Summa sidvisningar

torsdag 1 november 2012

SENHÖST-TROLLING

Första snön har fallit hos oss och vattentemperaturen har halverats på mindre än en vecka. Helgen 21-22 oktober låg det på dryga sju grader för att till helgen som var ligga under fyra grader.
Då betyder det att hela vattenmassan har samma temperatur och gäddorna kan stå vart som helst.
Vissa håller till på grunda lokaler och vissa gäddor håller sig på de djupaste partierna i sjön.
Bestefisken drar sig också tillbaka till det djupaste vattnet för det är bara dagar innan ytvattnet ligger under de magiska fyra graderna.
Farsan med en novembergädda i famnen
FOKUS PÅ RÄTT OMRÅDE!
Dagarna är korta och det gäller att ha koll på fiskens förflyttningar för att lyckas med fisket. Gäddorna kan stå på otroligt begränsade ytor denna period och fläckar på 200x200 meter kan hysa ett stort antal gäddor.
Lite som på våren då vikarna är fyllda med gäddor.

Har man tur så kan vi ha tre-fyra veckor kvar av fiske i öppet vatten, ifjol tog jag sista båtturen den 3 december och lyckades plocka en frusen åttakilos som belöning.
Om oktober kan handla om antalsmässiga höjdpunkter med uppåt 20 gäddor per dag så sjunker antalet under november men å andra sidan brukar medelvikten ligger högt. Det fiske jag bedriver ute på fjärdarna brukar ge 4-6 gäddor om dagen och de är ofta över 4 kilo allihopa.

De större individerna dominerar vattenmassorna och äter upp sig på de köldstela betesfiskarna.
Även Davva gillar paravantrolling i november

LÅG FART
Nu handlar det om att få ned hastigheten på båten till 0.8-1.2 knop för att locka till hugg, visst det finns dagar då en högre fart kan locka till hugg men det är flötes och paravantrollingens högtid på sjön. De som väljer att meta i strömmande vatten letar efter höljor, bakvatten och partier där det strömmar som minst.

Elmotorn är ett inte ett måste men underlättar men har du en liten båt som är lättrodd så är åror ett kanonverktyg, du kan variera farten, stanna upp eller öka dragen i årorna och på köpet håller du värmen!
En anna fördel är att du hela tiden ser betena och du har bra uppsikt över vad som händer. Med en aktermonterad elmotor får du sitta i en ohälsosam sittställning under dagen. Då är det bra om man är två fiskare, en som kör och en som håller koll.
Grått, kallt och alldeles underbart!
RÄTT DJUP
Grunduppställningen för mig är två spön med paravaner, där ena blyas med 20 gram och den andra med 30 gram. Linlängd på ca 15 meter efter paravanerna, då går betena på ca 2 och 4 meter i de farter jag föreskriver ovan.
Två spön med flöten som fiskas bakom båten och som ställs in på 3 och 6 meter och som fiskas 20 och 30 meter bakom båten.

Med den uppställningen startar jag dagen och det får gå ett par timmar innan jag justerar till nytt djup. Jag föredrar att fiska på minst över 7 meters djup under denna period.
Eller snararare så här, det är de djupaste hålorna i sjön som jag lägger mitt fokus.

UTAN BLY
Om du får påhälsning av gäddtänder på paravanen eller flötet så är det en signal att ha nåt bete högt upp i vatttnet. Då plockar jag bort 30 grams blyet på ena paravanspöt och kör helt utan. Sedan kortar jag ned avståndet mellan paravan och bete till ca 5 meter. På så sätt hinner gäddan inte simma bort innan betet kommer strax efter paravanen.
Scenariot blir följande, gäddan stiger och attackerar paravanen eller visar sig i ytan bara att par sekunder senare kommer betet som klipps omedelbart.

Ett av flötesspöna justerar jag också upp betet på och då väljer jag det som gått på tre meter i första hand, den ställer jag upp på två meters djup. Jag vill trots allt ha ett bete som trycker på djupare utifall att...

BONUSBETEN
Jag har alltid med mig några konstgjorda beten ifall att i första hand mörtarna tar slut, alt att det inte hugger. Då slänger jag på beten på paravanspöna och ser om det kan ge någon bonusgädda. Men då krävs det att du har beten som funkar i dessa låga farter.

Jag kör med Ailen eel, Savagear soft 4-play i 19 cm, Salmo Fatso sjunk, Savagear 4-play liplure eller swim&jerk i 19 cm, Zalt 19 cm sjunk.

Det är beten som klarar riktigt låga farter och funkar bra bakom en paravan.

Vinterfisket får gärna vänta på sig...
Må vädergudarna vara oss nådiga någon vecka till!

3 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! :) Tackar för tipsen :)

  Mvh. Jonas

  SvaraRadera
 2. Ja det är alltid lika intressant att besöka bloggen. Men funderade på en sak. Har du någon statistik över vilken tid på dygnet du fått som mest och störst fisk?

  SvaraRadera
 3. Jodå det finns statistik över detta.Får anledning att återkomma i detta ämne. Nu på hösten så är egentligen hela dagen bra från gryning till skymning.

  SvaraRadera