Summa sidvisningar

måndag 8 oktober 2012

GODKÄND HÖSTSTART

Hösten har börjat helt ok på de tre turer som jag kunnat hålla till vid min favoritplats, nämligen båten.
Som alltid så vill mycket ha mer, men jag har gett mig fasen på att i år inte hetsa upp gäddorna utan njuta av varje tur. Än så länge har det funkat och jag har kul och mår bra ute i friska luften.

Jag tog en snabbsemester innan veckoslutet då helgen var fullproppad i vanlig ordning med danstävling på lördagen i Västerås för dottern och avslutningscup i fotboll för grabben på söndagen.

VART ÄR DOM?
Temperaturen hade sjunkit till drygt tio grader och det handlade första timmen om att leta lite stim, de är på G att samla ihop sig på grundare vatten typ 4-6 meter men inte en tillstymmelse till samlade stim kunde synas. Nu hade jag kört bort några timmar och en kopp kaffe fick mig på andra tankar.
Det gällde alltså att lita på tidigare erfarenhet och kunnande. Gäddorna borde ha kommit närmare de första branterna mot grundare vatten och jag valde att satsa på två områden, det fick bära eller brista.

Nära land på första branten ut mot djupt vatten var det som gällde
Jag höll mig på branterna mellan 5 till 7 meter precis där det grundar upp mot vikarna.

OMRÅDE NR 1
Jag närmade mig grundpinnen och det rister till i mitt handhållna spö och en smal 100 cm ål kommer upp, det verkade som denna madam bantat rejält under sommaren och den kom knappt över sex kilo på Berkleyvågen.

En ny favorit har fått chansen och det är Cobbs 25 cm crankwobbler som blyats till ett djupgående på 4 meter, ett djup som funkar väldigt ofta även över riktigt djupt vatten.
Den diarébruna nyansen lockar gäddor från håll och de som vågar gapa över träbiten är längre gäddor.
Jag snurrar i området under tre timmar och kan plocka några till gäddor.

OMRÅDE 2
Klockan var strax före tre och jag hade två viktiga timmar framför mig. Den brant jag valde är ibland förbannat bra och gäddorna trycks ihop i ändan av branten. Här har de nära in på grundplatåer som fylls av vitfisk innan vattnet blir för kallt.
Jag hinner köra fem minuter och det svarade bra i ett av spöna, återigen en gädda på metern utan innehåll så den väger lite över sex kilo även den.

Nu väntar en bra avslutning med hugg vid varje vända på kanten, de hugger på Westins Jätte i grönsvart eller Cobbs diaré. För att blanda upp lite så hakar jag på en Strike Pro i största modellen i färgen gråsilver. Jag släpper ut ca 15 meter och låter den jobba sig ner mot sex meters djup.
Ganska snabbt känner jag ett tydligt knäpp innan det smäller i grejorna, snabbt utras ifrån den silverfärgde C3:an innan jag fattar vinken, den här vill fajtas.
Signa Pikespöt viker inte ned sig utan gör jobbet! När sedan det gröna gumminätet lägger sig runt gäddkroppen kan jag pusta ut, äntligen en tidig höståtta!

104 cm och 8,18 kg är bra kondition i detta vatten och jag är mycket nöjd med eftermiddagen.
Första höståttan, kommer det fler och större?
Jag får till slut ihop 13 gäddor varav tio vägde mer än tre kilo med toppfisken strax över åtta.

ERFARENHET OCH KYLA
Jag pratade med ett par stycken som varit ute och snurrat men de hade alla haft riktigt dåligt fiske. Att jag lyckades just denna dag tror jag beror på min erfarenhet av vattnet och perioden som var.

De faktorer som styrde mitt val av plats var:

1: Vattentemp

2: Stim eller inte, utan koncentrerade stim gällde det att dra erfarenheter av tidigare fisken vid samma förutsättningar.

3: Våga satsa på få platser istället för motorvägstrolling planlöst på sjön.

4: Stora beten som sticker ut, är det samlade stim kan ett mindre bete vara lika bra, Stort är inte alltid rätt. Men här valde jag bara wobblers över 20 centimeter.

5: Vattendjup, de förstas branterna närmast grundplatåerna är bra utgångslägen och i denna sjö är det intervallet 4-7 meter som gäller.


Till helgen får Mr X ett tvådagarsbesök igen, det var ett tag sedan...


4 kommentarer:

 1. Intressant läsning. Ungefär vilken trollingfart höll du?
  /Andreas

  SvaraRadera
 2. Mellan 1.2 - 1.4 knop. Jag är en långsamfiskare och går gärna ner under knopen när temperaturen kommer under 8 grader. Vissa gillar att köra fortare men jag är sällan över 1.5 knop även under sommaren.

  SvaraRadera
 3. Ok. Då har vi samma filosofi. Skillnaden är bara att du är mer framgångsrik. Jag får träna vidare. ;-)

  /Andreas

  SvaraRadera
 4. Ökade från 1.4 till1.8 och hade då grymt fiske. Lite längre norr om dig men vad mycket som kan skilja vissa dagar. Gillar du cobbs wobbler har jag en wobbler som du kommer gilla. Fiskar bra i väldigt låga faster.

  SvaraRadera