många månader utan problem. Men det funkar bara så länge det är öppet vatten. Att ha en tunna vid sin båtplats är inte dumt då fyller man på med fisk när man kommer dit och de som inte använts under fisket får gå tillbaka. Det gör jag för övrigt alltid, tar med mig fisk hem som inte blivit rastade.

Jag har i källaren en 80 liters tunna som jag har lite rinnande vatten som syretillsättning. Efter all rust av huset så är det bara källarduschen kvar men än så länge stretar jag emot och förstår inte alls behovet av att rusta. Det är väl ingen som vill gå ner i källaren och duscha?

Jag kan ha upp till ett femtiotal beten utan problem under flera veckor. Sedan plockar jag med de fiskar jag vill ha och som sagt häller tillbaka de som inte blivit fiskade.
Med lite rinnande vatten behöver jag ingen syrepump och vattnet håller sig fräscht.

Men efter några veckor så får du ändå göra rent runt ikring då det bildas en gul lite fet hinna på golv och på tunnan. Det är snabbt gjort och vänta inte för länge med detta det blir bra geggigt och kletigt.

Jag anser det vara värt att smyga runt i de kolsvarta kvällarna och vittja, fylla på med mäsk, förvara och transportera betsfisk till båten för de är oslagbara när det gäller stor fisk.
Mina två största gäddor är tagna på levande betsfisk och många fler på topplistan ståtar med levande betsfisk på betesval.

80 liters tunna med rinnande vatten
  
Ett fyrtiotal mörtar håller ihop


7 kommentarer:

  1. Hej, har börjat kika in din blogg, riktigt bra!
    Tycker om såna som du som verkligen skriver vad de pysslar med och inga bara lägger upp bilder på fina gäddor! Roligt att få tips osv! Ska själv försöka sätta igång med trolling på lite mera allvar än den bonntrolling man hittills testat. En fråga jag har är om du kör med elmotor? i så fall vilken? :)

    SvaraRadera
  2. Hej John, kul att du hittat till min blogg och roligt att du gillar den.
    Jag har en Watersnake 54 pounds aktermonterad elmotor. Jag har den mest till vertiklafiske och till paravantrolling med betesfisk. Annars kör jag trolling med min stormotor en Evinrude E-tec 40 hk, med två trollingstrutar på sidan går den perfekt.

    Kör hårt i höst!

    Dennis B

    SvaraRadera
  3. Okej! Har kört lite med 2-3 spön utan paravaner och med en -94 Evinrude, man kan köra länge med den på tomgång, men den går lite för hårt.. Har lite tankar på att köpa elmotor, och isåfall lutar det mot minn kota med i-pilot, när man ändå köper! :) Är bara priset som jag tycker är lite för saftigt! Hur gör du annars när du trollar, men wobbler i synnerhet, kör du längs kanter/kuperad botten tills du hittar betesstim eller hittar ett ställe som det hugger ändå på, eller kör du i frivattnet?

    SvaraRadera
  4. Som svar säger jag, läs äldre inlägg i bloggen om båtfiske, trollingfiske, taktik osv så har du svaren där!

    SvaraRadera