Summa sidvisningar

torsdag 2 februari 2012

FEBRUARI

Så har då ett helt år gått, jag började min månadskavalkad i mars och nu skall vi gå igenom midvintermånaden februari.


Kommer grillen att funka till sommaren månntro?
Vintern har nu ett totalgrepp om sjöarna och isen växer på sig för varje dag. Den ringa snö som fallit i våra trakter gör nu att isen kommer att växa snabbt. Den kan öka från ca 20 cm till det dubbla på några dagar när tempen nu sjunker ner mot -20.

Börjar vi snacka halvmeter is framåt mars månad så får nog jag besöka närmsta skivstång om jag skall orka borra. Kan inte påstå att Berglunds överkropp skrämmer någon! Och min motståndare, en Mora Laser 200 ger sig inte i första taget. Till denna vinter har jag lurat borren, jag har investerat i nyvässade skär som än så länge skär upp isen som om det vore socker.

ÖPPNA FJÄRDAR
Nu har de flesta större gäddor lämnat de grundaste vikarna och det säkraste platserna är i djuphålorna eller längst ut efter branterna. Men för den skull så behöver inte betena fiskas djupt. Du får hugg ifrån iskanten ända ner mot bottnen. Men jag satsar på att hänga fisken från ca 0,5 – 4 meter oavsett bottendjup. Exponeringen av ditt bete blir till din fördel.

Midvintergädda
Den totala fisketiden i ljus har nu ökat med ett par timmar så det är bara att sätt klockan än tidigare, jag hatar att komma ut på sjön när det blivit ljust. Jag stressar och blir misstänksam.
Har jag missat morgonens rusch? Nä kliv upp i tid! Sova får vi göra sen.

Tjock is och mycket snö ovanpå isen, mörkt och kallt vatten under densamma. Att gäddan hittar mat under dessa omständigheter förbryllar. Skulle samma ljusförhållanden appliceras på sommaren skulle nattfiske vara den enda rätta. Men vi vet ju alla hur svårt det är att få nattgäddor i mängd.


Kall och klar morgon


PROVA NYTT VARJE PASS
Det här är en tid för att exprimentera med kroktackel och tingeltangel. Det är nu tycker jag, man märker markanta skillnader. Ett hål kan leverera de enda huggen, ett visst tackel, rent eller utsmyckat, små eller bautastora beten, lätt eller tungt blyat osv. Fastna inte i gamla mönster för med 6 spön finns utrymme för nytänkande.


Inför varje pass låter du ett spö tacklas med något nytt, något du inte provat förut, något som kan vara din ”Sésam, öppna dig” i fisket!
För du är väl ingen sån där som alltid
fiskar på samma ställe med samma tackel och med samma bete och samma färg?

VÅGA MISSLYCKAS FÖR ATT LYCKAS!


( Sésam öppna dig, trollformel varmed grottan med rövarnas skatt öppnades i berättelsen ”Ali Baba och de 40 rövarna i ”Tusen och en natt”)

Gör det bekvämt med pulka på sjön

2 kommentarer:

 1. Tjena!
  Ja, visst har det varit kyligt de senaste dagarna, men äntligen kan man komma ut och meta där man vill! Senaste 2 turerna har det kommit upp fyra st över metern samt två strax under. Två av meterfirrarna och de strax under har kommit direkt på morgonen precis när man börjat kunna se ordentligt. Tack för det ovärderliga tipset!

  Skitfiske!
  // Totte

  SvaraRadera
 2. Härligt, kul att tipsen fungerar. Som jag skrivit tidigare så är det bara att kliva upp i tid, det är ju värt det också när du får utdelning!

  SvaraRadera