Summa sidvisningar

måndag 15 oktober 2012

INTE IGEN...

Ja som rubriken lyder så kan man kort konstatera att gäddfiske i fiendeland inte är något för en Gävlebo. På de tre senaste höstarna har jag tillbringat sammanlagt sju dagar eller två hela arbetsveckor i tid utan framgång.

Nu börjar jag få kläm på vattnen i fråga, men har prickat in dagar då de flesta haft sämre fiske, så även denna helg.
Hur gick det då?

VÄCKNING 04.30
Klockan ringde oroväckande snabbt efter jag somnat, jag hade kvällen innnan varit på ledaravslutning för alla ungdomstränare i Gefle IF och t.o.m avstått från rusdryckerna som serverades allt för att slippa "ont i håret" på lördagsmorgonen.
Ändå kom morgonen som en käftsmäll.

Allt var noggrant packat och klart så det var bara att förbeda lunchmenyn som bestod av Gulaschsoppa, Polarbröd, kaffe och måltidsdryck toppad med en bit choklad och Ballerinakex!

Tvåtimmarsfärden med båten på släp gick smidigt över stock och sten innan båtrampen låg där och bara väntade på att få båtbesök.
Iläggningen gick galant och man börjar kunna det här med att backa och greja och inte som för två år sen då man var totalt rudis på det.
Jag hade uppgraderat utrustningen sen första turen hösten 2010 och hade nu sex spön med paravaner som hjälp. I Gestrikland finns det knappt ett enda vatten som tillåter paravaner som ju är ett ypperligt hjälpmedel att få spridning på betena och fånga de där gäddorna som går extremt högt upp i vattnet. Senast körde jag fyra paravaner och två spön ut från båten.

Allt på plats
Efter lite båtåka åkte grejorna i vattnet och jag stämplade in hjärnan på:
#vidrigt långt eller ännu längre mellan huggen#
Här snackar vi inget glitter och glamour som "Hollywoodfruar" och deras vardag. Här handlar det mer om att bryta malm med bara händerna i totalmörker.

FISKET IGÅNG
Första timmen känns bra jag har hittat in i ett område jag fått tips om och djupangivelserna stämmer bra enligt beskrivningen, jag kör in och ut från grunt till djupt. Ser lite stim här och där och även ett par långa ekon som tyder på pelagiskt stående gäddor.
Inte så att de ville hugga men ändå...

Andra timmen känns lika bra den. Branterna kommer där de skall och vinden är på min sida och molnigheten gör nog att gäddorna skall våga sig upp under ytan.
Kaffet är hett och första smörgåsen glider ned utan problem. Byter ut ett par wobblers ifall de är sugna på något annat än startuppställningen...

Tredje timmen, nu börjar kaffet ta slut och delar av matsäcken ligger och geggar i magen, ställer mig och kör ståtrolling en stund. Craftkallingarna börjar fastna mellan skinkorna så lite midjegympa får de att lossna lite. Skönt!

Fjärde timmen kom snabbt på och innan jag reagerat så var kaffet slut, inte droppe kvar. Men Ballerinakexen smakade mumma. Nu började vinden öka lite och vågorna med den men fortfarande allt under kontroll. Jamenar sist vi var här startade dagen med klass 2 varning och vindar på uppåt 25 sekundmeter, så det här är ingenting tänker jag.

Femte timmen och jag var helt klart inne i trollingkoman som är svår att vakna ur men en större våg får mig att bryta fisket på detta stället. Timmarna som var kvar skulle satsas på ett grund vi fiskade ok på för två år sedan. Upp med grejorna och iväg.

Sjätte timmen och ny plats, startwobblerna åker ut tillsammans med en fetmört på ca 4 hekto. Den får gå på yttersta paravanen med 20 gram bly en meter över nosen.

Sjunde timmen vet jag inte vart den tog vägen.

Åttonde timmen och grundområdet är väl genomfiskat men ännu utan resultat. När jag vänder upp båten för att åter passera så tycker jag att den yttre paravanen med betesfisken sackar efter, jo men är det inte, eller misstar jag mig, nej paravanen släpar efter, det är något där. Jag lyfter ur spöt ur hållaren och drar till. Ett snabbt ryck ifrån gäddan så släpper den direkt. Jaha.

Efter nio timmar är det dax att ta upp grejorna och bege sig till rampen igen. Jag skulle få sova hos Mr X och det var tydligen Tacos på matbordet när jag skulle anlända.
Vi hade telefonkontakt under dagen och han verkade nästan lika bekymrad som jag över mitt klena resultat. Men vi har ju en dag kvar!

Resultatbörs lördag:

Sportfiske:

Fiendeland -Dennis 76-0 ( 23-0 )


Morgonstund
DAG 2
Klockan ringer ilsket och Mr X var uppe med mig, idag skulle vi köra i en varsin båt och en intern vadslagning gjordes upp vid köksbordet, idiot jag är ju chanslös tänkte jag när han föreslog flest gäddor och störst under dagen, men TAGET! var det enda som kom ur munnen.

Ut i den becksvarta morgonen och våra vänner på SMHI hade totaländrat prognosen ifrån fredagen som så hade lovat svaga vindar och mulet. Nu skulle ett regnområde komma in och vindarna skulle ligga nordost 4-9 s/m, inte bra, inte bra.

Än en gång dominerade jag rampen och trailern var på plats efter första försöket. Nu gick jag direkt mot grundet och området bortanför. Än var det lugnt på sjön och allt gick smidigt. Efter 20 minuter så händer det ett hugg  och paravanen löser ut, härligt här skall drillas gädda!
Motståndet brydde jag mig inte om och gäddan hinner knappt skaka av sig innan den är i båten, isen är bruten, månen nästa!
Så ligger den där, i båten

Jag hann inte tänka klart, det hade gått för fort, så här skall det inte vara. Man skall vänta och vänta innan det händer något. Gäddan vägde knappt tre kilo inget att skryta om. Men ledningen i vadslagningen borde det vara.
Då ramlar första sms;et in från Mr X, gädda 5,4 kg. Nähä.

Efter ett par timmar så smäller det till igen, men inget är där när jag lyfte spöt, tydligen är de kinkiga och tar inte så hårt men två hugg på tre timmar, magiskt fiske.Framåt elva så hade vindarna tagit hårt på frisyren så jag inser att om jag åker än längre bort i nordostvinden blir det ett helvete tillbaka. Alltså gör jag som en klok bergsbestigare, avbryter toppförsöket helt enkelt, det finns nya dagar att åter besöka denna utmaning.

KOSTNAD
Samtidigt som jag plockar in grejorna kommer de första regndropparna som sedan övergår i ett ihållande regn.
På väg hem ringer Mr X upp mig och berättar att han bränt en riktig bit men inte fått något mer han heller. Vi rundar av och jag tackar för denna gång och bjuder in honom till lite gösfiske i sommar.

Sju dagar har nu tillbringats på plats och utfallet för min del är två gäddor. Det har gått åt ca 130 liter bensin med bil och båt, kringkostnader runt boende och mat mm.
Varje gädda har kostat den nätta summan av ca 1500:-/styck och då har jag inte inkluderat min mentala kostnad.
En och annan krona har gått åt
Men som vanligt stoppar man in dessa dagar i det undermedvetna och när nån frågar hur det var så glimmar det till i ögonen och man planerar redan in nästa års besök. Fem år skall jag ge det, fem år.

Resultatbörs söndag:

Sportfiske:

Fiendeland - Dennis 23 - 1 ( 0-1 )

1 kommentar: