Summa sidvisningar

fredag 1 juli 2011

JULI

Sommarfisket efter gädda kan fortfarande vara bra vissa perioder, framförallt början av juli brukar kunna bjuda på fina gäddfajter i badvarmt vatten. Hittar man grundområden som ligger i omedelbar närhet av djupare vatten så är du på rätt plats.
Här kan gäddan smyga sig upp på för ett skrovmål och sedan åter simma mot djupare och svalare vatten.

Även om juli inte är den hetaste gäddmånaden under året så har jag bjudits på en hel del överraskningar genom åren. Ännu ingen över tio kilo men några exemplar över 8 kilo har i alla fall synat båtdurken.

Månadsskiftet juni-juli är den tid på året som du kan räkna med att få gädda även efter solnedgång, den ljusa sommarnatten gör att även gäddan kan ha framgång i detta ljus. Generellt så slutar gäddan jaga runt 21-tiden, men dessa tre-fyra veckor så pågår jakten längre. Infaller även en fullmåne under dessa veckor är det extra hett! I år så är det precis tvärtom, idag är det nymåne, återstår och se om det kan vara en bonus, återkommer.
Om det är gädda jag vill ha så letar jag efter större grundflak, grundryggar eller liknande men där djupt vatten finns nära.

Är det trollingfiske som gäller då kör jag från djupt vatten in på grundområdena, söker sedan av hela grundflaket innan jag vänder ut på djupt vatten igen. Det får gärna vara runt 3.4-5 meter på grundområdena. Men börja inte fiska dessa för tidigt på dagen utan vänta framåt 20-tiden innan du fiskar där.
 Skall jag spinnfiska så ankrar jag upp på det grundare vattnet för att sedan kasta först utåt mot djupare vatten. Sedan fiskar jag av inåt på det grundare vattnet, på så vis så täcker jag åt båda hållen. Förflyttar mig efter ett 30-tal kast, gäddan hugger om den finns där. Den håller sig på flaket av en enda anledning, att jaga!

Det är bestämda hugg, rejäla fighter, riktigt kul fiske helt enkelt.
Håvad gädda
Sommarfavoriter på betessidan är: Hi-Lo 40 gram, Big Mac på kort lina vid trolling, Tomic, Rapala super shad rap oblyad, Större shadjiggar, Salmo skinner, Butch, Swim Whizz och Cisko Kid i 40 grams versionen.
Alltså beten med mycket rörelse och som tål lite högre farter.
Vid trolling håller jag nu ca 1,6 - 2.5 knop med S-kurvor i körningen.
Min största juligädda

Gösfisket är fortfarande glödhett och juli bjuder på bra fiske under varje fisketur i princip.

Juli är semestertider och jag tillbringar många dagar vid stugan, där har jag ett fantastiskt bra abborre vatten, vilket jag naturligtvis utnyttjar. Att ro ut vid fyratiden på morronen med en hink fylld av fina mörtar och löjor är livskvalité på hög nivå.
Jag fiskar runt ”syren” eller risvasar som det heter på vissa platser, eller på grynnor. Vattnet är klart och man ser abborrarna under fighten långt ner i vattnet, häftigt.

När jag ankrat upp så fiskar jag med två spön, flöt mete på båda även om botten mete är effektivt så vill jag se nappen.
Kilosborre
Jag har även ett lättare spinnspö som jag kastar med. Betena som används är jiggar, spinnare eller mindre skeddrag. Ett Salar i 7 eller 15 gram är en munsbit för storabborren.

"Fish on" mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar