Summa sidvisningar

fredag 15 juli 2011

Många och fina gösar!

PERFEKT VÄDER
Tidig morgon på spegelblankt vatten
Så hade det gått ett år igen och det var dax för Kajans och min årliga gösfiskedag. Förra året var det över 30 grader i skuggan och det kom inte en vindpust på hela dagen. Fisket blev därefter svårt, svårt men till slut lyckades jag lura upp en fyrakilosgös.
 
Denna dag var det betydligt svalare, men helt perfekt fiskeväder för gösen. Växlande molnighet, svaga vindar och ca 20 grader i både luft och vatten.
Vi var laddade till tänderna och vi skulle variera oss metodmässigt, trolling på de öppna fjärdarna med stopp vid intressanta grynnor för jiggfiske och vertikalfiske. Det skulle visa sig vara en bra taktik.

Vi körde igång vid halvtvå-tiden med två spön var ( max vad man får ha )och vi satsade på ett varsitt djuptackel och en wobbler som vickade fram ca 5 meter ned. Vi hade ett par snabba nafs på djuptacklen men ingen ville fastna. När vi kom fram till första grundet så provade vi att vertikala över det då det var perfekt vind för driftfiske. Jag har förkärlek till större beten och nu när Fin-S finns i en 20 cm variant så åkte den på mitt spö.

Vertikalgös
 Första och andra driften över grynnan gav inget, men vid tredje driften small det till rejält och en fin gös hade svalt jiggen. Tunggung och den sedvanliga vattenkaskaden när han bröt ytan innan han hamnade i håven. En fin gös på närmare 4 kilo och vi hade nu två glada "medelålders" män i båten!

DJUPTACKLET ÖVERLÄGSET
Vi gled av grundet och trollade vidare efter insjöns guld. Strax därefter så får Kajan ett rejält påslag på sitt spö, naturligtvis det med djuptacklet. På det hade han satt en gammal, gammal Rapala magnum i blå-silver, säkert en 70-talist. Även denna gös nådde nästan, nästan till 4 kilosgränsen, finfin dock. Tyvärr så lossnade skeden på Rapalan så nu hade den gjort sitt efter ca 40 år i tjänst.
En medelålders glad man
Nu rullade det på och vi hade hugg typ var 20:e minut på något av spöna. Vid femtiden så närmade vi oss en intressant struktur med hård och varierad botten. Här har flera fina gösar kommit upp under åren. Smack ett rejält hugg på mitt spö som får rullen att släppa ifrån sig lina, vilket inte är vanligt då jag ställer dom hårt. Men jag hinner inte lyfta ur spöt ur hållaren innan den släpper, hel....!

STORA HÅVEN KOMMER FRAM
Jag vevar upp och kollar wobblern som byts ut till en Westins Jätte shallow, ner med djuptacklet igen och ner med spöt i hållaren. Vi glider åter över det intressanta området igen och det smäller direkt på Westinaren. Den här gången sitter wobblern och det är härliga gunget fortplantar sig i spöt. Faktiskt så får jag lite frossa och säger åt Kajan att ta den "Stora" håven, sagt och gjort, när gösen visar sig så är den lite mindre än jag först trodde...( trodde på en ny femma ).

Vattenkaskad och gös i den "Stora" håven, härligt!
Gösen visade sig väga en bra bit över 4 kilo och längden 80 cm, lite tunn men en ännu nöjdare "medelålders" man.
Westins Jätte shallow på djuptackel
Snyggt smile

Vi fiskade vidare och tog ett par stopp till vid grynnor innan vi slutade fiska vid niotiden, en kanondag kunde läggas till historieböckerna.
Det blev 18 gösar och 2 smågäddor när vi summerade dagen. Fyra gösar runt och över 4 kilo!

Nu väntar Gotland en vecka och abborrespöt packas ned skall hyra en båt på Tingstäde träsk en kväll och där, där simmar det enorma abborrar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar