Summa sidvisningar

måndag 6 februari 2012

JOURNALFÖRING STORSJÖN

Förra våren så anställde Storsjön en fiskekonsulent, nämligen Lars Ljunggren. Han fick bla ansvar i att lägga upp en förvaltningsplan över fisket, speciellt då gösfisket.
Storsjön har sedan många år varit en av de gösrikaste sjöarna i Sverige vilket fått nätfiskarna att vakna ordentligt.
För 3 - 4 år sedan exploderade nätfisket och vi sportfiskare kunde oroligt konstatera att det här inte kunde få fortsätta om vi skulle få ha kvar det goda fisket.
Lars Ljunggren, vet mer om gösen än gösen själv!
PROTESTER SOM GAV RESULTAT

Den gången mynnade det ut i protestlistor som lämnades över till Storsjöns FVOF.
Då tog det också fart på dess styrelse som kanske för första gången förstod omfattningen av massnätläggarna.
För första gången i modern tid fick nätläggarna betydligt sämre förutsättningar att fylla frysen överfull. Det blev både dyrare kort och kortare tider att lägga näten i ivern att ödelägga bestånden.

Idag får man ge styrelsen en stor eloge och på sikt tror jag att det inte kommer att säljas nätkort för allmänheten på Storsjön. Gösen är allt för värdefull för att några som ligger bakom ca 15% av kortförsäljningen skall stå för över 80% av uttaget och dessutom relativt okontrollerat.

Som en del av Lars jobb så fick några sportfiskare vara med och ta fram ett underlag för hur gösbestånden ser ut.
All gös som vi fångade skulle längdmätas och bokföras, viss större gös skulle också vägas för att få fram konditionsförhållanden på gösen.
Den gös som vi loggat har Lars nu sammanställt och kan på så sätt se ungefär hur storleksstrukturen ser ut idag. Sammantaget var vi 7-8 stycken som bidragit till underlaget och i onsdags hade vi ett infomöte om det underlag vi varit med och tagit fram.

STORLEKSSTRUKTUR
Idag utgör gösar över 70 cm, ca 2% av beståndet, för att ha ett hållbart fiske över tid så ser Lars att den siffran stiger till ca 15%. (70 cm gös = ca 3 kg ).
För att lyckas med det så behövs ”fönsteruttag” på gös, strikt C&R, nätförbud då dessa tar individer från fel håll, dvs de största först. Fler lekområden som är avstängda för fiske mm.
 
Några punkter som presenterades under kvällen
 Lars har ett gediget arbete framför sig, men med den kompetens han besitter gällande gösen så kommer förvaltningen att bli riktigt bra många år framåt.
Lars kommer nu att lägga fram förslag på åtgärder till styrelsemöte i veckan, sedan är det styrelsen som lägger fram förslag till årsmötet.

Besked om nyheter i förvaltningen tas efter årsmötet under våren från FVOF.
Vi sportfiskare väntar med spänning, nätläggarna ja dom får tycka vad f.. dom vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar